Stadhuis van Gouda

Het stadhuis van Gouda is gebouwd halverwege de vijftiende eeuw in opdracht van het stadsbestuur van de stad. Het gebouw staat midden op de markt van Gouda en neemt hierdoor een prominente plaats in. Sinds de komst van het Huis van de Stad heeft het oude stadhuis van Gouda bijna al zijn officiƫle taken verloren. Het stadhuis wordt tegenwoordig nog voornamelijk gebruikt voor bruiloften.
Het gebouw is sinds de bouw meerdere malen van uiterlijk veranderd; zo zijn er in de vorige eeuw nieuwe beelden aan de gevel toegevoegd en is er aan de zijkant van het stadhuis een klokkenspel gemaakt. De grootste fysieke verandering vond echter plaats in de zeventiende eeuw; toen werd onder andere het schavot aan de achterzijde van het stadhuis gebouwd.
Rond de kerstperiode vindt bij het stadhuis altijd het evenement Gouda bij kaarslicht plaats. Tijdens dit evenement wordt er een twintig meter hoge kerstboom naast het stadhuis geplaatst die vroeger volledig verlicht werd met kaarsen. Tegenwoordig wordt de boon gevuld met led-lampen. Tijdens dit evenement komen er ongeveer 20.000 bezoekers naar de stad toe. De verschillende musea in de stad zijn dan gratis toegankelijk.Gouda

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Gouda op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Gouda.
> Gouda tips en informatie


Alles over Gouda