Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van je bezoek aan Mechelen. Om de toren en de Skywalk te kunnen bezoeken moet je wel de trap van meer dan 500 treden beklimmen. Gelukkig zijn er onderweg een aantal verdiepingen waar je even rond kunt kijken en bij kan komen van de vele trappen. De eerste kamer die je tegenkomt is de kraankamer, in deze ruimte is onder andere een grote kraan te zien die gebruikt is bij het plaatsen van de klokken. De volgende stop is de Smidsekamer. In deze ruimte werden vroeger reparaties aan de toren gedaan. Na nog meer trappen kom je aan in de Klokkenkamer. In totaal hangen er in deze ruimte 49 klokken waarvan de oudste uit de vijftiende eeuw stamt. Deze klokken worden tegenwoordig alleen door de speeltrommel bespeeld. Deze speeltrommel is een verdieping hoger te vinden in de uurwerkkamer. Ieder jaar tijdens Pasen als de klokken naar Rome zijn dan wordt er in de trommel een nieuwe melodie gestoken.
sintromboutstoren
Na een korte klim kom je uit op de volgende verdieping de Beiaardkamer. In deze ruimte hangen de 49 nieuw klokken die er in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn gehangen. Dit hoofdzakelijk omdat de oude klokken vals waren geworden. De één na laatste verdieping is de askelder. Hier is een begin gemaakt met de noot afgebouwde spits van de Sint-Romboutstoren.
Na een korte klim kom je dan eindelijk uit bij de Skywalk. Dit prachtige glazen platform is in 2009 gebouwd als uitkijkpost. Bij helder weer kun je Brussel en Antwerpen zien liggen.

Tags bij dit artikel: , ,