Place Stanislas

Place Stanislas staat samen met het Place de la Carrière en het Place d’Alliance op de wereldwerfgoedlijst van de Unesco. In Nacy wordt het plein vaal liefkozend Place Stan genoemd. Het is al vele jaren één van de populairste plaatsen in Nancy maar sinds het plein gerenoveerd is en autovrij gemaakt is nog populairder geworden.
Het plein is aangelegd in het midden van de achttiende eeuw in opdracht van Stanislaus Leszczyński de toenmalige hertog van Lotharingen. Hij liet het plein bouwen ter ere van zijn schoonvader Lodewijk de XV en noemde het Place de Royal. In de negentiende eeuw werd echter besloten om het plein te vernoemen naar de laatste hertog van Lotharingen.
placestanislas-2
Aan het plein zijn vier gelijke gebouwen te vinden; het Grand Hotel , de Opera, het Musée Beaux-Arts de Nancy en het Pavillon Jacquet.
De gehele zuidelijke zijde van het plein wordt ingenomen door het stadhuis van Nancy. Tehenover het Hotel de Ville staat de Arc de Héré een triomfboog ter ere van Lodewijk de XV.
Place Stanislas is bekend om zijn schitterende hekwerk. Deze hekwerken en poorten zijn gesmeed door Jean Lamour. Aan deze gouden hekwerken en poorten heeft de stad de naam Ville aux Portes d’Or te danken.Nancy

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Nancy op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Nancy.
> Nancy tips en informatie


Alles over Nancy