Alter Markt

De Alter Markt is een historisch plein in de oude binnenstad van Keulen. De Alter Markt stamt oorspronkelijk uit de tiende eeuw na Christus en is gedurende de loop der tijd getransformeerd in een multifunctioneel uitgaansplein dat vooral bekend staat vanwege het uitgaansleven. Hoewel de Alter Markt er uitziet als een oud plein, is de bebouwing die je ziet een reconstructie die na de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Dit was noodzakelijk omdat tijdens W.O. II het plein totaal platgegooid is.

Aan de Alter Markt vind je bierhuizen, restaurants en een enkele club. Het plein is tevens de plek waar ieder jaar het carnavalsfeest van Keulen van start gaat. Dat gebeurt jaarlijks op de 11e van de 11e om 11:11 uur. In de adventsperiode is de Alter Markt het decor van één van de populairste kerstmarkten van Keulen.

Centraal op de Alter Markt staat de Jan von Werth-Brunnen fontein. Deze fontein is oorspronkelijk in 1884 weggezet op het plein. Jan von Werth was een succesvolle generaal tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Aan de Alter markt staat tevens het oude stadhuis (Rathaus) met een fraaie gotische toren.

Het oudste gebouw aan de Alter Markt is het gaffel Haus. Tenminste als je het hebt over het oorspronkelijke gebouw voordat alles platgegooid werd in W.O. II. Gaffel Haus is in 1955 in de oude stijl heropgebouwd.

Tags bij dit artikel: