Alicante: ideale mix aan de Costa Blanca

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante. De ruim driehonderdduizend inwoners tellende stad is na Valencia de grootste stad van de Costa Blanca. Als stedentripbestemming zul je Alicante niet veel aangeprezen zien worden. Opvallend, omdat Alicante juist een leuke mix vormt van het dagelijks leven in de autonome regio Valencia vermengd met toerisme. Met de Explanada España heeft Alicante een wandelboulevard waar de Ramblas in Barcelona een puntje aan kan zuigen, het strand behoort tot de beste uit de regio en de stad heeft een geweldig uitgaansleven. Komt nog eens bij dat Alicante van alle steden in Europa misschien wel één van de beste klimaten kent. Regen komt in de zomer amper voor en zelfs in de wintermaanden is het vaak nog aangenaam genoeg om overdag op een terrasje te genieten van wijn en tapas. Alicante wordt door Nederlandse toeristen nog te vaak gezien als toegangspoort tot de badplaatsen aan de Costa Blanca, terwijl het juist zo’n leuke eindbestemming kan zijn.

Vooral een dagbestemming

Voor toeristen die een vakantie aan de Costa Blanca vieren is Alicante een geliefd uitje. Vanuit hun verblijf rijden ze voor een dagje of dagdeel naar Alicante, waar ze een glimp van het echte leven in dit deel van Spanje kunnen gaan ervaren. De keuze aan winkels en horecagelegenheden is in Alicante vaak ook een stuk diverser dan in de andere plaatsen aan de Costa Blanca.

Weer en klimaat

Als je een zonvakantie in Alicante wilt vieren, dan is de zomerperiode het beste moment om dat te doen. Hoewel het het hele jaar lekker weer kan zijn in Alicante, is de periode juni tot en met augustus de beste reistijd voor Alicante. Het is dan vrijwel gegarandeerd zomers warm en uitermate zonnig. De kans op regen is minimaal in de zomer.

Plan je trip naar Alicante

Ben je van plan om Alicante te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties, hotels en meer! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar Alicante reist!

Top activiteiten in Alicante

De beste hotels in Alicante

Huurauto nodig?

Heb je vanaf Alicante een huurauto nodig? Boek op tijd je huurauto in Alicante om er zeker van te zijn dat deze beschikbaar is.Kasteel van Santa Barbara

Bovenop de 166 hoge heuvel Monte Benacantil staat het Kasteel van Santa Barbara (Castillo de Santa Bárbara). Het kasteelcomplex is opgebouwd uit elementen die uit verschillende jaren stammen. Van de overblijfselen die er nu nog staan stammen de oudste uit de 11e, 12e en 13e eeuw. Een groot deel van het kasteel is pas na de Middeleeuwen toegevoegd. Castillo de Santa Bárbara is vrij toegankelijk. Dat is het sinds het jaar 1966. Daarvoor heeft het kasteel lange tijd militaire doeleinden gekend. Ook zijn delen van het kasteel af en toe als gevangenis gebruikt.

Je bereikt het kasteel al wandelend via de vestingsmuur of via het Parque de la Ereta. De gemakkelijkste route is om de lift te nemen die midden in de heuvel aangelegd is. Je bereikt de lift via de 205 meter lange wandeltunnel waarvan de ingang zich aan Calle Jovellanos bevindt. De ingang ligt enkele tientallen meters ten zuidwesten van de witte oversteekbrug voor voetgangers over de drukke Calle Jovellanos. Overdag betaal je voor het gebruik van de in 2011 heropende liften een kleine vergoeding, ‘s avonds is kun je gratis naar boven. Jaarlijks bezoeken ongeveer 500.000 mensen het Kasteel van Santa Barbara, waarvan er ongeveer 300.000 gebruik maakt van de liften.Playa del Postiguet

Bijna in het hart van Alicante ligt het 900 lange zandstrand Playa del Postiguet. Het strand heeft dankzij de ligging aan de voet van de heuvel Monte Benacantil een geweldige ligging binnen de stad. Het drukbezochte strand is van alle gemakken voorzien. Zo kun je hier ligbedden en parasols huren, is er in het zomerseizoen toezicht door strandwachten en zijn er voetendouches. Playa del Postiguet is een zogenaamd Blue Flag strand dankzij de consistente goede conditie van strand en zee. Wie niet op het strand wil liggen die kan een wandeling door de branding maken. Geen zin in natte of zanderige voeten? Dan kun je de fraai aangelegde wandelpromenade langs het strand gebruiken. Honden zijn op het strand zelf niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Houd er rekening mee dat het op zomerse zondagen erg druk kan zijn op Playa del Postiguet. Stadsinwoners van Alicante trekken dan massaal naar het strand.

Casco Antiguo

De Oude Stad van Alicante is één van onze persoonlijke favoriete plekjes in de stad Alicante. Het is het gebied tussen de Rambla en Monte Benacantil, de heuvel waarop het Kasteel van Santa Barbara staat. Als je door Casco Antiguo loopt zul je de meeste bezienswaardigheden tegenkomen die Alicante rijk is. Hier vind je onder andere de Basílica de Santa María, het prachtige plein Placa de l’Ajuntament met daaraan een adembenemend mooi gemeentehuis en diverse pleinen waar je je eventjes aan het stadse leven onttrokken voelt. Probeer vooral openminded door de wijk te lopen. Ga niet volgens een vast plan van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, maar laat je verrassen door de straten die soms een verrassend eigen gezicht tonen. Casco Antiguo is een must-do als je in Alicante bent.

Explanada de España

De mooiste wandelpromenade van Alicante is Explanada de España. De promenade werd oorspronkelijk aangelegd op een oude dijk in het begin van de twintigste eeuw. Na verloop van tijd is de dijk zelf onzichtbaar geworden en is de Explanada de España fraai geïntegreerd binnen het stadsbeeld van Alicante. De rijen met palmbomen zorgen ervoor dat de vrij brede promenade in een drietal stukken verdeeld wordt. Binnen het centrale pad is er plek ingeruimd voor een aantal kraampjes waar je kunt winkelen. Aan de westkant loopt het autovrije gebied op de meeste plekken door tot aan de bars, restaurants en winkels. De Explanada de España heeft in de jaren negentig van de vorige eeuw een grootscheepse renovatie ondergaan. Het bijna zeshonderd meter lange pad werd toen voorzien van de zo kenmerkende bestrating: de in een golfpatroon neergelegde mozaïektegeltjes in de kleuren rood, wit en blauw. Tot de burgeroorlog heette Explanada de España anders. De naam was toen Paseo de los Martires. Tegenwoordig wordt de Explanada gezien als hét symbool van de stad Alicante. Het is er altijd gezellig druk. Het fijnste tijdstip om er te wandelen is aan het eind van de dag. Stadsbewoners komen er dan om lekker bij te kletsen of een potje schaak te spelen. Jongeren komen er flaneren en flirten. Toeristen kijken het schouwspel genietend aan.

Uitzicht over Alicante

Monte Benacantil heeft een totale hoogte van 166 meter en ligt centraal in de stad Alicante. Niet voor niets dat deze plek ideaal is om te genieten van een fraai uitzicht over de stad. Via de wandelroute langs de vestingsmuren die je op de heuvel vindt heb je al op veel plekken een fraai uitzicht over Alicante. Het fraaiste uitzicht heb je echter vanaf het Castillo de Santa Bárbara. Het hoogstgelegen deel van dit vrij toegankelijke deel (lees: gratis) biedt een 360 graden panoramisch uitzicht over de stad.

Tapas eten in Alicante

Net als in vrijwel iedere Spaanse stad kun je ook in Alicante uitstekend terecht om tapas te eten. Er is echter wel een verschil met de meeste toeristenplaatsen aan de Costa Blanca. Waar je in plaatsen zoals Calp, Xàbia en Altea vooral schaaltjes met tapas bestelt, daar kun je in Alicante nog tapas bestellen zoals het hoort: een biertje of glas wijn met een schaaltje erop met een klein hapje, de tapa. De prijzen die je hiervoor betaalt zijn ook nog eens verrassend laag. Sta er niet van te kijken als je voor twee euro of minder een goed glas bier drinkt en daarbij je tapa geserveerd krijgt. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit soort traditionele tapasbars aan het einde van de middag druk bezocht worden. Je vindt dergelijke tapasbars verspreid door het centrum van Alicante.

Plaza del Ayuntamiento

Plaza del Ayuntamiento (Placa de l’Ajuntament) is één van de mooiere pleinen in Alicante. het plein is vernoemd naar het prominent aan het plein aanwezige gemeentehuis (Ajuntament/Ayuntamiento). Dit prachtige barokke gebouw met een toren aan beide zijkanten behoort tot de mooiste bouwwerken van Alicante. Prachtig zijn ook de arcadenbogen aan beide kanten van het plein. Hierdoor is één van de fraaiste terrassen van Alicante aan dit plein gesitueerd. Aan het plein ligt ook het viersterrenhotel Eurostars Mediterránea.

Basílica de Santa María

Basílica de Santa María is de oudste kerk van de stad Alicante. Oorspronkelijk stond op de plek waar de basiliek stond een moskee. Op de resten van de moskee is tussen de 14e en 16e eeuw de huidige basiliek in gotische stijl gebouwd. De kerk bestaat uit één schip dat geflankeerd wordt door zes kapellen. In 2007 werd de kerk gepromoveerd tot de status van basiliek, nadat de stad Alicante daarvoor een verzoek ingediend had bij de Heilige Stoel.

Fietstocht met gids

Fiets samen met een lokale gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Alicante. Het historisch centrum wordt afgewisseld met een deel langs de haven, het gebied van de start van de Volvo Ocean Race en een stuk van het mooie strand van Alicante. Alicante is dé stad van de feesten van San Juan. Ontdek tijdens deze tour van Baja Bikes waarom en ontdek nog veel meer wat Alicante te bieden heeft.

Kijk op de site van Baja Bikes voor de fietstochten door Alicante.

Calle de Golfín

Een uniek straatje in Alicante dat tot onze verbazing vrijwel nergens beschreven staat is Calle de Golfín. Dit kleine straatje is het noemen waard vanwege de graffiti op de muren. Geen pieces en tags, maar Spaanse poëtische teksten. Nu is ons Spaans niet goed genoeg om te begrijpen wat er allemaal staat, maar het totale plaatje is de moeite als waard. Wie een bijzonder straatje wil zien die kan al wandelend naar Calle de Golfín gaan.

Barrio de Santa Cruz

Zodra je vanuit het centrum richting de heuvel Monte Benacantil wandelt dan zul je waarschijnlijk vanzelf in de wijk Santa Cruz terechtkomen. Deze wijk wordt ook vaak simpelweg als El Barrio aangeduid. Santa Cruz begint zodra je vanaf Plaza de la Santa Faz bergopwaarts begint te lopen. Ineens lijkt het drukke stadse leven zich kilometers verderop te bevinden. Santa Cruz is een volkswijk die authentiek oogt. Er is gelukkig veel tijd en moeite geïnvesteerd in het opknappen van de wijk, zonder dat men het oorspronkelijke karakter van de wijk heeft aangetast. Carrer del Mig, Carrer de Baix en Carrer de Dalt zijn voorbeelden van plekken waar de tijd soms eventjes stil lijkt te hebben gestaan. Opvallend is dat je hier weinig toeristen ziet. De trappen door de wijk lijken vooral door de bewoners gebruikt te worden. Bewoners die vanaf hun balkonnetjes kijken naar de enkele toeristen die wel voor de wijk kiezen in plaats voor het strand of de Explanada. bewoners die je vaak een vriendelijk knikje geven als je voorbij hun huizen loopt. Het zijn deze bewoners die de wijk zo mooi maken.

IJssalon Borgonesse

Als echte ijsliefhebbers werden we helemaal vrolijk toen we ijssalon Borgonesse ontdekte. Deze helederia ligt aan de Rambla Méndez Nuñez, op een steenworp afstand van het prachtige plein Plaza Portal de Elche. IJssalon Borgonese heeft begrepen waar het om draait: eerlijke smaken, niet te veel suiker en heerlijk romig ijs. Een waar feestje voor de ijsliefhebber die het zoete fabrieksijs dat op zoveel plekken geschept wordt een aanval op de smaakpapillen vindt. Behalve heerlijke smaken (Milka, Ferrero Rocher, allerlei vruchtenijs, fantastische pistache en het beste kaneelijs dat we ooit ergens geproefd hebben) zijn ook de prijzen nog leuk. In 2013 betaalden we hier voor een medium size bakje 3 euro en 30 cent. Als je de inhoud naar Nederlandse bollen fabrieksijs omrekent dan zou je op ongeveer 4 tot 5 bollen uitkomen. De prijs/kwaliteit-verhouding is daarmee prima voor elkaar bij Borgonesse.

Overnachten in Alicante

Alicante telt een vrij uitgebreid aanbod van accommodaties. Wie voor goedkoop wil gaan die kan in het centrum terecht in hostels of goedkope hotels. Ook het huren van een appartement behoort tot de mogelijkheden. Een veel geboekt hotel in Alicante is Melia Alicante. Dit vrij grote hotel behoort tot de viersterren categorie. Het hotel opende haar deuren in het jaar 1973 en behoort sindsdien tot de meest populaire hotels van Alicante. Dat dankt het hotel aan haar ligging. Melia Alicante is gelegen tussen de haven van Alicante en het populaire strand van Postiguet. Ongeveer de helft van de hotelkamers heeft uitzicht op dit zandstrand. Zorg er wel voor dat je bij een kamer met zeezicht een hotelkamer krijgt die op een hogere verdieping gelegen is. Sommige kamers op lagere verdiepingen hebben te maken met een zicht dat deels door een muur gehinderd wordt.

Naast het Melia Alicante ligt Sercotel Suites del Mar. Dit hotel scoort bij hotelreviews over het algemeen beter dan het Melia hotel. Er hangt gemiddeld wel een iets duurder prijskaartje aan de kamers. Daar staat tegenover dat je een ruimere juniorsuite krijgt in plaats van een standaard hotelkamer.

Plaza Doctor Balmis

Het Doctor Balmis-plein in Alicante is een klein stadsplein, dat door de omringende gebouwen of de afmetingen weinig indruk maakt. Wat wel bijzonder is, is de manier waarop het plein zelf ingericht is. Het plein is een eerbetoon aan de Spaanse arts Francisco Javier de Balmis die in Latijns Amerika veel mensen heeft ingeënt tegen pokken. Het plein is ingericht als een soort van miniatuur stadspark, waarbij er rondom de centraal gelegen fontein een aaneenschakeling van banken gecreëerd is. De decoratie van de fontein en de banken met mozaïek geven het Plaza Doctor Balmis een bijzondere uitstraling.

Panoramis

Panoramis is een modern winkelcentrum dat gelegen is aan de Muelle de Poniente pier in Alicante. Het overdekte winkelcentrum biedt een mooie mix aan winkels, horeca en een modern bioscoopcomplex. Vanaf de eerste verdieping van Panoramis heb je een mooi uitzicht over de jachthaven van Alicante. Wie de jachthaven op de foto wil zetten met daarachter de stad en Monte Benacantil die heeft hier de perfecte plek gevonden. Panoramis is alle dagen van week geopend. Parkeren kun je in de vijfhonderd plaatsen tellende parkeergarage die bij het complex hoort.

Parkeren in Alicante

Met de auto naar Alicante gaan? Houd er rekening mee dat Alicante een vrij grote stad is die meer dan driehonderdduizend inwoners telt. Dit gaat gepaard met verkeersdrukte (vooral in het centrum) en de bijbehorende parkeerproblemen. De hoeveelheid beschikbare parkeerplaatsen op straat in hartje Alicante is zeer beperkt. Wel zijn er voldoende parkeergarages. Ons advies is daarom om absoluut gebruik te maken van de parkeergarages in Alicante. Via borden langs de belangrijkste wegen wordt je gewezen op de parkeergarages en hoeveel plekken er op dat moment per parking beschikbaar zijn. Ga je met een brede, lange of hoge auto Alicante in? Houd er dan rekening mee dat er vaak een maximumhoogte geldt en dat de vakken, net als elders in Spanje, vaak vrij krap zijn.

Plaza de la Montañeta

Het Montañeta plein (Plaza de la Montañeta) is een centraal plein in Alicante, waar het belangrijkste administratieve hoofdkwartier van de provincie Alicante staat. Het plein behoort mede dankzij de Iglesia de Nuestra Señora de Gracia en de dimensies van het plein tot de mooiere pleinen van Alicante. Wie centraal in de stad wil parkeren, die kan dat doen in de parking die onder het plein gelegen is.

Paseíto Ramiro

In Alicante zijn nog restanten terug te vinden van oude verdedigingswerken van de stad. Eén van deze plekken is Paseíto Ramiro, ook bekend onder de Spaanse naam Paseo Ramiro. Dit stuk muur stamt uit de 16e eeuw, toen de stad Alicante het nodig vond om de vesting rondom de stad te versterken. Onder leiding van de Italiaanse architect Juan Battista Calvi werd binnen dit project de Paseíto Ramiro aangelegd. Dit gebeurde tussen 1551 en 1560. Tegenwoordig kun je een mooi bewaard stuk van deze muur nog aanschouwen tussen Calle Juan Bautista Lafora en Calle Jorge Juan.