Benidorm als winkelstad betekent vooral goedkoop winkelen. Dan hebben we het niet alleen over de prijs maar vooral ook over de kwaliteit. Het aanbod van kleding, schoenen en souvenirs is niet echt hoogstaand in Benidorm. Zo kun je hier zelfs als een paar damesschoenen kopen vanaf 1 euro. Voor 50 eurocent per schoen kun je niet veel verwachten. Leuk om een keertje mee uit te gaan, waarna je ze waarschijnlijk weg kunt gooien. De belangrijkste winkelstraat van Benidorm is Passeig de la Carretera en de omliggende autoluwe straten. Populair zijn ook de winkels en kraampjes aan Plaça Major en aan hoofdstraat Avenida del Mediterráneo. Afdingen is in de winkels niet gebruikelijk. Bij de verkopers van bij marktkraampjes en bij straatverkopers is afdingen wel aan te raden om de beste prijs te krijgen.

Benidorm telt een aantal themaparken. Het drukst bezochte park is Terra Mitica, dan net buiten Benidorm ligt. Het pretpark is vanaf snelweg AP-7 snel te bereiken. Als je elders aan de Costa Blanca verblijft dan hoef je niet heel Benidorm in om naar Terra Mitica te gaan. Terra Mitica opende in het jaar 2000 haar deuren. Het is een echt familiepark, waar jong en oud zich zullen vermaken. Zo vind je er enkele thrillseekers zoals Synkope en Ballcoaster voor de durfals. Voor de allerjongsten is er een het themagebied Rome, waar allerlei attracties te vinden zijn voor kinderen tot pakweg een jaar of 8. Leuk voor jong en oud is de zweefmolen. Dankzij de ligging van deze attractie heb je een fraai uitzicht over Benidorm op het moment dat je in de lucht zweeft.
Voor Terra Mitica betaal je een entreeprijs waarna je bijna alle attracties en shows gratis kunt bezoeken. Uitzondering vormen enkele spelletjes waarbij je een prijs kunt winnen. Daar moet je apart voor betalen. Ook voor het parkeren moet je betalen. Als je slim bent zorg je ervoor dat je niet de volle mep hoeft te betalen. Er zijn meerdere manieren waarop je kortingscoupons kunt krijgen. Vaak vind je deze al bij aankomst op de luchthaven. Kijk wel even goed naar de voorwaarden en de geldigheid van de korting.
Houd er rekening mee dat je officieel geen etenswaren of drinken mee mag nemen naar Terra Mitica. De prijzen voor ijsjes, snoep, eten en drinken vallen nog wel mee. De maaltijden zijn van de kwaliteit zoals je die bij een pretpark verwacht.

Het programma Benidorm Bastards is geïnspireerd op de status van Benidorm als seniorenstad. Wie door Benidorm wandelt zal opvallen dat er inderdaad opvallend veel senioren in Benidorm rondlopen en rondrijden. In de branding van de twee grootste stranden van Benidorm zie je zelfs in het hoogseizoen nog opvallend veel mensen die de leeftijd van zestig jaar duidelijk gepasseerd zijn. Wat de reden is waarom Benidorm het hele jaar door zo populair is onder senioren? Eerlijk gezegd is daar geen eenduidige reden voor aan te wijzen. De mogelijkheid om allerlei soorten scootmobiels te kunnen huren zal er zeker aan meewerken, net als het feit dat dit een van de weinige badplaatsen aan de Costa Blanca is waar je zonder al teveel problemen uit de voeten kunt met een scootmobiel. Wat misschien ook wel in het voordeel van Benidorm werkt is de aanwezigheid van meerdere bingopaleizen.

Het Ponientestrand ligt ten westen van het centrum van Benidorm. Het van meerdere palmen voorziene zandstrand is het grootste strand van de stad. Met een lengte van ongeveer twee-en-een-halve kilometer is het langer dan het drukkere Levante-strand dat een lengte heeft van nog geen twee kilometer. Langs Playa de Poniente ligt de Paseo Maritimo. Deze in verschillende kleuren uitgevoerde wandelpromenade is sinds 2009 beeldbepalend langs het Ponientestrand. Vooral binnen de satellietbeelden zoals in google maps kun je de verschillende kleuren goed zien.
Playa de Poniente kent gemiddeld genomen een wat ouder publiek dan het Levantestrand. De meest recente aanpassingen zorgen ervoor dat het Ponientestrand meer in trek raakt onder jongeren en families. Wie wil parkeren aan het strand die moet geluk hebben. Het aantal parkeerplaatsen direct bij het strand is vrij beperkt. In veel gevallen zul je een of twee blokken achter het strand moeten parkeren.

Als je over snelweg AP-7 richting Benidorm rijdt dan zie je de contouren van de stad al van kilometers afstand. Hoogbouw domineert het straatbeeld van Benidorm. Vanaf de snelweg lijkt het wel een oerwoud van betonnen hoogbouw. Niet voor niets dat Benidorm wel eens het Manhattan van Spanje genoemd wordt. Benidorm telt het grootste aantal hoge gebouwen (ten minste 35 meter hoog) per inwoner ter wereld. In Benidorm staat er gemiddeld per 180 inwoners een gebouw van tenminste 35 meter hoogte. Zelfs wereldsteden zoals New York, Tokio of Londen halen dit niet.
Direct aan het strand staan de oudste gebouwen. Over het algemeen valt de hoogte van de gebouwen daar nog wel mee. Vaak blijft het beperkt tot een verdieping of tien tot vijftien. Verder landinwaarts staan gebouwen die een stuk hoger zijn. Op die manier kunnen projectontwikkelaars nog steeds appartementen aanbieden met zeezicht, omdat je gewoon over de ander gebouwen heen kijkt. Wie van architectuur houdt die zal geen jubeltenen krijgen van een wandeling door Benidorm. Bij de meeste flats heeft ligging en functionaliteit het gewonnen van de schoonheid.

Eén van de schaarse oudere gebouwen in Benidorm is de Iglesia de San Jaime y Santa Ana. Deze kerk ligt in het centrum van Benidorm. Het voorplein heeft een mooi uitzicht op de zee. De kerk kent twee koepels met de voor deze streek vaker voorkomende blauwe tegels. Vooral bij zonnig weer geven deze koepels een fraai accent aan de verder in lichte kleuren gebouwde kerk. Iglesia de San Jaime y Santa Ana is gebouwd tussen 1740 en 1780 in een neoclassicistische stijl.

Centraal in Benidorm ligt de kaap die de twee grote stranden van Benidorm scheidt. Bovenop deze kaap ligt Plaça del Castell; een gebied dat een adembenemend uitzicht biedt over beide delen van Benidorm. Het ongelijkmatig aangelegde plein is vooral vanwege het uitzicht een populaire plek in Benidorm. Reisbrochures en websites die de mooie kant van Benidorm willen belichten in plaats van de vele hoogbouw die gebruiken vaak foto’s van dit stukje van de stad. Aan het plein ligt de Iglesia de San Jaime. De zijkant van deze achttiende eeuwse kerk grens aan het Plaça del Castell. Op het plein staan een aantal bankjes waar je lekker kunt uitrusten. Centraal op Plaça del Castell ligt een hofje met tegels in dambordpatroon. Aan het einde van Plaça del Castell kun je via een trapje naar beneden, naar een lager gelegen uitzichtplatform.

Het Levante-strand is het strand dat aan de oostkant van Benidorm ligt. Net als het Ponientestrand bestaat ook Playa de Levante uit fijn zand. Langs het strand ligt een lange wandelboulevard die deels Avenida de Alcoy en deels Avenida de Madrid heet. Op het Levante-strand staan wat speeltoestellen voor kinderen, groepjes met palmbomen voor wie de schaduw op wil zoeken en zones waar je ligstoelen en parasols kunt huren. Voor een natje en een droogje moet je het strand afgaan. Langs de wandelboulevard zitten er volop terrasjes en winkeltjes waar je wat kunt eten of drinken. Het Levante-strand wordt tijdens het zomerseizoen overdag in de gaten gehouden door strandwachten. Toiletten bevinden zich net buiten het strand. Wel zijn er op het strand voetendouches aanwezig. Op het strand is er een speciaal gebied dat geschikt is voor rolstoelen. Via houten paden ga je naar dit terreintje toe dat uit houten vlonders bestaat. Het is deels overkapt zodat je wat beschut bent tegen de zon.

Dat Benidorm op en top een toeristenplaats is merk je aan een aantal elementen die in vrijwel iedere Europese drukke badplaats terug te vinden zijn. De meeste hiervan hebben weinig tot niets met de plaats of het land van bestemming te maken, maar zijn universele manieren om toeristen geld te laten betalen. Dit zijn bijvoorbeeld de levende standbeelden die je met name in het centrum van Benidorm ziet, de zandsculpturen op het Levante-strand, bedelaars, straatverkopers en oplichters die je met een truc proberen geld af te troggelen. Ook ontbreken in Benidorm de toeristentreintjes en de toeristenbus niet. Of het elementen zijn die Benidorm fraaier maken is te betwijfelen. Kennelijk zijn ze commercieel gezien wel interessant genoeg, want al decennia lang zie je deze toeristische elementen terug in Benidorm.

Benidorm heeft een warm mediterraan klimaat. De zomer breekt vrij vroeg aan, meestal al in mei. Vanaf dat moment komt het kwik nog maar amper onder de 25 graden Celsius. Dit houdt in de regel aan tot eind september. Tijdens de warmste maanden juli en augustus is het overdag gemiddeld tussen de 28 en 33 graden Celsius. Lokaal kan het nog iets warmer worden, zeker op plekken waar de wind geen invloed heeft en het vele beton de warmte goed vast kan houden. Als je in de zomermaanden Benidorm bezoekt dan is het bijna noodzakelijk om overdag verkoeling te zoeken in het zwembad of op één van de fraaie zandstranden. Door de ligging heeft Benidorm ook de rest van het jaar overwegend te maken met aangenaam zonnig weer. Niet altijd warm genoeg voor het strandleven, maar vrijwel zeker een stuk beter dan dat het op dat moment in ons eigen kikkerlandje is. Benidorm behoort onder Nederlanders tot één van de allereerste winterzonbestemmingen. Ook tegenwoordig gaan er nog duizenden Nederlanders in de wintermaanden richting Benidorm om te overwinteren of om een kortere periode van het lenteachtige tot zomerse weer te genieten. Volgens de toonaangevende weersite klimaatinfo.nl is de periode juni tot en met augustus de beste reistijd voor een strandvakantie in Benidorm.
