Benidorm: het toppunt van massatoerisme

Als er één stad is die symbool staat voor het massatoerisme in Spanje dan is het Benidorm wel. Dit is massatoerisme in de meest zuivere vorm die er te vinden is: stratenblokken vol met appartementen en hotels, lange drukke zandstranden voorzien van wandelboulevards vol souvenirwinkels en terrassen en straten vol winkels waar men zich enkel en alleen op de winkelende toeristen richt. Natuurlijk mag een levendig uitgaansleven niet ontbreken, inclusief in de zomermaanden groepen met hoofdzakelijk Britse toeristen die vaak al halverwege de middag dronken door de straten zwalken.
In en rondom Benidorm is er van alles aangebracht om de toeristen te vermaken: bingopaleizen, pretparken, toeristentreintjes en winkelcentra. Wie naar Benidorm komt die hoeft zich niet te vervelen. Wie echter komt om kennis te maken met Spanje die zal ervoor moeten zorgen dat hij/zij Benidorm zoveel mogelijk ontloopt. Benidorm ligt dan wel in Spanje, er wordt echter meer Engels, Duits en Nederlands dan Spaans gesproken.Winkelen in Benidorm

Benidorm als winkelstad betekent vooral goedkoop winkelen. Dan hebben we het niet alleen over de prijs maar vooral ook over de kwaliteit. Het aanbod van kleding, schoenen en souvenirs is niet echt hoogstaand in Benidorm. Zo kun je hier zelfs als een paar damesschoenen kopen vanaf 1 euro. Voor 50 eurocent per schoen kun je niet veel verwachten. Leuk om een keertje mee uit te gaan, waarna je ze waarschijnlijk weg kunt gooien. De belangrijkste winkelstraat van Benidorm is Passeig de la Carretera en de omliggende autoluwe straten. Populair zijn ook de winkels en kraampjes aan Plaça Major en aan hoofdstraat Avenida del Mediterráneo. Afdingen is in de winkels niet gebruikelijk. Bij de verkopers van bij marktkraampjes en bij straatverkopers is afdingen wel aan te raden om de beste prijs te krijgen.Terra Mitica

Benidorm telt een aantal themaparken. Het drukst bezochte park is Terra Mitica, dan net buiten Benidorm ligt. Het pretpark is vanaf snelweg AP-7 snel te bereiken. Als je elders aan de Costa Blanca verblijft dan hoef je niet heel Benidorm in om naar Terra Mitica te gaan. Terra Mitica opende in het jaar 2000 haar deuren. Het is een echt familiepark, waar jong en oud zich zullen vermaken. Zo vind je er enkele thrillseekers zoals Synkope en Ballcoaster voor de durfals. Voor de allerjongsten is er een het themagebied Rome, waar allerlei attracties te vinden zijn voor kinderen tot pakweg een jaar of 8. Leuk voor jong en oud is de zweefmolen. Dankzij de ligging van deze attractie heb je een fraai uitzicht over Benidorm op het moment dat je in de lucht zweeft.

Voor Terra Mitica betaal je een entreeprijs waarna je bijna alle attracties en shows gratis kunt bezoeken. Uitzondering vormen enkele spelletjes waarbij je een prijs kunt winnen. Daar moet je apart voor betalen. Ook voor het parkeren moet je betalen. Als je slim bent zorg je ervoor dat je niet de volle mep hoeft te betalen. Er zijn meerdere manieren waarop je kortingscoupons kunt krijgen. Vaak vind je deze al bij aankomst op de luchthaven. Kijk wel even goed naar de voorwaarden en de geldigheid van de korting.

Houd er rekening mee dat je officieel geen etenswaren of drinken mee mag nemen naar Terra Mitica. De prijzen voor ijsjes, snoep, eten en drinken vallen nog wel mee. De maaltijden zijn van de kwaliteit zoals je die bij een pretpark verwacht.

Benidorm Bastards

Het programma Benidorm Bastards is geïnspireerd op de status van Benidorm als seniorenstad. Wie door Benidorm wandelt zal opvallen dat er inderdaad opvallend veel senioren in Benidorm rondlopen en rondrijden. In de branding van de twee grootste stranden van Benidorm zie je zelfs in het hoogseizoen nog opvallend veel mensen die de leeftijd van zestig jaar duidelijk gepasseerd zijn. Wat de reden is waarom Benidorm het hele jaar door zo populair is onder senioren? Eerlijk gezegd is daar geen eenduidige reden voor aan te wijzen. De mogelijkheid om allerlei soorten scootmobiels te kunnen huren zal er zeker aan meewerken, net als het feit dat dit een van de weinige badplaatsen aan de Costa Blanca is waar je zonder al teveel problemen uit de voeten kunt met een scootmobiel. Wat misschien ook wel in het voordeel van Benidorm werkt is de aanwezigheid van meerdere bingopaleizen.

Playa de Poniente

Het Ponientestrand ligt ten westen van het centrum van Benidorm. Het van meerdere palmen voorziene zandstrand is het grootste strand van de stad. Met een lengte van ongeveer twee-en-een-halve kilometer is het langer dan het drukkere Levante-strand dat een lengte heeft van nog geen twee kilometer. Langs Playa de Poniente ligt de Paseo Maritimo. Deze in verschillende kleuren uitgevoerde wandelpromenade is sinds 2009 beeldbepalend langs het Ponientestrand. Vooral binnen de satellietbeelden zoals in google maps kun je de verschillende kleuren goed zien.

Playa de Poniente kent gemiddeld genomen een wat ouder publiek dan het Levantestrand. De meest recente aanpassingen zorgen ervoor dat het Ponientestrand meer in trek raakt onder jongeren en families. Wie wil parkeren aan het strand die moet geluk hebben. Het aantal parkeerplaatsen direct bij het strand is vrij beperkt. In veel gevallen zul je een of twee blokken achter het strand moeten parkeren.

Manhattan van Spanje

Als je over snelweg AP-7 richting Benidorm rijdt dan zie je de contouren van de stad al van kilometers afstand. Hoogbouw domineert het straatbeeld van Benidorm. Vanaf de snelweg lijkt het wel een oerwoud van betonnen hoogbouw. Niet voor niets dat Benidorm wel eens het Manhattan van Spanje genoemd wordt. Benidorm telt het grootste aantal hoge gebouwen (ten minste 35 meter hoog) per inwoner ter wereld. In Benidorm staat er gemiddeld per 180 inwoners een gebouw van tenminste 35 meter hoogte. Zelfs wereldsteden zoals New York, Tokio of Londen halen dit niet.

Direct aan het strand staan de oudste gebouwen. Over het algemeen valt de hoogte van de gebouwen daar nog wel mee. Vaak blijft het beperkt tot een verdieping of tien tot vijftien. Verder landinwaarts staan gebouwen die een stuk hoger zijn. Op die manier kunnen projectontwikkelaars nog steeds appartementen aanbieden met zeezicht, omdat je gewoon over de ander gebouwen heen kijkt. Wie van architectuur houdt die zal geen jubeltenen krijgen van een wandeling door Benidorm. Bij de meeste flats heeft ligging en functionaliteit het gewonnen van de schoonheid.

Iglesia de San Jaime y Santa Ana

Eén van de schaarse oudere gebouwen in Benidorm is de Iglesia de San Jaime y Santa Ana. Deze kerk ligt in het centrum van Benidorm. Het voorplein heeft een mooi uitzicht op de zee. De kerk kent twee koepels met de voor deze streek vaker voorkomende blauwe tegels. Vooral bij zonnig weer geven deze koepels een fraai accent aan de verder in lichte kleuren gebouwde kerk. Iglesia de San Jaime y Santa Ana is gebouwd tussen 1740 en 1780 in een neoclassicistische stijl.

Plaça del Castell

Centraal in Benidorm ligt de kaap die de twee grote stranden van Benidorm scheidt. Bovenop deze kaap ligt Plaça del Castell; een gebied dat een adembenemend uitzicht biedt over beide delen van Benidorm. Het ongelijkmatig aangelegde plein is vooral vanwege het uitzicht een populaire plek in Benidorm. Reisbrochures en websites die de mooie kant van Benidorm willen belichten in plaats van de vele hoogbouw die gebruiken vaak foto’s van dit stukje van de stad. Aan het plein ligt de Iglesia de San Jaime. De zijkant van deze achttiende eeuwse kerk grens aan het Plaça del Castell. Op het plein staan een aantal bankjes waar je lekker kunt uitrusten. Centraal op Plaça del Castell ligt een hofje met tegels in dambordpatroon. Aan het einde van Plaça del Castell kun je via een trapje naar beneden, naar een lager gelegen uitzichtplatform.

Levante-strand

Het Levante-strand is het strand dat aan de oostkant van Benidorm ligt. Net als het Ponientestrand bestaat ook Playa de Levante uit fijn zand. Langs het strand ligt een lange wandelboulevard die deels Avenida de Alcoy en deels Avenida de Madrid heet. Op het Levante-strand staan wat speeltoestellen voor kinderen, groepjes met palmbomen voor wie de schaduw op wil zoeken en zones waar je ligstoelen en parasols kunt huren. Voor een natje en een droogje moet je het strand afgaan. Langs de wandelboulevard zitten er volop terrasjes en winkeltjes waar je wat kunt eten of drinken. Het Levante-strand wordt tijdens het zomerseizoen overdag in de gaten gehouden door strandwachten. Toiletten bevinden zich net buiten het strand. Wel zijn er op het strand voetendouches aanwezig. Op het strand is er een speciaal gebied dat geschikt is voor rolstoelen. Via houten paden ga je naar dit terreintje toe dat uit houten vlonders bestaat. Het is deels overkapt zodat je wat beschut bent tegen de zon.

Toeristisch Benidorm

Dat Benidorm op en top een toeristenplaats is merk je aan een aantal elementen die in vrijwel iedere Europese drukke badplaats terug te vinden zijn. De meeste hiervan hebben weinig tot niets met de plaats of het land van bestemming te maken, maar zijn universele manieren om toeristen geld te laten betalen. Dit zijn bijvoorbeeld de levende standbeelden die je met name in het centrum van Benidorm ziet, de zandsculpturen op het Levante-strand, bedelaars, straatverkopers en oplichters die je met een truc proberen geld af te troggelen. Ook ontbreken in Benidorm de toeristentreintjes en de toeristenbus niet. Of het elementen zijn die Benidorm fraaier maken is te betwijfelen. Kennelijk zijn ze commercieel gezien wel interessant genoeg, want al decennia lang zie je deze toeristische elementen terug in Benidorm.

Het weer in Benidorm

Benidorm heeft een warm mediterraan klimaat. De zomer breekt vrij vroeg aan, meestal al in mei. Vanaf dat moment komt het kwik nog maar amper onder de 25 graden Celsius. Dit houdt in de regel aan tot eind september. Tijdens de warmste maanden juli en augustus is het overdag gemiddeld tussen de 28 en 33 graden Celsius. Lokaal kan het nog iets warmer worden, zeker op plekken waar de wind geen invloed heeft en het vele beton de warmte goed vast kan houden. Als je in de zomermaanden Benidorm bezoekt dan is het bijna noodzakelijk om overdag verkoeling te zoeken in het zwembad of op één van de fraaie zandstranden. Door de ligging heeft Benidorm ook de rest van het jaar overwegend te maken met aangenaam zonnig weer. Niet altijd warm genoeg voor het strandleven, maar vrijwel zeker een stuk beter dan dat het op dat moment in ons eigen kikkerlandje is. Benidorm behoort onder Nederlanders tot één van de allereerste winterzonbestemmingen. Ook tegenwoordig gaan er nog duizenden Nederlanders in de wintermaanden richting Benidorm om te overwinteren of om een kortere periode van het lenteachtige tot zomerse weer te genieten. Volgens de toonaangevende weersite klimaatinfo.nl is de periode juni tot en met augustus de beste reistijd voor een strandvakantie in Benidorm.

Scootmobiel huren

Mensen die beperkt valide zijn die kunnen in Benidorm scootmobiels in alle soorten en maten huren, net als rollators en rolstoelen. Je hoeft dus geen moeite te doen om dit zelf mee te nemen. Een grote verhuurder is EasyHire die in Levante gevestigd is. Rollators en scooters kun je per dag, per week of zelfs per maand huren. Hoe langer je deze hulpmiddelen huurt, des te goedkoper de gemiddelde prijs per dag wordt. Naast de gangbare drie- en vierwiel scootmobiels heb je ook speciale heavy-duty scooters die personen tot een gewicht van maar liefst 220 kilogram kunnen vervoeren en zogenaamde limo-scooters waarop je met twee personen achter elkaar zit. Degene die voorop zit die bestuurt de scootmobiel. Wil je zeker zijn dat jouw type scooter voorradig is voor de verhuur dan kun je het beste vooraf reserveren.

Als voetganger zul je er in Benidorm rekening mee moeten houden dat er redelijk wat scootmobiels op de voetpaden en wegen hun weg zoeken door de stad. Je hoort ze niet altijd even god aankomen. Daarom is het vooral met jonge kinderen oppassen geblazen, omdat die nog weleens een onverwachte beweging willen maken. Dit kan nare gevolgen hebben als er net iemand op een scootmobiel passeert.

Toeristenbureau van Benidorm

Centraal in Benidorm vind je het toeristenbureau. Het kantoor zit aan 1, Canalejas Square. Het is alle dagen geopend. Door de weeks van 9 tot 21 uur en in het weekeinde van 10 tot 16 uur. Aan de loketten kun je informatie vragen over Benidorm, de bezienswaardigheden in Benidorm, vervoer in Benidorm en wat er in de directe omgeving van Benidorm te doen is. Je kunt hier ook zelf snuffelen tussen de foldertjes van pretparken, musea en entertainmentshows.

Overwinteren in Benidorm

Benidorm is dé plek in Europa om te overwinteren. Als je kijkt naar het vasteland van Europa dan behoort dit deel van de Costa Blanca tot de beste gebieden als je kijkt naar het weer in het winterseizoen. Overschat het weer niet: in december of januari urenlang bakken op het strand en daarna tot diep in de avond op het terras zitten in je t-shirt of zomerjurkje is er niet altijd bij. Het weer in de wintermaanden is meer lenteachtig dan zomers. Mooie dagen worden afgewisseld door periodes met minder mooi weer. Een grijze dag of zelfs herfstachtig weer moet je niet uitsluiten. Toch is het weer aangenaam genoeg voor een grote groep mensen om hier te overwinteren. De bergen die rondom Benidorm liggen zorgen voor relatief warme lucht. Hierdoor krijgen zowel vorst als sneeuw geen kans in Benidorm. Vooral voor senioren is dit de reden om gedurende de wintermaanden hier voor langere tijd te verblijven. De kosten om een appartement te huren liggen dan op een aangenaam laag niveau omdat het seizoen van mei tot en met september/oktober loopt.

Britten in Benidorm

Omdat Benidorm zo bekend is in Nederland zou je bijna denken dat het vooral Nederlanders zijn die je in Benidorm aantreft. Net als zoveel toeristische steden in Spanje zijn het ook hier vooral veel Britten die je aantreft. Het centrale deel van het Levantestrand lijkt wel een compleet Brits territorium. In de zomermaanden zul je in dit gebied regelmatig groepjes dronken Britten aantreffen, vaak met de flessen bier in de hand lopend door de straten. Hoogtepunt van de Britse aanwezigheid is de autovrije straat Avenida de Mallorca en de omliggende straten. Hier zitten een groot aantal uitgaansgelegenheden die zich overduidelijk vooral op de Britten concentreren. Als je over Avenida de Mallorca wandelt dan kan zelfs de grondige schoonmaakbeurt die hier iedere ochtend gehouden wordt de stank niet helemaal verhullen van kots, etensresten en alcohol.

Cale de Mal Pas

Een populair strand van Benidorm is Cale de Mal Pas. Deze baai ligt recht onder de kaap van Benidorm, naast het haventje. Vanaf het Plaça del Castelle kun je per trap naar beneden om het strand te bereiken. Het strand van Cale de Mal Pas heeft weinig tot geen voorzieningen. Daarom is het vooral een populair strand onder families die met gewapend met koelboxen een dagje naar het strand gaan. In verhouding tot de twee grote stranden oogt dit strand natuurlijker en is het vaak ook wat minder druk.

Parkeren in Benidorm

Net als iedere stad is ook in Benidorm het vinden van een parkeerplaatsje niet altijd even gemakkelijk. In een groot deel van Benidorm geldt dat je overdag moet betalen om te parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te herkennen aan de blauwe vakken of een blauwe kleur van de stoeprand. De parkeerkosten vallen in vergelijking tot Nederlandse steden nog wel mee. Houd er rekening mee dat je in het centrum niet overal kan/mag komen met de auto. Ook de boulevards langs de twee grote stranden zijn grotendeels autovrij. Verder kennen deze geen parkeerplaatsen.

Wil je een dagje naar Benidorm en de auto op een mooie centrale plek parkeren dan kun je het beste de parkeergarage onder het gemeentehuis (Ajuntament) ontdekken. Dan hoef je ook niet vooraf te bepalen hoe lang je blijft staan, want je betaalt achteraf de parkeertijd die je er gestaan hebt. In tegenstelling tot sommige andere parkeergarages is deze vrij goed opgezet met normale parkeervakken. Ook zijn al te moeilijke manoeuvres niet nodig om de parkeergarage in en uit te rijden.

Eten en drinken in Benidorm

Culinaire hoogtepunten zul je in Benidorm bijna met een vergrootglas moeten zoeken. De meeste restaurants in Benidorm proberen voor zo weinig mogelijk geld ze hongerige monden van de toeristen te voeden. Menu’s van de dag voor prijzen waar je zelf niet voor kunt koken, een glas bier of wijn met een tapa tegen dumpprijzen en een voedselaanbod dat in veel gevallen niet echt als verantwoord eten wordt gezien. Zoals men altijd zegt ‘het komt uit de lengte of de breedte’. Je kunt geen hoogwaardige ingrediënten verwachten als er hele lage prijzen gehanteerd worden. Vanwege de vele buitenlandse toeristen die in Benidorm verblijven is de authentieke Spaanse keuken grotendeels verdrongen door typisch toeristenvoer en de toeristische interpretaties van Spaanse gerechten. Onder toeristen zijn ook de zogenaamde dinnershows erg populair. Je krijgt dan een show te zien terwijl er ondertussen een drie- of viergangendiner geserveerd wordt. Het eten is eetbaar, maar wederom culinair geen topprestatie. Dat is in een notendop de culinaire situatie in Benidorm.

Festilandia

Kinderen kunnen hun hart ophalen aan de Avenida del Mediterráneo in Benidorm. Hier ligt Festilandia Park. Dit is een gebied die een combinatie vormt van een minikermis en een amusementshal. Overdag is het hier rustig omdat bijna iedereen dan op één van de stranden van Benidorm vertoeft. Na etenstijd wordt het vaak druk in Festilandia Park met gezinnen met kinderen. Wie Festilandia Park bezoekt hoeft geen entree te betalen. Je betaalt gewoon per attractie.

Weinig groen

Benidorm zou prima betonstad kunnen heten. Groene zones zijn vrij schaars. De hoteltuinen waar wel groen in verwerkt zijn, zijn vanaf straat meestal aan het oog onttrokken. Het ontbreken van voldoende openbaar groen zorgt ervoor dat de vele hoogbouw in Benidorm nog nadrukkelijker zijn stempel drukt op het straatbeeld. Gelukkig heeft men de afgelopen jaren wel geïnvesteerd in het aanbrengen van extra groen in de aanvoerwegen richting het centrum. Een fraaie uitzondering vormt het park L’Aïguera. Dit langgerekte park is onder een neoclassicistische architectuur ontworpen. Een populaire park is ook Parc d’Elx. Deze groenstrook ligt tussen de wandelpromenade langs het Ponientestrand en de Calle Alcalde Don José Such Ortega.

Iberia Park

Iberia Park is het gratis gedeelte behorende bij pretpark Terra Mitica. Met gratis bedoelen we dat de entree gratis is. Voor de attracties in dit park betaal je per rit/attractie. Afrekenen doe je niet met euro’s maar met zogenaamde ‘iberos’. Dit zijn waardemunten die binnen het park als enige wettige betaalmiddel gelden. Je haalt deze waardemunten uit machines die op een aantal plekken in het park staan of hangen. Een ibero kost 1 euro. Bij grotere bedragen krijg je enkele iberos extra. Bij iedere attractie staat aangegeven hoeveel iberos hij kost. Iberia Park is aanzienlijk minder druk dan Terra Mitica. Omdat Iberia Park bij Terra Mitica ligt moet je van dezelfde betaalde parking gebruik maken als je met de auto of motor komt.