Las Palmas: de grote stad van het eiland Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria is de grootste stad en de hoofdstad van het eiland Gran Canaria. In het algemeen wordt de naam Las Palmas – zonder de toevoeging ‘de Gran Canaria’- veel meer gebruikt. Feitelijk is het de enige echte stad van het eiland. Met een inwoneraantal dat tegen de vierhonderdduizend loopt, woont bijna de helft van alle mensen op Gran Canaria in Las Palmas. Dat merk je goed zodra je de stad binnenkomt. Hier is het aanzienlijk drukker dan in de idyllische dorpjes die in het binnenland liggen en zelfs de drukkere badplaatsen in het zuiden van Gran Canaria lijken bijna op oases van rust als je het vergelijkt met Las Palmas. Dit is de plek van waaruit het eiland bestuurd wordt, waar de enige universiteit van Gran Canaria staat en waar je naartoe komt voor museumbezoek, culturele evenementen of om echt te winkelen. Want laten we eerlijk zijn: het winkelaanbod op de rest van het eiland richt zich op toeristen of vooral op levensmiddelen.

Als je een vakantie op Gran Canaria viert, dan zou je een dagje naar Las Palmas zeker moeten overwegen. Er is voldoende te zien en te doen. Wat niet onbelangrijk is, is dat je hier een inkijkje krijgt in het werkelijke leven op Gran Canaria. Want waar de meeste andere plaatsen vooral rustig of toeristisch zijn, daar is Las Palmas een weerspiegeling van de realiteit. Dat neemt niet weg dat je als toerist hier prima kunt verblijven. Sterker nog, als je meer wilt doen dan aan het strand liggen dan zou je moeten overwegen om je vakantie hier in Las Palmas te vieren. Het Playa de las Canteras behoort tot de beste stranden van Gran Canaria, het culinaire aanbod is gemiddeld een stuk beter dan elders op het eiland en er valt voldoende te zien en te doen in Las Palmas.Waar overnachten in Las Palmas?

Las Palmas is vrij groot. Zomaar lukraak een hotel of appartement boeken kan ervoor zorgen dat je op een plek komt te zitten die niet zo gunstig is voor jouw reisdoel. Kom je toch vooral voor het strand naar Las Palmas? Kies dan bij voorkeur voor een accommodatie die aan of vlakbij het Playa de las Canteras ligt. Bij het oostelijk gelegen strand Playa de las Alcaravaneras zitten ook verschillende accommodaties. Het nadeel is dat het aanbod van horeca in die omgeving wat kleiner is. Kom je vooral voor cultuur en historie naar Las Palmas toe? Kies dan voor een overnachting in de wijk Vegueta. Je zit hier in het hart van de oude stad.

Een hotel dat we uit eigen ervaring aan kunnen bevelen is het AC Hotel by Marriott Gran Canaria. Dit opvallende ronde gebouw herbergt comfortabele kamers met een prachtig uitzicht over Las Palmas. Het strand van Santa Catalina, winkelcentrum El Muelle en talloze restaurants en bars liggen op loopafstand van dit aangename viersterrenhotel.

Als je een pakketreis wilt boeken (vlucht, transfer en hotel) dan zouden wij het Bull Reina Isabel hotel een overweging waard vinden. Dit zeer comfortabele hotel ligt aan de boulevard van het geweldige brede strand van Las Palmas. Vanaf het zwembad en het zonneterras op de bovenste etage van Reina Isabel heb je een prachtig en weids uitzicht over zee en over Las Palmas. En veel betere locatie kun je je niet wensen in deze boeiende stad.

Wil je een uitgebreid advies over waar je het beste kunt overnachten in Las Palmas? De website waarovernachtenin.nl geeft uitgebreid advies over de beste en leukste hotels van Las Palmas.Teatro Perez Galdos

Het Teatro Perez Galdos is een van de mooiste gebouwen van Las Palmas. Het is tevens het belangrijkste theater van de stad. Teatro Perez Galdos ligt in het zuidoosten van de historische wijk Triana. Het theater is gebouwd tussen 1867 en 1890. De reden dat dit zo lang duurde is geldgebrek. Bij de officiële opening in 1890 heette het theater nog Teatro Nuevo, wat ‘nieuw theater’ betekent. Deze naam is logisch omdat het het oudere Teatro Cairasco verving. In 1918 brandde het gebouw af. Drie jaar later werd het herbouwd, waarbij historische architectuurelementen bewaard zijn gebleven. Teatro Perez Galdos is in 2007 van binnen flink gemoderniseerd. Het is tegenwoordig de beste plek op Gran Canaria om te genieten van theater en opera.

Winkelcentrum El Muelle

Als je wilt winkelen dan is Las Palmas de beste plek op Gran Canaria. Dat komt omdat deze stad vooral een plek is waar mensen wonen en werken. Het winkelaanbod sluit dan ook veel beter aan bij wat je in andere Europese steden ziet. Hier kun je de laatste mode kopen, zowel in filialen van grote ketens als in lokale winkels. Wil je voor je gemak winkelen in Las Palmas? Dan is winkelcentrum El Muelle een prima plek om dat te doen. Deze centraal gelegen shopping mall telt ruim dertig winkels en horecazaken. Een aantal bekende merken zijn hier vertegenwoordigd. Dankzij de eigen parking kun je hier direct onder het winkelcentrum parkeren en vervolgens zo El Muelle binnenwandelen. De shopping mall is geheel overdekt. In het geval het eens een keer regent in Las Palmas (dat gebeurt gelukkig niet al te vaak), dan kun je hier droog winkelen. El Muelle is zeven dagen per week geopend van 10:00 tot 22:00 uur.

Architectuur

Las Palmas de Gran Canaria heeft een eeuwenlange historie. Het oudste gebouw van Las Palmas – de Catedral de Santa-Ana – is tussen 1497 en 1570 gebouwd. Deze kathedraal vormde het ontstaan van Las Palmas de Gran Canaria. In de loop der eeuwen is de stad stap voor stap gegroeid. Dat is vooral terug te zien in de verschillende architectonische stijlen die je terugvindt in de stad. De meest voorkomende stijlen zijn modernisme en rationalisme. Beide architecturale stromingen maken tegenwoordig deel uit van het erfgoed van de stad. Waar andere steden het vooral moeten hebben van individuele bezienswaardigheden, daar moet je in Las Palmas vooral aandacht schenken aan de prachtige architectuur die de stad maakt tot wat hij is. Let op de verschillende torentjes, de veelal houten balkons en de prachtige versieringen die de gevels karakter geven. Wie van fotograferen houdt die kan vooral in de oude binnenstad van Las Palmas helemaal los gaan.

Vliegen naar Las Palmas

Vanuit Nederland is het vliegtuig de beste manier om naar Las Palmas te reizen. In ongeveer vier uur en twintig minuten vlieg je vanaf Schiphol Amsterdam Airport naar het internationale vliegveld van Las Palmas. Aeropuerto de Gran Canaria ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van de stad. Op jaarbasis arriveren en vertrekken hier ongeveer twaalf tot vijftien miljoen passagiers. Een deel van deze mensen komt voor zaken, familiebezoek of om andere redenen naar Gran Canaria. Het overgrote deel heeft vakantie vieren als hoofdreisdoel.

Vanuit Nederland kun je zowel met Transavia als TUI naar Las Palmas vliegen. De allergoedkoopste retourtickets kosten meestal iets boven de honderd euro per persoon. Dit zijn kale tickets zonder ruimbagage, eten of drinken. Tijdens populaire reisperiodes zoals schoolvakanties kunnen de prijzen voor vliegtickets flink oplopen, zeker als je in het weekend wil reizen. Op tijd je vliegticket naar Gran Canaria boeken is daarom het advies. Naarmate de vertrekdatum dichter in zicht komt, des te hoger de prijzen over het algemeen worden.

Als je met een pakketreis naar Gran Canaria reist, dan wordt de transfer vanaf de luchthaven van Las Palmas meestal door de reisorganisatie geregeld. Is dat niet het geval, dan ben je aangewezen op de bus, een taxi of een huurauto om vanaf het vliegveld naar de stad te reizen. Een auto- of taxirit naar het centrum van Las Palmas neemt ongeveer een half uur in beslag. Met de bus ben je gemiddeld 40 tot 55 minuten onderweg, afhankelijk van wat je eindbestemming in Las Palmas is.