Ciutadella de Menorca: Historische hoofdstad van Menorca

Ciutadella is een prachtige stad in het westelijke deel van Menorca. Het is de dichtstbevolkte stad van het eiland en na Mahón de grootste. Ciutadella is al een oude stad die door de eeuwen heen verschillende namen heeft gehad en meerdere malen van eigenaar is veranderd. Het zou zelfs één van de oudste steden op menorca zijn en al ten tijde van de Talaiotischse periode hebben bestaan. Volgens sommige bronnen is de plaats waar het huidige Ciutadella de Menorca te vinden is zelfs de plaats waar de eerste kolonisten op Menorca zich vestigden. Zijn huidige schoonheid dank het stadje met name aan de Britse overheersing. Tijdens deze overheersing was Ciutadella de Menorca namelijk de plaats waar Britse gouverneur zich gevestigd had. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, de kathedraal van Ciutadella de menorca stamt echter uit de dertiende eeuw en is gebouwd op de resten van een oude moskee.
Vandaag de dag is Ciutadella één van de populairste plaatsen op Menorca voor toeristen die een dagje willen winkelen. In de smalle straatjes van het historische centrum van de stad zijn tal val leuke en unieke boetiekjes en winkeltjes te vinden. De leukste restaurants zijn te vinden bij de jachthaven van de stad.Kathedraal van Menorca

De kathedraal van Menorca is de grootste geloofsgebouw wat vandaag de dag nog op het eiland Menorca te vinden is. Het is tevens het grootste gotische gebouw op het eiland. De kathedraal is gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw op de resten van een oude moskee. De kathedraal is gebouwd in opdracht van Koning Alfonso III van Aragon. Vanaf de overzijde van de haven zie je de kathedraal van Menorca goed boven de stad uittorenen maar als je door de smalle straatjes van het historische centrum van de stad loopt dan moet je wel even zoeken voor je hem tegenkomt. Het interieur van de kathedraal is vrij ruim en licht van opzet voor een gotische gebouw. De prachtige glas-in-loodramen zorgen ervoor dat er behoorlijk wat licht in de kathedraal valt. Het hoofdportaal en de kapel van de kerk zijn gebouwd in de achttiende eeuw in de barokke stijl.De haven van Ciutadella

De haven van Ciutadella is de mooiste en gezelligste haven van Menorca. Langs de haven zijn verschillende goede restaurants te vinden. Via enkele trappen kun je vanuit de haven vrij gemakkelijk de historische binnenstad van Ciutadella de Menorca bereiken. Werd de haven van Ciutadella vroeger hoofdzakelijk door vissers, tegenwoordig is de haven overgenomen door de pleziervaart. In de haven zijn tegenwoordig bijna uitsluitend pleziervaartuigen te vinden.
Ondanks het feit dat de haven het merendeel van de tijd heel rustig oogt kunnen er af en toe behoorlijk hoge golven de haven binnenkomen. Als dit gebeurt staat het merendeel van de haven onder water.

Plaça d’es Born

De Plaça d’es Born is het belangrijkste en mooiste plein van de stad Ciutadella de Menorca. Volgens sommige zou het zelfs het mooiste plein van Spanje zijn maar in vergelijking met enkele pleinen in bijvoorbeeld Barcelona, Madrid, Valencia of Palma de Mallorca valt het Plaça d’es Born toch wat tegen. Wel zijn aan het pleinenkele van de belangrijkste gebouwen van de stad te vinden. Denk hierbij aan het Palau de Torre-Saura het born Theater en de Iglesia de Sant Fransesc. Midden op het plein staat een 22 meter hoge obelisk die gebouwd is ter nagedachtenis aan de Turkse aanval op de stad in 1558. In de zomermaanden is er op de Plaça d’es Born dagelijks een markt te vinden waar voornamelijk souvenirs en andere toeristische prullaria verkocht worden. Vanaf het plein heb je een schitterend uitzicht over de haven van de stad.

Iglesia de Sant Fransesc

De Iglesia de Sant Fransesc stamt oorspronkelijk uit de dertiende eeuw maar werd in de zestiende eeuw tijdens een aanval van de Turken in zijn geheel verwoest. De broeders van de kerk werden ontvoerd en meegenomen naar Constantinopel. Aan het einde van de zestiende eeuw werd de kerk echter herbouwd en kreeg hij zijn huidige uiterlijk. De kerk is te vinden aan het Plaça d’es Born. De binnenzijde van de Plaça d’es Born is vrij sober alleen het altaar is rijkelijk versiert en er zijn binnen enkele Korintische zuilen te vinden. Van het oorspronkelijke interieur van de kerk is maar weinig bewaard gebleven.

Ses Voltes

De Ses Voltes is de mooiste en belangrijkste winkelstraat van Ciutadella de Menorca. Deze winkelstraat loopt van de kathedraal van de stad naar de Plaça Nova. Hetgene wat deze winkelstraat onderscheid zijn de gewelfbogen. Het eerste deel van de straat heeft slecht aan één zijde bogen maar na een opener stuk zijn er aan twee zijdes bogen te vinden. De leukste winkeltjes en boetieks zijn te vinden onder deze bogen.