Marbella: mondaine badplaats aan de Costa del Sol

Marbella is een mondaine badplaats in het zuiden van Spanje aan de Costa del sol. De stad Marbella is al vele decennia één van de populairste toeristische bestemmingen in het zuiden van Spanje. Dit komt hoofdzakelijk door het uitstekende klimaat dat er het hele jaar heerst en door de vele prachtige hotels en accommodaties die er te vinden zijn. Marbella staat bekend om zijn uitstekende golfbanen en zijn er in de directe omgeving van de stad maar liefst tien te vinden. De belangrijkste attractie van Marbella blijft natuurlijk de boulevard waar het gros van de restaurants en de winkels te vinden zijn.
In tegenstelling tot veel andere badplaatsen in Spanje is Marbella niet ontstaan uit een slaperig vissersdorpje dat later een beroemde badplaats werd maar was het al ten tijde van de Romeinen een bekende plaats al stond Marbella indertijd bekend onder de naam Salduba. De huidige naam Marbella dankt de stad aan de Moorse overheersing.
Dat Marbella gezien wordt als een mondaine badplaats heeft hoofdzakelijk te maken met puerto Banús waar de jetset hun jachten heeft liggen. In de andere delen van Marbella is hier gelukkig maar weinig van te merken.Golfen in Marbella

In de directe omgeving van Marbella zijn er behoorlijk wat golfcourses te vinden. Een aantal liggen er direct naast de stad maar de meeste liggen in de heuvel rondom Marbella. De hoogst gewaardeerde banen in de omgeving van Marbella zijn Marbella Club Golf Resort, Flamingos Golf Club, Marbella Golf and Country Club en La Cala Resort. Alles bij elkaar zijn er ongeveer 36 golfbanen in en om Marbella te vinden. Er is echter één ding wat de verschillende banen allemaal hebben en dat zijn uitdagende holes. Het heuvelachtige landschap van Marbella zorgt voor de nodige uitdaging tijdens het golfen. Het is niet voor niets de populairste golfstad aan de Middellandse Zee.Bronzen beelden van Dali

Op de Avenida del Mar is een collectie van tien sculpturen van Salvador Dali te vinden. Het zijn bronzen beelden die door de kunstenaar zelf zijn gesigneerd. Rond de beelden en sculpturen zijn verschillende bankjes te vinden zodat je de prachtige beelden uit verschillende hoeken kunt bekijken. Het eerste beeld dat je tegenkomt als je vanuit het park komt is een beeld Perseus die Medusa onthoofd. Het volgende beeld is een beeld van Dali’s muze Gala. Verder zijn er beelden van Trajanus te paard, Mercurio, Elefante Cosmico en van een man en een dolfijn te vinden. Er ziet niet echt een duidelijk lijn of thema in de geplaatste beelden behalve dat ze van dezelfde maker zijn. Toch zijn de beelden van Dali een welkome afwisseling op het verder wat saaie karakter van Marbella.

Zandsculpturen

Langs de boulevard van Marbella wordt je af en toe verrast door prachtige zandsculpturen. Deze kunstwerken kunnen allerlei vormen aannemen maar kastelen en Disney figuren zijn over het algemeen wel de meest geziene onderwerpen. Omdat het zand dat op de stranden ligt van Marbella eigenlijk niet geschikt is voor het maken van deze sculpturen moeten de kunstwerken continue nat gehouden worden. Je ziet de artiesten dan ook voortdurend met emmers water heen en weer lopen en met een plantespuit de sculpturen bevochtigen. Voor het kunstwerk is in de meeste gevallen een stukje vrijgemaakt waar je een kleine donatie voor de maker kunt achterlaten.

La Iglesia de la Encarnación

De Iglesia de la Encarnación is te vinden in het historische centrum van Marbella. De kerk is gebouwd in het begin van de zestiende eeuw maar in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd en gerenoveerd. De kerk is vermoedelijk op de resten van een oude moskee gebouwd. De grootste veranderingen stammen uit de achttiende eeuw toen de binnenzijde van de kerk in zijn geheel gerenoveerd werd. De meeste altaarstukken stammen ook uit deze periode. De kerk is normaal gesproken niet geopend voor het publiek maar de deuren zijn altijd geopend zodat je achter de tralies een kijkje kunt nemen in de kerk.

Plaza de los Naranjos

Plaza de los Naranjos is het centrale plein van het historische centrum van Marbella. Het plein is aangelegd in de vijftiende nadat de Moren uit de stad waren verdreven. Het plein is omringt door de typische witte huizen die je zoveel tegenkomt in Andalusië. Enkele bekende bouwwerken aan het plein zijn Casa Consitorial, Casa del Corregidor en Ermita de Santiago. Midden op het plein is een groot terras te vinden waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten van de sinasappelbomen. Deze sinasappelbomen zijn in 1941 op het plein geplant waarna het plein de naam kreeg van deze bomen. Centraal tussen de bomen is een grote fontein te vinden.

Historische centrum van Marbella

Het historische centrum van Marbella is een welkome afwisseling op de rest van de architectuur van de stad. Anders dan op veel andere plaatsen in Marbella is hier geen hoogbouw te vinden maar kleine straatjes waar je continue het gevoel heb dat je aan het verdwalen bent. De meeste straatjes in het historische deel van de stad zijn gevuld met winkeltjes. Denk hierbij niet aan de geijkte toeristische winkels maar grote en bekende winkelketens. Het hart van het historische centrum wordt gevormd door de Plaza de los Naranjos. In het historische centrum is ook de Iglesia de la Encarnación te vinden het belangrijkste religieuze gebouw van Marbella.

Markt van Marbella

De weekmarkt van Marbella wordt iedere maandag gehouden op het feria terrein. Deze markt is de oudste en drukst bezocht markt van Marbella. Op de markt kom je naast de gebruikelijk groente en fruitkramen ook tal van kramen tegen waar kleding, speelgoed, zonnebrillen en tal van andere spullen tegen. Het publiek dat de markt bezoekt is een mengeling van locals en toeristen. De locals zijn hier hoofdzakelijk om groeten en fruit te kopen terwijl de toeristen er op zoek zijn naar leuke goedkope souvenirs. De spullen die op de markt verkocht worden zijn vaak erg goedkoop maar de kwaliteit laat vaak te wensen over.

Hoogbouw

De skyline van Marbella wordt gedomineerd door de vele hoogbouw die voornamelijk aan de boulevard van de stad te vinden is. Dikke rijen met flatgebouwen staan achter elkaar opgesteld om zoveel mogelijk mensen een zeezicht te geven. De voorste rijen worden in de meeste gevallen gevorm door hotels of appartementencomplexen terwijl de achterliggende flats zijn die permanent bewoond zijn. Toch is deze bouw niet heel storend in Marbella. Er is behoorlijk wat ruimte gelaten tussen de verschillende gebouwen waardoor het ondanks de vele hoogbouw toch redelijk open en licht is. Als je je best doet kun je zelf enkele mooie flats ontdekken.

Boulevard van Marbella

De boulevard van Marbella is the place to be in de stad Marbella bent. De boulevard strekt zich oud van het historische Marbella tot in het mondaine Puerto Banus. Aan de boulevard zijn er ontelbare restaurants, winkeltjes en bars te vinden. De andere zijde wordt natuurlijk gevormd door het schitterende strand van Marbella. De boulevard wordt gedecoreerd door vele honderden palmbomen die voor net dat beetje meer sfeer zorgen. Bij Puerto Banus is er zelfs een heuse walk of Fame te vinden met sterren als Julio Iglesias en Antonio Banderas.
In de avonduren is de boulevard van Marbella de plek om te zien en gezien te worden. Iedereen loopt er in zijn mooiste kleren op zoek naar een restaurant.