Figueres: geboorteplaats van Salvador Dalí

Figueres is een kleine stad in het noordoosten van Spanje. Het ligt in de provincie Gerona en in de autonome regio Catalonië. Figueres is de eerste stad die je tegenkomt als je vanuit Frankrijk over snelweg AP-7 richting Barcelona, Valencia en nog verder reist. Vanwege de ligging op rijafstand van veel badplaatsen aan de Costa Brava wordt Figueres in de zomermaanden goed bezocht door toeristen die in bijvoorbeeld Roses, l’Escala, Sant Pere de Pescador of l’Estartit verblijven. Zelfs vanuit iets zuidelijker gelegen toeristenplaatsen zoals Blanes, Tossa de Mar en Lloret de Mar is Figueres prima aan te rijden. De touroperators bieden ook georganiseerde dagtrips aan naar Figueres. De grote reden om de stad te bezoeken is omdat het de geboorteplaats en tevens de laatste rustplaats is van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Het Dalí-museum dat in Figueres staat, het Teatre-museu de Dalí, behoort tot de best bezochte bezienswaardigheden van Spanje. Menig toerist grijpt dan ook de kans om de werken van deze wereldberoemde schilder en kunstenaar te kunnen bewonderen.

Mocht je langer dan een dag in Figueres willen verblijven dan zijn er in de stad voldoende overnachtingsmogelijkheden te vinden. Naast hotels zijn er ook verschillende appartementen te boeken in Figueres. Overnachten in Figueres is over het algemeen goedkoop te noemen. Een uitzondering kunnen de drukkere maanden juli en augustus zijn. In deze periode is de stad een vrij populaire tussenstop voor mensen die elders in Spanje moeten zijn, waardoor de bezettingsgraad oploopt en met de kamerprijzen vaak hetzelfde gebeurt. Voor deze maanden kun je beter wat verder van tevoren reserveren. Via hotelzoekmachine Trivago zoek je gemakkelijk de beste hoteldeals voor Figueres.



Het Dalí museum

Teatre-museu de Dalí is de belangrijkste bezienswaardigheid van Figueres. Dit voormalige theater doet sinds 1974 dienst als museum dat geheel gewijd is aan de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Deze in 1989 overleden kunstenaar wordt wereldwijd gezien als één van de grootsten op het gebied van surrealistische kunst. Het zal dan ook niemand verbazen dat het Dalí-museum de grote publiekstrekker van de stad is. Dat zorgt in de drukste periode (eind juni tot begin september) soms tot een lange wachtrij voor het museum. De wachttijd om naar binnen te gaan kan dan oplopen tot langer dan een uur. Een manier om sneller binnen te komen is door deel te nemen aan een rondleiding met gids. Je betaalt dan wel extra geld, maar voor wie geen zin in de wachtrij heeft en het de moeite waard vindt om uitleg van een gids te krijgen is dit zeker een goede optie. 

Het museum heeft zowel van binnen als van buiten een apart uiterlijk. Dalí’s invloeden zijn aan de buitenkans al direct zichtbaar. Hij is dan ook nadrukkelijk betrokken geweest bij de transformatie van het vroegere theater tot een indrukwekkend museum. Wie goed kijkt die ziet de kunst van Dalí op allerlei manieren terug in het gebouw. Het mooie aan het feit dat de kunstenaar zelf mee heeft gewerkt aan het museum is dat veel werken speciaal voor het gebouw gemaakt zijn. Dit zorgt voor een fraaie synergie tussen het museum en de kunst die er getoond wordt. Een mooi voorbeeld is de Marilyn Monroe kamer. Deze ruimte is zo ingericht dat als je op een trap gaat staan je het gezicht van Marilyn Monroe ziet. In de grootste ruimte van het museum, het vroegere toneel, domineert het enorme doek ‘El telón del Laberinto’. Omdat het speciaal gemaakt is voor deze ruimte vult het doek de muur fraai op.

Als je wilt fotograferen in het museum dan is dat geen probleem, zolang je geen flits of statief gebruikt. Foto’s maken mag alleen voor persoonlijk gebruik. Voor het publiceren van de foto’s die van Dalí’s kunstwerken gemaakt zijn heb je expliciete toestemming nodig van de stichting die de auteursrechten van Salvador Dalí bewaakt.

Trek voor een bezoek aan het museum ongeveer twee uur uit als je voldoende aandacht wilt besteden aan de werken van de kunstenaar. Zeker als het druk is heb je echt wel tenminste twee uur nodig. Aansluitend aan het bezoek kom je terecht in de museumshop waar je allerlei producten kunt kopen die geïnspireerd zijn op Dalí’s werken.



Plaça de l’Ajuntament

Het belangrijkste plein van de stad is Plaça de l’Ajuntament. Aan dit plein staat het gemeentehuis van Figueres, het Ajuntament. Het eerste gemeentehuis werd hier rond het jaar 1757 gebouwd. Het neoclassicistische uiterlijk kwam uit de hand van de architect Rafael Cantró. In de eerste helft van de twintigste eeuw kwam er een grote restyling van het plein en een nieuw gemeentehuis. Het huidige gebouw is in 1929 ontworpen door Ricard Giralt i Casadesús. Hetduurde echter tot de jaren veertig totdat het gebouw gereed was. Aan het Plaça de l’Ajuntament vind je verder verschillende terrasjes en winkeltjes. Het plein is geheel autovrij.

Tapas eten in Figueres

Als Nederlandse toerist denk je bij Spanje al heel snel aan tapas. Deze van oorsprong kleine borrelhapjes zijn voor toeristen die Spanje bezoeken uitgegroeid tot een manier van lunchen of zelfs dineren. per tafel worden er dan meerdere schaaltjes met tapas besteld en daar eet het hele gezelschap van mee. In Figueres vind je in het centrum veel plekken waar je tapas kunt eten. Er zijn overigens ook aardig wat plekken waar paella aangeboden wordt. Er is redelijk wat verschil in prijs en kwaliteit van de tapas. Zo zijn we zelf een keertje terecht gekomen bij Tony’s Bar. De naam en de menukaart deden ons vrezen dat het een matig toeristenrestaurant zou zijn. Dat het aan het sfeervolle plein Iglesia de Sant Pere gelegen tapasrestaurant zich vooral op toeristen richt blijkt aan het feit dat je in eerste instantie Engelstalige menukaarten krijgt en moet vragen naar de Spaanstalige menukaarten als je dat handiger vindt.

Eerlijk is eerlijk: Tony’s heeft de tafel volgezet met aangename tapas, lekkere wijn, goede biertjes en kwam vervolgens met een rekening die niet tegenviel. We kennen zat andere toeristische steden waar dat wel anders is. Ook over andere (tapas)restaurants in Figueres horen we over het algemeen vergelijkbare geluiden. Er zullen heus wel uitzonderingen zijn, maar in de regel lijkt het erop alsof Figueres een prima plek is om van tapas te genieten.

Straatartiesten

Waar toeristen zijn, zijn straatartiesten. Wie ooit de Rambla in Barcelona bezocht heeft of de wandelpromenades langs de stranden van populaire badplaatsen aan de Spaanse costa’s die weet precies wat we bedoelen. Zo ontkom je ook in Figueres bijna niet aan de straatartiesten die soms flink geld verdienen aan de aanwezige toeristen. Zo stonden we een keer in de rij bij het Dalí-museum toen er ineens een stel aankwam dat midden op het plein een voorstelling begon te geven. Hij speelde op een didgeridoo (een blaasinstrument dat oorspronkelijk door de Australische Aboriginals gebruikt wordt) terwijl de dame een soort van hippieachtige dans begon op te voeren. wachtend in de rij kun je niet anders dan dit alles aanzien, maar wij vroegen ons oprecht af wat deze act te maken heeft met Figueres of Spanje. 

Bezoek het Dali Museum vanuit Barcelona

Verblijf je in Barcelona en wil je het Dali Theater-Museum in Figueres bezoeken? Dat kan dankzij de excursie die vanuit Barcelona georganiseerd wordt. Met de bus vertrek je in de ochtend richting Figueres, waarbij je tussen 10:00 en 10:30 uur in Figueres aankomt. Daar heb je tot 14:00 uur tijd die je vrij kunt spenderen. Om 14:00 uur kun je dankzij zogenaamde skip-the-line entreetickets zo de wachtrij passeren die vrijwel zeker voor dit populaire museum staat om vervolgens zo lang binnen te blijven als je wilt. Zorg er alleen wel voor dat je op tijd terug bij de bus bent voor de terugreis naar Barcelona. De terugreis is aan het einde van de middag.

Reserveren is noodzakelijk voor deze excursie. Dat kan via Ticketbar. Ga naar de informatie en reserveringsmogelijkheden voor de Figueres/Dali-excursie vanuit Barcelona.

Hoteltip voor Figueres

Hotel Plaza Inn behoort tot de meest populaire hotels van Figueres. Dit driesterrenhotel ligt op slechts zo’n honderd meter lopen van het beroemde Dalí-museum, op honderd meter lopen van de Rambla en in de nabijheid van een groot aantal restaurants en bars. Het is niet alleen de ligging die van Hotel Plaza Inn zo’n topper maakt. Het hotel barst van de kunst waardoor het een volledig eigen identiteit heeft in plaats dat je in een standaard hotel overnacht. Dat begint al aan de gevel waar verschillende kunstwerken aan de gevel voor een opvallend uiterlijk zorgen. Ook in de kamers en in de openbare ruimtes van het hotel is veel kunst gebruikt in de vorm van schilderijen en sculpturen.

Hotel Plaza Inn is zeer betaalbaar. De prijzen die wij vaak voorbij zien komen liggen ver onder de honderd euro per kamer per nacht. Dit is op basis van een tweepersoonskamer. In juli en augustus zit het hotel op redelijk wat dagen volgeboekt. Voor deze maanden is het daarom aan te raden om redelijk ver vooruit te boeken als dat kan. Je kunt Hotel Plaza Inn reserveren via booking.com.

Museu del Joguet de Catalunya

Het Speelgoedmuseum van Catalonië laat je kennismaken met een collectie van ongeveer vijfduizend stuks aan speelgoed dat afkomstig is uit verschillende tijdsperiodes. Zo kun je hier genieten van oude en nieuwere poppen, treinen, soldaten, robots, keukens, ballen, miniatuurdieren, vermommingen, gezelschapsspellen, keukens, Meccano, driewielers, auto’s en teddyberen. Het museum is gevestigd in het voormalige ‘Hotel de Paris’. Dit pand stamt uit het jaar 1767. Het speelgoedmuseum is hier sinds 1998 in gevestigd. Het museum is in de maanden juni, juli, augustus en september alle dagen van de week geopend. Van oktober tot en met mei is het museum op maandagen gesloten.

Castell de Sant Ferran

Aan het einde van Pujada del Castell staat de grootste achttiende eeuwse fortificatie van Europa: Castell de Sant Ferran. Dit militaire bouwwerk is bovenop een heuvel gebouwd. Met een oppervlakte van maar liefst 32 hectare is het een enorm fort geworden, dat sinds het jaar 1997 opengesteld is voor het publiek. Tijdens een tour met een gids kun je alles leren over het fort en haar geschiedenis. Zonder gids kun je om het immense fort heenlopen. Castell de Sant Ferran ligt op zo’n twintig minuten lopen van het centrum van Figueres.

Geen zongarantie

Wie denkt dat het in de zomermaanden gegarandeerd zonnig is in Figueres die zit er helemaal naast. Hoewel juli en augustus zeker redelijk wat zonuren bieden, is er toch ook wel af en toe sprake van grijs, buiig of soms zelfs ronduit regenachtig weer. Wie de klimaatstatistieken van Figueres bekijkt die begrijpt wat we bedoelen. Zo waren wij een keer op een warme augustusdag in Figueres. Het zonnetje scheen en het was om en nabij de dertig graden. Op het moment dat we het Dalí-museum uitkwamen was het ineens zwaar bewolkt en een half uur later viel de regen met bakken uit de lucht. De temperatuur was ineens gedaald naar 19 graden Celsius. Voor Figueres geldt er dan ook absoluut geen zongarantie. Ook niet als het hartje zomer is.

Iglesia de Sant Pere

Iglesia de Sant Pere (Catalaans) of Iglesia de San Pedro (Spaans) is de belangrijkste kerk van Figueres. Oorspronkelijk stond hier al in de negende eeuw van onze jaartelling een kapelletje. Pas in de elfde eeuw stond hier de eerste versie van de kerk die gewijd is aan San Pedro. De huidige kerk heeft verschillende stijlelementen zoals neoclassicisme, gotiek en Romaanse invloeden. In Iglesia de Sant Pere is de kunstenaar Salvador Dalí ooit gedoopt.