Calp: toeristenstad aan de Costa Blanca

Calp (of Calpe) is een populaire badplaats aan de Costa Blanca. De ongeveer dertigduizend inwoners tellende stad ligt aan de oostkust van Spanje, tussen de luchthavens van Alicante en Valencia in. Wie Calp bezoekt die zal er van houden of het verafschuwen. De stad is een typisch voorbeeld van massatoerisme zoals het in de tweede helft van de vorige eeuw ontstaan is. Het oude centrum, waar nog resten te zien zijn van de Moorse overheersing, is omringd door appartementengebouwen, winkels en restaurants. De betonnen semi-hoogbouw en hoogbouw bepaalt tegenwoordig het gezicht van Calp, samen met de El peñon de Ifach, de 332 meter hoge rots die halverwege Calp nadrukkelijk aanwezig is. In de zomermaanden loopt het aantal mensen dat slaapt in Calp op naar ongeveer tweehonderdduizend. Toch heb je nooit het gevoel dat de stad uit zijn voegen barst, omdat zowel de stranden als de horeca voldoende capaciteit hebben om de enorme stroom aan toeristen te verwerken. Het enige waar je het wel aan zult merken is dat het in de maanden juli en augustus vrij lastig kan zijn om een parkeerplaatsje te vinden in de directe nabijheid van de stranden. Omdat dit de beste reistijd voor Calp is, is dit het hoogseizoen.Playa Arenal-Bol

Het grootste strand van Calp is Playa Arenal-Bol. De officiële lengte van dit zuidelijke strand is 1328 meter. De breedte varieert van ongeveer tien meter in het oosten tot ongeveer veertig meter op de breedste plekken. Zelfs tijdens de drukste maanden wordt slechts ongeveer de helft van het strand echt benut. In noordelijke strook langs de wandelboulevard zie je vrijwel alleen maar mensen in de zones waar palmbomen staan. Hier zitten ze beschut tegen de vrijwel altijd aanwezige zon. Op een aantal plekken zijn er ligbedden en parasols te huur. Tijdens het hoogseizoen zijn er op een paar plekken strandwachten aanwezig die waken over het badende publiek.Peñón de Ifach

Peñón de Ifach is de grote rots/berg die bij het stadje Calp (Calp) ligt. Als je op Calp aan komt rijden zie je hoe gezichtsbepalende de Peñón de Ifach is voor Calp. De gehele berg is een natuurpark: Natural Park del Peñón de Ifach. De hoogte van de berg is 332 meter, de doorsnee ongeveer een kilometer. In totaal biedt Peñón de Ifach  ongeveer 45 tot 50 duizend vierkante meter aan rotsoppervlakte, waarmee het het kleinste natuurpark van Spanje is. Wie de rots wil bezoeken die kan zich opmaken voor een wandeling van ongeveer anderhalf uur. De wandeling voert je langs typische rotsbegroeiing, waarbij je diverse vogelsoorten kunt spotten. Een deel van de wandeling (ongeveer 20 minuten gaat door een wandeltunnel. Het letterlijke hoogtepunt van de wandeling is als je op het hoogste punt uitkomt en kunt genieten van het indrukwekkende uitzicht. Het is van belang om goede schoenen te dragen (geen slippers) en je eigen afval mee te nemen naar de uitgang van het park. Neem voldoende drinkwater mee voor onderweg. Zeker op warme dagen zul je dit hard nodig hebben.

Archeologische vindplaatsen

In Calp zijn er meerdere archeologische vindplaatsen. Deze Iberische, Romeinse en Arabische archeologische sites liggen verspreid binnen de gemeente. Zo zie je midden op het strand Playa Arenal-Bol de restanten van een oud Romeins badhuis en de resten van de Baden van de Koningin (Yacimiento Baños de la Reina). Deze ruïnes zijn door middel van houten hekjes afgesloten voor het publiek op het strand. Verwacht echter geen grote opgravingen die een enorme indruk op je zullen maken. Wat deze stukjes historisch erfgoed je wel doen beseffen is dat deze plek vanwege de strategische ligging aan de Middellandse Zee wel altijd flink in trek geweest is. Meerdere volkeren hebben sinds de dertiende eeuw de macht gehad over dit stuk van Spanje. Ieder heeft zijn sporen daarvan achtergelaten in Calp.

Playa De La Fossa

Het oostelijke strand van Calp is Playa De La Fossa. Met een lengte van 950 meter is dit zandstrand een stukje kleiner dan Playa Arenal-Bol. Toch is dit strand over het algemeen drukker bevolkt dan Playa Arenal-Bol. Dat heeft vooral te maken met de ligging binnen Calp. In het noordoosten van Calp liggen de meeste appartementencomplexen en hotels. Hoogbouw (vijf tot zo’n twintig verdiepingen hoog) domineert hier het straatbeeld. Voor de toeristen die hier verblijven is Playa De La Fossa het meest dichtbijgelegen dus ook het meest voor de hand liggende strand om te bezoeken. Wie met de auto naar Calp rijdt om het strand te bezoeken die heeft ook hier de meeste kans om de auto binnen en redelijke loopafstand kwijt te kunnen.

Ondergelopen zoutpannen

Zoutpannen waren vroeger nodig voor de conservering van vis. De zoutpannen van Calp werden al eeuwen geleden voor die reden aangelegd. In de loop van de twintigste eeuw stopte men in Calp met het exploiteren van de zoutpannen. De zoutpannen zijn onder water gezet waardoor er een prachtig lefgebied ontstond voor allerlei vogels waaronder flamingo’s. Ieder jaar wordt er een actie op touw gezet om de zoutpannen schoon te maken. Door de ligging langs de drukste weg van Calp komt er veel zwerfafval terecht in het water. Gemiddeld dertig tot veertig vrijwilligers ruimen eens per jaar al het afval op. Gemiddeld wordt er dan ongeveer duizend kilo aan afval verwijderd uit dit unieke stukje natuur.

Eten en drinken in Calp

Het aanbod van maaltijden in de restaurants is overduidelijk hoofdzakelijk gericht op toeristen die Calp bezoeken. De echt authentieke Spaanse keuken is grotendeels verdrongen door de toeristenvariant op Spaanse gerechten. Ook kun je allerlei internationale gerechten bestellen en eten uit specifieke keukens. Full English Breakfast, een zigeunerschnitzel of Vlaamse waterzooi? In Calp kun je het eten! De grote publiekstrekkers zijn tapas en paella, waarbij er vooral op prijs en minder op kwaliteit geconcurreerd wordt. Datzelfde geldt ook voor drankjes. Men lokt de klanten liever met lage prijzen voor cocktails, bier en sangria dan dat men moeite doet om echt iets smaakvols op tafel te zetten. Mojito wordt vaak met de goedkoopst mogelijke rum gemaakt. Ook schuwt men het niet om gebruik te maken van kant en klare mojito uit fles, waar men munt en ijs aan toevoegt.

Gratis WIFI in Calp

Mensen die een internetverbinding willen hebben op hun mobiele telefoon, tablet of laptop die hoeven in Calp niet meer persé op zoek te gaan naar een bar of restaurant waar men gratis internet via WIFI aanbiedt. Sinds de zomer van 2013 kun je op alle stranden van Calp gratis internetten via WIFI. Dit wordt door de gemeente Calp aangeboden in samenwerking met het bedrijf Gowex. De gratis WIFI verbinding is beschikbaar op alle stranden van Calp, in een aantal parken, op het busstation, op Plaza Mayor en op de Peñón de Ifach. Op drukke dagen kan de verbinding traag zijn, maar voor velen geldt: beter een trage gratis verbinding dan betalen via je mobiele netwerk.

Calp of Calpe?

Is het nou Calp of Calpe? Voor zowel de bezoeker als voor tekstschrijvers is het niet altijd even duidelijk hoe je de plaats aan moet duiden. De gemeente zelf communiceert de naam Calp naar de buitenwereld toe, maar gebruikt wel de domeinnaam Calpe.es om bezoekers van informatie te voorzien. Calp is de Valenciaanse naam voor de stad. Calpe was tot 4 december 2008 de Spaanse naam voor de stad. Vanaf eind 2008 wordt ook in het Spaanse de officiële naam Calp gebruikt. Op het internet is Calpe in plaats van Calp echter nog steeds veel gebruikelijker. Zeker als je in google op zoek gaat naar Nederlandse sites over de plaats dan zul je zien dat google Calpe nog als dé spelwijze ziet. Het gros van de Nederlandse sites gebruikt momenteel ook de naam Calpe in plaats van Calp. Wij van steden.net doen hier niet aan mee, omdat we de juiste spelling belangrijker vinden dan de vindbaarheid van onze artikelen over Calp (of Calpe).

Toegankelijkheid met rolstoelen

Calp met een rolstoel bezoeken? Over het algemeen is dat prima te doen. De wandelboulevards langs de stranden zijn uitstekend te doen met een rolstoel. Eventuele hoogteverschillen worden traploos overbrugd. Op diverse plekken is er ook een traploze toegang tot de wandelboulevards. Er zijn twee plekken op het strand waar je met de rolstoel het strand op kunt. Eentje op Playa de la Fossa en eentje op Playa Arenal-Bol, ter hoogte van Cala Morelló. In de historische binnenstad van Calp kan het mede door de smalle stoepen en de hoogteverschillen wel vrij lastig zijn om er je met een rolstoel doorheen te bewegen.

Parkeren in Calp

In Calp kun je op de meeste plekken nog gewoon gratis parkeren. Bijna een unicum langs de kust van de Costa Blanca, waar parkeerinkomsten een steeds groter wordend onderdeel van de opbrengsten van de gemeentes vormt. Betaald parkeren zie je wel in het centrum van Calp (blauwe lijnen/vakken). Dat betekent wel dat de parkeerplaatsen die heel dicht bij het strand liggen vaak bezet zijn. Dit is vooral zo in het hoogseizoen. Gelukkig is Calp een langgerekte plaats. Als je langs de Avenida Juan Carlos I of de Avenida Ejércitos Españoles parkeert dan loop je vrijwel altijd binnen vijf minuten naar het strand. Let wel goed op de verkeersborden. Bij veel plekken staat er een uitzondering voor toeristen bij een parkeerverbod, echter soms is er een andere uitzondering voor het parkeerverbod waardoor je er ook als toerist niet mag staan. Langs beide avenidas liggen er ook een paar gratis parkeerterreintjes.

Playa Cantal-Roig

Met een lengte van slechts tweehonderd meter is Playa Cantal-Roig het kleinste strand van Calp. Je bereikt Playa Cantal-Roig via een trapje vanaf de wandelboulevard. Door het kleine formaat is het een vrij druk strand op zomerse dagen. Dat komt vooral omdat de westelijke kant van het strand een ideaal plekje is voor jonge kinderen om te baden. Wie een mooi uitzicht wil hebben over de vissershaven die kan naar het nabijgelegen Mirador de la Lonja lopen.

Winkelen in Calp

Het winkelaanbod in Calp richt zich grotendeels op toeristen. Souvenirs, (bad)kleding, sieraden, tassen, zonnebrandartikelen, ijs en speelgoed is wat je in veel winkels ziet, met name in de winkels aan de stranden. Het winkelaanbod in het centrum van Calp is iets meer divers. Op twee plekken in Calp is er een avondmarkt. De vaste kramen/stalletjes aan zowel Pasea Marítimo Infanta Elena als aan Paseo Marítimo Infanta Cristina zijn vooral bedoeld voor het aanbieden van handgemaakte producten zoals sieraden, lederwaren, naambordjes, decorstukken en meer van dit soort zaken. Helaas is een deel van de kraampjes inmiddels ingepikt door de welbekende Afrikaanse verkopers van namaaktassen, namaakzonnebrillen en meer van dit soort rotzooi. Ook de beide wandelboulevards zie je deze verkopers rondleuren met hun handelswaar of hun artikelen uitspreiden op dekentjes. Dit tot grote ergernis van de lokale middenstand.

Overnachten in Calp

Het aanbod van bedden in Calp wijkt af van wat gebruikelijk is binnen veel badplaatsen. Zo telt Calp relatief weinig hotels, zijn er ongeveer drie keer zoveel appartementengebouwen dan hotels en verblijft een redelijk groot deel van de gasten in villa’s. Deze villa’s zijn vaak voorzien van een eigen zwembad en liggen niet in de plaats Calp zelf, maar in de verschillende urbanisaties die je rondom de stad kunt vinden. Het overgrote deel van de villa’s ligt niet op wandelafstand van de stranden van Calp. In de meeste gevallen zul je dus echt een huurauto nodig hebben om je te kunnen verplaatsen. Calp kent geen hotels in de vijfsterrencategorie, hoewel de gay men-only Bed & Breakfast Casa La Diferencia zich wel onterecht als dusdanig profileert. Wie enigszins op luxe gesteld is en in een hotel wil verblijven die kan wel kiezen uit een paar viersterrenhotels zoals Gran Sol Y Mar en Diamante Beach.