Huesca: prachtige stad op de uitlopers van de Pyreneeën

Huesca is stad in Noord-Spanje, in de regio Aragón. Het is de hoofdstad van de provincie Huesca en ligt aan de voet van de Pyreneeën. Het is een kleine relatief onbekende stad in het noorden van Spanje. Wat ons betreft geheel onterecht, aangezien het een van de mooiste steden is in dit deel van Spanje. Het historische centrum van Huesca staat vol met prachtige historische gebouwen, die uitkijken over gezellige pleinen en drukke winkelstraten.

Historische Pracht en Praal
De geschiedenis van Huesca gat terug tot de tijd van de Romeinse overheersing, in dit deel van Spanje. In de stad zijn op verschillende plekken nog overblijfselen van Romeinse muren en monumenten te zien, andere bodemvondsten zijn nu te zien in het Huesca Museum. De belangrijkste bezienswaardigheid van Huesca is de imposante kathedraal. Een meesterwerk van gotische architectuur.  Een ander geloofsgebouw dat we niet mogen overslaan is het klooster van San Pedro el Viejo bewonderen, een prachtig voorbeeld van romaanse kunst.

Moderne Levendigheid
Huesca heeft echter niet alleen een rijke geschiedenis; het is ook een bruisende moderne stad. Het herbergt talloze festivals, waaronder het Internationaal Filmfestival van Huesca, dat wereldwijd erkenning geniet. Daarnaast staat Huesca bekend om zijn gastronomie, met lokale specialiteiten zoals truffels en de beroemde Somontano-wijnen. In het stadje is zelfs een restaurant met een Michelinster gevestigd. De stad heeft ook een levendige kunstscene, met straatkunst, galeries en culturele centra.

Overnachten in Huesca

Ben je van plan om Huesca te gaan bezoeken? Hieronder vind je de leukste hotels van Huesca! Vergeet niet om vooraf je hotel in Huesca te boeken!

De beste hotels in PamplonaCatedral de Huesca

De Catedral de Huesca of de Sint-Mariakathedraal is een indrukwekkend gotisch kerkgebouw gelegen in de stad Huesca. De bouw van de kathedraal begon in de tweede helft van de dertiende eeuw en werd voltooid in de zestiende eeuw. Het is een meesterwerk van gotische architectuur in Aragón en staat bekend om zijn prachtige gebrandschilderde ramen, gedetailleerde beeldhouwwerken en imposante torens. Het interieur van de kathedraal is even indrukwekkend als de buitenkant, met een hoog gewelfd plafond, elegante zuilen en een prachtig altaarstuk. De kathedraal van Huesca is niet alleen een belangrijk religieus centrum, maar ook een toeristische attractie. De kathedraal van Huesca is de drukstbezochte bezienswaardigheid van de stad. Om de kathedraal te kunnen bezoeken, moet je entree betalen. Deze entree is inclusief het museum en een bezoek aan de toren. De trap naar de top van de toren is bijzonder smal en niet geschikt voor claustrofobische mensen. Het uitzicht vanaf de toren is prachtig.Monasterio de San Pedro el Viejo

Het Monasterio de San Pedro el Viejo is een historisch benedictijns klooster in Huesca. De geschiedenis van het klooster gaat helemaal terug tot de negende eeuw toen Huesca door de Moren werd overheerst. Het klooster combineert verschillende architecturale stijlen, waaronder romaanse, gotische en barokke elementen, waardoor het een opvallend gebouw is. Een van de opmerkelijkste kenmerken is de prachtige romaanse kloostergang. In deze gang zijn de bovenkanten van de pilaren bedekt met sculpturen die religieuze verhalen en scènes uitbeelden. Gedurende de eeuwen heeft het klooster vele renovaties ondergaan, maar het blijft een belangrijk symbool van het rijke erfgoed van de regio.

Plaza Luis López Allue

Plaza Luis López Allué is een charmant plein gelegen in het hart van Huesca. Dit plein is genoemd naar Luis López Allué, een bekende Spaanse dichter en schrijver die afkomstig was uit Huesca. Het Plaza Luis López Allué staat bekend om zijn sfeervolle ambiance en is omgeven door historische gebouwen met kleurrijke gevels en balkons vol bloemen. Het is een ontmoetingsplaats voor zowel lokale bewoners als toeristen, en het bruist van het leven, vooral op marktdagen. Het plein is de locatie van verschillende evenementen en festiviteiten gedurende het jaar, waaronder concerten, markten en culturele activiteiten. Het is ook de perfecte plek om te genieten van een kopje koffie op een terras en te genieten van de authentieke sfeer van Huesca. In een van de gebouwen onder de arcades van het plein is de toeristische dienst van Huesca gevestigd.

Pulpería La Plancha

Pulpería La Plancha, is een gerenommeerd restaurant dat gespecialiseerd is in octopusgerechten. Niet ver van het restaurant staat een grote murial op een van de blinde muren in het historische centrum van Huesca. Op deze muurtekening zien we een enorme octopus verdwijnen in een pan. Voor ons reden genoeg om de pulpo van Pulpería La Plancha uit te testen. Het terras zat vol, dus moesten we even wachten op een tafeltje, gelukkig stelde het restaurant niet teleur en aten we er fanatische inktvis. Dikke tip van ons als je in Huesa bent is; Pulpería La Plancha!

Streetart in Huesca

Huesca, bruist van creativiteit dankzij zijn opvallende streetart-scene. Wandelend door de straten ontdek je kleurrijke muurschilderingen en intrigerende graffiti die het stadsbeeld verfraaien. Van realistische portretten tot abstracte expressies, Huesca’s straatkunst is overal, maar vooral te vinden in het historische centrum. Elk hoekje en steegje lijkt een canvas te zijn voor de lokale kunstenaars.

Casa consistorial de Huesca

Het Casa Consistorial de Huesca, ook wel bekend als het stadhuis van Huesca, is een opvallend historisch gebouw gelegen in het hart van de stad Huesca. Het stadhuis staat bekend om zijn prachtige architectuur en is te vinden op het Plaza de la Cathedral, tegenover de kathedraal van Huesca. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit de zestiende eeuw, maar het onderging verschillende renovaties en uitbreidingen in de eeuwen daarna. Het meest opvallende kenmerk van het Casa Consistorial de Huesca is de indrukwekkende gevel. Binnenin het stadhuis vind je een reeks elegante zalen en kamers, elk met zijn eigen historische betekenis. Het stadhuis heeft gediend als het politieke centrum van Huesca en blijft vandaag de dag een belangrijk administratief en cultureel gebouw in de stad.

Plaza de Toros de Huesca

De Plaza de Toros de Huesca is de arena voor stierengevechten in de stad Huesca. Dit indrukwekkende bouwwerk, gebouwd in de negentiende eeuw, is een goed voorbeeld van Spaanse architectuur en cultuur. De arena heeft een ronde vorm en biedt plaats aan duizenden toeschouwers die samenkomen om de eeuwenoude traditie van het stierengevecht te aanschouwen. Hoewel stierengevechten tegenwoordig controversieel zijn, blijft de arena een belangrijk cultureel en historisch symbool in Huesca. Buiten het stierenvechtseizoen worden er ook andere evenementen gehouden, zoals concerten en festivals.