Barcelona: Catalaanse parel aan de Spaanse kust

Barcelona is één van de meest bruisende Spaanse steden gelegen aan de Middellandse Zeekust, de Costa Maresme. Het is de op één na grootste stad van Spanje en de hoofdstad van de autonome regio Catalonië. De hoofdtaal die in de stad gesproken wordt is dan ook Catalaans. Alles staat er in het Catalaans en Spaans aangegeven. Er wordt met mondjesmaat ook wat Engels gesproken. Het Engels van veel van de Barcelonezen is niet om over naar huis te schrijven, maar ze zullen altijd hun best doen om je te woord te staan.

De bezienswaardigheden van Barcelona
Barcelona ligt volledig omgeven door een groep heuvels. De heuvels Tibidabo en Montjuïc zijn hiervan de bekendste. Montjuïc was van oudsher de uitkijkpost over de stad. Hier staat dan ook een oud verdedigingsfort. In 1992 werden de Olympische Zomerspelen voor een groot deel op deze berg gehouden. Deze zomerspelen waren ook het startsein voor een grote opknapbeurt van de stad. Barcelona was jarenlang alleen maar een wat smerige havenstad. De zomerspelen werden gebruikt om de bezem goed door de stad te halen, oude gebouwen op te knappen en het metronet grondig te moderniseren, en met succes! Barcelona kwam stralend onder de rotzooi vandaan en kreeg langzamerhand steeds meer bekendheid als weekendbestemming, en terecht. De stad is een aangename wisselwerking tussen mooie grootste oude gebouwen, goede musea met een zeer divers aanbod, kleine straatjes en leuke barretjes in de gotische wijk, leuke stranden en niet te vergeten de bijzondere bouwwerken van Gaudí. Bij welke andere wereldstad lig je het ene moment op het strand om het andere moment je te vergapen aan de vreemde vormen van Gaudí’s architectuur? De combinatie van mediterrane sferen en een moderne stad maken Barcelona een echte topbestemming. Dat Barcelona een mild klimaat heeft dat vaak voor goed weer zorgt, is een extra pluspunt van deze stad.

Vliegen naar Barcelona
Als je naar Barcelona wilt vliegen dan kun je kiezen uit een groot aantal aanbieders van vluchten naar Barcelona. Zo kun je met KLM, Transavia, Ryanair (Gerona), Vueling en Iberia naar Barcelona vliegen. Bij verschillende vliegticketsites kun je vliegtickets naar Barcelona zoeken en direct boeken.

Plan je bezoek naar Barcelona

Ben je van plan om Barcelona te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties en de leukste hotels! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar Barcelona reist!

Topactiviteiten in Barcelona

De beste hoteltips in Barcelona

The Barcelona Pass

Ontdek Barcelona moeiteloos met de Barcelona Pass. Deze stadspas biedt toegang tot topattracties, waaronder de betoverende Sagrada Familia en het prachtige Park Güell. Leer de stad kennen met een uitgebreide audiogids en reis met gemak via de Hop-on Hop-off Bus. Met de Barcelona Pass is je reis stressvrij en leuk voor het hele gezin. Geniet van alles wat deze prachtige stad te bieden heeft zonder gedoe en lange wachtrijen. Barcelona wacht op je – haal vandaag nog jouw pas en ontdek deze bruisende bestemming als nooit tevoren!

Koop hem hier en begin met besparen!Montjuïc

De heuvel Montjuïc zie je overal waar je bent boven de stad uittorenen. De berg begrenst Barcelona aan de zuidoostkant. Montjuïc is een van de leukste plaatsen om rond te lopen in Barcelona. Van ver lijkt de berg groen en vrijwel onbebouwd. Niets is echter minder waar. Via één van de kabelbanen of trams kom je gemakkelijk bovenop de berg. Er zijn ook trappen voor de sportievelingen. Op de berg zelf is een keur aan activiteiten te vinden. Er is het museum van Catalaanse kunst, het museum van Joan Miro en het Olympisch stadion. Er zijn mooie parken rondom de verschillende bouwwerken aangelegd, die een oase van rust en groen zijn en daarnaast een prachtig uitzicht over de stad bieden. Het oudste bouwwerk is het verdedigingsfort, Castell Montjuïc , dat al in 1640 werd gebouwd. Het kasteel is nu nog steeds te bezoeken en is vooral een must voor liefhebbers van militaria en oude kaarten. Voor wie een paar stevige kuitspieren heeft is het mogelijk Montjuïc op de fiets te ontdekken. Een leuke manier op deze grote heuvel te beleven.Metro

De metro is het ideale vervoermiddel om zo snel mogelijk door Barcelona te reizen. Eigenlijk het enige nadeel dat de metro heeft is dat het ondergronds zit waardoor je niets van de prachtige stad kunt zien. Des te mooier is het dan elke keer weer als je bovengronds komt en de stad weer mag aanschouwen. Er zijn in Barcelona zeven verschillende metrolijnen die allemaal in verbinding staan met elkaar. Op deze manier kun je soms met één of meerdere overstappen alle hoeken van de stad bereiken. Heb je de metro gemist; geen zorgen de volgende zal over enkele minuten weer aankomen.
Verblijf je langere tijd in de stad, dan is het verstandig om een metrokaart voor meerdere dagen te kopen. Op deze manier reis je voor slechts enkele euro’s onbeperkt door heel Barcelona. Met deze kaart kun je ook van alle andere openbaar vervoermiddelen in de stad gebruik maken.

Park Güell

Park Güell is net als veel hoogtepunten in Barcelona ontworpen door Antoni Gaudí. Hij ontwierp het park in opdracht van de industrieel Güell. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er in het park meer dan zestig driehoekige percelen gecreëerd zouden worden waar huizen gebouwd konden worden. Het project werd echter niet zo goed ontvangen als men gehoopt had en slechts twee van de zestig perscelen werden verkocht. Eén aan de architect en één werd door de opdrachtgever zelf gekocht. Beide huizen zijn echter niet door Gaudí zelf vormgegeven zoals hij wel alle andere architectonische hoogtepunten in het park vorm heeft gegeven.
490-parkguell1
Tegenwoordig is dit oorspronkelijk als woonwijk bedoelde park een populaire toeristische bestemming in Barcelona. De hele dag lopen er hordes mensen door het park langs de vele prachtig vormgegeven paden, lanen, viaducten en tunnels. Veel van de door Gaudí gebruikte vormen vinden hun oorsprong terug in de natuur. De entree van het park is het mooiste deel van park Güell. De poortwachterhuisjes die links en rechts van de ingang staan geven je het idee dat je een sprookje binnenstapt. De hagedis of draak van mozaïek wordt is het meest kenmerkende onderdeel van het park; dit natuurlijk samen met de meer dan honderd meter lange bank die op het centrale plein van het park staat.

Ramblas

De Ramblas of La Rambla, zoals hij officieel heet, is de bekende straat in Barcelona. Hier lopen elke dag duizenden toeristen langs de vele souvenirkraampjes en de straatartiesten. In de vele kraampjes die hier op de Ramblas te vinden zijn worden over het algemeen exact dezelfde prullaria verkocht. In de meeste gevallen gaat het hier om plastic beeldjes van de Sagrada Familia, beeldjes van de draak op de trappen van Park Güell, nep T-shirts van FC Barcelona of tassen met Barcelona erop. Je betaalt hier standaard te veel voor en als je probeert af te dingen zullen ze net doen alsof je het brood uit de mond van hun kinderen steelt. De La Rambla blijft echter een leuke straat om door te lopen.; er is van alles te zien en te doen. In de zijstraten van de Ramblas zijn vaak de leukste kroegjes, restaurantjes en winkels te vinden. Eén van de leukste pleinen langs de Ramblas is het Plaça Reial.
Op de Ramblas moet je net als in iedere grote winkelstraat ter wereld goed op je spullen letten. Er zijn hier meer dan in andere delen van de stad zakkenrollers actief. Let tevens na een aankoop goed op of je wisselgeld klopt. De verkopers staan er hier bekend om te weinig wisselgeld terug te geven. Vervolgens doen ze of hun neus bloed als je ze erop aanspreekt.

Kathedraal van Barcelona

In de Barri Gotic staat de kathedraal van Barcelona ook wel bekend als de La Seu kathedraal. De bouw van de kathedraal startte in de elfde eeuw na Christus nadat de vorig kapel door de Moren was vernietigd. Deze oude kerk stamde uit de vierde eeuw na Christus. De bouw van de kerk zou pas in het begin van de twintigste eeuw volledig voltooid zijn. Geldgebrek, oorlogen en de pest voorkwamen dat de kerk eerder afgebouwd werd. Naast de kerk bevindt zich een oud klooster dat uit de veertiende eeuw stamt. In dit klooster leven tot op de dag van vandaag dertien ganzen. Deze ganzen hebben te maken met de martelaarster Santa Eulalia waarnaar de kerk vernoemd is. Net als veel van de toeristische bezienswaardigheden in Barcelona kan het druk zijn in de kathedraal en op de drukste momenten van het jaar heb je hier zelfs de kans op in de wachtrij te moeten staan. Om de kerk te mogen bezoeken moet je entree betalen.

Het Columbus monument

Aan het einde van de Ramblas, net voor je de oude haven van Barcelona binnenloopt, kom je het Columbus monument tegen. Het is  een groot beeld dat op een reusachtige sokkel staat. Het beeld zelf is al meer dan zeven meter hoog, in totaal steekt het monument iets meer dan zestig meter de lucht in. Het monument staat in Barcelona bekend als het monument ‘a Colom’. Het monument is gebouwd op de plaats waar Columbus na de ontdekking van de nieuwe wereld voor het eerst voet aan wal zou hebben gezet. Op de sokkel staat een standbeeld van Columbus die naar de zee wijst. Apart is wel dat het beeld niet naar de net nieuw ontdekte wereld wijst maar een andere kant op. De pilaar en de voet van het monument zijn rijk versierd met vele beelden en reliëfs die de reis en de verering van Columbus uitbeelden. Het monument is voor de wereldtentoonstelling van 1888 gebouwd.

Barceloneta

Strandliefhebbers zullen in Barcelona een prima bestemming hebben. Dat is vooral te danken aan de wijk Barceloneta. Deze wijk ligt tussen de Olympische haven en Port Vell in. Barceloneta is gezegend met een lang en breed zandstrand, waar het op zomerse dagen altijd levendig druk is. Vooral in het weekeinde kan het erg druk worden op de stranden van Barceloneta. Wie wil die kan gebruik maken van de sfeervolle strandbarretjes die langs de brede wandelboulevard zitten of van de terrassen die wat meer beschut op het strand staan.

Pata negra

Pata negra is de veelgebruikte naam voor de Spaanse Iberico Ham. Het wordt over het algemeen gezien als de beste ham ter wereld. De ham is afkomstig van scharrelvarkens die voor een groot deel van het jaar met gras, gerst en tarwe worden gevoerd, maar in de herfst worden de varkens met eikeltjes gevoerd wat de ham zijn typische smaak geeft. Na de slacht wordt de ham in een bad met zeezout gelegd waarna hij in speciale ruimte wordt gedroogd. Dit droogproces zal ongeveer zeven tot acht maanden in beslag nemen. Hierna moet de poot en minimaal veertien maanden rijpen. Hoe langer de ham rijpt hoe lekkerder hij is. Hier zal de prijs ook echter naar zijn.
In veel tentjes in het toeristische deel van Barcelona wordt Pata negra of Iberico ham aangeboden voor spotprijzen. Ga er in deze gevallen maar vanuit dat je hier niet het echte product krijgt voorgeschoteld. Betaal je minder dan twintig euro voor enkele plakken ham, dan kun je er vanuit gaan dat je genept wordt. Deze ham zal zeker niet vies zijn maar heeft niets met Pata negra te maken.

Museum d’Art de Catalunya

Het museum d’Art de Catalunya ook wel bekend onder zijn afkorting het MNAC ligt op de flanken van de heuvel Montjuïc. Het museum kan wel gezien worden als het Catalaanse museum voor schone kunsten. In het museum vindt je een indrukwekkende collectie Romaanse kunst. Verder zijn verschillende vleugels gewijd aan andere kunststromingen zoals de barok en de renaissance. Er is zelfs een afdeling met moderne kunst. Het museum is gevestigd in het Palau nacional dat speciaal voor de wereldtentoonstelling in 1929 werd gebouwd. Het is een indrukwekkend gebouw. Zeker als je via de Plaça d’Espanya richting de Montjuïc loopt. De vele waterpartijen voor het museum vergroten het grandeur van het gebouw. Voor de mensen die liever niet te voet alle trappen naar het museum afleggen zijn er aan de zijkanten van het museum roltrappen geplaatst.

Camp Nou

Camp Nou is de thuisbasis voor FC Barcelona, de grootste club van de stad en al jaren één van de grootste clubs van Europa. Het stadion is tevens de thuisbasis voor het Catalaanse elftal. Het stadion is alle dagen te bezoeken, behalve op de dagen dat één van de clubs een thuiswedstrijd speelt. Op deze dagen is het natuurlijk wel mogelijk om een kaartje voor een wedstrijd te kopen. Zelf vermoed ik dat dit nog leuker is dan een rondleiding door het stadion en het FC Barcelona museum.

Buiten het stadion kun je een kaartje kopen waarna je via een trap en een loopbrug het stadion binnenloopt. Je komt het stadion binnen in het Museum Josep Lluís Núñez. In dit naar de vroegere clubpresident vernoemde museum kom je alles te weten over de lange clubhistorie van FC Barcelona. Via interactieve schermen kun je de belangrijkste momenten van de club nabeleven. In het museum zijn tevens alle prijzen die de club ooit gewonnen heeft te bewonderen. Je kunt hier zelfs met je favoriete spelers op de foto.

Na even in het museum te hebben rondgelopen vervolg je de Barcelona experience door de catacomben van Camp Nou. Je komt dan onder andere langs de persruimte en de kleedkamer van de tegenstander. Het hoogtepunt van de Barcelona experience is als je door de spelerstunnel het veld op mag lopen. Dit mag natuurlijk alleen maar op het eerste stukje voor de dugouts, maar dat maakt het niet minder spectaculair.

Koop je kaartjes voor het bezoek aan Camp Nou op voorhand online.

Casa Batlló

Casa Batlló is één van de bekendste creaties van de Catalaanse architect Antoni Gaudí. Anders dan bij ontwerpen van Gaudí heeft hij de Casa Batlló niet gebouwd maar verbouwd. Deze verbouwing was erg ingrijpend en heeft meer dan twee jaar in beslag genomen. De panden aan weerszijden van de Casa Batlló, Casa Amatller en Casa Lléo Morera zijn beide in dezelfde periode door twee andere architecten in ongeveer dezelfde stijl verbouwd. De Casa Batlló is echter wel de meest indrukwekkende van de drie gebouwen. Het gebouw heeft iets dierlijks. Zo lijkt de buitenkant van het gebouw op de schubben van een vis en hebben de balkons erg veel weg van happende vissenkaken. Het interieur van het huis is in zijn geheel door Gaudí ontworpen. Het mooiste van het huis vind je op het dak. Volgens sommigen wordt hier het verhaal van Joris en de draak verteld. Het geschubde dak zou de draak moeten voorstellen en het kruis op de schoorsteen het zwaard van Joris.
Net als bij veel van de bezienswaardigheden in Barcelona die met Antoni Gaudí te maken hebben kan het hier behoorlijk druk zijn. Het kan hier voorkomen dat je een uur of langer in de rij moet staan voordat je het huis binnen kunt. Zelfs het kopen van een E-ticket is hier niet altijd de oplossing. Probeer zo vroeg mogelijk naar het huis te gaan en als je de rij te lang vindt vertrek je gewoon naar een ander hoogtepunt van de stad, er zijn er genoeg te vinden.

Ontdek Barcelona op de fiets

Met 250 kilometer aan fietspaden behoort Barcelona tot een van de grootste fietssteden van Europa. Fietsen in Barcelona is daarom dus ook veilig en heel erg leuk. Tijdens de 3 uur durende tour zie je verschillende highlights van Barcelona zoals de Sagrada Familia, Plaça Reial en het stadspark genaamd Ciuatadella. De tours worden altijd begeleid door een Nederlandstalige local die alles weet van het leven in en rondom Barcelona. De gids staat open om al je vragen te beantwoorden en zal je dan ook graag voorzien van diverse tips. Ook is er genoeg tijd om foto´s te maken. De tour is voor iedereen geschikt! Boek hier uw tour.

Feria de Abril

Van oorsprong zijn dit feesten die in de meer zuidelijk gelegen delen van Spanje gevierd worden.  De laatste jaren zijn deze feesten echter een steeds populairder wordend fenomeen in Barcelona. Aan de waterkant bij de metrohalte El Marésme/Forum staan honderden standjes met de lekkerste Spaanse lekkernijen. Voor de Hollanders is zelfs een verdwaalde frietkraam te vinden. Veel toeristen zie je er trouwens niet. Het zijn voornamelijk de Barcelonezen die op deze feesten afkomen. Veel van de meisjes en vrouwen die naar de Feris de Abril gaan dragen een authentieke Spaanse jurk. Deze jurken en toebehoren zijn hier trouwens in grote getale te vinden. De verschillende dansscholen in de stad hebben allemaal hun eigen tent waar de meerdere dansen tentoongesteld worden. Heb je zelf zin om een dansje te wagen, dan is hier natuurlijk alle ruimte voor. Je kunt in één van de verschillende eetstandjes heerlijk eten. Verwacht hier echter geen culinaire hoogstandjes maar degelijk Catalaans voedsel. De aprilfeesten in Barcelona zijn nog het beste te vergelijken met een grote braderie in Nederland. Voeg hierbij alleen het zuidelijk temperament van de Barcelonezen en de uitstekende Catalaanse keuken aan toe en je komt een heel eind. De Feria de Abril zijn geen reden om Barcelona te bezoeken maar als je in Barcelona bent tijdens de feesten is het een aanrader.

MACBA

Het MACBA is een museum in het centrum van Barcelona dat is gewijd aan de hedendaagse kunst. In het museum worden kunstwerken getoond van na 1950. Veel van de grote hedendaagse kunstenaars zoals Jean Dubuffet, Marcel Duchamp, Keith Haring, Joan Miró, Pablo Picasso, Man Ray en Andy Warhol zijn vertegenwoordigd in het museum. Naast de vaste collectie worden er met regelmaat exposities gehouden in het museum. Als je in het bezit bent van een Barcelona Card dan is een bezoek aan het museum gratis. Het MACBA ligt slechts op een paar minuten lopen van de Ramblas en de Place de Catalunya vandaan.

Museum d’Història de Catalunya

Het museum d’Història de Catalunya is gevestigd in het Palau del Mar aan de Pont Vell de haven van Barcelona. Het Palau del Mar heeft lang dienst gedaan als opslagplaats aan de haven, maar hier kwam in 1990 met de komst van het museum een einde aan. In het museum wordt in een aantal zalen de lange geschiedenis van onafhankelijke regio Catalonië verteld. Het museum begint zijn verhaal in het stenen tijdperk en eindigt in de huidige tijd. Om van alle indrukken van het museum bij te komen is er op het dak van het museum een café waar je een prachtig uizicht hebt over de Pont de Vell. Naast de vaste collectie worden er met regelmaat exposities over Catalonië gehouden.

Telefèric de Montjuïc

De Telefèric de Montjuïc is een kabelbaan waarmee je naar het hoogste punt van de berg Montjuïc reist. De meeste toeristen die gebruik maken van deze kabelbaan doen dat niet persé om naar de tol van de berg te geraken, maar vooral ook vanwege het adembenemende uitzicht dat je vanuit de cabines over de stad Barcelona hebt. De tickets zijn niet inbegrepen bij een dagkaart voor het openbaar vervoer. Je moet een los ticket kopen voor de kabelbaan.

Mercat de la Boqueria

Mercat de la Boqueria is de grootste versmarkt van Barcelona en zelfs van heel Spanje. De ligging in het centrum van Barcelona, vlak bij de Ramblas, zorgt ervoor dat deze markt druk bezocht wordt door locals maar vooral ook door toeristen. Lokale mensen komen hier vooral voor de veste ingrediënten zoals vis, vlees en fruit. Toeristen kopen vooral kant en klare producten en lokale lekkernijen om mee naar huis te nemen. Zo is dit ene uitstekende plek om lekkere Spaanse worst, olijfolie, kazen of zelfs hele Iberische hammen te kopen. De markt, die zijn oorsprong kent in de dertiende eeuw, is vrijwel altijd druk bezocht. Omdat de Mercat de la Boqueria overdekt is, is het ook in de wintermaanden en tijdens regenachtige dagen druk op de markt.

Arenas de Barcelona

De Arenas Barcelona is tegenwoordig een groot winkelcentrum aan de Plaça d’Espanya. Het gebouw werd echter aan het eind van de negentiende gebouwd als stierengevechtarena. In de arena konden meer dan 16.000 toeschouwers. Hij heeft hiervoor tot 1977 dienstgedaan. Het gebouw heeft hierna meer dan twintig jaar leeggestaan tot het idee kwam om er een winkelcentrum in te bouwen. Bij het ontwerp van het winkelcentrum is de originele buitenzijde van de arena bewaard gebleven maar aan de binnenzijde is er nog maar weinig van de oude arena te zien. In de arena vind je naast de vele winkels een bioscoop, verschillende restaurants en museum. Op het dak van de Arena heb je een prachtig uitzicht over Barcelona. In 1966 hebben de Beatles nog in de voormalige arena opgetreden.

Poble Espanyol

Op de Montjuic niet ver van het Palau national en de Font Magica vandaan ligt één van de grootste openluchtmusea van Spanje. In het openluchtmuseum, dat in 1929 ter ere van de wereldtentoonstelling werd gebouwd, staan 117 gebouwen. Een deel hiervan zijn replica’s van wereldberoemde gebouwen in Spanje andere zijn geïnspireerd op de verschillende bouwstijlen die je in Spanje tegenkomt. Door de grote diversiteit aan stijlen en gebouwen wordt het Poble Espanyol ook wel Spanje in het klein genoemd.
Het dorp is ontworpen door de architect Cadafalch. Hij kreeg het voor elkaar om de verschillende Spaanse stijlen zo te combineren waardoor je het gevoel krijgt dat het samen één geheel vormt. Dit is zeker door de diversiteit aan stijlen erg knap. In het dorp zijn enkele winkels, restaurants en een club te vinden.

Museu d’Història de Barcelona

Het Museu d’Història de Barcelona verteld het verhaal van de stad Barcelona vanaf het prille begin tot aan de middeleeuwen. Het Museu d’Història de Barcelona staat ook wel bekend als het MUHBA. Eén van de bijzonderste voorwerpen in het museum zijn de resten van een Romeinse villa. Het museum zit in het Pallau Palellás een Gotisch paleis uit de vijftiende eeuw. De belangrijkste delen van het Paleis bevinden zich ver onder de grond. Hier kom je met een lift die je ongeveer tweeduizend jaar mee terug neemt in de tijd. Tijdens je wandeling door het museum ga je steeds verder in de geschiedenis tot je in de middeleeuwen uitkomt. Het museum bevindt zich in de oude gotische wijk van Barcelona de Barri Gotic.

Een live voetbalwedstrijd bijwonen!

Barcelona is een voetbalstad bij uitstek. Wereldwijd is FC Barcelona wellicht wel de meest herkenbare voetbalclubs. Jaarlijks komen vele mensen van over de gehele wereld het spel van FC Barcelona aanschouwen. Nederland heeft een lange historische band met FC Barcelona. Dit is gekomen nadat Johan Cruyff het zogenaamde “totaalvoetbal” geïntroduceerd heeft. Vrijwel altijd spelen er Nederlanders aan de Catalaanse zijde. Een voetbalreis naar Barcelona is voor veel Nederlanders een stedentrip op naar uit te kijken. Het meemaken van een live wedstrijd in Camp Nou is een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Barcelona heeft het als stad allemaal, gezellige tapasbarretjes, cultuur, strand en het mooiste voetbal ter wereld.

Hospital de Sant Pau

Hospital de Sant Pau is een van de mooiste nog niet door de grote meute toeristen ontdekte plekjes in Barcelona. Op dit moment ondergaat het gebouw verregaande restauraties. Vandaar dat het er waarschijnlijk nog niet zo druk is als op andere mooie plaatsen n de stad. Ondanks de restauratiewerkzaamheden is een bezoek toch meer dan de moeite waard.  Het gebouw staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is uiteraard niet voor niets. Het is één van de mooiste uitingen van de Catalaanse versie van jugendstil. Het heeft naast de kenmerken van deze kunststroming veel meer kleurgebruik, zoals we dat bijvoorbeeld ook zien bij Gaudí. Het Hospital Sant Pau bestond al in de 15e eeuw. In de 19e eeuw groeide Barcelona echter enorm en was er een sterke behoefte aan een groter ziekenhuis. Het ziekenhuis werd uitgebreid met prachtige gebouwen en bijgebouwen. Allen even kleurig en met veel kleine torentjes. De financier van het project werd geëerd door er zijn naam aan te geven. Officieel heet het ziekenhuis Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, kort weg ‘Hospital Sant Pau’.

Met TUI naar Barcelona

Ga je zelf lopen puzzelen om een stedentrip naar Barcelona samen te stellen of kies je voor het gemak van een betrouwbare touroperator? Bij TUI kun je gemakkelijk en voordelig je hotel én vlucht voor Barcelona samen boeken. Geniet van de betrouwbaarheid van een reisorganisatie zoals TUI en de voordelige tarieven die TUI ook voor Barcelona aan kan bieden! Je kunt bij TUI kiezen uit meerdere luchtvaartmaatschappijen waaronder onze eigen KLM. Boek je liever alleen een hotel in Barcelona en wil je het vervoer zelf regelen? dat kan natuurlijk ook bij TUI.

Bekijk de Barcelona stedentrips bij TUI.

Tappas

Tappas oftewel hapjes, eet je vrijwel overal in Barcelona. Elk café heeft er wel enkele op de kaart staan. De bistros en restaurants hebben een vaak wat uitgebreidere kaart. Tappas is een verzamelnaam voor kleine hapjes voor bij de borrel. Je bestelt een aantal kleine gerechtjes die je samen met je gezelschap bij de borrel eet. Een lekker glas wijn, sangria of bier (Estrella) hoort erbij. De meeste cafés hebben wel wat koude tappas op de kaart staan. Men moet dan denken aan ham, kaas, olijven of wat panne contomate, brood met tomaten of Russische salade. Deze laatste is een salade met tonijn, aardappelen geserveerd met brood of toast. Veelal kan men ook koude schelpdiertjes krijgen. Heb je zin in meer warme hapjes dan bestel je calamari, scampi of mosseltjes in een jasje van deeg. Erg lekker is ook de tortilla de patata. Dit is een omelet gebakken met aardappelen. Tappas eet je eigenlijk de gehele dag door. Je kunt ze nemen voor de lunch, als tussendoortje of gewoon als avondeten. De lekkerste Tappas eet je niet aan de Ramblas ,maar in de straatjes daar net even vandaan. Let op waar veel Spanjaarden binnen zitten. Hier is het meestal goed eten.

Sagrada Familia

De Sagrada Familia is de bekendste kathedraal van Barcelona. Vanaf bijna alle hoger gelegen delen in de stad heb je een prachtig uitzicht op deze indrukwekkende kerk. De bouw van deze kerk startte al in 1882 en het zal nog wel enige jaren duren voordat hij daadwerkelijk afgebouwd is. Volgens de laatste planningen zou de bouw van de kerk rond 2030 compleet voltooid moeten zijn. Tegen die tijd zullen de oudste delen van de kerk waarschijnlijk alweer gerestaureerd moeten worden. Het zal dus nog wel enige tijd duren voordat de steigers en de bouwkranen bij de Sagrada Familia volledig verdwenen zullen zijn. De belangrijkste reden dat de kerk nog steeds niet is afgebouwd is geldgebrek. Dit is echter sinds er entree voor de kathedraal wordt gevraagd geen probleem meer. Een ander probleem zijn de onvoltooide bouwtekeningen van Antoni Gaudí; waardoor men steeds op zoek moet naar oplossingen voor de ontstane architectonische problemen.

De Sagrada Familia is één van de drukst bezochte toeristische bezienswaardigheden in Barcelona. De wachttijd voor de kathedraal kan oplopen tot enkele uren. Dit heeft voornamelijk te maken met het beperkt aantal bezoekers dat zich tegelijkertijd in de kathedraal mag bevinden. Niet alle delen van de kathedraal zijn altijd te bezichtigen. Soms belemmeren de werkzaamheden in de kathedraal de toegang tot sommige delen. De kleinste kans op lange wachtrijen heb je als je de Sagrada Familia in de vroege ochtend bezoekt. Je kunt op internet een E-ticket kopen, dit kan je wachttijd ook aanzienlijk verkorten.

Torre Agbar

Een opvallend bouwwerk in Barcelona is Torre Agbar. Deze 144,44 meter hoge wolkenkrabber is aan het begin van deze eeuw gebouwd. Het ontwerp is van de Franse architect Jean Nouvelle, die een voor een aparte vormgeving en kleurstelling heeft gekozen. De wolkenkrabber is rond, bijna organisch van vorm. Torre Agbar begint in een cilindervorm, om vervolgens aan de bovenkant over te gaan in een koepel. Blauwe en rode tinten zorgen ervoor dat het lijkt alsof er water omhooggespoten wordt. Dit effect is het sterkste in de avonduren. LED-verlichting zorgt er dan voor dat de kleuren extra geaccentueerd worden. Er is voor deze kleuren gekozen omdat er een waterleidingbedrijf in de toren gevestigd is.

Tore Agbar heeft verwantschappen met de 30 St Mary Axe, een wolkenkrabber in de Engels hoofdstad Londen. Behalve het feit dat ze ongeveer tegelijkertijd gebouwd zijn, zijn er behalve de vrij grote uiterlijke gelijkenissen geen verdere overeenkomsten tussen de twee torens.

Hop-on-hop-off Barcelona

Wie lekker vanuit een gemakkelijk stoel Barcelona wil verkennen kan dit doen met een dubbeldekker. De Hop-on-hop-off bus rijdt drie verschillende routes dus er is geen plek in Barcelona die je hoeft te missen. Via een Nederlandse audioguide kom je alles te weten over de verschillende wijken en bezienswaardigheden in Barcelona. Langs de drie verschillende routes zijn in totaal meer dan 40 haltes waar je gedurende de geldigheid van je plaatsbewijs zo vaak op en af kan stappen als je wilt. De bussen komen tijdens het hoogseizoen om de vijf á tien minuten voorbij dus je hoeft nooit lang te wachten.
Bestel vooraf je tickets voor de hop-on-hop-off bus zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de ticketboxen. Een inspirerend verhaal over hoe je dag in te delen als je gebruikmaakt van de Hop On Hop Off bus in Barcelona lees je op in12uur.nl.

Museu Blau

Het Museu Blau of Museu de Ciències Naturals de Barcelona is hét museum voor natuurwetenschappen van Barcelona. Het museum is sinds 2011 in het nieuwe complex in de wijk Fórum te vinden. Hiervoor was het museum gevestigd in het Parc de la Ciutadella. Het is een immens museum dat in totaal meer dan 9.000 vierkante meter beslaat. In het museum worden, naast de vaste tentoonstelling ‘Planeta vida’, meerdere tijdelijke tentoonstellingen en workshops gehouden.
Onder de vaste collectie van het museum bevinden zich talloze prachtig opgezette exotische diersoorten. De statig opgezette leeuw die in het museum te vinden is wordt vaak als boegbeeld van reclamecampagnes voor het museum gebruikt. Het museum is in drie onderdelen verdeeld. De biografie van de aarde, de aarde vandaag en het scheikundig eiland.
De architectuur van het museum is al een attractie op zich. Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Herzog & de Meuron. Het museum is, zoals je al zou verwachten, bijna helemaal blauw, afgewisseld met reflecterende stukken en delen die het licht lijken te absorberen.

Port Vell

Port Vell is het deel van Barcelona dat van het Columbus monument tot en met de wijk Barceloneta loopt. Voor de Olympische spelen in 1992 was dit een verpauperd deel van de stad, maar is voor de Spelen in zijn geheel opgeknapt. In oude leegstaande warenhuizen werden musea en restaurants geopend. Er werd tevens een grote jachthaven aangelegd. Bij de jachthaven kwam een groot winkelcentrum, het Maremàgnum, een  bioscoop en het L’Aquàrium de Barcelona. Deze laatste drie worden met het vaste land verbonden met de brug de Rambla de Mar. Deze brug valt op door zijn prachtige design. De ronde vormen van de brug bootsten het ritme van de zee na. Na al deze veranderingen groeide de Port Vell als snel uit tot één van dé toeristische hotspots van de stad.

Barri Gotic

De Barri Gotic is de wijk naast de Ramblas gelegen tussen de Place de Catalunya en de Pont Vell. De Ramblas is onderdeel van deze wijk. De Barri Gotic, vertaald Gotische wijk,  is het oudste gedeelte van de stad. De wijk bestaat uit hoge huizen die gebouwd zijn aan nauwe straatjes. De funderingen van de oude middeleeuwse stad liggen nog vaak onder de “nieuwe”huizen. Her en der zijn ook nog middeleeuwse bouwwerken tussen de andere huizen te vinden.  In de wijk vind je de kathedraal van Barcelona en een historisch museum. Verder zijn er talloze cafeetjes, restaurants en souvenirwinkeltjes. Het is en leuke wijk om lekker door heen te slenteren en je te vergapen aan de leuke pleintjes en mooie plekjes die je tegenkomt. Eén van de leukste en bekendste pleintjes in deze wijk is het Plaça Reial. In de wijk ligt onder andere ook het MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona)en het MUHBA(Museu d’História de Barcelona).

Plaça Reial

De Plaça Reial is een mooi plein aan de Ramblas in de wijk Barri Gotic. Het plein staat bekend om zijn prachtige gevels in de karakteristieke geel- en wittinten. In de galerijen onder de panden bevinden zich vele gezellige bars, cafés en restaurants. Bij deze horecagelegenheden vind je enkele van de leukste terrassen van Barcelona. De enorme palmbomen op het plein zorgen voor een mediterrane uitstraling. In het midden van het plein bevindt zich een grote fontein met aan weerskanten een grote door Gaudí ontworpen lantaarnpaal. Op dit plein is het tot in de late uurtjes gezellig.

Milano Cocktail bar

Wil je goede cocktails drinken in Barcelona, dan is de Milano Cocktail bar aan de Ronda Universitat nummer 35 zeker een aanrader. Naast het feit dat ze hier geweldige cocktails maken kun je hier tegelijkertijd genieten van al even geweldige live jazz en blues muziek. De bartenders staan er in stijlvolle witte jacquetten achter de bar terwijl ze de ene na de andere heerlijke cocktail bereiden. Wil je verzekerd zijn van een zitplaats in de bar, dan is het verstandig om van te voren een plaats te reserveren. De Bar zit niet ver van de Plaça de Catalunya vandaan en is vanaf het metrostation goed aan te lopen. De voordeur van de Milano Cocktail bar is echter wel even zoeken, want deze bevindt zich namelijk aan de zijkant van een restaurant. Zelfs met de gps op de telefoon kostte het ons nog behoorlijk wat moeite om de juiste ingang te vinden. Gelukkig wist een ober van een restaurant een aantal panden verder ons de juiste weg te wijzen. Des te groter was de verrassing toen we door het velours gordijn de tent binnenkwamen.

Plaça de Catalunya

Is de Ramblas de bekendste straat van Barcelona zo is de Plaça de Catalunya het kloppend hart van de stad. Op dit plein kom je als toerist hoogstwaarschijnlijk terecht als je door een bus wordt afgezet in de stad. Bij het plein is één van de grootste taxistandplaatsen van de stad. Onder de grond bevindt zich het grootste metrostation van Barcelona. Als je vanaf dit metrostation de trappen naar boven neemt dan kom je op één van de drukste plekken van Barcelona terecht. Op de meeste momenten van de dag krioelt het hier van de mensen. Neem echter ook even de tijd om het plein in je op te nemen. Er staan hier verschillende prachtige beelden uit verschillende tijdsperiodes. Eén van de bekendste kunstwerken op het plein is “la Diosa” een vrouwenfiguur dat een verleidelijke pose aanneemt. Het kunstwerk is van de Catalaanse kunstenaar Josep Clará. Het gebeurt met regelmaat dat een vrouwelijke toerist zich in dezelfde pose voor het beeld laat fotograferen. Op het plein is tevens een monument voor de Catalaanse president Francesc Maciá te vinden.

Museum Joan Miro/ Fundació Joan Miró

Boven op de Montjuïc  staat het museum Joan Miro of zoals ze het in Barcelona noemen Fundació Joan Miró. Het idee om een museum aan deze Catalaanse kunstenaar te wijden kwam van de kunstenaar zelf. Hij had het idee opgevat om een museum aan zichzelf te wijden waardoor zijn kunstwerken toegankelijk zouden worden voor het grote publiek. Hij liet een museum ontwerpen door een bevriende architect en in 1975 verrees het museum op de berg. In het museum is de grootste verzameling van werken van de kunstenaar Joan Miró te vinden. De meeste van de kunstwerken werden door de kunstenaar zelf gedoneerd. Er hangen en staan tevens werken van tijdsgenoten van Joan Miró zoals Alexander Calder, Mark Rothko en Marcel Duchamp. Voor het museum staat een groot kunstwerk van Alexander Calder genaamd ‘Quatre ailes’.

Tapa Tapa

Onze allereerste ervaring ooit met tapas was in Barcelona. Op een heerlijke zomermiddag hebben we toen bij Tapa Tapa genoten van allerlei authentieke tapas, zoals pimientos de padron, albondigas, gamba’s in knoflook, patatas bravas en natuurlijk supermalse Iberische ham. Nu, jaren later, bestaat Tapa Tapa nog steeds. De locatie, aan het water van Port Vell, is nog steeds uitstekend. De tapas zijn dat ook, hoewel de traditionele kaart inmiddels wat aangepast is. Er prijken nu ook veel fushion-achtige tapas op de kaart. De kwaliteit is echter nog steeds super. Een echte aanrader om lekker te gaan smullen. Je vindt Tapa Tapa aan de ingang van winkelcentrum Maremagnum.

La Pedrera

Casa Mila is één van de bekendste appartementencomplexen in Barcelona. Het complex is ontworpen door Antoni Gaudí. Het complex heeft al sinds de bouw in 1906 de bijnaam ‘La Pedrera’ wat steengroeve betekend. Deze bijnaam is te begrijpen als je het gebouw aandachtig bestudeert en het vergelijkt met andere gebouwen uit die tijd. Het gebouw heeft een totaal ander uiterlijk dan het verderop gelegen Casa Batlló. De lijnen zijn hier vloeiender, Gaudi heeft zich hier duidelijk minder door de natuur laten beïnvloeden. Het is echter niet minder onconventioneel dan zijn andere ontwerpen. De relingen op de verschillende balkons van het appartementencomplex hebben allemaal een grillig karakter. Het mooiste deel van het complex is het dakterras. Hier staan de vele verschillende rookkanalen en in luchtingangen waar het complex beroemd om is geworden. Er staat hier tevens een bank die gelijkenissen heeft met de bank in Park Güell. Het overgrote deel van het appartementencomplex is nog steeds in gebruik, maar op de zolder is een expositie gevestigd die gewijd is aan de ontwerper Gaudí.
Eén appartement is tegenwoordig ingericht als museum en laat je het complex zien met een originele inrichting uit het begin van de twintigste eeuw. Vooral de origineel ingericht keuken en badkamers zijn leuk om te zien. Een noviteit van de Casa Mila was de inpandige parkeergarage. Deze werd eerst gebruikt voor paard en wagen en pas later voor auto’s.

Font Magica

Deze prachtige fontein aan de voet van de Montjuïc is gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1929 die op deze berg gehouden werd. Na enkele jaren van verwaarlozing is de fontein voor de Olympische spelen van 1992 geheel gerestaureerd en is sindsdien weer in volle glorie te bewonderen. In de wintermaanden wordt de fontein dagelijks om 19:00 aangezet in de zomermaanden gebeurt dit al in de ochtenduren. Als het in de wintermaanden donker is als de fontein aangaat, worden de fontein en het achterliggende Museum d’Art de Catalunya schitterend verlicht. De show trekt elke dag duizenden bezoekers die zich op de trappen van het museum en de omliggende bruggen verzamelen.

Maremagnum

Bij Port Vell ligt een modern winkelcentrum: Maremagnum. Deze is gelegen in Port Vell, de prachtige haven van Barcelona. Maremagnum is te voet te bereiken via de fraai vormgegeven voetgangersbrug. De winkels in Maremagnum zijn iedere dag (ook op zondag) geopend vanaf 10 uur ’s morgens tot een uur of 10 ’s avonds. Bij het winkelcentrum zit een acht zalen tellende bioscoop. Ook het Aquarium van Barcelona is in het winkelcentrum gevestigd.

Levende standbeelden

Een verschijnsel dat je ook in Barcelona tot vervelens toe ziet zijn de zogenaamde levende standbeelden. Mensen verkleden en schminken zich op een dusdanige manier dat ze op een levend kunstwerk lijken. In Barcelona concentreren deze figuren zich vooral op de populaire Ramblas. Het is kennelijk rendabel genoeg, gezien de hoeveelheid levende standbeelden die je aantreft in Barcelona.

Parc de l’Espanya Industrial

Het Parc de l’Espanya Industrial is een bijzonder park in het centrum van Barcelona niet ver van het treinstation. Het park is ontworpen in 1985 door de Catalaanse architect Luis Pena Ganchegui. Het park is een bijzonder mix tussen een landschap met bomen, meerdere kunstwerken, een meer en een immens tribune. Deze tribune is tijdens de Olympische spelen van 1992 gebruikt. Toen werden in het park de gewichtshefkampioenschappen gehouden.
Opvallend aan het park zijn de futuristisch ogende wachttorens, sommige mensen zien er ook vuurtorens in. Een van de mooiste sculpturen van het park is het kunstwerk van Joris en de Draak. Dit kunstwerk is tevens een geliefd speeltoestel voor kinderen. Van meerdere kanten kan je het beeld beklimmen en de glijbaan naar beneden nemen. Al deze verschillende onderdelen maken het Parc de l’Espanya Industrial tot een bijzonder stadspark in Barcelona.

Mies van der Rohe paviljoen

Het Paviljoen Mies van der Rohe is gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling in 1929. Het paviljoen staat ook bekend onder de naam Barcelona-Palviljoen. Na de wereldtentoonstelling werd het paviljoen weer afgebroken. Later werd het architectonische belang van het paviljoen gezien en werd het op grond van de originele tekeningen weer herbouwd. Naast de originele plannen werd er gebruik gemaakt van oude zwart-wit foto’s. Tijdens de wereldtenttonstelling werd het paviljoen hoofdzakelijk gebruikt als ontvangstruimte. Voor deze ontvangstruimte ontwierp Ludwig Mies van der Rohe de Barcelonastoel. Deze design-klassieker is nog steeds één van de best verkochte stoelen ter wereld. Het herbouwde paviljoen kan tegenwoordig bezocht worden.

Fundació Antoni Tàpies

Fundació Antoni Tàpies ook wel bekend als het museum Tapies is een museum en een cultureel centrum dat is zijn geheel gewijd is aan de Catalaanse schilder Antoni Tàpies. Het centrum is bedoeld als kennis en promotiecentrum van de hedendaagse kunst. Het centrum is door de kunstenaar zelf opgezet. Hij doneerde meer dan driehonderd kunstwerken aan het centrum. Hierdoor heeft Fundació Antoni Tàpies de grootste en meest complete kunstcollectie van deze schilder. Naast de vaste collectie worden er met regelmaat tijdelijke tentoonstellingen en exposities in het museum georganiseerd.

Alles over Barcelona


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Barcelona vind je in een handig overzicht met alle Barcelona hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Barcelona