Malaga: prachtige stad aan de Costa del Sol

Malaga in een grote stad in het zuidelijke deel van Spanje aan de Costa del Sol. Het is één van de populairste steden in Spanje voor een langdurige of korte stedentrip. De stad ligt ingesloten tussen de ‘Heuvels van Axarquía’ . Door deze beschermde ligging staat de Malaga bekend om zijn uitstekende klimaat.
De geschiedenis van Malaga gaat terug tot de tiende eeuw voor Christus toen de Feniciërs op deze plaats een stad stichtten. Later waren het waarschijnlijk de Grieken die zich hier vestigden. In de eeuwen hierna is de stad in handen geweest van de Carthagers, de Romeinen, de Germanen en de Visigoten. In de achtste eeuw werd Malaga net als de rest van zuidelijke deel van Spanje ingenomen door de Moren. Nog steeds zijn er veel sporen van deze periode in de stad te vinden.

Zo stammen een aantal van de verdedigingstorens en het fort Alcazaba de Málaga uit deze tijd. Het zou tot het einde van de vijftiende eeuw duren voordat de stad definitief door de Spanjaarden werd heroverd. Sindsdien is de stad uitgegroeid tot één van de belangrijkste en populairste steden in het zuiden van Spanje.

Ben je van plan om veel van de bezienswaardigheden en musea in Malaga te gaan bezoeken en wil je gratis gebruik maken van de hop-on hop-of bus dan kun je behoorlijk wat geld besparen om van te voren online een Malaga VIP Experience Kaart te kopenOntdek Malaga tijdens een fietstocht

Wil je Malaga op een leuke, gezonde en gezellige manier leren kennen? Boek dan een fietstour door Malaga. Wij hebben de Malaga Highlights fietstour gedaan die Baja Bikes in Malaga aanbiedt. Tijdens deze ontspannen fietstocht krijg je een aantal hoogtepunten van Malaga te zien. De Nederlandstalige gids vertelt je onderweg alles over de stad, de ontwikkeling van Malaga en de leuke feitjes die je handig zijn om te weten. Tijdens de fietstocht leer je de stad alvast een beetje kennen, zodat je voor de tijd die je in Malaga resteert al enigszins wegwijs bent.

Voor de Malaga Highlights fietstour hoef je geen ervaren fietser te zijn of een topconditie te hebben. Gedurende de drie uur durende tocht is er een goede balans tussen fietsen en momenten waarop er uitleg gegeven wordt en je foto’s kunt maken. De fietstocht is geschikt voor bijna alle leeftijden. Voor de jongere fietsers zijn er kinderfietsen beschikbaar. Zie je toch op tegen het trappen? Dan kun je optioneel met een elektrische fiets deelnemen aan de fietstour.

Baja Bikes, de aanbieder van de Malaga fietstours, is de grootste aanbieder van fietstours ter wereld. Jaarlijks laten ze honderdduizenden toeristen fietsend kennismaken met leuke steden zoals Malaga. De gemiddelde groepsgrootte is 8 deelnemers. Per 12 deelnemers wordt er een extra gids ingezet.

Vanwege de planning is vooraf reserveren voor de Malaga fietstochten een must. Veranderen je plannen, dan kun je gratis annuleren of wijzigen.

🚲 meer info over de Malaga highlights fietstochtMuseo Interactivo de la Musica

Een leuk museum in het historische centrum van Malaga is het Museo Interactivo de la Musica. In dit museum kom je alles te weten over de verschillende muziekinstrumenten die er zijn. Leuk is dat je een groot deel van de instrumenten zelf mag uitproberen. Dit mag in de rode kamers. In deze kamers zijn verschillende instrumenten te vinden die klaar staan voor gebruik.
Er zijn in de rode kamers een aantal traditionele instrumenten te vinden zoals een piano, een viool en een drumstel maar ook wat meer exotische instrumenten zoals een Chinese gong en een didgeridoo. Hierdoor is het Museo Interactivo de la Musica een erg leuk museum om te bezoeken met kinderen.

Museo Carmen Thyssen

Het Museo Carmen Thyssen is een vrij jong museum dat in 2011 voor het eerst zijn deuren openende. Het museum is gevestigd in een voormalig Moors paleis wat een bezoek aan het museum nog meer bijzonder maakt. De collectie van het museum bestaat hoofdzakelijk uit de kunst die de Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza en zijn vijfde vrouw Carmen Thyssen tijdens hun leven verzamelden. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om Andalusische kunst uit verschillende periode. In het museum worden de schilderijen in chronologische volgorde getoond waardoor je een goed beeld krijgt hoe de kunst veranderd door de eeuwen heen. De bovenste etage van het museum is ingeruimd voor tijdelijke exposities en tentoonstellingen. Het museum is iedere dag geopend behalve de maandag.

Centre Pompidou Malaga

Het Centre Pompidou van Malaga is het eerste dependance van het Centre de Pompidou in Parijs. Niet heel hierna werd een tweede dependance geopend in de Franse stad Metz. In het Centre Pompidou van Malaga worden kunstwerken getoond uit de depots van het museum in Parijs. Deze kunstwerken worden in wisselende tentoonstellingen gedurende het jaar getoond. Daarnaast beschikt het museum over een “eigen collectie” van ongeveer 90 kunstwerken van kunstenaars als Francis Bacon, Max Ernst René Magritte en andere grote namen. Het museum is het gehele jaar door geopend en heeft op dinsdag zijn vaste sluitingsdag.

Alcazaba

Alcazaba de Malaga is het oude Moorse Fort dat op een hoger gelegen deel van de stad is gebouwd. Het behoort tot de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Vanaf de oude verdedigingsmuren van het fort heb je een prachtig uitzicht op de stad Malaga, de Middellandse Zee en op het Romeinse theater van Malaga. Het fort is een van de populairste attracties voor toeristen die een bezoek brengen aan Malaga en dat is te merken aan de lange wachtrijen die er in de zomermaanden voor de poorten van het fort staan. In de andere delen van het jaar is het er gelukkig wel iets rustiger. In Fort Alcazaba is tegenwoordig het archeologisch museum van Malaga gevestigd. Verwacht hier echter niet te veel van. Het mooiste van het fort zijn de prachtig aangelegde tuinen, de schitterende Moorse details en het natuurlijk het schitterende uitzicht.

Museo Picasso Malaga

Natuurlijk mag in de geboortestad van Picasso er geen museum ontbreken van één van de grootste Spaanse kunstenaars aller tijden. Het museum is te vinden in de historische binnenstad van Malaga in een voormalig paleis niet ver van het geboortehuis van Picasso. In het museum zijn de allergrootste en bekendste werken van de Pablo Picasso te vinden maar je krijgt er een goede indruk van de verschillende stromingen en periodes die de kunstenaar tijdens zijn leven heeft doorgemaakt. De periode die in onze ogen het beste vertegenwoordigd was is zijn kubistische periode. Uit deze periode hangen er wel enkele bekende werken. Verder is het leuk om te zien hoe Picasso zich tijdens zijn leven heeft ontwikkeld. Let wel op want het Picasso Museum van Malaga kan behoorlijk druk zijn en lange wachtrijen zijn er eerder de regel dan de uitzondering. Om dit te voorkomen kun je de kaartjes voor het museum van te voren online bestellen.

Teatro Romano

Het Teatro Romano van Malaga is de oudste nog steeds bestaande bezienswaardigheid van de stad. Het theater is gebouwd in de eerste eeuw voor Christus en behoort hiermee tot één van de oudste Romeinse overblijfselen in Spanje. Nadat de Romeinen Malaga hadden verlaten is het theater is verval geraakt en door de Moren gedeeltelijk gesloopt om het Fort Alcazaba te bouwen. Het werd pas weer ontdekt in de jaren vijftig van de vorige eeuw waarna het in zijn geheel werd uitgegraven. Hierna is men jarenlang bezig geweest met het restaureren van het Theater. Tegenwoordig zijn gedeeltes ervan weer toegankelijk voor het publiek. Het mooiste uitzicht op het Romeinse theater van malaga heb je echter vanaf de muren van Fort Alcazaba.

Mercado Central Atarazanas

Een van de leukste plekken om te bezoeken in Malaga is de lokale overdekte markt. Deze is te vinden middenin het historische centrum van de stad op een steenworp van de Kathedraal van Malaga. Naast verschillende groente, vis en vleeskramen zijn er ook meerdere eettentjes te vinden waar je de verschillende super verse producten van de markt kunt proeven. De leukste afdelingen van de markt om rond te lopen zijn de vis en de vlees afdeling. Hier kom je producten tegen die je in de gemiddelde Nederlandse groothandel niet zal tegenkomen. Je kunt het niet zo gek niet bedenken of ze verkopen het er en allemaal tegen erg schappelijk prijzen. Als je nog ruimte hebt in je koffer neem dan zeker een gedroogde chorizo mee, deze zijn heerlijk.

Kathedraal van Malaga

De kathedraal van Malaga behoort tot de mooiste en meest bijzondere bouwwerken van de stad. De kathedraal is te vinden in het hart van het historische centrum van Malaga. De prachtig gedecoreerde toren van de kathedraal is op veel plaatsen is de stad goed te zien waardoor hij als een soort van baken dient. De bouw van de kathedraal startte in het eerste deel van de zestiende eeuw maar het zou tot het einde van de achttiende eeuw duren voordat de bouw voltooid werd. Dit had alles te maken met geldgebrek. Door het tekort aan genoeg financiële middelen is de kathedraal ook nooit helemaal afgebouwd. In het originele ontwerp waren namelijk twee torens gepland meer die tweede is er nooit gekomen. Door de lange bouwperiode van kathedraal is de bouwstijl van de Kathedraal meerdere malen veranderd. Zo zijn er duidelijk gotische, barokke en renaissance delen te onderscheiden. Ga ook zeker even bij de kathedraal naar binnen. De binnenzijde is misschien nog indrukwekkender dan de buitenkant. Om de kathedraal te kunnen bezoeken moet je een kleine entree betalen.