Pamplona: het Juweel van Navarra

Pamplona is de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Navarra. Pamplona is gebouwd op oevers van de rivier de Arga, aan de voet van de Pyreneeën. Bij veel mensen is Pamplona alleen bekend vanwege het stierenrennen, tijdens San Fermínfeesten. Die er ieder jaar tussen 6 en 14 juli gehouden worden. Pamplona, ook bekend als Iruña in het Baskisch, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen, toen het bekend stond als ‘Pompaelo’. Het is sinds de 9e eeuw de hoofdstad van Navarra en diende als een belangrijke versterkte stad die de noordelijke toegangswegen naar Spanje verdedigde.

Het gezellige centrum van Pamplona

Het historische hart van de stad, de Casco Viejo, is een charmante wijk vol smalle steegjes en kleurrijke huizen, waar je kunt genieten van heerlijke pinchos en drankjes. Hier vind je ook prachtige gotische en barokke kerken, een imposante citadel en uitnodigende pleinen. Het historische centrum van Pamplona is niet al te groot en binnen een paar uur heb je het merendeel van de bezienswaardigheden wel gezien. Toch nodigt de stad uit voor een langer verblijf. Zeker als je bedekt dat je vanuit de stad zo in de Pyreneeën bent, er prachtige wijngebieden in de omgeving liggen en er ten zuiden woestijnen te vinden zijn.

Stedentrip Pamplona

Pamplona is een stad die haar authenticiteit heeft behouden, met levendige straten, kleurrijke pleinen, heerlijke keuken en een schat aan bezienswaardigheden, waaronder de imposante Kathedraal en het historische stadhuis. Ontdek de charmes van deze veelzijdige stad aan de voet van de Pyreneeën tijdens een stedentrip in Pamplona.

Overnachten in Pamplona

Ben je van plan om Pamplona te gaan bezoeken? Hieronder vind je de leukste hotels van Pamplona! Vergeet niet om vooraf je hotel in Pamplona te boeken!

De beste hotels in PamplonaKathedraal van Pamplona

De Pamplona Kathedraal, ook bekend als Santa María de la Asunción, is een gotische rooms-katholieke kerk in Pamplona, Spanje. De huidige kerk is gebouwd ter vervanging van oudere Romaanse kerk en staat op een historische locatie met overblijfselen uit de 1e eeuw voor Christus. De neoklassieke gevel dateert uit 1783. De kathedraal van Pamplona diende als kroningsplaats en begraafplaats voor middeleeuwse koningen van Navarra en als locatie voor het Navarrese Cortes (parlement) in de vroegmoderne periode.

De huidige gotische kathedraal werd gebouwd tussen 1394 en 1501 en is sterk beïnvloed door Franse architectuur. Het interieur herbergt belangrijke kunstwerken, waaronder het graf van Karel III van Navarra en zijn vrouw Eleanor van Castilië. De kathedraal is een historisch en religieus symbool van de regio. Om de kathedraal te kunnen bezoeken moet je entree betalen. In deze entree zit ook een bezoek aan het Klooster Santa Maria la Real, het Bisschoppelijk museum van Pamplona en de oude klokkentoren.Klooster Santa Maria la Real

Het mooiste onderdeel van de kathedraal van Pamplona, is zonder twijfel het 13e-eeuwse klooster. Het klooster is gebouwd in de Franse gotische stijl en rijk gedecoreerd met beeldhouwwerken en kunstwerken. Het wordt nu gezien als een van de mooiste en beste voorbeelden van gotische kloostergangen in Europa. De vierkante kloostergang is zonder twijfel het mooiste onderdeel van de kathedraal en het klooster van Pamplona. Anders dan bij veel andere kloostergangen is deze niet helemaal vierkant, maar is er 1 sectie naar binnen gebouwd. Hier was vroeger het toilet te vinden. In de gang zijn vier deuren te vinden die alle vier rijkelijk versierd zijn. De mooiste deur is de Puerta Preciosa, die toegang geeft tot de oude slaapkamer. Op deze deur en op het timpaan boven de deur, wordt het leven van de Maagd Maria verteld. Ook de Puerta del Refectorio. Puerta del Amparo en de Puerta Arcedinato zijn erg mooi.

Bisschoppelijk museum van Pamplona

In de voormalige kanunnikenkamers is nu het Bisschoppelijk museum van Pamplona te vinden. De belangrijkste ruimte is een 14e-eeuwse ribgewelfde refter. De aangrenzende keuken is voorzien van een piramidale stenen schoorsteen. In dit museum worden religieuze kunstvoorwerpen tentoongesteld die afkomstig zijn uit de kathedraal van Pamplona en uit kerken in Navarra. Het merendeel van deze kerken is nu gesloten en de schatten zijn verhuisd naar Pamplona. De collectie omvat Romaanse, gotische, renaissance- en barokke beeldhouwwerken, gotische en barokke schilderkunst, en goud- en zilversmeedwerk uit de 13e tot de 18e eeuw. Een van de mooiste voorwerpen is een gotische reliekschrijn van het Heilig Graf, vervaardigd in de 13e eeuw in Parijs.

Stadhuis van Pamplona en het Plaza Consistorial

Tussen het Plaza del Castillo en de kathedraal van Pamplona, staat op het Plaza Consistorial, het stadhuis van Pamplona. Het is vooral de barokke gevel van het stadhuis dat opvalt. Het eerste stadhuis van Pamplona werd in het begin van de dertiende eeuw op deze plaats gebouwd, in opdracht van Karel de Derde van Navarra. Het eerste stadhuis werd in de achttiende eeuw gesloopt om plaats te maken voor het huidige barokke stadhuis. In de vorige eeuw werd het merendeel van het interieur afgebroken en herbouwd, waardoor nu alleen de gevel nog authentiek is. Het plein voor het stadhuis, het Plaza Consistorial, speelt een grote rol tijdens de San Fermínfeesten, die er geopend en gesloten worden.

Monumento al Encierro

Het Monumento al Encierro in Pamplona, is een gedenkteken dat de beroemde stierenrennen van San Fermín viert. Het beeld is door beeldhouwer Rafael Huerta, die zichzelf heeft afgebeeld als een van de renners. Het beeld is te vinden in een van de winkelstraten in Pamplona tussen het Plaza del Castillo en de Plaza del Toros. Het beeld bestaat uit 19 figuren, 10 renners en 9 stieren. Het beeld heeft op een prachtige wijze de dynamiek en de opwinding van de Encierro weten vastleggen. Oorspronkelijk waren enkele van de renners bekende renners, een kunstenaar en een gemeenteraadslid, maar deze werden onder druk van de bevolking anoniem gemaakt. Het monument is een eerbetoon aan deze eeuwenoude traditie, die tegenwoordig onder grote druk staat.

Camino

Pamplona is een belangrijke stopplaats voor pelgrims die de Camino aan het lopen zijn. Pamplona maakt onderdeel van de Via de Camino Francés, de populairste en mist zware route naar Santiago de Compostella. Voor de wandelaars staat een bezoek aan de kathedraal van Pamplona hoog op het verlanglijstje. In Pamplona zijn overal pensions, hostel en restaurants te vinden die speciale pakketten en aanbiedingen hebben voor pelgrims op de camino. We zagen zelf verschillende winkels, die gespecialiseerd zijn in spullen, die je voor de camino nodig hebt. Vanaf Pamplona lopen de pelgrims door naar Burgos.

Encierro

Het encierro of stierenrennen is een van de bekendste tradities in Spanje en waarom Pamplona bekend staat in de hele wereld. Het stierenrennen in Pamplona vindt plaats tijdens de San Fermínfeesten van 6 tot 14 juli. Dagelijks worden er op een vast parkoers ¬– dat helemaal is afgezet – stieren losgelaten. Het gaat hier meestal om groepen die bestaan uit stieren en ossen (gecastreerde stieren) van 10 tot 12 beesten. De stieren jagen de menigte op, die gekleed zijn in witte pakken met rode sjaal. De stieren komen uiteindelijk aan in stierenvechtersarena van Pamplona, waar ze een zekere dood tegemoet gaan. Het was de schrijver Ernest Hemingway, die het stierenrennen in Pamplona noemde in zijn boek “The Sun Also Rises” en ervoor zorgde dat het beroemd werd in de hele wereld.
Er is nu veel commentaar op het dierenrennen in Pamplona. Het dierenwelzijn van de stieren, is voor veel milieugroepen een reden om deze traditie af te schaffen. Voorlopig lijkt het stadsbestuur er niets voor te voelen om hier gehoor aan te geven.

Parkeren in Pamplona

Parkeren in Pamplona is over het algemeen goed geregeld, maar het kan een uitdaging zijn tijdens drukke evenementen zoals het beroemde San Fermín-festival. Er zijn echter verschillende parkeergarages verspreid over de stad om bezoekers te accommoderen. Een populaire optie is de parkeergarage Plaza del Castillo, gunstig gelegen in het hart van de stad. Een andere handige keuze is de parkeergarage Baluarte, nabij het Baluarte-congrescentrum. Tijdens ons bezoek aan Pamplona parkeerden we de auto naast de Plaza de Toros, in de Parking Plaza De Toros. Vanaf deze parking, die gemakkelijk te bereiken is vanaf de snelweg loop je in tien minuten naar het historische centrum. Wil je gratis parkeren, dan kun je proberen rond te dwalen in de buitenwijken, zoals Iturrama of San Juan, waar je soms vrije parkeerplaatsen kunt vinden. Kijk wel uit want sommige parkeerplaatsen zijn alleen voor bewoners.

Pinchos

Net als in Baskenland, eet je in Pamplona geen tapas, maar pinchos. Het verschil tussen de twee is behalve de naam niet heel groot. De naam pincho komt voort uit het feit, dat de hapjes in Baskenland en Pamplona meestal gegeten worden vanaf een stukje stokbrood waarop een prikker zit. Deze prikker, wordt in het Spaans een pincho genoemd, wat de naam verklaart.

In het historische deel van Pamplona zijn tientallen bars te vinden, die allemaal hun eigen pinchos maken. Iedere bar heeft zijn eigen specialiteit en eigen smaken. Wij bezochten tijdens onze wandeling door Pamplona meerdere bars rondom het Plaza del Castillo en proefden verschillende heerlijke pinchos.

Plaza de Toros

Plaza de Toros is de monumentale stierenvechtersarena van Pamplona. De huidige arena is gebouwd in het begin van de vorige eeuw en behoort nu tot de vijf grootste ter wereld. In het stadion kunnen bijna twintigduizend toeschouwers. Het wordt ook gebruikt voor concerten en andere optredens.

De Plaza de Toros speelt een belangrijke rol tijdens het stierenrennen in Pamplona. De arena is namelijk de plaats waar de lopers en stieren uiteindelijk aankomen. Eenmaal in de arena zullen de stieren gedood worden, tijdens een stierengevecht. De stieren, die al vermoeid zijn van hun tocht door de stad, maken geen schijn van kans.

Plaza del Castillo

Het Plaza del Castillo is te vinden in het hart van het historische centrum van Pamplona. Het is de verbinding tussen het historische en het nieuwere deel van de stad. Aan het plein zijn enkele van de mooiste gebouwen van de stad te vinden, zoals het Palacio de Goyeneche, het Nuevo Casino y Café Iruña en het palacio barroco de la Plaza del Castillo. Op het plein staat een standbeeld van Carlos III el Noble en de kiosk van Pamplona. Aan het plein staat ook een van de oudste hotels van de stad, het vijfsterrenhotel La Perla.

In het begin van deze eeuw kwam het plein op een negatieve manier in het nieuws, nadat het stadsbestuur had besloten om onder het historische plein een parkeergarage te bouwen. Tijdens deze werkzaamheden werden er islamitische graven, een Romeins badhuis, de overblijfselen van een middeleeuwse muur en een menhir ontdekt. Deze vondsten werden allemaal afgebroken ten gunste van de parkeergarage, dit zorgde voor grote protesten met veel geweld.