Ronda: bijzonder stadje met een wereldberoemde brug

Het stadje Ronda is al enkele eeuwen een populaire stopplaats voor toeristen en reizigers die in het zuiden van Spanje op vakantie zijn. Vandaag de dag zijn het hoofdzakelijk toeristen die een rondreis maken in Andalusië of vakantiegangers aan de Costa del Sol die een bezoekje brengen aan Ronda. Het hele jaar door zijn er behoorlijk wat bezoekers in het stadje te vinden om de vele bezienswaardigheden en hoogtepunten van deze bijzondere Spaanse stad met eigen ogen te aanschouwen.
De geschiedenis van Ronda gaat terug tot de prehistorie, maar hierover is niet veel terug te vinden. De oorsprong van het stadje Ronda is terug te herleiden tot de Kelten die voor onze jaartelling een groot deel van Spanje in hun bezit hadden. Later is de stad in handen geweest van de Feniciërs, de Grieken en de Moren. Hiervan hebben de Moren de grootste stempel op het stadje gezet. Indertijd was Ronda de hoofdstad van de provincie Andalusië. Nadat de christenen in de vijftiende eeuw Ronda veroverden op de moren werd in de stad de Koninklijke Ruiterschool gevestigd. In het museum van de Plaza de Toros zijn hiervan nog enkele resten te zien.Plaza de Toros

Wat je mening over stierenvechten ook is de Plaza de Toros van Ronda is een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben als je een bezoek brengt aan Ronda. De arena stamt uit de tweede helft van de achttiende eeuw en is te vinden in het westelijke deel van het historische centrum van Ronda. De Plaza de Toros heeft een diameter van 66 meter en is in zijn geheel omringt door een dubbele tribune die gedecoreerd is met 136 pilaren en 66 bogen. Een groot deel van de eerste verdieping van de arena wordt ingenomen door de koninklijke loges. Deze zijn prachtig versierd met Arabische tegels.
In de catacomben van de stierenvechtersarena is vandaag de dag een museum te vinden dat in zijn geheel gewijd is aan het stierenvechten en alles wat erbij komt kijken.
Tijdens je bezoek kun je een goed kijkje achter de schermen nemen om te zien hoe de stieren vooraf naar de arena werden vervoerd en op wat voor manier ze net voor het gevecht werden opgesloten.
Plaza de Toros kan tegenwoordig tegen betaling van een kleine entree vrij bezocht worden.Puente Nuevo

De Puente Nuevo is misschien wel de bekendste en mooiste brug van Spanje. Het is de grootste brug over de Tajo de Ronda en verbindt de wijken Mercadillo en La Cuidad met elkaar. De brug is een indrukwekkende 98 meter hoog en is enkele tientallen meters lang. De Puente Nuevo oftewel nieuwe brug is de vervanger van de in 1740 ingestorte brug. De bouw van de brug startte in 1751, maar het zou 42 jaar duren voordat de huidige brug werd voltooid. In de brug was vroeger een gevangenis te vinden. Deze gevangenis werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog gebruikt om tegenstanders van het regime te martelen en op te sluiten. Veel van de gevangen zijn uiteindelijk uit het raam naar beneden gegooid.
Tegenwoordig is de Puente Nuevo de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid van Ronda. Het hele jaar zijn er drommen toeristen te vinden op de brug om te genieten van het geweldige uitzicht. Het beste zicht op de brug heb je vanuit het dal. Hiervoor moet je dan wel een behoorlijk stuk afdalen en later weer omhoog klimmen.

Uitzicht van Ronda

Naast de Puente Nuevo en de Plaza de Toros is het adembenemende uitzicht dat je vanuit meerdere plaatsen in Ronda hebt over de omliggende bergen en dalen de belangrijkste toeristische attractie. Vanuit meerdere plaatsen in het stadje wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten die zo lijken weggelopen uit een schilderij uit de middeleeuwen. Allen hoogspanningsmasten en de auto’s verraden dat je niet daadwerkelijk terug in de tijd bent gegaan. Het spectaculairste uitzicht heb je natuurlijk vanaf de Puente Nuevo, maar ook vanuit het Park Alamenda del Tajo en de Calle Arminan heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de omliggende heuvels en dalen.

Ernest Hemingway

De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway heeft behoorlijk wat tijd doorgebracht in het stadje Ronda. Hij heeft hier zelfs enkele jaren gewoond wat hem in Ronda de bijnaam “papa” opleverde. Een van de meesterwerken van Hemingway “For Whom the Bell Tolls” speelt zich gedeeltelijk af in Ronda. In het boek worden tegenstanders van de fascisten in de Spaanse Burgeroorlog in de Tajo de Ronda gegooid.
In Ronda zijn nog steeds enkele herinneringen aan de tijd van Hemingway in Ronda te vinden; zo is er een straat naar hem genoemd en staat er een beeld van het voor het Plaza de Toros. Ook de bekende acteur en schrijver Orson Welles heeft een langere periode in Ronda gewoond.

Park Alamenda del Tajo

Het Park Alamenda del Tajo is een klein stadspark in het historische centrum van Ronda. In het park, dat gezien wordt als het groene hart van de stad, zijn enkele bijzondere bomen en andere planten te vinden. Het park wordt verder opgesierd met enkele beelden en fonteinen. Het meest spectaculaire onderdeel van het park is echter het geweldige uitzicht wat je hebt vanaf het balkon. Op ieder moment van de dag is dit balkon gevuld met toeristen die staan te genieten van het uitzicht of lukraak selfies maken. Opvallend is de grote hoeveelheid niet-Europese toeristen die je hier tegenkomt.

Tajo de Ronda

De Tajo de Ronda is de kloof die dwars door het stadje Ronda loopt en de stad in tweeën splijt. Het ene deel van de stad staat bekend onder de naam Mercadillo en de andere als La Cuidad. De kloof is ontstaan door de rivier de Guadalevín. De kloof is ongeveer 500 meter lang en op zijn breedst zo’n vijftig meter.
De kloof wordt overspannen door de drie bruggen waarvan Puente Neuvo de bekendste is. De twee andere de Puente Viejo en de Puente Romano zijn aanzienlijk minder indrukwekkend maar zeker het bezoeken waard. Je kunt vanuit het dorp een wandeling maken door de kloof. Hiervoor moet je echter wel een entree betalen van twee euro. Het uitzicht waarop je tijdens deze wandeling getrakteerd wordt is fenomenaal.

Iglesia de la Merced

De Iglesia de la Merced is een zestiende-eeuwse die te vinden is in het historische centrum van Ronda. De kerk is in de loop van de eeuwen niet veel verandert en heeft zelfs zijn oude tuin weten te behouden. De binnenzijde van de kerk bestaat uit drie schepen waarvan er één gesierd is met een tongewelf. De buitenzijde van de kerk doet vrij plomp aan, maar de palmbomen die voor de deur te vinden zijn zorgen ervoor dat het toch een elegante kerk is om te zien.

In de kerk zelf zijn enkele zeventiende-eeuwse kunstweken te vinden over het kleven van San Pedro Nolasco. De kunstwerken zijn vermoedelijk gemaakt door Augustine Leonardo de Argensola.