Granada: fraaie combinatie van Moorse en Spaanse historie

De Spaanse stad Granada is wereldberoemd vanwege het Alhambra. Deze fortificatie is één van de best bewaarde middeleeuwse monumenten in Spanje die grotendeels stamt uit de tijd dat de Moren de macht hadden in een groot deel van wat we nu als Spanje kennen. Het Alhambra is gebouwd op een heuvel en is gedurende een aantal eeuwen telkens een stuk uitgebreid. De laatste serieuze aanpassing is het bouwen van een renaissancistisch paleis in opdracht van keizer Karel V in de zestiende eeuw. Sindsdien is er amper nog iets veranderd aan het Alhambra. Sinds 1984 staat het Alhambra samen met het Generalife en de oude wijk Albaicín op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarmee zijn aanpassingen eigenlijk uit de boze geworden.

Granada behoorde in de middeleeuwen tot de machtigste steden van Europa. Toen de Moorse overheersing ten einde kwam werden de Arabische taal, de islam en de moskeeën in de ban gedaan. Moskeeën werden massaal omgebouwd tot katholieke kerken of gesloopt. Vanaf het moment dat Spanje de wereld begon te veroveren profiteerde Granada volop mee van de nieuwe welvaart. In de loop der jaren is Granada wat betreft importantie voorbijgestreefd door andere Spaanse steden, maar de rijke historie is nog op allerlei manieren zichtbaar. Hierdoor is Granada tegenwoordig een populaire toeristische bestemming binnen de autonome regio Andalusië die een groot deel van het zuiden van Spanje beslaat.

Als je Granada wilt bezoeken dan kun je het beste in de maanden april, mei, september of oktober gaan als je wilt genieten van het warme en overwegend zonnige weer dat hier dan heerst. Dit is qua weer veruit de beste reistijd voor Granada. Helaas zijn er wel meer toeristen die daar zo over denken, waardoor dit wel de drukkere maanden zijn. Wie de drukte een beetje wil ontwijken die zou eigenlijk in de winterperiode moeten gaan. Hoewel er dan wel meer kans is op regen, wolken en koeler weer is Granada dan bijna net zo mooi als in het voorjaar. Het enige wat dan waarschijnlijk wel ontbreekt zijn de bloeiende planten, bomen en struiken die vooral in april de straten van Granada zo opfleuren.