Madrid: de Koninklijke stad van Spanje

Centraal in Spanje ligt de hoofdstad van het land: Madrid. Het is de grootste stad van Spanje en tevens één van de grootste steden van Europa. De stad zelf heeft ruim 3 miljoen inwoners, terwijl de metropool Madrid ver boven de zes miljoen inwoners uitkomt. Madrid is binnen Spanje veruit de belangrijkste stad op cultureel, politiek en economisch gebied. In Madrid staan dan ook enkele van de meest belangrijke musea van het Iberisch schiereiland, zoals het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en het Archeologisch Museum. Met het Koninklijk Paleis van Madrid heeft de stad het grootste Koninklijke paleis van Europa binnen haar gemeentegrenzen en op ongeveer 40-45 kilometer buiten Madrid ligt nog een indrukwekkend bouwwerk: El Escorial. Dit abdijcomplex is de moeite waard om er speciaal voor naartoe te reizen vanuit Madrid. Diverse aanbieders bieden excursies aan naar El Escorial en de Valle de los Caídos (Vallei van de Gevallenen).

Als je Madrid bezoekt zul je op veel plekken te maken krijgen met typisch stadse elementen zoals grote pleinen en straten, verkeersdrukte, overvolle metro’s tijdens de spitsuren en veel geluid op straat. Toch heeft ook een grote stad als Madrid zijn rustige plekjes, waar je eventjes vergeet dat je je in een wereldstad bevindt. Deze contrasten, de uiterlijke pracht en praal en natuurlijk het heerlijke Spaanse leven zorgen er samen voor dat Madrid internationaal gezien tot de best bezochte steden van Europa behoort.



Winkelen in Madrid

Madrid is een uitstekende stad om te winkelen. Het aanbod is erg groot en heel divers. Zeker wanneer je op zoek bent naar een paar schoenen, dan is de keuze enorm te noemen. Het prijsverschil met Nederland is daarbij erg positief. In het centrum van Madrid kun je overal terecht om te winkelen. Met name de straten die uitkomen op Puerta del Sol zijn voorzien van bekende en minder bekenden merken, maar bovenal betaalbaar. Calle Hortaleza, Calle Gran Vía en Calle Fuencarral zijn bij uitstek heel geschikt voor een dagje winkelen. De wat duurdere merken vind je meer in het noord-oosten van de stad bij Calle de Serrano. Hier tref je de gevestigde namen als Chanel, Michael Kors, Prada en Longchamp. Erg leuk zijn de speciaalzaken die je nog veelvuldig aantreft in Madrid. Zo is er in de wijk La Latina een winkel met alleen maar hoeden, kom je bij Puerta del Sol een winkel tegen met alleen waaiers en kun je in de wijk Chueca genieten van handgemaakte sieraden en kunst. Het is een heerlijke afwisseling met de bekende grote ketens zoals we die in veel grote steden tegenkomen. Liefhebbers van boeken moeten zeker een bezoek brengen aan de boekenmarkt Mercado del Libro vlakbij Jardín Botánico. Voor enkele euro’s heb je een prachtig boek te pakken. Andere markten van Madrid zijn Mercado San Miguel, El Rastro, Mercado de la Paz en Mercado San Antón.



Chocolatería San Ginés

In een smal steegje tussen de Calle Arenal en Calle Mayor kun je de lekkerste churros van Madrid en misschien wel van Spanje eten. Chocolatería San Ginés is bij de Madrilenen in ieder geval wereldberoemd. De zaak is dan ook vierentwintig uur per dag geopend en staat klaar om zijn gasten te verwelkomen. Steevast wordt er door jong en oud churros met een kopje warme chocolade besteld (chocolade con churros). De smaak is vergelijkbaar tussen een donut en een oliebol. Binnen in de zaak van San Ginés hangen foto’s van allerlei beroemdheden die je voor zijn geweest. Maar liefhebbers kunnen er ook gewoon buiten op het terras genieten van dit heerlijke zoete gerecht.

Wijk La Latina

In het zuid-westen ten opzichte van Plaza Mayor bevindt zich de wijk La Latina. Hier kun je fantastische Spaanse gerechten en tapas eten. In de wijk zijn heel veel verschillende horeca zaken te bezoeken met lekkernijen als paella, Cecina de León (gedroogd rundvlees) en stoofpotjes. Maar het meest lekkere zijn toch vaak de tapas. Wanneer je in een betere horeca zaak een drankje besteld, ontvang je hierbij een hapje. Zeker wanneer je eind van de middag een bezoekje brengt. Naarmate je meer drankjes besteld worden de gerechtjes (tapas) beter. Vaak is een diner daarna niet meer nodig. La Latina kent genoeg van dit soort plekken. Een aantal hiervan hebben geen terras en sta je dus aan de bar of een tafeltje binnen. De temperaturen in Spanje en dus ook Madrid kunnen behoorlijk oplopen en dan is het alles behalve aangenaam buiten. Vandaar dat veel plekken geen terras kennen. Een erg gezellige straat met leuke horeca is Calle Cava Baja. Maar er zijn zeker nog heel veel meer leuke plekken te ontdekken. Aan de Plaza de la Cebada is een grote overdekte markt te bezoeken, Mercado de la Cebada. En op zondag mag je zeker de El Rastro markt niet missen.

Mercado de San Miguel

Direct naast het Plaza Mayor aan de Plaza de San Miguel is de San Miguel markt gelegen. Deze traditionele markt bestaat al sinds de middeleeuwen. De huidige en overdekte versie is er sinds 1916. Kenmerkend is de ijzeren constructie. Ondanks verschillende renovaties is deze altijd blijven bestaan. In en rondom de Mercade de San Miguel is het vrijwel altijd druk. Binnen kun je jezelf helemaal te buiten gaan aan allerlei Spaanse lekkernijen. Van worstjes tot zoet gebak en van fruit tot vis, alles kun je er vinden. Aan de bar kun je vervolgens een heerlijk drankje nuttigen of genieten van al het lekkers om je heen.

Biblioteca Nacional

Iets ten noorden van de Puerta de Alcalá ligt de nationale bibliotheek van Madrid. Zelden tref je een bibliotheek in zo’n mooi gebouw als dit. Het domein aan de Paseo de Recoletos is afgezet met een statig hekwerk met daarachter een keurig aangelegde voortuin met enkele parkeerplaatsen. Koningin Isabella II van Spanje gaf in 1866 het startsein voor de bouw van de huidige bibliotheek. De Spaanse architect Francisco Jareño y Alarcón stond haar bij met zijn ontwerp. Pas na 1895 werd de bibliotheek opengesteld voor het publiek. Inmiddels is de Biblioteca Nacional de España één van de grootste ter wereld. In het enorme pand is ook het nationale archeologische museum gevestigd. De ingang van dit Museo Arqueológico Nacional bevindt zich aan de Plaza de Colón.

Templo de Debod

In het park ‘Parque del Oeste’ staat een indrukwekkende Egyptische tempel. De tempel van Debod is een geschenk van dankbaarheid. Egypte schonk Spanje in 1868 de tempel naar aanleiding van het redden van archeologische sites bij de Aswan Dam. De Debod Tempel is afkomstig uit Egypte, waar het onderdeel was van de Abu Simbel tempels in het dorp Nubië. Sinds 1972 staan ze in Parque del Oeste, het westen van Madrid. In de tempel is een maquette te bewonderen van de vallei waar de tempel oorspronkelijk vandaan komt. Aan de achterzijde van de tempel heb je aan de rand van het park een waanzinnig uitzicht over het koninklijk paleis ‘Palacio Real’, de koninklijke historische tuinen ‘Parque del Campo del Moro’ en de torens van de Almudena kathedraal.

Palacio Real

Het indrukwekkende koninklijke paleis van Madrid ligt ten westen van het centrum. De hoofdingang is te vinden tegenover de kathedraal ‘Santa Maria la Real de La Almudena’. In de volksmond is deze beter bekend als de Almudena Cathedral. Het Palacio Real is de officiele residentie van de Spaanse koninklijke familie. Het paleis wordt echter vooral gebruikt als werkpaleis en om er gasten te ontvangen. Om te wonen verkiezen de royals liever het Zarzuela paleis aan de rand van de stad. Palacio Real werd gebouwd in de achttiende eeuw in opdracht van Philip V en naar een idee van Filippo Juvarra, een Italiaanse architect die bekend was om zijn barokke stijl. Deze architect overleed echter voordat het af was en daarom werd de bouw overgenomen door Juan Bautista Sacchetti. Hoewel het paleis meer dan drieduizend kamers heeft, zijn er echter zo’n vijfentwintig te bezoeken.

Vanaf de Plaza de la Armeria heb je een bijzonder mooi zicht op het paleis en de entree. Aan de zijkant, ten oosten van Palacio Real, is de Plaza de Oriente gelegen. Dit kleine parkje heeft een aantal bijzonder fraaie beelden van Spaanse vorsten en middenin het standbeeld van Philip V ter paard. Een bijzonder detail van dit beeld, is dat het paard enkel op twee achterbenen rust. Dit was een bijzondere eis van Philip IV die de kunstenaar Diego Velázquez en beeldhouwer Pietro Tacca nogal wat hoofdpijn hebben bezorgd. Gelukkig hebben ze de klus weten te klaren met de hulp van Galileo Galilei en kunnen we nu nog altijd genieten van dit fraaie monument. Op woensdag is het Palacio Real gratis te bezoeken. De andere dagen betaal je een entree.

Retiro Park

El Retiro is een groot openbaar park in het oosten van Madrid. In de directe omgeving tref je bezienswaardigheden als het Prado Museum, Puerta de Alcalá en het treinstation Estación de Atocha met daarnaast het monument voor de bomaanslagen in 2004. Wanneer je het park betreed via de ingang aan de Calle de Alcalá, dan kom je in een prachtige aangelegde tuin met keurig gesnoeide bebossing en aangelegde wandelpaden. Daar waar eens beekjes stroomden, zijn nu brede lanen aangelegd waar de koninklijke familie en de ‘upper class’ vooral in het weekend met paard en wagen flaneerden. In het Retiro Park zelf zijn ook enkele bezienswaardigheden te bezoeken.

Het meest indrukwekkend is het Monument voor Alfonso XII in het kunstmatig aangelegde meer Estanque del Retiro. Dit meer werd in de zeventiende eeuw aangelegd in opdracht van Philip IV om er het spel zeeslag te kunnen spelen. Het monument werd er in de twintigste eeuw geplaatst. Voor het ontwerp werd een wedstrijd uitgeschreven die gewonnen is door José Grases Riera. Na diens dood werd het overgenomen door Teodoro Anasagasti. Het ruiterstandbeeld van Alphonso XII is van brons, de rest is gemaakt van marmer. Het meer is erg populair als recreatiegebied. Je kunt er bijvoorbeeld ook roeibootjes huren. Verderop in het park is er nog het Crystal Palace wat door Ricardo Velázquez werd ontworpen in de negentiende eeuw.

Regelmatig zijn er uiteenlopende exposities te bewonderen. Het hoogste punt van het park is te vinden bij het fontein van de gevallen engel ‘Fuente del Ángel Caído’. Sommige noemen het ook het beeld van Lucifer, een naam uit de mythologie die verbonden wordt aan Satan. Het beeld wordt omringd door zeven duivels die de zeven zondes vertegenwoordigen. In 1885 werd het controversiële fontein verplaatst vanuit het Prado Museum naar de huidige plaats in het Retiro Park. En opvallend detail is dat het fontein zou liggen op 666 meter boven de zeespiegel.

Plaza Mayor

In het centrum van Madrid, dichtbij de Puerta del Sol, bevindt zich het prachtige plein Plaza Mayor. Het plein is vanuit verschillende richtingen te betreden, aangezien het meerdere in- en uitgangen heeft. Het centrale punt wordt gemarkeerd door een standbeeld van koning Philip III uit de zeventiende eeuw. Rondom het plein is een colonnade met daaronder toeristische winkels en horeca. Daarboven zijn er heel veel balkons en bijbehorende woongebouwen. Het mooiste pand aan de Plaza Mayor is onbetwist ‘Casa de la Panadería’. De kenmerkende klokken en de beschilderde gevels worden dan ook vaak op de foto vastgelegd. De schilderingen van mythologische figuren zijn aangebracht door Carlos Franco in 1992. Op het plein zijn verschillende terrassen gelegen waarvandaan je kunt genieten van de prachtige architectuur, de vele toeristen en de straatartiesten die soms alles uit de kast lijken te halen.

Plaza Independencia

Ten noorden van het Retiro Park ligt Plaza Independencia. Het plein met daarin een grote rotonde, is altijd omgeven door veel verkeer. Er komen maar liefst vijf wegen samen, waaronder de Calle de Alcalá en Calle de Serrano. Midden op het plein bevindt zich de oudste stadspoort ‘Puerta de Alcalá’. De neo-klassieke poort werd gebouwd in 1778 naar een idee van Francesco Sabatini. Koning Karel III gaf hier opdracht toe en sindsdien was de middelste toegang speciaal voor hem en andere leden van het koninklijke huis beschikbaar. De twee doorgangen daarnaast was voor de rijtuigen en de buitenste twee doorgangen voor het ‘gewone’ publiek.

Estación Atoche

Het treinstation Estación Atoche is gelegen in het zuid-oosten van Madrid. Doordat het station lager ligt dan de doorgaande weg, lijkt het niet zo heel groot. Hierin kun je je echter vergissen. Het treinstation Estación Atoche werd gebouwd in de negentiende eeuw en telt desalniettemin dertien platforms. Het ontwerp wat voornamelijk uit glas, ijzer en baksteen bestaat, is afkomstig van Alberto de Palacio y Elissague en ingenieur Saint-James. Naast het treinstation is een ronde cilinder te zien wat fungeert als herdenkingsmonument gewijd aan de slachtoffers van de bomaanslagen (11M) op 11 maart 2004.

Plaza Puerte del Sol

Op het zeer centraal gelegen plein Plaza Puerte del Sol is het zowel overdag als ‘s avonds gezellig druk. Oorspronkelijk stond hier een poort in de middeleeuwse stadsmuur waarlangs de zon naar binnen scheen. Een aantal bekende gezichtspunten kenmerken dit levendige plein. Zo heb je er het gebouw met daarop het reclamelogo van Tio Pepe, het merk van Sherry. In het midden zijn er twee met bloemen versierde fonteinen. In het oosten staat het symbool van de stad, een beer met een madrone boom ‘El Oso y el Madroño’. In het westen tref je een ruiterbeeld van Koning Karel III en aan de voorzijde markeert het oude postkantoor met de beroemde klok het halfronde plein. Elk jaar op oudejaarsdag loopt het plein vol met bezoekers die met de klok mee aftellen om het nieuw jaar in te luiden. Puerta del Sol is een centraal gelegen plein waarop straten als Calle del Arenal, Calle Mayor, Calle de Esparteros, Calles de Espoz y Mina, Calle de Alcalá, Calle de la Montera, Calle del Carmen en Calle Preciados samenkomen.

El Oso y el Madroño

El Oso y el Madroño is een modern monument van een beer die aardbeien eet uit een boom, werd gemaakt in de twintigste eeuw. Het beeld is geplaatst in het historische centrum van de stad Madrid Puerta del Sol. Het beeld is gemaakt naar een idee van Antonio Navarro Santafé. Het beeld is ongeveer vier meter hoog en weegt ruim twintig ton. In het beeld zijn verschillende boodschappen verwerkt die van belang zijn voor Madrid en de rest van Spanje. De beer is een verwijzing naar het wapenschild.

Madrid als voetbalstad

Madrid heeft niet één maar twee topclubs die op het allerhoogste niveau om de prijzen spelen. Voetbal is Spanje is een uitje voor het hele gezin en van jong tot oud. Het indrukwekkende spel van beide clubs zorgt ervoor dat er een grote schare voetbalfan vanuit de hele wereld naar deze stad komt om hun favoriete team aan te moedigen. Ook voor veel Nederlanders is een voetbalreis naar Real Madrid of naar Atletico de Madrid een unieke ervaring die je je hele leven bij blijft. Wij raden ook zeker aan om per stadion de tour te nemen. Zo neem je hier een kijkje in de kleedkamers. De catacomben en het veld bij de dug-outs. Uiteraard word je van alles verteld over de geschiedenis van de club en neem je een kijkje in de prijzenkast.

Museo del Prado

Voor velen is dit museum onbetwist het mooiste museum van de stad Madrid. Het Prado Museum is gelegen in het oosten van Madrid. Je kunt er onder andere genieten van historische Europese kunst vanuit de twaalfde tot begin negentiende eeuw. De populairste werken behoren toe aan kunstenaars als Goya, Velázquez, Rubens en Titiaan. Omdat het een behoorlijk groot museum is en erg populair, is het aan te bevelen om er voldoende tijd voor uit te trekken. Je kunt dan meteen de naast gelegen botanische tuin bezoeken. Achter het museum staat de rooms-katholieke kerk San Jerónimo el Real uit de zestiende eeuw.

Almudena Cathedral

Direct tegenover de entree van Palacio Real ligt de Cathedral de Santa Mariá la Real de la Almudena de Madrid. Deze kathedraal werd gebouwd in de negentiende eeuw naar een idee van verschillende architecten. De burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegd en dus is er uiteindelijk een eeuw gebouwd aan dit fraaie stukje architectuur. Van dichtbij is er ook duidelijk kleurverschil te onderscheiden. De voorste twee torens zijn namelijk later gebouwd. Ze zijn ook qua stijl wat aangepast, zodat ze beter aansluiten bij het paleis. In 1993 is de kathedraal ingewijd door paus Johannes Paulus II.

Estadio Santiago Bernabéu

Even buiten het centrum van de stad ligt het voetbalstadion van Real Madrid. Het Bernabéu Stadion aan de Avenida de Concha Espina werd in 1947 ingehuldigd. Het droeg destijds de naam ‘Nuevo Estadio Chamartín’. Al snel kwam men ruimte te kort en meerdere renovaties hebben dit opgelost. De grootste verandering heeft plaatsgevonden omstreeks 1980. Tien jaar later vond er opnieuw een grote verbouwing plaats en kosten noch moeite werden bespaard om het stadion aan huidige maatstaven te laten voldoen. Uiteindelijk is er meer ruimte onder de grond gecreëerd als een soort amfitheater. Vanbuiten lijkt het stadion dan ook niet zo heel groot, maar schijn bedriegt. Inmiddels is er plaats voor ruim 81.000 toeschouwers. De naam van het stadion is afgeleid van Real Madrid’s voetbalspeler Santiago Bernabéu Yeste. Daarnaast was hij ruim 35 jaar voorzitter van de club en zijn er namens hem veel ambitieuze plannen uitgevoerd.

Museo del Romanticismo

Ten noorden van de wijk Chueca is het museum van de romantiek gelegen. Museo del Romanticismo is gevestigd aan de Calle San Mateo in een achttiende eeuws rood bakstenen gebouw. De sfeervolle entree geeft je meteen een warm welkom. Na het betalen van de entree is er gelegenheid om je spullen in een kluis op te bergen en kun je ontspannen richting de eerste verdieping vertrekken. Het niet al te grote museum bestaat uit verschillende kamers die in bepaalde thema’s zijn ingericht. Je kunt opvallend dichtbij de voorwerpen komen. Je kunt er genieten van schilderijen die gemaakt zijn door kunstenaars als Goya, Jose Gutierrez de la Vega, Leonardo Alenza, Jose Delgado y Meneses. Behalve kunstwerken kun je er ook genieten van meubilair uit de negentiende eeuw, oud speelgoed, poppenhuizen en decoratieve kunsten. Het museum werd opgericht in 1924 door II Marquis de la Vega-Inclán, een vriend van koning Alfonso XIII. In het cafe of de tuin van het romantische museum kun je genieten van heerlijk gebak.

Caixa Forum

Dit bijzonder vormgegeven museum is gelegen aan de Paseo del Prado. Vaak wordt echter de aandacht getrokken naar de naastgelegen verticale tuin. Beiden zijn in ieder geval bijzonder te noemen. Het gebouw waarin het culturele centrum Caixa Forum is gevestigd, werd ontworpen door Herzog & de Meuron. De verticale tuin is een idee van botanicus Patrick Blanc. Het museum heeft een indrukwekkende collectie moderne kunst en weet daarnaast de gasten te boeien met uiteenlopende exposities. Tevens biedt het museum enkele workshops, familieshows en muzikale evenementen.

Fietstocht

Een erg leuke manier om een stad te leren kennen is per fiets. Tegenwoordig hebben alle grote steden wel een eigen fietssysteem, waarbij je middels een vergoeding op verschillende plaatsen een fiets kunt lenen en weer ergens anders kunt inleveren. Dit is ook zo in Madrid. Wat echter nog leuker is, is een fietstocht met gids. In een tijdsbestek van zo’n drie uur kom je langs een leuke top 10 aan bezienswaardigheden. Tijdens de verschillende stops krijg je meteen een stukje geschiedenis mee en worden er leuke andere details verteld. Na het maken van enkele foto’s kun je weer door naar het volgende item. Ondanks het feit dat de stad Madrid nogal wat hoogte verschillen kent, is het uitstekend per fiets te verkennen. En als dit iets minder gemakkelijk gaat kun je er zelfs een elektrische fiets huren. Baja Bikes in Madrid heeft een uitstekend fietsenpark die volledig op maat ingesteld kan worden. Je kunt een fietstocht door Madrid met een ervaren Nederlandstalige gids boeken bij Baja Bikes.

Calle de la Montera

Het verlengde van Calle de Fuencarral loopt over in Calle de la Montera. Deze straat is een bekende winkelstraat die uitkomt op Puerta del Sol. Her en der zijn er wat terrassen te vinden en met name ‘s avonds kan het er erg druk zijn. In de straat staan enkele bomen met daaronder jonge tot soms erg jonge dames in schaarse kledij. Al sinds de twintigste eeuw staat de straat namelijk ook bekend om de prostitutie. De dames schromen zich niet en vaak staan ze direct tegenover een overvol terras.

Plaza de Cibeles

Het drukke verkeersplein Plaza de Cibeles laat de straten Paseo del Prado, Paseo de Recoletos en Calle de Alcalá samenkomen. Het plein wordt gedomineerd door het prachtige neo-klassieke Fuente de la Cibeles fontein met daarop de afbeelding van de godin Cybele, naar wie het plein en het fontein is vernoemd. Voorheen droeg het plein de naam Plaza de Madrid. Een ander opvallend bouwwerk aan de Plaza de Cibeles is het stadhuis. Dit staat ook wel bekend als Palacio de Comunicaciones of Palacio Cibeles. Het paleis van de communicatie is eigenlijk ontstaan doordat het paleis diende als hoofdkwartier van de postdienst. De eerste steen werd omstreeks 1907 gelegd en twaalf jaar later was het af. Sinds een aantal jaar is Palacio de Cibeles het stadhuis van de stad Madrid. Een prachtig bouwwerk wat inmiddels een symbool is van de stad.

Gran Via

De meest bekende straat van Madrid is de Gran Vía. Sommige vergelijken de straat met Broadway in New York of Oxford Street in Londen. Je kunt er in ieder geval genieten van prachtige architectuur, mooie winkels, luxe hotels en een aantal theaters. Het meest bekende gebouw aan de Gran Vía is het Metropolis gebouw met een vierentwintig karaats goud versierde koepel en daarop een beeld ‘Winged Victory’ van beeldhouwer James Frederick Coullaut. Op de gevel zijn nog zo’n tien beelden te bewonderen.

Plaza de la Villa

Het nostalgische plein ‘Plaza de la Villa’ geeft je een kleine kijk in de geschiedenis van de stad Madrid. Er staan namelijk drie bouwwerken die voorheen een belangrijke functie vervulden. Het vormde daarmee zelfs een belangrijk centrum in de stad. Links staat het huis en de toren Lujanes, destijds het woonverblijf van burgemeester Gonzalo Garcia de Ocaña. Beiden zijn afkomstig uit de vijftiende eeuw en laten zich omschrijven als Moorse stijl. In het midden van het plein staat ‘Casa de Cisneros’ uit de zestiende eeuw. De gevel is echter in de twintigste eeuw vervangen. Dit herenhuis werd gebouwd in opdracht van de architect Benito Jiménez de Cisneros. En tot slot staat aan de rechterkant van het plein het prachtige Casa de Ville. In 1692 opende men de deuren van dit voormalige stadhuis. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn de twee laatst genoemde gebouwen met elkaar verbonden.

El Rastro

De zondagse vlooienmarkt van Madrid is gelegen in de wijk La Latina. Het beslaat de straten tussen Calle de la Ribrera de Curtidores, Plaza de Cascorro, Calle de Embajadores en Ronda de Toledo. Je kunt er snuffelen tussen nieuwe en gebruikte goederen, kunst, antiek, kleding, meubilair, sieraden en natuurlijk lekkernijen.

Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofía

In een zijstraat van de Ronda de Atocha, aan de Calle de Santa Isabel, vind je de ingang van het kunstmuseum Arte Reine Sofía. Het gebouw wat de naam Sabatini draagt, is gelegen aan een groot plein waar ook het conservatorium ‘Real Conservatorio Seperior de Música’ zich bevindt. In het Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofía kun je genieten van allerlei werken van uiteenlopende kunstenaars. Hoewel het grootste deel van de collectie voornamelijk Spaanse kunst betreft, zie je al snel dat ze enkele internationale namen niet hebben willen passeren. Je komt er onder andere namen tegen als Salvador Dalí, Pablo Serrano, Antoni Tàpies, Georges Braque, Man Ray, Robert Capa, Max Ernst en Yves Klein.

Chueca

Deze bloeiende en tevens oudste Madrileense wijk, waarin ook het ‘Palacio de Justicia’ zich bevindt, is volgens velen de gezelligste wijk van de stad. Inmiddels heeft de wijk een aantal leuke en hippe restaurants die zeker ‘s avonds veelvuldig bezocht worden. Maar ook voor de lunch worden de tafels meer dan eens bezet. Een driegangen lunch is namelijk niet echt een uitzondering in Spanje. De wijk Chueca is tevens de wijk van Madrid die bekend staat als ‘gay-friendly’. Sinds 2007 wordt ook hier het Gay Pride-festival gevierd, die ook wel bekend staan als de LGTB feesten. De straten zijn dan gevuld met feestgangers, muziekanten, parades en exposities. Verdeeld over de wijk zijn erg leuke winkels en kleine boetieks te vinden. Opvallend zijn de hoeveelheid schoenenzaken, maar dat is in het algemeen wel opvallend in Madrid. Het drukst bezochte plein van Chueca is Plaza de Chueca. Hier zijn een aantal gezellige horeca gelegenheden te vinden waar je met een goed glas en/of een hapje heerlijk kunt genieten van het Spaanse leven. Aan de Calle de Augusto Figueroa is tevens een erg leuke markthal met een spectaculair dakterras te bezoeken. Allerlei Spaanse lekkernijen zijn er vertegenwoordigd en de sfeer is bijzonder goed.

Teatro Fernando Fernán Gómez

Het culturele centrum Teatro Fernando Fernán Gómez is deels onder de grond gelegen. Aan de bovenzijde is niet heel veel meer te zien dan de naam boven een strook water en vlaggen. Het theater is vernoemd naar de schrijver, acteur en regiseur Gómez, die bekend was om zijn voortreffelijke bijdrage aan uiteenlopende culturele successen. Hij heeft gedurende zijn carrière verschillende awards en nominaties in ontvangst mogen nemen. In 2007 is hij overleden aan een longontsteking. Het kleinschalige Teatro Fernando Fernán Gómez vertoont allerlei bekende en minder bekende producties. In de grote zaal is er een capaciteit voor ongeveer 680 personen.

Rozemarijntakjes

Regelmatig hangen er rondom Plaza Independencia en het Retiro Park oudere dames rond met rozemarijntakjes. Pas hiervoor op. Wanneer je deze takjes aanpakt, grijpen ze je hand vast om de toekomst te voorspellen. Daarna eisen ze daar een bedrag voor. Wanneer je besluit dit toch te betalen, dan eisen ze papiergeld. Munt geld zou ongeluk brengen volgens hen. De meeste mensen weigeren dit echter, wat ook logisch is. Daarna volgt een scheldkanonnade en spreken ze een vloek over je uit. Ben daarom verstandig en loop te allen tijde door.