Madrid is een uitstekende stad om te winkelen. Het aanbod is erg groot en heel divers. Zeker wanneer je op zoek bent naar een paar schoenen, dan is de keuze enorm te noemen. Het prijsverschil met Nederland is daarbij erg positief. In het centrum van Madrid kun je overal terecht om te winkelen. Met name de straten die uitkomen op Puerta del Sol zijn voorzien van bekende en minder bekenden merken, maar bovenal betaalbaar. Calle Hortaleza, Calle Gran Vía en Calle Fuencarral zijn bij uitstek heel geschikt voor een dagje winkelen. De wat duurdere merken vind je meer in het noord-oosten van de stad bij Calle de Serrano. Hier tref je de gevestigde namen als Chanel, Michael Kors, Prada en Longchamp. Erg leuk zijn de speciaalzaken die je nog veelvuldig aantreft in Madrid. Zo is er in de wijk La Latina een winkel met alleen maar hoeden, kom je bij Puerta del Sol een winkel tegen met alleen waaiers en kun je in de wijk Chueca genieten van handgemaakte sieraden en kunst. Het is een heerlijke afwisseling met de bekende grote ketens zoals we die in veel grote steden tegenkomen. Liefhebbers van boeken moeten zeker een bezoek brengen aan de boekenmarkt Mercado del Libro vlakbij Jardín Botánico. Voor enkele euro’s heb je een prachtig boek te pakken. Andere markten van Madrid zijn Mercado San Miguel, El Rastro, Mercado de la Paz en Mercado San Antón.

In een smal steegje tussen de Calle Arenal en Calle Mayor kun je de lekkerste churros van Madrid en misschien wel van Spanje eten. Chocolatería San Ginés is bij de Madrilenen in ieder geval wereldberoemd. De zaak is dan ook vierentwintig uur per dag geopend en staat klaar om zijn gasten te verwelkomen. Steevast wordt er door jong en oud churros met een kopje warme chocolade besteld (chocolade con churros). De smaak is vergelijkbaar tussen een donut en een oliebol. Binnen in de zaak van San Ginés hangen foto’s van allerlei beroemdheden die je voor zijn geweest. Maar liefhebbers kunnen er ook gewoon buiten op het terras genieten van dit heerlijke zoete gerecht.

In het zuid-westen ten opzichte van Plaza Mayor bevindt zich de wijk La Latina. Hier kun je fantastische Spaanse gerechten en tapas eten. In de wijk zijn heel veel verschillende horeca zaken te bezoeken met lekkernijen als paella, Cecina de León (gedroogd rundvlees) en stoofpotjes. Maar het meest lekkere zijn toch vaak de tapas. Wanneer je in een betere horeca zaak een drankje besteld, ontvang je hierbij een hapje. Zeker wanneer je eind van de middag een bezoekje brengt. Naarmate je meer drankjes besteld worden de gerechtjes (tapas) beter. Vaak is een diner daarna niet meer nodig. La Latina kent genoeg van dit soort plekken. Een aantal hiervan hebben geen terras en sta je dus aan de bar of een tafeltje binnen. De temperaturen in Spanje en dus ook Madrid kunnen behoorlijk oplopen en dan is het alles behalve aangenaam buiten. Vandaar dat veel plekken geen terras kennen. Een erg gezellige straat met leuke horeca is Calle Cava Baja. Maar er zijn zeker nog heel veel meer leuke plekken te ontdekken. Aan de Plaza de la Cebada is een grote overdekte markt te bezoeken, Mercado de la Cebada. En op zondag mag je zeker de El Rastro markt niet missen.

Direct naast het Plaza Mayor aan de Plaza de San Miguel is de San Miguel markt gelegen. Deze traditionele markt bestaat al sinds de middeleeuwen. De huidige en overdekte versie is er sinds 1916. Kenmerkend is de ijzeren constructie. Ondanks verschillende renovaties is deze altijd blijven bestaan. In en rondom de Mercade de San Miguel is het vrijwel altijd druk. Binnen kun je jezelf helemaal te buiten gaan aan allerlei Spaanse lekkernijen. Van worstjes tot zoet gebak en van fruit tot vis, alles kun je er vinden. Aan de bar kun je vervolgens een heerlijk drankje nuttigen of genieten van al het lekkers om je heen.

Iets ten noorden van de Puerta de Alcalá ligt de nationale bibliotheek van Madrid. Zelden tref je een bibliotheek in zo’n mooi gebouw als dit. Het domein aan de Paseo de Recoletos is afgezet met een statig hekwerk met daarachter een keurig aangelegde voortuin met enkele parkeerplaatsen. Koningin Isabella II van Spanje gaf in 1866 het startsein voor de bouw van de huidige bibliotheek. De Spaanse architect Francisco Jareño y Alarcón stond haar bij met zijn ontwerp. Pas na 1895 werd de bibliotheek opengesteld voor het publiek. Inmiddels is de Biblioteca Nacional de España één van de grootste ter wereld. In het enorme pand is ook het nationale archeologische museum gevestigd. De ingang van dit Museo Arqueológico Nacional bevindt zich aan de Plaza de Colón.

In het park ‘Parque del Oeste’ staat een indrukwekkende Egyptische tempel. De tempel van Debod is een geschenk van dankbaarheid. Egypte schonk Spanje in 1868 de tempel naar aanleiding van het redden van archeologische sites bij de Aswan Dam. De Debod Tempel is afkomstig uit Egypte, waar het onderdeel was van de Abu Simbel tempels in het dorp Nubië. Sinds 1972 staan ze in Parque del Oeste, het westen van Madrid. In de tempel is een maquette te bewonderen van de vallei waar de tempel oorspronkelijk vandaan komt. Aan de achterzijde van de tempel heb je aan de rand van het park een waanzinnig uitzicht over het koninklijk paleis ‘Palacio Real’, de koninklijke historische tuinen ‘Parque del Campo del Moro’ en de torens van de Almudena kathedraal.

Het indrukwekkende koninklijke paleis van Madrid ligt ten westen van het centrum. De hoofdingang is te vinden tegenover de kathedraal ‘Santa Maria la Real de La Almudena’. In de volksmond is deze beter bekend als de Almudena Cathedral. Het Palacio Real is de officiele residentie van de Spaanse koninklijke familie. Het paleis wordt echter vooral gebruikt als werkpaleis en om er gasten te ontvangen. Om te wonen verkiezen de royals liever het Zarzuela paleis aan de rand van de stad. Palacio Real werd gebouwd in de achttiende eeuw in opdracht van Philip V en naar een idee van Filippo Juvarra, een Italiaanse architect die bekend was om zijn barokke stijl. Deze architect overleed echter voordat het af was en daarom werd de bouw overgenomen door Juan Bautista Sacchetti. Hoewel het paleis meer dan drieduizend kamers heeft, zijn er echter zo’n vijfentwintig te bezoeken.
Vanaf de Plaza de la Armeria heb je een bijzonder mooi zicht op het paleis en de entree. Aan de zijkant, ten oosten van Palacio Real, is de Plaza de Oriente gelegen. Dit kleine parkje heeft een aantal bijzonder fraaie beelden van Spaanse vorsten en middenin het standbeeld van Philip V ter paard. Een bijzonder detail van dit beeld, is dat het paard enkel op twee achterbenen rust. Dit was een bijzondere eis van Philip IV die de kunstenaar Diego Velázquez en beeldhouwer Pietro Tacca nogal wat hoofdpijn hebben bezorgd. Gelukkig hebben ze de klus weten te klaren met de hulp van Galileo Galilei en kunnen we nu nog altijd genieten van dit fraaie monument. Op woensdag is het Palacio Real gratis te bezoeken. De andere dagen betaal je een entree.

El Retiro is een groot openbaar park in het oosten van Madrid. In de directe omgeving tref je bezienswaardigheden als het Prado Museum, Puerta de Alcalá en het treinstation Estación de Atocha met daarnaast het monument voor de bomaanslagen in 2004. Wanneer je het park betreed via de ingang aan de Calle de Alcalá, dan kom je in een prachtige aangelegde tuin met keurig gesnoeide bebossing en aangelegde wandelpaden. Daar waar eens beekjes stroomden, zijn nu brede lanen aangelegd waar de koninklijke familie en de ‘upper class’ vooral in het weekend met paard en wagen flaneerden. In het Retiro Park zelf zijn ook enkele bezienswaardigheden te bezoeken.
Het meest indrukwekkend is het Monument voor Alfonso XII in het kunstmatig aangelegde meer Estanque del Retiro. Dit meer werd in de zeventiende eeuw aangelegd in opdracht van Philip IV om er het spel zeeslag te kunnen spelen. Het monument werd er in de twintigste eeuw geplaatst. Voor het ontwerp werd een wedstrijd uitgeschreven die gewonnen is door José Grases Riera. Na diens dood werd het overgenomen door Teodoro Anasagasti. Het ruiterstandbeeld van Alphonso XII is van brons, de rest is gemaakt van marmer. Het meer is erg populair als recreatiegebied. Je kunt er bijvoorbeeld ook roeibootjes huren. Verderop in het park is er nog het Crystal Palace wat door Ricardo Velázquez werd ontworpen in de negentiende eeuw.
Regelmatig zijn er uiteenlopende exposities te bewonderen. Het hoogste punt van het park is te vinden bij het fontein van de gevallen engel ‘Fuente del Ángel Caído’. Sommige noemen het ook het beeld van Lucifer, een naam uit de mythologie die verbonden wordt aan Satan. Het beeld wordt omringd door zeven duivels die de zeven zondes vertegenwoordigen. In 1885 werd het controversiële fontein verplaatst vanuit het Prado Museum naar de huidige plaats in het Retiro Park. En opvallend detail is dat het fontein zou liggen op 666 meter boven de zeespiegel.

In het centrum van Madrid, dichtbij de Puerta del Sol, bevindt zich het prachtige plein Plaza Mayor. Het plein is vanuit verschillende richtingen te betreden, aangezien het meerdere in- en uitgangen heeft. Het centrale punt wordt gemarkeerd door een standbeeld van koning Philip III uit de zeventiende eeuw. Rondom het plein is een colonnade met daaronder toeristische winkels en horeca. Daarboven zijn er heel veel balkons en bijbehorende woongebouwen. Het mooiste pand aan de Plaza Mayor is onbetwist ‘Casa de la Panadería’. De kenmerkende klokken en de beschilderde gevels worden dan ook vaak op de foto vastgelegd. De schilderingen van mythologische figuren zijn aangebracht door Carlos Franco in 1992. Op het plein zijn verschillende terrassen gelegen waarvandaan je kunt genieten van de prachtige architectuur, de vele toeristen en de straatartiesten die soms alles uit de kast lijken te halen.

Ten noorden van het Retiro Park ligt Plaza Independencia. Het plein met daarin een grote rotonde, is altijd omgeven door veel verkeer. Er komen maar liefst vijf wegen samen, waaronder de Calle de Alcalá en Calle de Serrano. Midden op het plein bevindt zich de oudste stadspoort ‘Puerta de Alcalá’. De neo-klassieke poort werd gebouwd in 1778 naar een idee van Francesco Sabatini. Koning Karel III gaf hier opdracht toe en sindsdien was de middelste toegang speciaal voor hem en andere leden van het koninklijke huis beschikbaar. De twee doorgangen daarnaast was voor de rijtuigen en de buitenste twee doorgangen voor het ‘gewone’ publiek.

Het treinstation Estación Atoche is gelegen in het zuid-oosten van Madrid. Doordat het station lager ligt dan de doorgaande weg, lijkt het niet zo heel groot. Hierin kun je je echter vergissen. Het treinstation Estación Atoche werd gebouwd in de negentiende eeuw en telt desalniettemin dertien platforms. Het ontwerp wat voornamelijk uit glas, ijzer en baksteen bestaat, is afkomstig van Alberto de Palacio y Elissague en ingenieur Saint-James. Naast het treinstation is een ronde cilinder te zien wat fungeert als herdenkingsmonument gewijd aan de slachtoffers van de bomaanslagen (11M) op 11 maart 2004.

Op het zeer centraal gelegen plein Plaza Puerte del Sol is het zowel overdag als ‘s avonds gezellig druk. Oorspronkelijk stond hier een poort in de middeleeuwse stadsmuur waarlangs de zon naar binnen scheen. Een aantal bekende gezichtspunten kenmerken dit levendige plein. Zo heb je er het gebouw met daarop het reclamelogo van Tio Pepe, het merk van Sherry. In het midden zijn er twee met bloemen versierde fonteinen. In het oosten staat het symbool van de stad, een beer met een madrone boom ‘El Oso y el Madroño’. In het westen tref je een ruiterbeeld van Koning Karel III en aan de voorzijde markeert het oude postkantoor met de beroemde klok het halfronde plein. Elk jaar op oudejaarsdag loopt het plein vol met bezoekers die met de klok mee aftellen om het nieuw jaar in te luiden. Puerta del Sol is een centraal gelegen plein waarop straten als Calle del Arenal, Calle Mayor, Calle de Esparteros, Calles de Espoz y Mina, Calle de Alcalá, Calle de la Montera, Calle del Carmen en Calle Preciados samenkomen.

El Oso y el Madroño is een modern monument van een beer die aardbeien eet uit een boom, werd gemaakt in de twintigste eeuw. Het beeld is geplaatst in het historische centrum van de stad Madrid Puerta del Sol. Het beeld is gemaakt naar een idee van Antonio Navarro Santafé. Het beeld is ongeveer vier meter hoog en weegt ruim twintig ton. In het beeld zijn verschillende boodschappen verwerkt die van belang zijn voor Madrid en de rest van Spanje. De beer is een verwijzing naar het wapenschild.
