Gerona: prachtige stad in de buurt van de Costa Brava

Gerona is de grootste stad in de buurt van de Costa Brava en de hoofdstad van de provincie Gerona. Deze provincie ligt in de autonome regio Catalonië in het noordoostelijke deel van Spanje. Gerona is een oude stad die zijn oorsprong vindt ergens ten tijde van de Romeinen. Deze bouwden hier de eerste citadel. Later werd de stad overheerst door de Visigoten en Moren. De stad is door de eeuwen heen meerdere malen belegerd verwoest geweest en opnieuw opgebouwd. Toch is de stad en met name de El Call bijzonder goed bewaard gebleven. Als je door de smalle straatjes van de stad loopt dan waan je jezelf terug in lang vervlogen tijden.
Gerona is een populaire dag bestemming voor toeristen die aan de Costa Brava verblijven. Dit zorgt ervoor dat Gerona in de zomermaanden erg druk kan zijn. Wil je de stad een keer in zijn volle glorie kunnen bewonderen dan kun je hem het beste in het voorjaar of najaar bezoeken. Voor veel toeristen is Gerona een leuk alternatief voor Barcelona.Arabisch badhuis

Het Arabisch badhuis van Gerona is anders dan je zou verwachten niet gebouwd ten tijde van de Arabische overheersing van Gerona maar aan het einde van de twaalfde eeuw naar voorbeeld van een Arabisch Badhuis. Het badhuis bestaat uit vijf verschillende delen. Het Apodyterium waar je jezelf kon verkleden en tot rust kon komen. Daarna ging je naar het Frigidarium, de koude ruimte. Hierna volgden het  Tepidarrium (de warme kamer) en het Caldarium (de hete kamer). Als laatste was er ook nog eer ruimte waar de kachel te vinden was. Deze werd ook wel Furnus genoemd. Veel van deze termen of afgeleide hiervan worden nog steeds gebruikt in moderne badhuizen. Een bezoek aan het prachtig gerestaureerde badhuis van Gerona mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan de stad. Tijdens je bezoek loopt je langs de verschillende ruimtes van het badhuis terwijl je de verschillende informatie uit een folder kan lezen. Aan het einde van je bezoek neem je een smalle wenteltrap naar het dak waarna je terugloopt naar de entree.Filmmuseum

Het filmmuseum van Gerona of Museu de Cinema ligt net buiten het historische centrum van Gerona aan de andere zijde van Onyar. Het filmmuseum van Gerona bestaat hoofdzakelijk uit de collectie van Thomás Mallol die werd overgenomen door de gemeente Gerona die rond deze collectie het museum opbouwde. Naast deze collectie beschikt het museum over een grote pre-cinema collectie en vele audiovisuele schermen waar de verschillende facetten van de cinema worden uitgelegd. Er is tevens veel aandacht voor de geschiedenis van het bewegende beeld. Dit begint bij het Chinese schaduwspel gaat over in de toverlantaarn en de camera obscure om vervolgens uit de komen bij de cinemascoop. Het museum heeft in het verleden al meerdere internationale prijzen gewonnen.

Joodse wijk/El Call

De Joodse wijk van Gerona is het oudste deel van de stad en bevindt zich in de directe nabijheid van de Kathedraal van Gerona en de Sant Feliu. De wijk is gebouwd op de rechteroever van de Onyar tegen een heuvel. Hierdoor bestaat deze wijk uit verschillende kleine smalle straatjes steegjes en veel trappen. Afgewisseld met kleine pleintjes waar tegenwoordig allemaal gezellige terrassen te vinden zijn. In deze wijk staat tevens het Joods Museum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van deze wijk en de korte maar hevige geschiedenis van Gerona en de Joden. De Joden hebben van de twaalfde tot de vijftiende eeuw in deze wijk gewoond waarna ze werden verdreven en delen van de wijk werden afgebroken. De wijk is tegenwoordig weer geheel in originele staat gerestaureerd.

Kathedraal van Gerona

De kathedraal van Gerona is één van de blikvangers in de stad. De Kathedraal bevindt zich ongeveer op het hoogste punt van de stad en is alleen maar te bereiken door een honderd treden tellende trap te beklimmen. Eenmaal op deze trap heb je een prachtig uitzicht over de historische wijk van de stad. De oude hoofdingang van de kerk is tegenwoordig niet meer in gebruik. De ingang bevind zich aan de linkerkant van de oorspronkelijk entree. Hier koop je het entreekaartje en loop je door een smalle gang richting de immense kathedraal.
gerona-kathedraalvangerona-2Het middenschip van de Kathedraal van Gerona is de op één na grootste ter wereld. Alleen die van de Sint-Pieter in Vaticaanstad is groter. In totaal is de spanwijde van het middenschip bijna drieëntwintig meter. Van de originele kerk uit de vijftiend eeuw is niet heel veel meer bewaard gebleven. Alleen de oude klokkentoren, die vanaf het binnenplein van de kloostergang te zien is, stamt nog uit deze periode. In de kathedraal is tevens het museum van de kathedraal te vinden waar het beroemde wandkleed Tapís de la Creació te zien is.

Gekleurde huizen aan de Onyar

De bekendste bezienswaardigheid in Gerona zijn zonder twijfel de gekleurde huizen aan de Onyar, soms ook wel de hangende huizen van Gerona genoemd. Iedere reisgids, webportal of televisieprogramma dat over deze prachtige stad gaat laat deze huizen in zijn volle ornaat zien. Het is voornamelijk de weerspiegeling van de huizen in het water wat het beeld zo bijzonder maakt. De huizen zelf zijn namelijk op een enkele na aan een opknapbeurt toe en de laatste verfbeurt is in veel gevallen al even geleden. Toch doet dit maar weinig af aan het beeld wat deze huizen geven. Met name vanaf de verschillende bruggen heb je een prachtig uitzicht op de verschillende huizen. Een van de bijzonderste huizen die er tussenstaat is ontworpen door architect Rafael Masó. In dit huis is tegenwoordig het Masó huis gevestigd. Dit is gelijk het enige huis dat toegankelijk is voor het publiek.

Trappen

Een kenmerkend aspect van het historische centrum van Gerona zijn de verschillende trappen die verspreid liggen door het centrum. Met name in de Joodse wijk zijn er veel kleine smalle trappen te vinden. Dit geeft de stad ontzettend veel dynamiek. Het zorgt er echter ook voor dat mensen die wat slechter ter been zijn onmogelijk een relaxte wandeling kunnen maken door het oude deel van Gerona. Daarnaast bestaat de bestrating in veel gevallen uit keien en andere oneffen stenen. Veel van de trappen in het centrum van de stad zijn hier al aangelegd in de achtste en negende eeuw toen de tegen deze heuvel aangebouwd werd. Als je de verschillende trappen aan het beklimmen bent wordt je af en toe getrakteerd op spannende inkijkjes over de stad. Veel van de bezienswaardigheden in Gerona zijn in dit deel van de stad te vinden.

Caixaforum

Het Caixaforum van Gerona is gevestigd in het gebouw dat hier bekend staat als het Fontana d’Or. Dit gebouw stamt uit het begin van de twaalfde eeuw en is een historisch monument in Catalonië. Na een grootscheepse verbouwing halverwege de twintigste eeuw opende in de jaren zeventig van de vorige eeuw hier een cultureel centrum. In het gebouw worden met regelmaat tentoonstellingen gehouden. De vaste collectie bestaat onder andere uit een indrukwekkende collectie wandtapijten. In het gebouw bevinden zich meerdere conferentie zalen en een ruimte waar workshops voor verschillende scholen worden gegeven.

Sant Feliu

De Sant Feliu is na de Kathedraal van Gerona de belangrijkste kerk van de stad. De stad bevindt zich halverwege de heuvel die leidt naar het hoogste deel van Gerona. De kenmerkende toren van de basiliek is één van de gezichtsbepalende gebouwen van de stad. Eenmaal binnen valt de relatieve eenvoud van de kathedraal je op. Er zijn weliswaar enkele mooi glas-in-lood ramen te vinden maar verder zijn er maar weinig opvallende elementen in de kerk te vinden. Totdat je goed naar de zijkapellen van de basiliek kijkt. In deze zijkappellen staan enkele mooie graftombes en beelden tentoongesteld. De mooiste zijkapel is diegene die gewijd is aan Narcissus de vroegere patroonheilige van Gerona. Vooral het rijkelijk gedecoreerde plafond is meer dan de moeite waard.

Archeologisch museum

Het Archeologisch museum van Gerona is gevestigd in het voormalige klooster van Sant Pere de Galligants. Dit voormalige klooster is gevestigd aan de rand van het historische centrum van Gerona. Het museum opende voor het eerst zijn deuren halverwege de negentiende eeuw en heeft sindsdien een indrukwekkende collectie opgebouwd. Het museum herbergt stukken van de prehistorie tot en met de middeleeuwen. Zo goed als alle stukken die er te vinden zijn hebben direct te maken met de roemruchte geschiedenis van Gerona. Veel van de objecten die in het museum te bezichtigen zijn gevonden tijdens de opgravingen die in en rond de stad gedaan zijn inde negentiende en twintigste eeuw. Het museum is zo goed als het gehele jaar geopend.

Vliegveld Gerona

Het vliegveld van Gerona of zoals het officieel heet Aeropuerto-Girona-Costa-Brava ligt ten zuidwesten van de stad Gerona. Het vliegveld ligt op ongeveer tien kilometer van de stad. Het is het grootste en drukst bezochte vliegveld in de buurt van de Costa Brava. Met name sinds de komst van de prijsvechters zijn het aantal vluchten en daarmee het aantal passagiers op het vliegveld enorm toegenomen. In 2008 maakten meer dan vijf miljoen reizigers gebruik van dit vliegveld. Dit aantal is de laatste jaren wel weer wat afgenomen maar toch maken nog meer dan drie miljoen op jaarbasis gebruikt van dit vliegveld. Het is een klein vliegveld met slechts twee winkels en één restaurant. Deze zijn met name in de zomermaanden overvol. Vanaf het vliegveld kun je eenvoudig verder reizen met een huurauto, de trein, de bus of een taxi. Vanaf het vliegveld reis je in ongeveer een kwartiertje naar Gerona en in een half uur naar de Costa Brava.

foto bij dit artikel: Vladyslav Danilin(c)-shutterstock

Bruggen

Wat opvalt in het centrum van Gerona is het groot aantal Bruggen dat er te vinden is. Deze bruggen liggen over de rivier de Onyar en verbinden het historische centrum van Gerona met het nieuwere deel van het centrum van Gerona. Dit deel van Gerona is voor een groot deel pas in de negentiende eeuw gebouwd. De drie bekendste bruggen zijn de Pont de les Peixateries Velles uit 1877 met zijn opvallend rode kleur, de Pont d’en Gómez uit 1914 en de Pont de Pedra uit 1865 die op de Rambla de Llibertat uitkomt. Vanaf deze bruggen heb je een schitterend uitzicht op de gekleurde huizen die langs de Onyar te vinden zijn.

Muralles de Gerona

De stadsmuren van Gerona zijn tegenwoordig een van de bekendste en leukste bezienswaardigheden in de stad. De oudste delen van deze stadsmuur stammen uit de vierde en de vijfde eeuw na Christus. In de eeuwen die volgden werden de muren meerdere malen verwoest, uitgebreid gerenoveerd en opnieuw opgebouwd. Dit gebeurde voor het laatst in het begin van deze eeuw. Tijdens deze restauratie werden de muren bijna geheel opnieuw opgebouwd. Hierbij werd een stijl gehanteerd dat het verschil tussen de oude en nieuwe delen goed zichtbaar bleef. Hierdoor krijg je een goede indruk van de oorspronkelijke vorm van de Muralles. Vanaf de Muralles en zeker vanaf de verschillende uitkijktorens op de muren heb je een prachtig uitzicht over Gerona en de omliggende gebieden. De stadsmuren van Gerona zijn een populaire attractie en kunnen hierdoor in de zomermaanden behoorlijk gevuld zijn met toeristen.

Rafael Masó

De architect Rafael Masó is voor Gerona wat Antoni Gaudí voor Barcelona is. Deze beroemde architect heeft overal in de stad zijn sporen nagelaten. Zijn bekendste gebouw is te vinden aan de Onyar en maakt onderdeel uit van de gekleurde huizen aan de Onyar. In dit huis is tevens het museum gevestigd wat aan deze architect gevestigd is. Dit gebouw staat bekend als het Casa Masó. Andere bekende bouwwerken in Gerona van Masó zijn Casa Cots, Farinera Teixidor, Casa battle en La Punxa. De stijl van Masó staat bekend als het noucentisme een reactie op het modernisme. Jammer genoeg zijn door de jaren heen een aantal van de bouwwerken die door Masó ontworpen werden gesloopt of onherkenbaar verbouwd. Tegenwoordig hebben alle bouwwerken van Masó in Gerona een beschermde status.

Winkelen in Gerona

Gerona is een uitstekende stad om te winkelen. In de smalle straatjes en steegjes van de stad kom je naast de grote bekende winkelketens ook tal van kleine leuke en unieke winkeltjes tegen. Gerona is voor veel toeristen die aan de Costa Brava verblijven één van de weinige plaatsen waar je uitgebreid kunt winkelen. In de zomermaanden zijn de smalle straatjes van de stad dan ook gevuld met toeristen. Een beroemd warenhuis in het historische centrum van Gerona is “El Corte Inglis”. Ook als het een regenachtige dag is dan kun je in Gerona naar hartenlust winkelen. Aan de rand van de stad zit namelijk het overdekte winkelcentrum “Centro Commercial Espal Girones”. Dit winkelcentrum word vaak kortweg Centro genoemd. In het winkelcentrum zijn ongeveer honderdtwintig verschillende winkels te vinden. Daarnaast is er een avonturenpark voor de kinderen, een disco en een bioscoop met elf zalen.

Temps de Flors

Temps de Flors is één van de bekendste festivals in Gerona. Het evenement vind ieder jaar plaats in de tweede of de derde week van mei. Tijdens dit festival wordt het begin van het bloemenseizoen in de stad gevierd. Overal in de stad kom je prachtige versierde gebouwen, trappen en bruggen tegen. De kunstwerken zijn in veel gevallen gemaakt door kunstenaars. Verwacht dus geen mandjes met bloemen die aan de gevel hangen maar prachtige kunstwerken die je af en toe in verbazing laten vallen. Het Temps de Flors heeft ieder jaar een ander thema.

Markten in Gerona

Op de Pont de Pedra en het plein aan de zijkant ervan vinden met regelmaat markten plaats. Toen wij de stad bezochten stond er een ambachtelijke markt op de brug. Hier werden allerlei verschillende lokale producten verkocht zoals handgemaakte sieraden en houten beelden. Op dinsdag wordt de lokale groente en fruit markt gehouden in Gerona. Wie liever een rommelmarkt wil bezoeken kan enkele keren per jaar een bezoek brengen aan het La Devesa Park. Dit enorme park bevindt zich op enkele honderden meters van het historische centrum van Gerona.

Stadsfietsen

Net als in zoveel grote steden in Europa zijn hier ook de beroemde stadsfietsen te vinden. Wij kwamen ze zelf tegen op het Plaça de Catalunya maar vroegen ons ook gelijk af hoe getraind je als fietser moet zijn om op een gewone fiets door de heuvelachtige smalle straatjes van het oude centrum van Gerona te kunnen fietsen. De fietsen kunnen echter wel gebruikt worden om op verkenning te gaan in het nieuwere deel van de stad of om de directe omgeving van Gerona te verkennen.

Kunstmuseum van Gerona

Het kunstmuseum van Gerona dat ook bekend staat onder de naam Museu d’Art is gevestigd in het bisschoppelijk paleis van Gerona. Dit paleis bevindt zich naast de kathedraal Gerona. In het museum zijn werken te vinden vanaf de Griekse overheersing in Gerona tot aan vandaag de dag. Hierdoor krijg je een goed beeld van de kunst door de eeuwen heen in Gerona en omstreken. Een bijzonder kunstwerk in het museum is het voormalige altaarstuk van het klooster van Sant Pere de Rodes. In dit gebouw is tegenwoordig het archeologisch museum van Gerona gevestigd. Daarnaast zijn met name de kunstwerken uit de Romaanse en de Gotische periode meer dan de moeite waard. Het gebouw waar het museum in gevestigd is er erg mooi gerestaureerd.

Theater van Gerona

Midden in het historische centrum van Gerona ligt het theater van de stad. Aan de buitenzijde verraad het gebouw niets maar eenmaal binnen dan komt de oude grandeur van het theater je tegemoet. De prachtige zaal met rood Pluche het schitterende gedecoreerde plafond en de schitterende balkons zijn het eerste wat opvallen. Het theater van Gerona is normaal gesproken niet geopend voor het publiek maar kan wel tijdens een stadswandeling bezocht worden. Leuker is echter om een voorstelling bij te wonen.

Toeristentreintje

Voor wie wat moeilijker ter been is of gewoon op een andere manier Gerona wil bekijken is het toeristentreintje van Gerona een leuk alternatief. Het treintje neemt je mee door de smalle straatjes van Gerona, langs de verschillende bezienswaardigheden van de stad. Niet alle bezienswaardigheden in Gerona zijn te bereiken met dit treintje omdat er gewoonweg alleen maar trappen naartoe gaan. Toch doet het treintje veel van de bezienswaardigheden in de stad en met name in de El Call aan. Lang voordat het treintje aankomt hoor je hem al. Dit omdat de straten in Gerona erg smal zijn en de bochten hierdoor voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. De bel van het toeristentreintje is hierdoor een bekend geluid in de straten van Gerona.

Toeristische informatie

Als je een bezoekt brengt aan Gerona doe je er goed aan om bij aanvang van je bezoek een bezoek te brengen aan de toeristische informatie van de stad. Er zijn er twee. De eerste kom je tegen aan het begin van de Rambla de Llibertat niet ver van de Pont de Pedra vandaan. De andere ligt in de buurt van het La Devesa Park bij de Jutjats de Girona. Bij deze informatiecentra kun je allerlei verschillende informatie over Gerona verkrijgen. Een aanrader is om hier een kaart van de stad te halen. Hiermee kun je namelijk zelf een route door de stad uitzetten zodat er geen bezienswaardigheid is die je moet missen. Verder kun je er informatie krijgen over de verschillende markten, festivals en evenementen die er in de stad gehouden worden.