Úbeda: het hoogtepunt van de Spaanse Renaissance

Úbeda is een wat onbekendere stad in de regio Andalusië. Niet gek als je moet concurreren met steden als Malaga, Sevilla of Granada. Toch is het niet terecht dat Úbeda door de meeste toeristen wordt vergeten. Zeker als je het combineert met de andere hoogtepunten van de La Loma regio, het dorpje Sabiote en de plaatsen Jáen en Baeza. Dit deel van Andalusië staat vooral bekend om de huizen, kerken en gebouwen in de Spaanse renaissancestijl. Het merendeel van deze bouwwerken zijn ontworpen door Andrés de Vandelvira, de bekendste Spaanse architect uit deze stijlperiode. Hoogtepunt van je bezoek aan Úbeda is het Plaza Vázquez de Molina. Aan dit plein zijn zo goed als alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad te vinden.

Tijdens een wandeling door Úbeda valt op, hoe rijk de stad ooit geweest moet zijn geweest, overal zie je prachtige huizen, paleizen religieuze gebouwen. In de straten en pleinen rondom Plaza Vázquez de Molina vindt je verschillende leuke terrassen, restaurants en bars. Loop je vanaf dit plein richting het Plaza de Andalucía, dan zal je verschillende leuke winkelstraten tegenkomen.



Sacra Capilla del Salvador

De Sacra Capilla del Salvador of de Heilige Kapel van de Verlosser van de Wereld is het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Úbeda. De kapel wordt gezien als het absolute hoogtepunt van de Spaanse renaissance. De kapel is al sinds het begin van de vorige eeuw een historisch en artistiek monument van Spanje en is sinds 2003 terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het was Andrés de Vandelvira die in 1540 verantwoordelijk werd voor de bouw van deze imposante kapel. De buitenzijde van de kapel zijn verschillende figuren te zien uit de Griekse mytologie. Zo zijn er in de triomfboog verschillende Griekse goden te herkennen en zijn er verwijzingen te zien naar de 12 werken van Hercules.Binnen valt vooral het hoofdaltaar op. Dit altaar is gemaakt door Alonso Berruguete en vertelt het verhaal van de transfiguratie van Jezus. Alles uitgewerkt in fijn houtsnijwerk dat is zijn geheel is bedekt met bladgoud. Naast het hoofdaltaar staan twee Korintische zuilen die het hele altaar te lijken ondersteunen. Naast dit altaarstuk heeft altijd het beeld San Juanito de Ubeda gestaan. Dit bijzondere beeldje is gemaakt door Michelangelo, maar werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog compleet verwoest. De overgebleven delen – die slechts een klein deel van het oorspronkelijke beeld vormen – zijn nu te zien in het Prado museum in Madrid. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het beeld weer op zijn plaats in de kapel komt te staan.

Een ander punt om even bij stil te staan is de ingang van de sacristie. De deur, bogen en nissen worden gezien als een van de mooiste voorbeelden van de Spaanse renaissance, daarnaast is de hoek waarin de schuine deur is gemaakt een architectonisch hoogstandje.



Plaza Vázquez de Molina

De Plaza Vázquez de Molina is het belangrijkste plein in het toeristische deel van de stad Úbeda. De gebouwen rondom dit plein zijn de rede dat de stad samen met het historische centrum van Baeza in 2003 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst. Aan dit plein zijn het Palacio del Deán Ortega, de Sacra Capilla del Salvador en de Basílica de Santa María. Gebouwen die samen het hoogtepunt vormen van de Spaanse renaissance. Overal waar je kijkt, word je getrakteerd op architectonische hoogstandjes uit deze periode. Het plein is altijd gevuld met drommen toeristen die de schoonheid van Úbeda met eigen ogen willen, door de aanwezigheid van de vele toeristen zijn er rondom het plein bijzonder veel toeristische informatiewinkeltjes te vinden. Deze proberen tickets te verkopen voor de vele treintjes en busjes die de toeristen door de stad rijden. Het historische centrum van Úbeda is niet zo groot, dus prima te voet te doen.

Olijfboomgaarden

Úbeda staat net als de rest van de La Loma regio bekend om de uitstekende olijfolie die er geproduceerd wordt. In verschillende winkeltjes in het stadje kun je voor veel langere prijzen als we in Nederland gewend zijn uitstekende olijfolie kopen. Weet je niet welke je moet kopen, ga dan ergens een olijfolieproeverij doen en kom erachter welke het beste bij je past. Ongeveer een kwart van alle olijfolie die in de wereld geproduceerd wordt komt uit dit deel van Spanje. Om je een idee te geven hoe groot en uitgestrekt deze olijfboomgaarden zijn kun je vanaf het Plaza Vázquez de Molina naar het Mirador de Alcázar lopen. Daar die je zo ver je kunt kijken olijfbomen staan. Deze oneindige zee van olijfbomen bedekt een groot deel van deze regio.

Palacio del Deán Ortega

Het Palacio del Deán Ortega is te vinden midden op het Plaza Vázquez de Molina en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het historische deel van Úbeda. Net als de andere gebouwen op dit plein is het Palacio del Deán Ortega terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het paleis is gebouwd in de zestiende eeuw in opdracht van de deken van Malaga. Het paleis is ontworpen door de beroemde renaissance architect Andrés de Vandelvira. Sinds het begin van de vorige eeuw is er in het paleis een hotel gevestigd, dat nu deel uitmaakt van een van de oudste hotelketens in Spanje. Hierdoor kan het voormalige paleis alleen bezocht worden als je gast van het hotel bent. Mocht je toch van plan zijn om in Úbeda te overnachten dan is dit een hele leuke optie en minder duur als je zou verwachten.

Plaza de Andalucía

De Plaza de Andalucía van Úbeda was oorspronkelijk een klein plein aan de rand van het historische centrum bij de Puerto de Toledo. Dit was toen het plein werd gebouwd in 1400 de hoofdpoort van Úbeda. Vanaf deze poort liep de weg naar de koninklijke stad Toledo. De poort werd, samen met een groot deel van de stadsmuren afgebroken halverwege de negentiende eeuw. Het merendeel van de gebouwen rondom het plein stammen uit deze periode. Midden op het plein staat een standbeeld van generaal Saro. Een beroemde generaal uit de Rifoorlog, die van 1920 tot 1926 werd uitgevochten tussen Spanje en de Rif-republiek.

Onder het plein is een parkeergarage te vinden.

Basílica de Santa María de los Reales Alcázares

De basiliek van Santa María de los Reales Alcázares of zoals de officiële volledige naam luidt: de Basílica y Real Colegiata de Santa María la Mayor de los Reales Alcázares de Úbeda. Is een van de mooiste gebouwen van de stad en is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Net als de meeste belangrijke gebouwen in de stad is de basiliek te vinden aan de Plaza Vázquez de Molina.

De basiliek van Santa María de los Reales Alcázares is gebouwd opeen plek die al sinds de oertijd als heilige grond beschouwd wordt. De huidige basiliek is gebouwd op de resten van een moskee, die na de verovering op de Moren in 1233 werd vernietigd. Tijdens de Spaanse burgeroorlog raakte de basiliek zwaar beschadigd, door verkeerde herstelwerkzaamheden werd hij bijna compleet vernietigd, waarna er bijna 25 jaar gewerkt werd aan de renovatie van de basiliek. Tegenwoordig is het gebouw weer in zijn oude glorie te zien, al is het helaas niet altijd geopend voor het publiek. Wij hadden pech en konden deze – volgens sommige prachtige kerk – alleen aan de buitenzijde bekijken.

Iglesia de la Santísima Trinidad

De Iglesia de la Santísima Trinidad en het bijbehorende klooster zijn te vinden in het hoger gelegen deel van het centrum van Úbeda. Vanaf het Plaza de Andalucía kun je de kerk zien liggen. Anders dan de meeste religieuze gebouwen in het historische centrum van Úbeda is de Iglesia de la Santísima Trinidad niet gebouwd in de stijl van de Spaanse renaissance, maar in de barokstijl. De kerk en het bijbehorende werd oorspronkelijk gebouwd buiten de historische stadsmuren, maar maakt nu deel uit van het centrum van de stad. Net als bij de meeste bezienswaardigheden in de La Loma driehoek moet je betalen om de kerk te kunnen bezichtigen. Nu was dit, toen we de kerk bezochten 1 euro per persoon, veel meer zou ik er ook niet voor willen betalen. Het is een aardige kerk met mooie elementen, maar niet meer dan dat.

Het pleisterwerk aan de binnenzijde van de gewelven en de koepel is het hoogtepunt van de Iglesia de la Santísima Trinidad. Het klooster en de kloostergangen zijn helaas niet geopend voor het publiek.

Parkeren in Úbeda

Tijdens ons bezoek aan Úbeda hebben we de auto geparkeerd in de ondergrondse parkeergarage onder het Plaza de Andalucía. Dit was de enige die we zo snel in onze navigatie konden vinden. Bij het binnenrijden dachten we – prijzen waren niet te vinden – dit zal wel een dure worden. Bij het afreken bleven we minder dan twee euro per uur betaald te hebben. Een ideale parkeergarage om een bezoek te brengen aan Úbeda. Vanaf deze parkeergarage loop je vrij gemakkelijk richting de verschillende bezienswaardigheden en winkelstraten van het stadje.