Mahon: de hoofdstad van Menorca

Mahón is de grootste en belangrijkste stad van het eiland Menorca. Over de naam van de stad bestaat nogal wat verwarring aangezien hij op alle borden op het eiland aangeduid wordt als Maó. Dit is echter de naam van de stad in het Catalaans. De Spaanse schrijfwijze is Mahón. Om deze verwarringen tegen te gaan is sinds enkele jaren de officiële naam van de stad Maó-Mahón. Het is samen met Ciutadelle de Menorca de enige stad van het eiland. Mahon is te vinden in het oostelijke deel van Menorca en beschikt over een grote natuurlijke haven. Het is een oude stad die al in de tweede eeuw voor Christus werd gesticht door Margo Barca een broer van de beroemde Carthager Hannibal Barkas. Volgens sommige bronnen zou in de stad Mahón mayonaise zijn uitgevonden tijdens de Frans-Engelse oorlog.
Vandaag de dag heeft Mahón een belangrijke regionale functie. In de stad worden dagelijks grote markten gehouden en zijn er behoorlijk wat winkels en openbare instanties te vinden. Als toerist zijnde is met name het historische deel van de stad leuk om een rondje in te lopen. In dit deel van de stad zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden.Església i claustre del Carme

De kerk en het klooster van El Carmen stammen beiden uit de achttiende eeuw. Ze werden gebouwd in opdracht van de orde van de Karmelieten in de tijd dat Menorca onder het bevel lag van de Engelse gouverneur Blakeney. Het is een neoklassieke kerk die door zijn kale voorgevel wat somber oogt. De kerk is vanbinnen bijzonder ruim van opzet maar heeft huisvest weinig bezienswaardigheden. Het enige wat het vermelden waard is, is de bijzondere bekken met wijwater. In het voormalige klooster van de kerk is vandaag de dag een markt te vinden, de bibliotheek van Mahón en worden er op het plein van klooster jaarlijks meerdere evenementen georganiseerd.Iglesia de Santa Maria

De Iglesia de Santa Maria is een achttiende-eeuwse katholieke kerk in het historische centrum van Mahón. De huidige kerk is gebouwd halverwege de achttiende eeuw gebouwd op de resten van een oudere kerk uit de veertiende eeuw. De huidige kerk is net als de vorige gebouwd in de Gotische stijl. De buitenzijde van de kerk oogt zeer eenvoudig alleen de entree is het vernoemen waard. Binnen de kerk zijn enkele prachtige en rijk decoreerde kapellen te vinden. Het bijzondere orgel van de kerk werd tijdens de Spaanse burgeroorlog zwaar beschadigd maar is tegenwoordig weer helemaal in oude glorie hersteld. Tijdens de Gracia Mare de Deu in Mahón lopen de steigerende paarden langs de Iglesia de Santa Maria. Voor de kerk zijn dan verschillende podiums gebouwd waar de notabelen van de stad plaats kunnen nemen.

Haven van Mahón

De haven van Mahón behoort tot de grootste natuurlijke havens ter wereld en is de grootste van Europa. De haven heeft een totale lengte van vijf kilometer. Aan het begin van de haven is in de achttiende eeuw het fort La Mola de Menorca gebouwd om de stad en de haven tegen aanvallen van buitenaf te beschermen. Een deel van de haven van Menorca is vandaag de dag ingericht voor de industrie maar het grootste deel voor recreatie. Zo kun je in de haven van Mahón verschillende rondvaarten maken of zelf op pad gaan met een kajak of boot. In de haven van Mahón zijn drie eilanden te vinden. De grootste is het eiland Illa del llatzeret. Op dit eiland was vroeger een ziekenhuis waar zeelieden eerst onderzocht werden voordat ze het eiland mochten betreden. Vanaf het historische centrum van Mahón heb je een schitterend uitzicht over de haven van de stad.

Gracia Mare de Deu

De Gracia Mare de due is het grootste feest dat jaarlijks op Menorca wordt gehouden. Op 6, 7, 8 en 9 september worden er ieder jaar in Mahón verschillende traditionele feesten georganiseerd waarbij paarden centraal staan. Zo worden er in de stad paardenraces gehouden en gaan de paarden met hun berijders steigerend door de straten heen terwijl de inwoners proberen het hart van het paard proberen aan te raken.
Deze bijzondere feesten eindigen deze dagen in Mahón maar zijn maanden daarvoor al begonnen in Ciutadelle de Menorca en hebben zo goed als iedere stad op plaats op het eiland aangedaan voordat ze uiteindelijk in Mahón aankomen. Tijdens de festiviteiten zijn de straten van Mahón afgeladen met feestende en drinkende inwoners van Menorca. Traditioneel worden er tijdens deze feesten pomadas gedronken een mix van de Xoriguer Gin en citroenlimonade.

Mercat des Claustre

De Mercat des Claustre ook wel bekend als Claustre del Carme is vandaag de grootste dagelijkse markt van Mahón te vinden. Op de markt kun je naast allerlei bijzondere streekproducten ook groente, fruit en vis kopen. Naast de marktkramen zijn er ook verschillende winkeltjes op de markt te vinden die hoofdzakelijk spullen verkopen voor de vele toeristen die deze markt bezoeken. Naast de markt en de winkels is er in het voormalige klooster ook een bibliotheek te vinden en worden er in de zomermaanden met regelmaat concerten gegeven.

Museum de Menorca

Het museum de Menorca is te vinden aan de rand van de historische centrum van Mahón naast de Iglesia de Francesc. Het barokke gebouw waar het museum in gevestigd is stamt uit het einde van de zeventiende eeuw en heeft nog veel van zijn oude glorie weten te behouden. In het museum zijn hoofdzakelijk bodemvondsten te zien die gedurende de laatste eeuwen gedaan zijn op verschillende plaatsen op het eiland. Verder wordt er aandacht besteed aan de Moorse overheersing van het eiland en de Romeinse en Byzantijnse periode.
Uit latere periode zijn er verschillende landkaarten en schilderijen van inwoners van het eiland te vinden. Naast deze vaste collectie zijn er twee ruimtes in het museum die gebruikt worden voor tijdelijke exposities en tentoonstellingen.

La Mola de Menorca

La Mola de Menorca ook wel bekend als Fortelasa de Isabel II is een groot fort dat in de achttiende eeuw bij de ingang van de haven van Mahón gebouwd is. Het fort is gebouwd om de vijf kilometer lange natuurlijke haven van Mahón te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Vanaf het fort heb je een schitterend uitzicht over de stad Mahón en de verschillende dorpen die er in de buurt liggen. Nadat het fort zijn militaire functie verloor is het gedeeltelijk gerenoveerd en opengesteld voor het publiek. Het behoort nu tot de mooiste en drukst bezochte toeristische bezienswaardigheden van het eiland.
Om alle uithoeken van het immense fort te verkennen heb je minimaal een halve dag nodig. De hoogtepunten heb je echter op iets meer dan een uur wel gezien. Met name de oude ondergrondse gangen zijn er imposant om te zien.

Mahon DOP

De Mahon Dop is de beroemde kaas die in Mahón en andere delen van Menorca geproduceerd wordt. De kaas wordt gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde koemelk. Deze unieke kaas wordt alleen op Menorca geproduceerd en dat dan ook nog voornamelijk bij kleine kaasboerderijtjes verspreidt op het eiland. Bijzonder is dat de kaas in verschillende rijpingsstadia verkocht wordt. De oudere versies hebben een pittige smaak. Dit komt onder meer omdat de kaas tijdens het rijpen ingesmeerd wordt met paprikapoeder en olijfolie. Op de meeste markten en in de meeste supermarkten kom je verschillende varianten van de Mahón DOP tegen. Het leukste is natuurlijk om de kaas te kopen bij de boer. Zo goed als iedere kaasproducent op het eiland heeft op zijn boerderij een klein winkeltje.

Xoriguer Gin

De gin van Mahón is de Xoriguer Gin. Deze gin wordt al meer dan tweehonderd jaar op Menorca geproduceerd. In deze periode behoorde het eiland tot het Verenigd Koninkrijk. Gin was toen het populairste drankje. De Engelse kooplieden en zeemannen probeerden het te krijgen op het eiland maar dit bleek niet mogelijk. De oplossing werd door de inwoners gevonden door een eigen gin te gaan produceren. In tegenstelling tot de meeste gins wordt de Xoriguer Gin niet gemaakt op basis van graan maar op basis van eau de vie. Deze alcoholsoort was door de vele wijngaarden voldoende aanwezig op het eiland.
De naam Xoriguer komt van de eerste windmolen die gebruikt werd voor het produceren van Gin op Menorca. In tegenstelling tot de meeste gins wordt de Xoriguer Gin niet gedronken met tonic maar met citroenlimonade.

Stadhuis van Mahon

Het stadhuis van Mahon is te vinden recht naast de Iglesia de Santa Maria in het historische centrum van de stad. Het stadhuis is gebouwd in de zeventiende eeuw maar heeft in de loop der eeuwen behoorlijk uiterlijke veranderingen ondergaan. Vandaag de dag zijn er in het gebouw meerdere bouwstijlen te onderscheiden. Tijdens de Gracia Mare de Deu staan er in het stadhuis van Menorca grote poppen die het hele schouwspel in zich opnemen. Ook worden er vanaf de balkons van het stadhuis lederen wijnzakken naar beneden gegooid.
In het stadhuis zelf zijn schilderijen te vinden van vooraanstaande figuren uit Mahón.