Córdoba: de ooit machtigste stad ter wereld

Wat vrijwel iedereen weet is dat Rome tweeduizend jaar geleden de machtigste stad ter wereld was. Veel minder mensen weten dat de Spaanse stad Córdoba duizend jaar geleden de machtigste en grootste stad op aarde was. Met ongeveer een half miljoen inwoners en een sprankelende welvaart was Córdoba het hart van het toentertijd invloedrijke Moorse rijk. De Moren waren Arabieren en Berbers die vanuit het noorden van Afrika het Iberisch schiereiland veroverden. Al vrij snel groeide Córdoba uit tot de belangrijkste stad van de Moren nadat het uitgekozen werd als hoofdstad van het gestichte Emiraat van Córdoba. De bloeiperiode duurde ongeveer drie eeuwen. In tegenstelling tot veel andere steden zijn de overblijfselen aan deze tijd in Córdoba nog redelijk goed intact. De enorme moskee, de Mezquita, is door de latere Christelijke veroveraars zelfs niet platgegooid of helemaal omgebouwd tot een kerk. Nee, uit respect voor het prachtige bouwwerk hebben ze binnen de moskee een kathedraal gebouwd waarbij ze een groot deel van de oorspronkelijke moskee intact hebben gelaten.

De binnenstad van Córdoba bestaat ook grotendeels uit oude straatjes en pleinen, waardoor er een romantisch geheel ontstaan is waar je als toerist heerlijk doorheen kunt zwerven en de daarbij de mooiste plekjes kunt ontdekken. Córdoba is volgens ons een in Nederland vrij onderschatte stad die meer aandacht verdient dan het nu krijgt. Dat ligt misschien ook wel aan het feit dat er geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland (of België) richting het vrij kleine vliegveld van Córdoba gaan. Nu moet je vaak bijna twee uur reizen vanaf Sevilla of Malaga om in Córdoba te geraken. Mocht je de moeite nemen om Córdoba te bezoeken dan zul je zien dat de stad unieke elementen heeft waardoor het een stedentrip meer dan waard is. De stad heeft sfeer, veel historie en is ten opzichte van een aantal andere Spaanse steden absoluut betaalbaar te noemen.Mezquita

Als je het hebt over de mooiste en indrukwekkendste geloofsgebouwen ter wereld, dan mag de Mezquita in Cordoba zeker niet onvermeld blijven. Als je het ons vraagt, is deze kathedraal van Cordoba een van de fraaiste hoogstandjes van architectuur binnen Europa. Wat deze Mezquita zo uniek maakt? Dat is de manier waarop ze een moskee omgetoverd hebben tot een rooms-katholieke kathedraal. In plaats van de moskee geheel of grotendeels plat te gooien en op die plek een kerk te bouwen, hebben de Spanjaarden er na het verdrijven van de Moren voor gekozen om de unieke stijlelementen van de moskee te behouden. Dan hebben we het vooral over de ruim 1200 zuilen, waarvan ongeveer tweederde deel de sloophamer overleefd hebben. De overige zuilen zijn hoofdzakelijke verwijderd om centraal binnen de voormalige moskee de ruimtes aan te brengen die nodig zijn voor de katholieke diensten.

De verschillende bogen kenmerken de Mezquita. Vooral de combinatie van cremekleurige en rode tinten roepen direct herkenning op bij diegenen die de Mezquita bezocht hebben of op afbeeldingen gezien hebben. Minstens zo indrukwekkend is de mihrab van de Mezquita. Dit prachtige bouwwerk is een meesterwerk van islamitische kunst en architectuur, met ingewikkeld mozaïekwerk en uitbundige versieringen. De gebedsnis wordt omringd door een reeks pilaren gemaakt van kostbare materialen zoals marmer en jaspis, die elk zijn versierd met uniek en ingewikkeld houtsnijwerk. De ingewikkelde geometrische patronen en ingewikkelde bloemmotieven die de mihrab sieren zijn gemaakt van kleurrijke tegels, die een spectaculaire en bovenaardse sfeer creëren.

De Mezquita bezoeken
Het zal je niet verbazen dat de Mezquita veruit de belangrijkste bezienswaardigheid van Cordoba is. Deze tot kathedraal getransformeerde moskee is dagelijks tegen betaling te bezoeken. Entreetickets zijn te koop via de officiële site van de Mezquita. Omdat er binnen de Mezquita zoveel te zien is, zouden wij aanraden om de Mezquita onder begeleiding van een gids te boeken. Die zorgt ervoor dat je een aantal unieke aspecten van de Mezquita niet zult missen en dankzij de uitleg zul je veel meer uit een bezoek aan de Mezquita halen.

Mezquita entree met rondleiding is bij verschillende aanbieders te boeken:

🔗 Mezquita rondleidingen bij Tiqets
🔗 Mezquita rondleidingen bij GetYourGuide

Gratis bezoek aan de Mezquita
Wat niet iedereen weet, is dat je de Mezquita ook gratis kunt bezoeken. Iedere dag met uitzondering van zondagen en bepaalde feestdagen is de Mezquita gratis toegankelijk tussen 8:30 en 9:30 uur. Na 9:20 uur kun je niet meer naar binnen gaan. Vaak staat er een flinke rij voor het gratis bezoek aan de Mezquita. Zorg dat je op tijd in de wachtrij staat als je zo weinig mogelijk mensen op jouw foto’s of video’s van de Mezquita wilt hebben.Torre Campanario

De klokkentoren van de Mezquita is een bijzonder exemplaar. Deze Torre Campanario werd in 951/952 als minaret voor de voormalige moskee gebouwd. De klokkentoren biedt een prachtig uitzicht over de omliggende parken en tuinen. Dankzij zijn hoogte van 54 meter kun je vanaf de Torre Campanario tevens genieten van een geweldig panoramisch uitzicht op de oude stad Cordoba en de Romeinse brug over de Guadalquivir.

De klokkentoren verving de voormalige minaret in de 17e eeuw. De architectuur van de klokkentoren doet echter nog steeds denken aan de oorspronkelijke bouwers dankzij de vele Arabische elementen. De klokkentoren is sinds 2014 open voor bezoekers. Ieder half uur mogen er maximaal 20 bezoekers de toren beklimmen. Dat gaat via een trap, er is geen lift aanwezig. Het bezoek aan de klokkentoren is niet inbegrepen bij het entreeticket voor de Mezquita. Je moet voor de klokkentoren een apart kaartje aanschaffen. Dat kost slechts een paar euro per persoon.

Je kunt in totaal 2 niveaus bezoeken. Het eerste niveau leent zich het beste voor het maken van foto’s van jouw gezelschap, op dit niveau is er iets meer ruimte. Bovenaan sta je bijna recht onder de enorme klokken. Vanaf hier worden de enorme afmetingen van het gebouw nog eens duidelijk.