Arrecife: levendige hoofdstad van het eiland Lanzarote

Arrecife is de hoofdstad van Lanzarote, het meest noordelijke eiland van de Canarische Eilanden. Met in totaal tegen de zestigduizend permanente inwoners is Arrecife tegenwoordig de grootste stad van het eiland. Zowel op cultureel, sociaal, politiek als economisch gebied is Arrecife ook de belangrijkste stad van Lanzarote. Dat komt vooral door de aanwezigheid van de haven en de lokale overheid. De haven van Arrecife is veruit de belangrijkste in- en uitvoerhaven van het eiland. De andere havens van Lanzarote zijn vooral bedoeld als plezierhavens, vissershavens en voor passagiervervoer. Wie Arrecife bezoekt die zal merken dat het wat betreft uiterlijk wat afwijkt van wat je elders op het eiland ziet. Hier is meer ruimte voor afwijkende vormen, kleuren en hoogtes. Hierdoor heeft de stad een herkenbaar gezicht gekregen. Voor toeristen geldt dat ze in Arrecife vooral ook met het gewone dagelijkse leven geconfronteerd worden. Want hoewel de stad zeker toeristische waarde heeft, is het vooral een plek waar gewoond en gewerkt wordt. Misschien is dat ter afwisseling op de toeristische badplaatsen juist wel het leuke van Arrecife!Domino

Één van de sfeervolste plekjes van Arrecife is te vinden vlak bij de kleine vissershaven. Daar zie je vrijwel alle dagen oudere mannen onder een overkapping domino spelen. Aan sommige tafeltjes worden kaartspellen gedaan in plaats van domino. ’s Ochtends gaat het er nog vrij rustig aan toe, maar naar mate de dag vordert en er ook wijn in het spel komt worden de mannen luidruchtiger zonder een enkel moment vervelend te worden. Wat ons betreft is dit stukje Lanzarote één van de meest authentieke van het hele eiland.Playa del Reducto

Arrecife heeft welgeteld één strand: Playa del Reducto. Dit ongeveer vierhonderd meter lange zandstrand is in een baai gelegen. Hierdoor is de stroming van het zeewater minder sterk. je ziet dan ook veel gezinnen met kinderen genieten van het strandleven op de vrije zaterdag en zondag. Doordeweeks is het strand vaak zeer rustig, met uitzondering van de maand augustus als de locals vaak ook vakantie hebben. De andere maanden is er op doordeweekse dagen vee minder te beleven op het strand van Arrecife omdat je hier niet zoveel toeristen ziet. Het strand ligt in het westen van de stad. Aan westelijke kant van het strand ligt een stadspark. Langs het strand ligt een lange wandelpromenade met fietspad. Het oostelijke deel van het strand is over het algemeen het drukste. Hier zit je het dichtste bij de horeca. Ook vind je er wat palmbomen op het strand en liggen hier vrijwel geen lavarotsen.

La Recova

Achter het stadhuis is er een binnenplein dat La Recova heet. Hier werd vroeger de stadsmarkt gehouden. Varkens en kippen worden hier al lang niet meer verhandeld. Tegenwoordig is La Recova een sfeervolle plek waar kunstenaars en ambachtslieden hun vaste winkels/ateliers hebben en er centraal op het binnenhofje plek is voor wat houten kraampjes. Natuurlijk mag ook een cafetaria niet ontbreken. Het bijbehorende terras ligt deels beschut onder een fraai gesnoeide boom. De Engelse benaming voor dit plein is City Market, oftewel stadsmarkt. Vergis je niet, want dit is niet de plek waar de grote wekelijkse markt van Arrecife gehouden wordt. Zo is er een grote markt op woensdag (9-14 uur) in Parque José Ramírez Cerdá. Op zaterdag is er een markt met veel lokale producten in het centrum van Arrecife, rondom de kerk van San Gines (10-13 uur). Op zaterdag is er in La Recova een tweedehands markt van 11 tot 15 uur.

Toeristische dienst

Arrecife heeft een eigen toeristische dienst, die gevestigd is aan de wandelboulevard die langs Avenida Generalísmo Franco loopt. Let goed op, want hoewel het kantoor gevestigd is in een prachtig achthoekig houten huisje staat er nergens aan de buitenkant aangegeven dat de toeristische dienst hier in gevestigd is. De entree zit aan de straatzijde. Binnen kun je folders meenemen over bezienswaardigheden en attracties in Arrecife maar ook elders op Lanzarote. Achter de balie zit een medewerker die op veel vragen antwoord kan geven. Dat hoeft niet in het Spaans, want over het algemeen wordt er in dit kantoor prima Engels gesproken.

Cabildo de Lanzarote

De eilandsraad van Lanzarote is gevestigd in een prachtig geel gebouw met witte accenten, dat je passeert als je de stad Arrecife aan de zuidelijke kant binnen rijdt. Het gros van de wetten wordt bepaald in Madrid, de hoofdstad van Spanje. De afwijkende wetten voor de Canarische Eilanden (o.a. belastingen) worden in de gedeelde hoofdsteden Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria bedacht. De afgelopen tijd is er sprake van een toenemende mate van decentralisatie. Hierdoor heeft de uitvoerende macht op Lanzarote, het Cabildo de Lanzarote, steeds meer macht en vrijheid gekregen.

Calle Leon y Castillo

De meeste levendige straat van Arrecife is Calle Leon y Castillo. Deze autovrije winkelstraat behoort standaard tot de drukste straten van de stad. Het winkelaanbod varieert van leuke lokale winkeltjes tot aan filialen van eigentijdse grote merken. Tussen de winkels door is er volop aanbod van bars, cafetaria’s en restaurants. Omdat deze vrijwel zonder uitzondering een terras in de straat hebben krijgt de straat de typische sfeer waar het zo bekend om staat.

Castillo de San Gabriel

Arrecife telt maar liefst twee kastelen. Castillo de San Gabriel is het kasteel dat het dichtst bij het centrum van de stad ligt. Het kasteel stamt uit het einde van de zestiende eeuw en verkeert nog in prima staat. Door middel van twee bruggen wordt de burcht met het vasteland verbonden. In het kasteel huist een museum. De inhoud hiervan varieert nogal regelmatig. Tegenwoordig is het in gebruik als historisch museum. Wanneer het echter open is, is onduidelijk. Zo stonden wij op een dinsdagochtend iets na elven voor een gesloten deur. Er stond echter niets aangegeven wanneer het museum wel geopend zou zijn. De wandeling naar het Castillo de San Gabriel is echter nimmer voor niets. Door de ligging biedt het kasteel een fraai panoramisch uitzicht op de stad Arrecife.

Arrecife Gran Hotel

César Manrique heeft zich doodgeërgerd toen hij aanschouwde wat ze tijdens zijn afwezigheid in Arrecife weggezet hebben: een zeventien verdiepingen tellend luxe hotel. Dit hotel, het vijfsterren Arrecife Gran Hotel, is het enige gebouw in Arrecife dat meer dan zes verdiepingen telt. Het is daardoor nadrukkelijk aanwezig aan de kustlijn van de stad. Wie op kilometers van Arrecife de stad passeert of er op af rijdt die ziet aan dit hotelgebouw meteen dat daar Arrecife te vinden is. Door de afwijkende hoogte is het bouwwerk een belangrijk landmark geworden voor de stad. Wie in het hotel verblijft die is vrijwel gegarandeerd van een prachtig uitzicht.

Charco de San Ginés

Aan de oostkant van het centrum van Arrecife ligt Charco de San Ginés. Deze romantische lagune is direct verbonden met de zee. Om de lagune ligt een wandelpromenade die vooral aan het eind van de dag vrij druk bezocht wordt. Als je hier rondwandelt krijg je door de bebouwing om de lagune en de vele vissersbootjes in het water bijna het gevoel in een dorp beland te zijn in plaats van de hoofdstad van Lanzarote.

Parkeren

In het centrum van de stad is een chronisch gebrek aan parkeerplaatsen. Let goed op, want soms denk je dat je een plekje gevonden hebt en dan is er een parkeerverbod geldig met uitzondering van bepaalde groepen waar je als toerist zelden of niet toe behoort. Soms is een parkeerverbod alleen maar gedurende een bepaalde tijd van toepassing. Zo zijn er plekken waar overdag alleen maar gestaan mag worden om te laden en te lossen. Wie geen gedonderd wil hebben en niet te lang wil zoeken naar een parkeerplaats die kan het beste de auto in een parkeergarage parkeren. Het kost je wat geld, echter voorkom je er wel stress mee. Het handigst gelegen is de parking onder Arrecife Gran Hotel. De uitgangen komen uit op de wandelpromenade.

Castillo de San José

Ongeveer tweehonderd jaar na de bouw van Castillo de San Gabriel werd er aan de noordoostkant van Arrecife een tweede fort gebouwd: Castillo de San José. Dit kasteel was een uitbreiding op de verdedigingswerken van de groeiende stad. Hoewel Castillo de San José nog steeds op een strategisch belangrijke positie ligt (vlak bij de belangrijkste haven van het eiland), heeft het de functie van verdedigingsfort allang verloren. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als museum. Onderin, aan de waterkant, is een restaurant gevestigd met uitzicht over het water en de haven. Het Museo Internacional de Arte Contemporáneo biedt een kleine maar vrij fraaie collectie van moderne kunst. Het museum is dagelijks van 10 tot 20 uur geopend en beschikt over een eigen (gratis) parkeerplaats.

Siësta

Op het toeristische eiland Lanzarote wordt de middagrust (siësta) niet zoveel meer toegepast, op uitzondering van sommige kleine dorpjes na. Dat komt vooral door toeristen die eigenlijk alle momenten van de dag hun geld uit moeten kunnen geven hier. In Arrecife is het dagelijks leven veel minder aangepast op het ritme van de toeristen. Hier wordt de siësta nog wel op vrij brede schaal toegepast. Tussen 13 en 14 uur sluiten de meeste winkels in Arrecife daarom hun deuren om vervolgens rond een uur of vijf ‘s middags weer open te gaan.