Retiro Park

El Retiro is een groot openbaar park in het oosten van Madrid. In de directe omgeving tref je bezienswaardigheden als het Prado Museum, Puerta de Alcalá en het treinstation Estación de Atocha met daarnaast het monument voor de bomaanslagen in 2004. Wanneer je het park betreed via de ingang aan de Calle de Alcalá, dan kom je in een prachtige aangelegde tuin met keurig gesnoeide bebossing en aangelegde wandelpaden. Daar waar eens beekjes stroomden, zijn nu brede lanen aangelegd waar de koninklijke familie en de ‘upper class’ vooral in het weekend met paard en wagen flaneerden. In het Retiro Park zelf zijn ook enkele bezienswaardigheden te bezoeken.

Het meest indrukwekkend is het Monument voor Alfonso XII in het kunstmatig aangelegde meer Estanque del Retiro. Dit meer werd in de zeventiende eeuw aangelegd in opdracht van Philip IV om er het spel zeeslag te kunnen spelen. Het monument werd er in de twintigste eeuw geplaatst. Voor het ontwerp werd een wedstrijd uitgeschreven die gewonnen is door José Grases Riera. Na diens dood werd het overgenomen door Teodoro Anasagasti. Het ruiterstandbeeld van Alphonso XII is van brons, de rest is gemaakt van marmer. Het meer is erg populair als recreatiegebied. Je kunt er bijvoorbeeld ook roeibootjes huren. Verderop in het park is er nog het Crystal Palace wat door Ricardo Velázquez werd ontworpen in de negentiende eeuw.

Regelmatig zijn er uiteenlopende exposities te bewonderen. Het hoogste punt van het park is te vinden bij het fontein van de gevallen engel ‘Fuente del Ángel Caído’. Sommige noemen het ook het beeld van Lucifer, een naam uit de mythologie die verbonden wordt aan Satan. Het beeld wordt omringd door zeven duivels die de zeven zondes vertegenwoordigen. In 1885 werd het controversiële fontein verplaatst vanuit het Prado Museum naar de huidige plaats in het Retiro Park. En opvallend detail is dat het fontein zou liggen op 666 meter boven de zeespiegel.

Tags bij dit artikel: