Het Dalí museum

Teatre-museu de Dalí is de belangrijkste bezienswaardigheid van Figueres. Dit voormalige theater doet sinds 1974 dienst als museum dat geheel gewijd is aan de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Deze in 1989 overleden kunstenaar wordt wereldwijd gezien als één van de grootsten op het gebied van surrealistische kunst. Het zal dan ook niemand verbazen dat het Dalí-museum de grote publiekstrekker van de stad is. Dat zorgt in de drukste periode (eind juni tot begin september) soms tot een lange wachtrij voor het museum. De wachttijd om naar binnen te gaan kan dan oplopen tot langer dan een uur. Een manier om sneller binnen te komen is door deel te nemen aan een rondleiding met gids. Je betaalt dan wel extra geld, maar voor wie geen zin in de wachtrij heeft en het de moeite waard vindt om uitleg van een gids te krijgen is dit zeker een goede optie. 

Het museum heeft zowel van binnen als van buiten een apart uiterlijk. Dalí’s invloeden zijn aan de buitenkans al direct zichtbaar. Hij is dan ook nadrukkelijk betrokken geweest bij de transformatie van het vroegere theater tot een indrukwekkend museum. Wie goed kijkt die ziet de kunst van Dalí op allerlei manieren terug in het gebouw. Het mooie aan het feit dat de kunstenaar zelf mee heeft gewerkt aan het museum is dat veel werken speciaal voor het gebouw gemaakt zijn. Dit zorgt voor een fraaie synergie tussen het museum en de kunst die er getoond wordt. Een mooi voorbeeld is de Marilyn Monroe kamer. Deze ruimte is zo ingericht dat als je op een trap gaat staan je het gezicht van Marilyn Monroe ziet. In de grootste ruimte van het museum, het vroegere toneel, domineert het enorme doek ‘El telón del Laberinto’. Omdat het speciaal gemaakt is voor deze ruimte vult het doek de muur fraai op.

Als je wilt fotograferen in het museum dan is dat geen probleem, zolang je geen flits of statief gebruikt. Foto’s maken mag alleen voor persoonlijk gebruik. Voor het publiceren van de foto’s die van Dalí’s kunstwerken gemaakt zijn heb je expliciete toestemming nodig van de stichting die de auteursrechten van Salvador Dalí bewaakt.

Trek voor een bezoek aan het museum ongeveer twee uur uit als je voldoende aandacht wilt besteden aan de werken van de kunstenaar. Zeker als het druk is heb je echt wel tenminste twee uur nodig. Aansluitend aan het bezoek kom je terecht in de museumshop waar je allerlei producten kunt kopen die geïnspireerd zijn op Dalí’s werken.

Tags bij dit artikel: ,


Figueres

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Figueres op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Figueres.
> Figueres tips en informatie


Alles over Figueres