Lucca: historische stad in Toscane

Lucca is een middelgrote stad in het noordwestelijke deel van Toscane. Het is de hoofdstad en de grootste van de provincie Lucca. Het is een oude stad die al ver voor Christus is gesticht. Lucca komt voor het eerst voor in de geschiedenisboekjes in de derde eeuw voor Christus. Dit was de plaats waar Sempronius naartoe vluchtte nadat hij verslagen was door Hannibal. Aan het stratenplan van Lucca is goed te zien dat de stad gesticht is door de Romeinen. Het stratenplanen de verschillende bezienswaardigheden in Lucca zorgen ervoor dat er veel overeenkomsten te vinden zijn met nabij gelegen Florence. Lucca wordt daarom ook wel eens gezien als het kleinere broertje van Florence.
Bijzonder is dat zo goed als alle bezienswaardigheden in Lucca te vinden zijn binnen de oude stadsmuren. De stad is altijd omringt geweest met stadsmuren. Al in de tweede eeuw was er een omwalling rond de stad. Lucca is lang een zelfstandige republiek geweest. In de negentiende eeuw is er zelfs nog even sprake geweest van het Vorstendom Lucca en Piombino.

Overnachten in Lucca

Ben je van plan om Lucca te gaan bezoeken? Hieronder vind je de leukste hotels van Lucca! Vergeet niet om vooraf je hotel in Lucca te boeken!

De beste hotels in LuccaStadsmuren van Lucca

Lucca staat bekend om zijn stadsmuren. Het is één van de weinige steden ter wereld waarvan de stadsmuren in zijn geheel intact zijn gebleven. De stadsmuren lenen zich perfect voor een prachtige wandeling of fietstocht. Op de muren zijn zelfs enkele horecagelegenheden te vinden. Met name in de zomermaanden zijn de stadsmuren gevuld met joggers, wandelaars en fietsers.
Lucca is altijd ommuurd geweest, de oudste stadsmuren stammen uit de tweede eeuw voor Christus. Deze aarden wallen zijn door de eeuwen heen vervangen door muren die later weer verplaatst werden. Je kunt de stad binnenlopen of rijden door één van de zes stadspoorten.

Bijzonder is wel dat de stadsmuren van Lucca nooit dienst hebben moeten doen als verdedigingsmuren. Wel hebben de muren de stad beschermd tegen een overstroming. De muur heeft een totale lengte van ongeveer vier kilometer.Duomo di San Martino

De Duomo di San Martino, ook wel bekend als de kathedraal van Lucca is een middeleeuws kathedraal die gewijd is aan de heilige Martinus van Tours. Deze heilige, beter bekend als Sint-Maarten staat afgebeeld op de gevel van de kathedraal zittend op een paard. In eerste instantie lijkt het aan de buitenzijde een prachtige oude kathedraal, maar als je iets beter kijkt dan zie je dat er allerlei foutjes in zitten. Zo zit er verschil in de bogen van de façade en is het bovenste deel nooit afgebouwd. De marmeren ornamenten op de gevel zijn wel prachtig.

De binnenzijde van de kerk wordt gedeeltelijk gedomineerd door kapel met daarin de Volto Santo. In de kerk zijn verder kunstwerken te vinden van Tinteretto, Fra Bartolomeo en Domenico Ghirlandaio. Een ander opvallen element in de kathedraal is het grafmonument van Ilaria del Carretto.

Piazza dell’Anfiteatro

Een van de leukste plekjes in Lucca is het Piazza dell’Anfiteatro. Op de plaats van het huidige plein was vroeger een Romeins amfitheater te vinden. Door de eeuwen heen was de plek van het theater volledig volgebouwd, maar in de negentiende eeuw werden deze gebouwen gesloopt en werd op de fundamenten van het theater verschillende winkels en huizen gebouwd. Doordat de architect rekening heeft gehouden met de vorm van het vroegere theater ontstond er een elliptisch plein. Het plein was bedoeld als het marktplein van Lucca. Aan het plein zijn tegenwoordig voornamelijk horecagelegenheden te vinden. In de zomermaanden staat een groot deel van het plein vol met terrassen. Het is dan ook een heerlijke plek om in alle rust bij te komen. Het plein kan alleen bereikt worden door onder één van de vier arcades door te gaan. Het plein is hierdoor ook grotendeels autovrij.
Het amfitheater uit de tweede eeuw was net buiten de toenmalige stad gebouwd. Het bestond uit 54 bogen met een auditorium. In totaal konden er ongeveer 10.000 mensen plaatsnemen in het theater. Op enkele details na is er niets overgebleven van dit amfitheater.

Palazzo Pfanner

Het Palazzo Pfanner stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Het paleis is ontworpen in opdracht van de familie Moriconi. Het paleis heeft een opvallende barokstijl. Nadat de familie Moriconi had paleis hadden verkocht is het in handen geweest van meerdere adellijke families die verschillende aspecten aan het paleis hebben toegevoegd. De prachtige tuinen zijn in het begin van de achttiende eeuw aan het paleis toegevoegd. Het is naar alle waarschijnlijkheid een ontwerp van Filippo Juvarra.
Tegenwoordig is het paleis in handen van de familie Pfanner. Deze familie heeft het paleis terug in oude staat gebracht en sommige delen van het paleis en de tuinen opgesteld voor het publiek. Er moet wel een kleine entree voor betaald worden.

Station van Lucca

Het station van Lucca stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Vanaf dit station kun je onder andere reizen naar Florence of Pisa. Op het station van Lucca komen enkel regionale treinen en geen hoge snelheidstreinen. Het station wordt voornamelijk gebruikt door forenzen maar ion de zomermaanden wordt het ook gebruikt door toeristen die naar Pisa of Florence reizen. Er vertrekt ook dagelijks een trein naar Livorno.

Piazza Napoleone

Het Piazza Napoleon is een groot plein in het historische centrum van Lucca. Het Piazza Napoleon, dat ook wel bekend staat onder de naam Piazza Grande is aangelegd in het begin van de negentiende eeuw. Op de plaats van het plein was vroeger een middeleeuws fort te vinden. Het plein is gebouwd in opdracht van de zus van Napoleon. Oorspronkelijk was er een groot beeld van Napoleon gepland op het plein, maar deze is er nooit gekomen. Wel staat er een standbeeld van Maria Luisa van Bourban. Tegelijkertijd met het plein is het Palazzo Ducale aan het plein gebouwd.
Tegenwoordig is het Piazza Napoleon een autovrij plein waar met regelmaat markten en evenementen worden gehouden. Op het Piazza Napoleon wordt ieder jaar het Lucca Summer Festival gehouden.

Museo della Cattedrale

Het museum van de kathedraal van Lucca of het Museo della Cattedrale herbergt de belangrijkste kunstschatten van de Duomo di San Martino en de Chiesa San Giovanni. Het museum is te vinden naast de Duomo di San Martino. De belangrijkste voorwerpen in het museum zijn de sieraden die het beeld “Volto Santo” tijdens de Luminara di Santa Croce draagt. Dit kruisbeeld in de Duomo di San Martino is volgens sommige bronnen het enige kruisbeeld dat gemaakt is door een tijdgenoot van Jezus. In deze sieraden zit bijzonder veel goud verwerkt. Naast deze sieraden zijn er in het museum verschillende religieuze schilderijen te zien. Indrukwekkend is de grote hoeveelheid aan religieus zilverwerk dat verzameld is in het museum.

Chiesa San Giovanni

De Chiesa San Giovanni was tot de komst van de Duomo di San Martino de belangrijkste kerk van Lucca. De kerk is gebouwd op fundamenten van de Santa Reparata uit de vijfde eeuw na Christus. De fundamenten van deze kerk kunnen tegenwoordig bezocht worden. Onder de huidige vloer kun je tussen de archeologische opgravingen van de oude kerk lopen. Op sommige plekken is de oude mozaïekvloer nog goed zichtbaar.
De kerk zelf heeft momenteel geen geloofsfunctie meer. Wel worden er in de zomerperiode bijna dagelijks uitvoeringen verzorgd. Er worden hoofdzakelijk opera’s van Puccini uitgevoerd.
De toren van de Chiesa San Giovanni kan beklommen worden. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over Lucca en de omgeving.

Gelateri

In Lucca zijn er net als in heel Italië tal van ijssalons te vinden. De ene is nog mooier en bijzonderder dan de andere. Het merendeel van de ijssalons in Lucca maakt zijn ijs dagelijks vers. Dat kun je goed proeven. Iedere gelateri heeft zijn eigen specialiteiten en unieke smaken. In de middag zie je de helft van de inwoners van Lucca en de toeristen met een ijsje in de hand lopen.

Kerk San Michele in Foro

De San Michele in Foro is een kerk uit de elfde eeuw op het Piazza San Michele. De kerk is gebouwd op de plaats waar eerst het Romeinse forum te vinden was. De kerk staat voornamelijk bekend om zijn schitterende façade. Deze façade is indrukwekkend om zijn prachtige marmeren pilaren. Bijna alle pilaren hebben unieke vorm of uitstraling. Mede door deze schitterende gevel wordt de San Michele in Foro gezien als één van de mooiste kerken van Toscane. Bovenop de façade staat een beeld van de aartsengel Michaël.

Het interieur van de kerk is een stuk minder indrukwekkend als de buitenzijde. Het is een typisch sobere Romaanse stijl ingericht. In de rechterbeuk hangt een schilderij van Filippino Lippi. Deze schilder heeft ook enkele zalen in het Palazzo Vecchio en de Strozzi-kapel in de Santa Maria Novella in Florence beschilderd.

Basiliek van San Frediano

De Basiliek van San Frediano is een romaanse kerk uit het begin van de twaalfde eeuw. Op de plek van de huidige kerk was sinds de zesde eeuw na Christus al een religieus gebouw te vinden. De kerk valt op door zijn monumentale façade met een prachtig mozaïek. Op het mozaïek is “De hemelvaart van Christus” afgebeeld. Christus zit in een mandorla die gedragen wordt door twee engelen. Eronder staan de apostelen naar het tafereel te kijken. Bijzonder is dat Maria ontbreekt op het tafereel. Op de plaats van Maria is een spitsboogvenster te zien.
De binnenzijde van de basiliek is minstens zo mooi als de buitenzijde. Het monumentale interieur is prachtig versierd met wit marmer. Bijzonder zijn Romeinse kapittel die uit een amfitheater afkomstig zijn. Een ander bijzonder element in de kerk is de doopvont uit de twaalfde eeuw.

Giacomo Puccini

Een van de beroemdste zonen van Lucca is de Italiaanse componist Giacomo Puccini. Deze componist die voornamelijk bekend is om zijn opera’s wordt gezien als één van de allergrootste en beste operacomponisten ter wereld. Hij was vooral geliefd bij het publiek. De critici hadden wat meer overtuiging nodig voordat ze Puccini’s talent op waarde wisten te schatten. Tot de beroemdste werken van Puccini behoren Turandot, la Boheme, Tosca en Madama Butterfly. Puccini overleed in 1924 in Brussel.
In Lucca wordt de componist geëerd met een standbeeld op een plein voor zijn geboortehuis. In zijn geboortehuis is tegenwoordig het Puccini museum gevestigd.

Villa Bottini

De Villa Bottini is gemaakt door Paulo Buonvisi in de tweede helft van de zestiende eeuw. De villa bestaat uit een vierkant hoofdgebouw met hierop een loggia. Deze loggia kijkt uit over de prachtige tuin van de villa. In de negentiende eeuw is de tuin om de villa vergroot. De tuin is opgebouwd rondom een octagram met in het midden een vijver. De tuin staat bekend om zijn prachtige bloembedden. Tussen deze bloembedden door kom je schitterende eiken, kastanjes, magnolia’s en platanen tegen. Op de begane grond van het huis zijn prachtige fresco’s aangebracht die doen denken uit de renaissance. Het zijn voorstellingen van Griekse en Romeinse voorstellingen. De oude keuken van de villa is nog steeds intact en kan bezichtig worden.

Huurfietsen

Lucca is een leuke stad om op de fiets te verkennen. Met name de vier kilometer lange stadsmuren lenen zich perfect voor een fietstochtje. Maar ook in het historische centrum van de stad kun je goed terecht met een fiets. Er zijn meerdere plaatsen in Lucca waar je fietsen kunt huren. Zo kun je bijvoorbeeld bij het toeristisch informatiebureau in de buurt van het station verschillende soorten stadsfietsen huren.

Verken Lucca op de fiets tijdens een “fiets en food tour”

Porta San Gervasio

De Porta San Gervasio is één van de weinige overgebleven delen van de oude stadsmuren van Lucca. Het merendeel van deze muren zijn afgebroken na de bouw van de nieuwe muren. De Porta San Gervasio is bewaard gebleven en nog steeds één van de mooiste stadspoorten van Lucca. De oude stadsmuren waren ongeveer twaalf meter hoog. Aan weerszijden van de poort zijn nog steeds de oude torens te zien. De poorten van de San Gervasio zijn acht meter hoog en recentelijk gerestaureerd.

Chiesa di Santa Maria Forisportam

De Chiesa di Santa Maria Forisportam is een twaalfde-eeuwse kerk in het historische centrum van Lucca. De kerk staat aan de Piazza Santa Maria Forisportam. Het is een kerk met drie beuken met een transept. De buitengevel van de kerk bestaat uit drie poorten met een dubbele rij blinde bogen. Van het originele interieur is niet veel bewaard gebleven. Het huidige interieur van de kerk stamt uit de zestiende eeuw. Met name de schilderijen van Guercino zijn de moeite waard.

Luminara di Santa Croce

Het religieuze festival Luminara di Santa Croce is het grootste jaarlijks terugkerend evenement in Lucca. Het festival wordt ieder jaar op 13 september gehouden en duurt tot 14 september. Het festival draait om de Volto Santo di Lucca, een houten kruisbeeld dat volgens de legende gemaakt is door een tijdgenoot van Jezus. Het zou het enige kruisbeeld ter wereld zijn dat is gemaakt naar Jezus zijn evenbeeld.
Tijdens deze processie wordt het beeld van de Basiliek San Frediano overgebracht naar de Duomo di San Martino. De straten die de processie aandoen zijn rijkelijk versierd met kaarsen. Het is een oud evenement dat als sinds 1118 in Lucca gehouden wordt.
Tijdens Luminara di Santa Croce wordt er onophoudelijk gezongen en in de processie lopen meerdere bands mee.

Torre Guinigi

De Torre Guinigi is één van de gezichtsbepalende torens in Lucca. Met name de oude eiken die op de top van de vijfenveertig hoge toren groeien zorgen voor zijn karakteristieke uiterlijk. De toren is gebouwd door de familie Guinigi die deze bomen op het dak plantte als symbool voor de wedergeboorte. De toren is tegenwoordig in bezit van de stad Lucca. Hij kan bezocht worden. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en zijn vele monumenten. Je moet dan wel even de 230 trappen opklimmen.

Orto Botanico di Lucca

De Orto Botanico di Lucca is opgericht in het begin van de negentiende eeuw door Maqria Luisa van Bourban. De botanische tuin is ongeveer twee hectare groot. In de tuin zijn vele honderden plantensoorten te vinden. Voor de opening van de botanische tuin werden meerdere privétuinen gebruikt voor het kweken van medicinale en andere bijzondere plantensoorten. Vanaf het begin van de twintigste eeuw is de tuin in het bezit van de stad Lucca. De botanische tuin van Lucca is geopend voor het publiek. Hiervoor moet wel een kleine entree betaald worden. Op het terrein is tevens een klein botanisch museum gevestigd.