Encierro

Het encierro of stierenrennen is een van de bekendste tradities in Spanje en waarom Pamplona bekend staat in de hele wereld. Het stierenrennen in Pamplona vindt plaats tijdens de San Fermínfeesten van 6 tot 14 juli. Dagelijks worden er op een vast parkoers ¬– dat helemaal is afgezet – stieren losgelaten. Het gaat hier meestal om groepen die bestaan uit stieren en ossen (gecastreerde stieren) van 10 tot 12 beesten. De stieren jagen de menigte op, die gekleed zijn in witte pakken met rode sjaal. De stieren komen uiteindelijk aan in stierenvechtersarena van Pamplona, waar ze een zekere dood tegemoet gaan. Het was de schrijver Ernest Hemingway, die het stierenrennen in Pamplona noemde in zijn boek “The Sun Also Rises” en ervoor zorgde dat het beroemd werd in de hele wereld.
Er is nu veel commentaar op het dierenrennen in Pamplona. Het dierenwelzijn van de stieren, is voor veel milieugroepen een reden om deze traditie af te schaffen. Voorlopig lijkt het stadsbestuur er niets voor te voelen om hier gehoor aan te geven.

Tags bij dit artikel: , ,


Pamplona

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Pamplona op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Pamplona.
> Pamplona tips en informatie


Alles over Pamplona