Sacra Capilla del Salvador

De Sacra Capilla del Salvador of de Heilige Kapel van de Verlosser van de Wereld is het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Úbeda. De kapel wordt gezien als het absolute hoogtepunt van de Spaanse renaissance. De kapel is al sinds het begin van de vorige eeuw een historisch en artistiek monument van Spanje en is sinds 2003 terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het was Andrés de Vandelvira die in 1540 verantwoordelijk werd voor de bouw van deze imposante kapel. De buitenzijde van de kapel zijn verschillende figuren te zien uit de Griekse mytologie. Zo zijn er in de triomfboog verschillende Griekse goden te herkennen en zijn er verwijzingen te zien naar de 12 werken van Hercules.Binnen valt vooral het hoofdaltaar op. Dit altaar is gemaakt door Alonso Berruguete en vertelt het verhaal van de transfiguratie van Jezus. Alles uitgewerkt in fijn houtsnijwerk dat is zijn geheel is bedekt met bladgoud. Naast het hoofdaltaar staan twee Korintische zuilen die het hele altaar te lijken ondersteunen. Naast dit altaarstuk heeft altijd het beeld San Juanito de Ubeda gestaan. Dit bijzondere beeldje is gemaakt door Michelangelo, maar werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog compleet verwoest. De overgebleven delen – die slechts een klein deel van het oorspronkelijke beeld vormen – zijn nu te zien in het Prado museum in Madrid. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het beeld weer op zijn plaats in de kapel komt te staan.

Een ander punt om even bij stil te staan is de ingang van de sacristie. De deur, bogen en nissen worden gezien als een van de mooiste voorbeelden van de Spaanse renaissance, daarnaast is de hoek waarin de schuine deur is gemaakt een architectonisch hoogstandje.

Tags bij dit artikel: ,


Úbeda

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Úbeda op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Úbeda.
> Úbeda tips en informatie


Alles over Úbeda