Cefalù: toeristische badplaats op Sicilië

Cefalu is een prachtig kleine plaatsje aan de noordwestkust van Sicilië. Het plaatsje was al bewoond in de 4e eeuw voor Christus en groeide in de loop der tijd uit tot een mooi middeleeuws stadje. Het rechte straten patroon van de stad stamt nog uit de Romeinse tijd. De stad is gelegen onder aan een steile rots “ La Rocca” genaamd en is grotendeels opgebouwd rondom de prachtige 12e-eeuwse kathedraal. Deze werd gebouwd door de Normandische koning Roger de II. Cefalu heeft , ondanks de vele heersers die de stad veroverde, zijn oude middeleeuwse karakter weten te behouden en is hierdoor een bijzonder sfeervol stadje. Rondom de stad vind je nog verschillende vestingmuren en een oude stadspoort. De kleine straatjes, het piazza Duomo met zijn gezellige terrasjes en de leuke kleine restaurantjes in de oude visserswijk maken het tot een erg geliefde bestemming voor toeristen. In het hoogseizoen verdrievoudigd het aantal inwoners van het stadje dan ook. In en rondom Cefalu zijn verschillende mooie monumenten te bewonderen.



Duomo di Cefalù

De Kathedraal van Cefalu behoort tot één van de mooiste kathedralen van Sicilië. Samen met de kathedraal van Monreale en Palermo behoort het tot een unieke bouwstijl die zowel Arabische als Normandische en Byzantijnse kenmerken combineert. Volgens de overleveringen werd de kathedraal gebouwd door Roger II om god te danken nadat hij veilig was aangekomen op de stranden van Cefalu na een storm. De kathedraal heeft een robuuste vorm met aan weerszijde een klokkentoren. Ronde bogen markeren de ingang. De vlechtbogen boven de balustrade zijn een typisch voorbeeld van Arabische bouwkunst. De binnenkant van de kathedraal heeft bij het hoofdaltaar een prachtig mozaïek. De trappen van de kathedraal van Cefalu hebben al menig man geïnspireerd tot het maken van een huwelijksaanzoek.



Strand van Cefalù

Het strand van Cefalu is één van de mooiste van Sicilië. Direct aan het stadje vind je een breed zandstrand met leuke barretjes. Je kunt er in de zomermaanden ook parasols en strandbedden huren. Het strand direct aan Cefalu is erg geliefd en dus ook erg druk tijdens het hoogseizoen. Op korte afstand van Cefalu zijn echter nog meer stranden te vinden. Bij Caldura, S. Ambrogio, Mazzaforno en Ogliastrillo kun je ook prima op het strand toeven. Bij Salinelle en Capo Playa zijn twee stranden te vinden die erg geliefd zijn bij windsurfers.

Kloostergang

Bij de kathedraal van Cefalù hoort ook een klooster wat in de zelfde periode gebouwd werd. De kloostergang van dit klooster kun je bezoeken. Het klooster zelf niet, want dit is nog steeds in gebruik. De kloostergang van de kathedraal is echter wel te bezichtigen en is zeer de moeite waard. De zuilen in de kloostergang hebben namelijk de meest fantastische vormen. Geheel in Byzantijnse traditie zijn de zuilen prachtig versierd. Je vindt er de meest fanatische dierenvormen, uitbeeldingen van verhalen uit de bijbel en fantastische fabeldieren. Je vindt de ingang van het klooster aan het einde van een klein gangetjes aan de rechterkant van de kathedraal.

Corso Ruggero

Het stratenpatroon van Cefalù is erg rechtlijnig opgebouwd. Geheel volgens de Romeinse tradities. De Corso Ruggero is de belangrijkste straat van Cefalu, de hoofdstraat van de stad. Het is hier bijna altijd druk. Men komt hier om te winkelen of lekker te eten en te drinken. De Sicilianen mogen hier op vrije dagen graag flaneren door de straten. De Coros Ruggero start op de Piazza garibaldi en is, op enkele gebruikers na, geheel autovrij. Vanaf deze straat loopt men gemakkelijk naar de Duomo en de oude 17e-eeuwse stadsmuren. De kleine zijstraatjes van de Corso Ruggero doen nog echt middeleeuws aan.

Wasplaats van Cefalù

Aan de zeekant vindt je tussen de oude vissershuizen nog deze oude wasplaats. De wasplaats werd tot op enkele jaren geleden nog steeds gebruikt. Via enkele openingen stroomt er vers zeewater de wasplaats in bij vloed. Aan de andere kant stroomt er vers rivier water de wasplaats in. In de diverse stenen wasbekkens konden de vrouwen van de stad dan hun was schoon maken. De wasbekkens zijn gemaakt van zwarte lavasteen en prachtige groene leeuwenkoppen versieren de wasplaats. Via enkele trappen naar beneden vanaf de Via Vittorio Emanuele kom je in het wasbekken terecht. Echt een prachtig onaangetast stukje erfgoed. Het is goed voor te stellen hoe het hier eeuwen terug een drukte van belang moet zijn geweest.