Syracuse: verassende stad aan de Middellandse Zee

Syracuse is een grote stad die te vinden is in het zuidoostelijke deel van Sicilië. Net als veel andere steden en plaatsen op Sicilië is de stad gesticht als Griekse kolonie. Dit gebeurde in de achtste eeuw voor Christus. Het Griekse theater herinnerd nog aan deze periode. Het historische centrum van Syraguse is te vinden op het eiland Ortigia. Dat enkele tientallen meter voor de kust van de stad te vinden is. In dit deel van de stad zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te vinden. Zoals de Dom van Syracuse en het Castello Maniance. Het eiland Ortigia is tevens het meest toeristische deel van de stad. Als je wilt winkelen lekker wilt eten of gewoon even wilt relaxen op een terrasje dan is dit de beste plaats. Ook in het deel van de stad dat op het vaste land te vinden is, zijn er genoeg bezienswaardigheden te vinden zoals een archeologisch park en de oudste kerk op Sicilië. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de bedevaartkerk van Madonna delle Lacrime. Dit immense moderne gebouw kun je al van verre zien liggen en ziet er wat verloren uit tussen alle oudheid die in de stad te vinden is.
Het historische centrum van de stad Syracuse staat samen met de rotsnecropolis van Pantalica op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.



Rotsnecropolis van Pantalica

De Rotsnecropolis van Pantalica ligt op ongeveer een half uur tot drie kwartier rijden van de stad Syracusa. Toch zijn deze duizenden rotsgraven een must see als je in Syracusa bent. De Unesco heeft de Rotsnecropolis van Pantalica samen met het historische centrum van Syracusa op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
De Rotsnecropolis van Pantalica is ontstaan tussen de twaalfde en de achtste eeuw voor Christus. De graven zijn in grofweg vier stukken te verdelen. De oudste zijn te zien ten noorden en noordwesten van de rivier de Anapo. In deze vallei zijn de rotsgraven te vinden die het makkelijkst bereikbaar zijn. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer vijftien minuten lopen voor je in deze vallei bent. Je kunt uren in deze valleien langs de rotsgraven lopen. In de weekenden komen veel Sicilianen naar de Rotsnecropolis van Pantalica om er te wandelen te picknicken of af te koelen in de Anapo.



Chiesa di San Giovanni

De Chiesa di San Giovanni is te vinden in het nieuwere deel van de stad Syracusa. Deze kerk is gebouwd op de resten van een veel oudere ondergrondse kerk nabij de ingang van de Catacomben van San Giovanni. Toen deze kerk gebouwd werd in de zesde eeuw na Christus lag de kerk buiten de stadsmuren van Syracusa. Net veel andere bouwwerken is de Chiesa di San Giovanni verwoest tijdens de aardbeving van 1693. De kerk werd echter nooit terug opgebouwd en vandaag de dag staan alleen nog enkele muren overeind. Via deze kerk kun je onder begeleiding van een gids een bezoek brengen aan de oudere ondergrondse kerk. Hier zijn nog enkele eeuwenoude fresco te bewonderen.

Ortygia

Ortygia is een voormalig eiland voor de kust van de stad Syracusa. Vandaag de dag wordt het eiland door drie bruggen met de rest van de stad verbonden waardoor het officieel geen eiland meer is. Het eiland Ortygia wordt al sinds de Grieken bewoond. Het neemt tevens een belangrijke plaats in, in de Griekse mytologie. Volgens de legende is het drijvend eiland Ortygia ontstaan nadat de sterrengodin Asteria de avances van de oppergod Zeus afwees. Zij werd in een kwartel veranderd stortte in zee en veranderde in een drijvend eiland. Later zou Poseidon het drijvend eiland met vier zuilen vastzetten voor de kust van Syracusa.
Vandaag de dag zijn een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Syracusa op Ortygia te vinden. De bekendste zijn de Dom van Syracusa, Castello Maniance, Fonte Aretusa en de Ruïnes van de tempel van Apollon.

Catacomben van San Giovanni

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Syracusa zijn de Catacomben van San Giovanni. In deze catacomben zijn in totaal ongeveer 10.000 graven te vinden. Alleen de Catacomben van Rome zijn groter qua formaat. Je kunt deze catacomben bezoeken onder begeleiding van een gids. Vol overgave verteld de gids over het ontstaan van de catacomben de bijzondere mensen die er begraven zijn en hoe de graven gemaakt zijn. De gids doet dit in drie talen, jammer genoeg is haar Engels niet al te best en is mede door slechte akoestiek haar verhaal zo goed als niet te volgen. Dit doet echter aan de bijzondere ervaring van het lopen door zestienhonderd jaar oude graven maar weinig af. Jammer genoeg mogen er ondergronds geen foto’s gemaakt worden.

Bedevaartskerk Madonna delle Lacrime

Midden in de stad Syracusa staat de enorme Bedevaartskerk Madonna delle Lacrime. Deze bedevaartsplaats is één van de drukst bezochte bedevaartsplaatsen ter wereld. Volgens sommige geloofsdeskundigen kan de huilende Madonna in deze kerk uitgroeien tot het grootste bedevaartsoord ter wereld. Of er uiteindelijk echt meer gelovigen de reis naar Syracusa gaan maken dan naar Lourdes valt natuurlijk nog te betwijfelen.
Het gipsen mariabeeld boven het altaar begon op 29 augustus 1953 te huilen en hield dit vol tot 1 september. De tranen werden door verschillende sceptische onderzocht. Deze konden niet ander concluderen dan dat de dit echte menselijke tranen waren. Hierna werd het huilen van het Mariabeeld als een wonder gezien en was de bedevaartplaats geboren. De bijzonder vormgegeven kerk biedt plaats aan ruim 3.000 gelovigen.

Kathedraal van Syracusa

De Kathedraal van Syracusa ook wel bekend als de Santa Maria del Piliero is het mooiste bouwwerk op het Piazza di Duomo op het voormalige eiland Ortygia. De kerk is gebouwd op de resten van een Griekse tempel. Deze tempel is gebouwd in de zesde eeuw voor Christus en was gewijd aan de godin Athene. In de zevende eeuw na Christus werd de tempel omgebouwd en werd hij gebruikt als moskee. Pas later toen de Normandiers de stad Syracusa veroverden werd de eerste kerk op deze plaats gebouwd. Na enkele verwoestende aardbevingen was van de oude kerk niet veel meer over en aan het begin van de achttiende eeuw werd er een begin gemaakt met de bouw van de huidige barokke kerk. Voor de bouw van deze kerk werden verschillende materialen van de oude tempel gebruikt. Het meest opvallende zijn de Dorische zuilen aan de buitenzijde van de kathedraal. De Kathedraal van Syracusa kan is vrij toegankelijk mits je het gebouw met de nodige respect binnengaat. Tijdens een dienst of een mis kun je de kathedraal beter niet bezoeken.

Archeologisch park van Syracusa

Het Archeologisch park van Syracusa ligt aan de rand van de stad en is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. Naast het Archeologisch park van Syracusa zijn grote parkeerterreinen te vinden waar allerlei houten huisjes staan waar uiteenlopende prullaria verkocht wordt.
In het Archeologisch park zijn archeologische vondsten uit verschillende tijdperken te zien. De meest indrukwekkende zijn natuurlijk het Romeinse en het Griekse theater. Het Griekse theater behoort tot de grootste ooit gebouwd. Er zouden meer dan 15.000 mensen in het stadion in het stadion kunnen plaatsnemen. Een andere opvallende bezienswaardigheid in het Archeologisch park van Syracusa is het bijna 200 meter lange altaar van Hieron. Waar dagelijks meerdere stieren en andere dieren geslacht werden.