Palermo: temperamentvol hart van Sicilië

Palermo is de grootste stad van het Italiaanse eiland Sicilië en tevens de hoofdstad van de gelijknamige autonome regio. Palermo is een drukke stad waar een kleine zevenhonderdduizend mensen wonen en werken. Deze hoeveelheid mensen zorgt ervoor dat Palermo op verschillende plekken druk en luidruchtig overkomt. Wie echter goed zoekt die vindt zeker nog wel een paar plekjes waar je nog wel van de heerlijke Siciliaanse sfeer kan proeven zonder overdonderd te worden door de drukte. Je moet in het oude centrum van Palermo daarvoor wel goed zoeken. De verkeersdrukte neemt steeds serieuzere vormen aan. Als toerist zou ik me serieus afvragen of ik Palermo wel met een huurauto in zou willen. Het verkeer is hectisch waarbij de factor ‘haantjesgedrag’ niet bijdraagt aan structuur en veiligheid in het verkeer.

Wie denkt dat Palermo een mooie oude stad is die moeten we helaas deels teleurstellen. Je ziet op sommige plekken nog wel de schoonheid van weleer, maar je merkt helaas ook op veel plekken waar economische problemen geleid hebben tot verpaupering. Wie echter een week of twee weken op Sicilië verblijft die willen we toch wel aanraden om ook een bezoekje aan Palermo in te plannen. Het stadse leven van Palermo biedt een duidelijk contrast met de soms nog zo romantische dorpjes die je elders op het eiland aantreft.



Kathedraal van Palermo

De Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Palermo. De middeleeuwse kerk is gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming en is gebouwd tussen 1179 en 1185. Het is niet de eerste kathedraal die hier stond. De eerste kathedraal stond hier al vanaf de zesde eeuw na Christus. Tussentijds is die kathedraal nog omgebouwd tot een moskee. Dat was toen de Arabieren Sicilië veroverd hadden. In 1169 heeft een aardbeving de kathedraal dusdanig beschadigd dat besloten werd om deze af te breken en een nieuwe te bouwen.

palermo-kathedraal2

De kathedraal die je tegenwoordig kunt bezoeken is het resultaat van verschillende aanpassingen en uitbreidingen door de eeuwen heen. Hierdoor herken je in de hedendaagse kathedraal meerdere bouwstijlen, iets wat niet ongewoon is voor kerkgebouwen die in de middeleeuwen gebouwd zijn.



Fietstocht Palermo met gids

Wil je op gezonde en leuke wijze de hoogtepunten van Palermo bezoeken? Boek van een fietstour door Palermo. Deze worden aangeboden met een lokale Engelstalige gids die je alle ins en outs van de stad kan vertellen. Tijdens de ‘Palermo highlights fietstour’ kun je de kathedraal van Palermo, het Paleis van de Normandiërs en de prachtige pleinen van de stad ontdekken. De fietstochten starten dagelijks om 10:00 en 15:00 uur. Je kunt ook een fiets huren en zelf op pad gaan. Bij Baja Bikes kun je zowel de fietstocht als de losse fietshuur regelen.

Castello della Cuba

La Cuba is een middeleeuws kasteel dat in de Siciliaanse stad Palermo staat. De naam betekent letterlijk ‘de kubus’, een naam die begrijpelijk is als je de vorm van het gebouw ziet. Het gebouw wordt ook wel aangeduid als Palazzo della Cuba. Sinds de bouw in 1180 heeft het gebouw al meerdere aanpassingen en functies gehad. Zo werd het tijdens de pestepidemie in de zestiende eeuw gebruikt als hospitaal. Begin vorige eeuw kwam La Cuba in handen van de Italiaanse staat. Het was de intentie om het bouwwerk weer in de oude staat terug te brengen. Bij de restauratiewerkzaamheden is men in eerste instantie vooral aan de slag gegaan om aanpassingen uit de achttiende eeuw ongedaan te maken. Tot op heden is men nog lang niet klaar met de restauratie. Toch kun je het opmerkelijke gebouw tegen betaling al wel bezoeken.

Cruisehaven Palermo

De stad Palermo is een populaire stop op verschillende cruises die door het westelijke deel van de Middellandse Zee varen. Dankzij een cruise kun je binnen één dag kennismaken met Palermo. Voor sommigen zal de tijd die je in Palermo hebt te kort zijn, maar voor velen is een stadswandeling van een paar uur voldoende om een indruk van de stad te hebben en een aantal belangrijke bezienswaardigheden te bezoeken.

De cruisehaven van Palermo ligt bij de stad zelf. Hierdoor heb je geen bus of taxi nodig om Palermo in te gaan. Zodra je je cruiseschip verlaten hebt wandel je zo Palermo in. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een excursie te boeken waarbij je een aantal highlights van Palermo bezoekt. Veel cruisepassagiers kiezen er juist vanwege de korte afstand voor om Palermo op eigen houtje te ontdekken. Mocht je ervoor gekozen hebben om geen excursie via de cruisemaatschappij te boeken, dan is de kans redelijk groot dat je je uiteindelijk nog over laat halen door de vele taxirondleidingen en paardenkoetsiers die je op staan te wachten zodra je van de boot af komt.

Afval

Wat ons opgevallen is, is de enorme hoeveelheid afval die je in Palermo ziet op plekken waar ze niet thuishoren. Wat de oorzaak van deze vervuiling is, is ons niet geheel duidelijk. Wat vooral opviel is dat er vuilophopingen te zien waren die overduidelijk niet in één dag ontstaan zijn. De hoeveelheid straatvuil deed ons af en toe denken aan derdewereldlanden in Afrika en Azië die we bezocht hebben. Jammer dat Palermo zo onzorgvuldig omgaat met het straatvuil. Niet alleen is het niet al te hygiënisch, het is bovenal geen visitekaartje voor de stad.

Porta Nuova

Porta Nuova (Nieuwe Poort) is volgens ons de mooiste stadspoort van Palermo. Deze poort is gebouwd tussen 1569 en 1585. Een kleine honderd jaar later, in 1667, stortte de toren in als gevolg van een buskruitontploffing. Twee jaar later werd de toren herbouwd. De Corso Vittorio Emanuele loopt dwars door de poort heen. Dit is een van de belangrijkste en dus ook meest drukke straten van Palermo. Het valt dan ook niet mee om de Porta Nuova overdag op de foto te zetten zonder dat er verkeer doorheen rijdt.

Cassata van ijs

Een typisch Siciliaanse lekkernij is cassata. Vanwege de oorsprong wordt deze vaak ook aangeduid als ‘Cassata Siciliana’. Deze zoete traditie vind je in alle delen van Sicilië terug, maar kent haar oorsprong in Palermo. Oorspronkelijk is het een taart die bestaat uit cake die met vruchtensap of likeur besprenkeld wordt en waar lagen van gezoete ricotta en gekonfijte vruchten tussen zitten.De toplaag bestaat uit marsepein en meestal iets van gekonfijte vruchten ter decoratie. Hiervoor worden vooral citrusvruchten en kersen gebruikt.

Een variant die je inmiddels veel in Palermo ziet is die van ijs. In plaats van een traditionele taartvorm wordt deze vooral verkocht als rol. In menig ijssalon in de stad zie je de eigengemaakte cassata van ijs in de vitrines liggen.