Ragusa: stad op twee heuvels

Ragusa is een middelgrote stad in het zuidoostelijke deel van Sicilië. De stad is verdeeld in twee delen de oude stad ook wel Ibla genoemd en de nieuwe stad. Net als enkele andere steden in de omgeving is de stad tijdens de aardbeving van 1693 bijna in zijn geheel verwoest door een aardbeving en werd hij in barokke stijl opnieuw herbouwd. Het historische centrum van Ragusa is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Met name het historische centrum of Ibla van de stad Ragusa is erg de moeite waard om te bezoeken. De kronkelende schuine straatjes nemen je iedere keer mee naar een prachtig nieuw stukje van de stad. Tijdens je ontdekkingstocht in het middeleeuwse labyrint van de stad wordt je meerdere malen op schitterende vergezichten, prachtige kerken en indrukwekkende palazzo’s getrakteerd. De San Giorgio, de Kathedraal van Ragusa en het archeologisch park “Caucane” behoren tot de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad Ragusa.Duomo San Giorgio

De Duomo van San Giorgio is de kathedraal die gelegen is midden in het oude deel van Ragusa, Ragusa Ibla. In tegenstelling tot veel andere gebouwen overleefde deze kerk de aardbeving wel. Hij werd echter wel zwaar beschadigd. De architecten die ook de stad Noto onder handen namen tekende voor de restauratie van de kerk. Dit is goed te zien aan de vele barokke elementen die zijn aangebracht op het gebouw,. De voorkant van de kerk is fenomenaal met vele zuilen en versieringen. Vooral in de hogere gelegen delen van de stad zie je de prachtige koepel van de kerk overal bovenuit. Het barokke interieur van de kerk is prachtig, door de blauwige ramen aan de bovenkant van de koepel schijnt er blauw licht als de zon hier doorheen valt.Kathedraal van Ragusa Giovanni Battista

Deze kathedraal staat in het nieuwere gedeelte van Ragusa. Na de aardbeving van 1693 was een groot deel van het centrum van Ragusa verwoest. In de haast werd een kleine kerk opgetrokken zodat de getroffen inwoners van Ragusa kerkdiensten konden houden. Dit kerkje werd in 1706 vervangen door deze prachtige grote kerk in Siciliaanse barok. Onderaan is een zuilenrij met grote brede trappen die leiden tot aan een prachtig plein en de mooie voorgevel van het gebouw. De kerk is ieder jaar het middelpunt van de processie van San Giovanni waarbij het beeld van de heilige door de starten van Ragusa wordt gedragen.

Ragusa-Ibla

Ragusa-Ibla is het oude gedeelte van de stad Ragusa. Deze plaats was hoogstwaarschijnlijk al in de vroege prehistorie bewoond. Ragusa-Ibla ligt op een heuvel naast het nieuwe Ragusa. De stad is gebouwd in kleine bochtige straatjes oplopend tot de piazza del Duomo. Net als veel steden in Sicilië werd ook Ragusa zwaar getroffen door de aardbeving in 1693. Veel monumenten in de stad werden in die tijd in barokke stijl herbouwd. Maar liefst 14 gebouwen in Ragusa-Ibla staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Lopend door het doolhof van kleine straatjes van de stad is het net alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Piazza Matteotti

Dit plein is gelegen in het nieuwe gedeelte van Ragusa. Onder het plein is een parkeergarage wat het een ideale plats maakt om vanaf hier Ragusa te ontdekken. Op het plein staan enkele prachtige moderne beeldhouwwerken. Aan het plein zijn diverse grote gebouwen te vinden. De bibliotheek van Ragusa en het grote postkantoor van Ragusa vind je beiden aan dit plein.

Museo Benedettino

Het Museo Benedettino is een mooi museum behorende bij het nog steeds in werking zijnde klooster van Sint Benedictus in Ragusa-Ibla. In het klooster wonen Benedictijner nonnen en in het kleine, maar mooie museum krijg je een beeld van het leven van deze nonnen nu en in het verleden. De rondleiding wordt verzorgd door een medewerkster van het klooster die je alles kan vertellen over het leven van de nonnen. De rondleiding begint met een introductie van het leven van Benedictus en zijn leefregels. Daarna krijg je te zien hoe de nonnen zich hier aan houden en wat zij voor dagelijkse bezigheden hebben. Helaas zijn alle omschrijvingen in het ,museum in het Italiaans, maar de gids spreekt goed Engels en legt veel uit.

Portale di San Giorgio

Het Portale van San Giorgio is het enige onderdeel wat bewaard is gebleven van de kerk de San Giuseppe. De San Giuseppe ging verloren tijdens de grote aardbeving van 1693 en alleen het portaal bleef overeind staan. Het portaal bestaat uit twee rijen Korinthische zuilen met hierboven enkele bogen. In het midden van de bogen vinden we de heilige Sint Joris gezeten op zijn paard terwijl hij zijn speer door de draak heen steekt. In twee vierkanten reliëfs staat een adelaar afgebeeld. Dit was het teken van het huis van Aragon. Deze familie waren de beschermheren van de kerk uit de 14e eeuw.

Auditorium San Vincenzo Ferreri

Deze voormalige kerk wordt gebruikt als auditorium. Regelmatig vinden er lezingen en concerten plaats. De kerk is aan de buitenkant vrij sober. De ingang wordt gevormd door Korinthische zuilen en een neoklassieke timpaan. Naast de kerk stond oorspronkelijk een klooster, wat echter reeds is afgebroken. De binnenkant van de kerk is sober wat betreft kleur maar uitbundig in versieringen. De kerk heeft nog steeds een prachtig houten plafond. Het interieur is versierd met prachtig beeldhouwwerk. Stenen guirlandes en Korinthische zuilen vormen een prachtig geheel. In een ver verleden waren de muren versierd met schilderingen. Her en der zijn hier nog wat resten van te zien.

Giardino Ibleo

Dit mooie park is gelegen aan de voet van de heuvel van Ragusa_Ibla. Het werd aangelegd in de 19e eeuw voor de inwoners van het verder dichtbebouwde centrum. Enkele lokale edelen wilden een groene zone aanleggen voor de bewoners om heerlijk in te flaneren. Vanuit het park kijk je uit over de vallei van de Irminio. In het park vind je vele palmbomen en bankjes om even uit te rusten. Midden in het park staat het monument t voor de gevallenen voor de Eerste wereldoorlog. In het verleden werden er ook veel resten gevonden van een van de eerste bewoners van deze streek de Hybla.

Piazza Duomo

Het Piazza Duomo is het hart van het oude Ragusa. Aan het plein vind je de Duomo van Ragusa_Ibla. Het plein wordt verder omzoomd door mooie oude huizen. Een mooi voorbeeld is het palazzo Arezzo San Filippo. Je vindt er enkele cafés en restaurants en enkele winkeltjes. Er zit ook een prima ijssalon. Buiten het hoogseizoen is het een rustig pleintje. Vanaf dit plein kun je de oude binnenstad van Ragusa-Ibla goed ontdekken. Op loopafstand zijn hier enkele prachtige oude monumenten te vinden zoals De Portale di San Giorgio en de Chiesa San Giuseppe.

Chiesa San Giuseppe

De San Giuseppe is de kerk die behoort bij het Benedictijner klooster wat ernaast gelegen is. De San Giuseppe behoort bij een nonnenklooster. In dit klooster werden eeuwen lang de dochters van rijke families tot non gewijd. Dit is goed te zien aan de kerk in Barokke stijl. Naast de kenmerkende barokke versiering is er voornamelijk gekozen voor zachte lichtblauwe kleuren passend bij het nonnenklooster. De nonnen woonden natuurlijk de kerkdiensten niet tussen het gewone volk bij. Overal in de kerk zie je kleine schermpjes waarachter de nonnen de dienst konden volgen, ver weg van het gewone volk en de verlokkingen van het gewone leven.