Mestre: de vasteland-stad van Venetië

De Italiaanse stad Venetië bestaat uit de historische stad in de lagune en een aantal frazione op het vasteland. De grootste hiervan is Mestre, dat met bijna tweehonderdduizend inwoners ongeveer drie keer zoveel inwoners heeft dan het historische Venetië. Hoewel ze regelmatig in één adem genoemd worden is het contrast tussen Mestre en Venetië enorm. Daar waar Venetië je direct inpalmt met haar charme, daar is Mestre een stad waar je de schoonheid bijna met een vergrootglas moet gaan zoeken. Wie die moeite echter neemt die ziet dat ook Mestre mooie stukjes heeft die de moeite waard zijn. Het grootste deel van Mestre is dat echter niet. Mestre wordt vooral gebruikt als goedkope uitvalsbasis voor toeristen die Venetië willen bezoeken en als woonplaats voor de vele mensen die in Venetië hun geld verdienen aan het toerisme. Wonen en leven in Mestre is immers aanzienlijk goedkoper dan op de eilanden in de lagune.IJssalon GROM

Toen we over de autovrije straat Via Palazzo liepen zagen we ineens een naam die we al kenden uit Milaan: GROM. Deze ijssalon heeft filialen in meer dan dertig Italiaanse steden en staat bekend vanwege haar pure ingrediënten en onovertroffen smaak. Als je van ijs houdt dan mag je hier niet zomaar voorbijlopen. Je hebt waarschijnlijk het geluk dat deze vestiging minder druk is dan de vestigingen die we kennen in Milaan. Daar staan vrijwel altijd rijen met klanten te wachten. Hier in Mestre is die kans een stuk kleiner.

mestre-grom1Verschillende prijzen in een bar

In Italië hanteert men verschillende prijzen voor drankjes aan de bar en wanneer je aan een tafeltje zit. In sommige gevallen kan de prijs aan tafel het dubbele zijn van wat je aan de bar betaalt. Helaas is het niet overal altijd even duidelijk wat het prijsverschil is. Bij Caffe Vergnano 1882 in Mestre is het prijsverschil te zien op de prijslijst bij de deur. Deze verschillen vallen nog wel mee. In het iets verderop gelegen Venetië zijn de prijzen en de verschillen vaak veel groter.

Via Cappuccina

De beste route om vanaf het treinstation naar het centrum van Mestre te wandelen is via de Via Cappuccina. In ongeveer toen minuten loop je vanaf het busstation ten oosten van het treinstation naar het centrum. Aan het einde van Via Cappuccina loop je de deels autovrije Via Brenta Vecchia in. Door de Via Alessandro Poerio, direct langs het water, loop je verder het autovrije hart van Mestre in.

Piazza Erminio Ferretto

In het centrum van Mestre ligt Piazza Erminio Ferretto. Dit is het belangrijkste plein van Mestre en tevens het grootste autovrije plein in de stad. Aan Piazza Erminio Ferretto liggen diverse restaurants, winkels en bars. Als er evenementen georganiseerd worden in Mestre worden ze meestal op dit plein gehouden. De structuur van het plein stamt uit de middeleeuwen. Het vormde toen het hart van het dorp. Belangrijke bouwwerken aan Piazza Erminio Ferretto zijn de Duomo di San Lorenzo, Palazzo Da Re, Ponte delle Erbe en Torre dell’Orologio. Het plein werd in 1985 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en kreeg in 1997 een grootschalige herstructurering.

Torre dell’Orologio

De Torre dell’Orologio, ook wel aangeduid als Torre Civica di Mestre, is het meest opvallende gebouw van Mestre. De klokkentoren is één van de weinige echte bezienswaardigheden die de stad telt. De vierkante toren is opgebouwd uit bakstenen en heeft een hoogte van 24 meter. Geen serieuze hoogte, maar voldoende om zich te onderscheiden van de omringende gebouwen. Hoe oud de toren is, is niet bekend. Documenten uit de dertiende eeuw hebben het over de toren, maar er zijn sterke aanwijzingen dat de bouw van de toren omstreeks 1108 begonnen is. Het was toen onderdeel van de ommuring van het toenmalige Mestre. Het toenmalige kasteel, de muren en tien andere torens die er ooit gestaan hebben zijn inmiddels verdwenen. De huidige klokkentoren heeft al verschillende restauraties ondergaan. De toren is gratis te bezoeken van 10 tot 12:30 uur en van 16:00 tot 19:30 uur. Op maandag en feestdagen is de toren gesloten.

Le Barche

Aan het Piazza Barche ligt een overdekt winkelcentrum: Le Barche. Deze shopping mall telt acht verdiepingen. Denk niet dat je direct met een supergroot winkelcentrum te maken hebt, want de vloeroppervlakte per verdieping is klein. Wie inkopen wil doen die moet naar verdieping -1 gaan. daar zit supermarkt PAM. Populaire winkels in La Barche zijn modewinkels OVS, H&M en Mango. Doordeweeks en op zaterdag zijn de winkels van 9 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds geopend. Op zondag is Le Barche ook geopend. De winkels openen dan een uurtje later: om tien uur.

Met de trein naar Venetië

Mestre is een prima vertrekplek voor een tripje naar Venetië. Met de trein reis je in tien minuten vanaf station Mestre naar station Venetië Santa Lucia. Kaartjes koop je eenvoudig via de automaten op het station. Betalen kan zowel met contant geld als met de gangbare creditcards. Let wel op dat je met de maatschappij reist waarvoor je een kaartje gekocht hebt. Voor de terugweg van Venetië naar Mestre geldt uiteraard hetzelfde. Bij aankomst in Venetië kun je met de waterbus of watertaxi verder reizen naar je eindbestemming in Venetië.

Hotels in Mestre

Overnachten in Mestre is over het algemeen een stuk vriendelijker geprijsd dan wanneer je in Venetië wilt slapen. De hotels in Venetië worden dan ook vooral gebruikt als uitvalsbasis voor een stedentrip naar Venetië. Mestre telt om en nabij de honderd hotels, pensions en B&B’s. Er is veel verschil in de kwaliteit van de verschillende hotels. Zo heb je viersterrenhotels met gedateerde en stoffige kamers terwijl er eenvoudigere accommodaties zijn die het veel beter voor elkaar hebben. Kijk daarom vooral naar de reacties en beoordelingen van voormalige gasten als je een hotel in Mestre boekt. Let ook goed op waar je hotel ligt. Een hotel bij het vliegveld heeft bijvoorbeeld weinig nut als je vooral heen en weer wil pendelen naar Venetië. Andersom heeft een hotel bij het station weinig zin als je juist in het centrum van Mestre tijd door wilt brengen. De meeste toeristen die in Mestre overnachten die doen dat omdat ze naar Venetië willen gaan. Het is daarom van belang dat je hotel in de buurt van een trein, bus of waterbusverbinding ligt. Kijk ook goed naar de tijden waarop er gereden wordt.

Hotels in Mestre kun je onder andere bij booking zoeken en reserveren. Bij veel hotels kun je tot de dag van aankomst kosteloos annuleren.

Bus naar luchthaven Venetië Marco Polo

Vanaf treinstation Venezia-Mestre kun je met de bus naar het internationale vliegveld Venetië Marco-Polo nemen. De bussen vertrekken aan de oostelijke zijde van het station. Per uur rijden er gemiddeld ongeveer 3 tot 4 bussen. De koffers kunnen onder de bus in het bagageruim opgeborgen worden. De rit naar het vliegveld duurt ongeveer twintig minuten. Kaartjes voor de bus koop je bij de loketten bij de bushalte. Indien deze gesloten is kun je de buskaartjes ook kopen bij het cafetaria of bij de tabaksshop op het station. Vergeet niet om je kaartje bij het binnenstappen van de bus af te stempelen in de automaat.

Gesloten tijdens lunch

De meeste winkels in Mestre zijn tijdens de lunchtijd gesloten. Dit is vergelijkbaar met de Spaanse siësta. De winkels sluiten meestal tussen 12:30 en 13:00 hun deuren om later die middag rond half vier weer open te gaan. Uitzonderingen zijn supermarkten, tabakswinkels, kiosken en enkele winkels in het centrum van Mestre. Het gaat dan vooral om filialen van ketens zoals H&M en Footlocker.

Duomo di Mestre

In het centrum van Mestre is een dom te vinden. De volledige naam is Chiesa arcipretale e collegiata di San Lorenzo, maar in de volksmond wordt hij vooral Dom van Mestre ofwel Duamo di Mestre genoemd. De bouw van de huidige kerk is begonnen in 1781 en was gereed in het jaar 1805. De kerk is ontworpen door Bernardino Maccaruzzi. In de kerk zijn een aantal mooie neoclassicistische elementen terug te vinden.

Goedkoop parkeren bij het station

Als je met de trein of bus naar Venetië wilt gaan dan kun je je auto goedkoop in Mestre parkeren. De parking die recht tegenover treinstation Mestre zit rekent zeer schappelijke prijzen. Zo zul je voor een dagje parkeren 10 euro kwijt zijn of 16 euro voor een dag in het weekend of een feestdag. De keuze uit treinen naar Venetië is daarna enorm. Je kunt hier ook per uur betalen overigens. In de meeste gevallen zul je sneller aan het dagtarief komen.

Via Palazzo

De gezelligste straat van Mestre is Via Palazzo. Deze autovrije straat loopt vanaf de Torre dell’Orologio naar het Palazzo. Aan weerskanten van de straat zorgen bogengalerijen en terrasjes voor de nodige sfeer aan de straat. Wie door Via Palazzo loopt die moet zeker een stop maken bij IJssalon Grom, waar ze echt fantastisch ijs verkopen.

Bagage opslaan

Op het treinstation van Mestre kun je je bagage opslaan. Het ‘left luggage’ kantoor zit aan de noordkant van het perron en is dagelijks van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds geopend. Je betaalt per stuk, dus als je een kleine laptops bij je hebt of zo dan kun je die beter in je koffer stoppen als dat mogelijk is. Je betaalt een vast bedrag voor de eerste vijf uur en daarna betaal je per uur. De mogelijkheid om hier bagage op te slaan is ideaal als je overnacht hebt in Mestre en nog eventjes Venetië in wilt gaan zonder dat je je bagage mee wilt zeulen naar Venetië of eerst weer langs het hotel moet gaan voordat je naar het vliegveld gaat.