Verona: romantische stad aan de Adige

Verona is een middelgrote stad in de Italiaanse regio Veneto. Voor vakantiegangers die naar het Gardameer gaan is Verona in veel gevallen de dichtst bij gelegen echte stad. Aan het meer zelf komen er immers geen serieuze steden voor, waardoor toeristen al snel naar Verona uitwijken als ze een stad willen bezoeken.Verona is bekend vanwege de arena en Romeo & Julia. De arena is een Romeins amfitheater waar in de zomermaanden prachtige opera’s opgevoerd worden. Het verhaal van Shakespeare’s Romeo & Julia (Juliet) speelt zich af in Verona. Julia is gebaseerd op een vrouw die daadwerkelijk in Verona gewoond heeft.

Zeker de moeite waard

Wie zich afvraagt of Verona de moeite waard is om er speciaal naartoe te vliegen die durven wij een volmondig ‘ja’ te geven. Verona is geen Rome, Florence of Venetië, maar heeft zeker voldoende te bieden om gasten een paar dagen te vermaken. De historische binnenstad van Verona staat immers niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

TIP: de Verona Card

Als je redelijk wat musea en bezienswaardigheden in Verona wilt bezoeken dan is het zeker de overweging waard om een Verona Card aan te schaffen. Hiermee krijg je gratis toegang tot bijna twintig musea en bezienswaardigheden in Verona inclusief het beroemde amfitheater. Ook mag je gratis gebruik maken van de bussen die door de stad rijden.
Je kunt je Verona Card hier vooraf via internet kopen.

Plan je trip naar Verona

Ben je van plan om Verona te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties en meer! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar Verona reist!

Top activiteiten in Verona

Stadspas voor Verona

Bijna een kwart van alle Verona-bezoekers schaft de Verona Card aan. Met de Verona Card krijg je gratis toegang tot de belangrijkste attracties van Verona, maak je gratis gebruik van het OV in Verona en krijg je skip-the-line toegang tot de Arena van Verona.Piazza delle Erbe

De Piazza del Erbe is één van de twee mooiste pleinen van Verona. Dit oude marktplein is een levendig plein waar vroeger het Romeinse forum lag. Tegenwoordig wordt hier een dagelijkse markt gehouden en is het vrijwel altijd gezellig druk op de terrasjes. Het Piazza delle Erbe heeft aan alle kanten mooie gebouwen staan, die op zich al de moeite waard zijn om te bekijken. Dit zijn bijvoorbeeld het Palazzo Maffei, de Palazzo del Comune (met de Torre del Carceri) en het handelshuis Casa dei Mercanti.Signorvino

In zowel Milaan als Verona is Signorvino gevestigd. Deze zaken hebben als doel om de drie geneugten van het Italiaanse leven samen te brengen: wijn, koffie en eten. Signorvino is een samensmelting van wijnwinkel, restaurant en koffieshop. Er wordt bovenal een mooie en ruime selectie van Italiaanse wijnen verkocht. Rood, wit, rosé en prosecco staan er ingedeeld per wijnregio. De prijzen lopen zeer sterk uiteen, waardoor er voor iedere beurs wel een lekkere fles wijn te koop is.

Tussen de wijnen staan tafeltjes waar je wijn kunt drinken, maar ook kunt eten. Signorvino heeft een prima keuken waar de gerechten ook per regio ingedeeld staan op de menukaart. Op die manier kun je handig de bijpassende gerechten zoeken bij een wijnregio. Behalve volledige gerechten kun je ook plankjes bestellen met vleeswaren, kazen of andere lekkernijen. Signorvino zit aan de Corso Porta Nuova 2 in Verona. Dat is op zo’n honderd meter van de Portoni della Brà, de veertiende eeuwse stadspoort.

Piazza Bra

Een groen hart met daar omheen een aantal indrukwekkende gebouwen en een lange reeks met restaurants (en terrasjes). Dat is het grotendeels autovrije plein Piazza Bra in één zin. De aanwezigheid van het ongeveer tweeduizend jaar oude amfitheater een de noordkant van het plein zorgt voor een prachtige sfeer. En wie geluk heeft die kan vanaf het terras of elders op het plein meegenieten van muziek die vanuit de arena de omgeving vult. Aan de oost- en zuidzijde staan twee fraaie gebouwen: het Palazzo Barbieri en het Palazzo Della Gran Guardia.

Uitzicht over Verona

Er zijn verschillende plekken die een mooi uitzicht bieden op de stad. Zo kun je vanaf diverse plekken langs de rivier Adige fraai uitkijken op een stukje van de stad. De ene oever biedt vaak een mooi zicht op de andere oever. De beste plek echter om een uitzicht over Verona te krijgen is de Torre dei Lamberti. Deze uit de twaalfde eeuw stammende toren biedt vanaf twee verschillende hoogtes een panoramisch uitzicht over de stad. Wat je overigens meteen op zult vallen is hoeveel daken in Verona voorzien zijn van rode dakpannen.

Om van het uitzicht te kunnen genieten moet je eerst entree betalen. Daarna kun je per lift of trap naar boven. Het laatste stukje dien je altijd via de trap af te leggen.

Portoni della Brà

Als je vanuit de Corso Porta Nova naar de oude binnenstad gaat dan kom je eerst de Portoni della Brà op je pad tegen. Deze oude stadspoort ontsluit de Piazza Bra van de buitenwereld. De Portoni della Brà is oorspronkelijk niet als stadspoort bedoeld, maar als een passage tussen de Citadel en de Castelvecchio. Portoni della Brà stamt uit het jaar 1389. Aan de rechterzijde gezien vanuit het zuiden) wordt de muur met twee doorgangen geflankeerd door een bakstenen wachttoren die in het begin van de zeventiende eeuw toegevoegd werd.

Via Mazzini

Als je gaat winkelen in Verona dan kom je zonder enige twijfel vanzelf uit in de Via Mazzini. Deze autovrije straat begint aan de Piazza Brà, ter hoogte van de Arena van Verona, en loopt in noordoostelijke richting naar de Via Cappello, waar het huis van Juliet staat. Via Mazzini bestaat vooral uit vrij veel modewinkels. Hier vindt je de grote merken zoals Louis Vuitton en Gucci, maar ook wat lokale winkels met de laatste Italiaanse mode.

Piazza dei Signori

Op honderd meter van het Piazza delle Erbe ligt een ander mooi plein: het Piazza dei Signori. Rondom dit autoluwe plein staan een aantal fraaie gebouwen zoals het Palazzo della Region en het Palazzo del Capitano. In het midden van het plein staat het standbeeld van Durante (Dante) degli Alighieri. De terrasjes aan de westkant worden tijdens aangename avonden goed bezocht. Niet alleen door toeristen, maar vooral ook door locals. De locatie is vooral populair onder gezinnen met kinderen, omdat de kids hier naar hartelust kunnen spelen op het plein terwijl pa en ma nog heerlijk zitten te tafelen.

Museum Lapidario Maffeiano

Museo Lapidario Maffeiano is één van de oudste archeologische musea van Europa. Er worden vooral Romeinse, Griekse en Etruskische vondsten getoond. Voorloper van het museum is een verzameling van 28 inscripties. In 1716 is het daadwerkelijke museum van start gegaan. Het is geen groot museum, maar biedt wel een mooie collectie aan reliëfs, gedenkstenen, inscripties en urnen.

(C) foto: wikipedia | Hans Weingartz

Het Gardameer

Verona ligt op ongeveer 20 tot 25 kilometer van het Gardameer af. Dit meer is het grootste meer van Italië en een populaire toeristische bestemming. Wie een stedentrip naar Verona boekt die kan dit daardoor ideaal combineren met een bezoek aan het Gardameer. Je kunt met de trein naar Pescheira of Desenzano gaan, maar je kunt natuurlijk ook voor een dag (of langer) een auto huren en een paar dorpen in de zuidoosthoek van het meer bezoeken. Met name Lazise, Bardolino en Sirmione zijn populaire dorpen aan het Gardameer.

Dante Alighieri

De Italiaanse dichter/schrijver Durante degli Alighieri is bekend vanwege zijn gedicht De goddelijke komedie, die uit drie delen bestaat (Inferno, Purgatorio en Paradiso). Fans van de hedendaagse schrijver Dan Brown zullen Dante, zoals Durante degli Alighieri kortweg genoemd wordt, vooral kennen vanwege het boek Inferno. Dante was geboren in Florence en woonde daar totdat hij in het jaar 1302 verbannen werd na een staatsgreep. Dante was inmiddels ook politicus en zijn politieke tegenstanders namen de macht over in Florence. Na zijn verbanning is hij door Italië gaan zwerven. Hierbij heeft hij ongeveer 7 jaar in Verona gewoond: van 1303 tot 1304 en van 1312 tot 1318.

Tegenwoordig wordt Dante gezien als één van de grootste schrijvers uit de middeleeuwen. Ter ere van Dante’s verblijf in Verona heeft het stadsbestuur in 1863 besloten dat er een standbeeld van Dante moest komen in Verona. Een toen nog onbekende kunstenaar, Ugo Zannoni, heeft de toenmalige inschrijving gewonnen. Zijn beeld van Dante werd in de vroege ochtend van 14 mei 1865 onthuld op het Piazza dei Signori. Tegenwoordig neemt Dante’s standbeeld nog steeds een prominente plek in midden op dit prachtige plein.

Arena van Verona

Dé Arena staat in Verona, niet in Amsterdam. Het ongeveer tweeduizend oude amfitheater is het bekendste bouwwerk van Verona. Jaarlijks komen duizenden toeristen speciaal vanwege de arena naar Verona. Niet alleen om het amfitheater te zien, maar vooral om in de zomermaanden van de opera-uitvoeringen te genieten. Tegelijkertijd kunnen er maximaal 22.000 mensen genieten van de geweldige akoestiek in de arena.

De arena is in 1117 deels vernietigd door een aardbeving. Pas eeuwen later is de arena weer als theater in gebruik genomen. De buitenste ring bestaat nog uit stenen lagen, het hart van de arena bestaat uit metalen stoeltjes.

De Arena van Verona is overdag te bezoeken zonder dat je een voorstelling bezoekt. Na betaling van enkele euro’s entreegeld kun je het amfitheater en de catacomben bewonderen.

Porta Borsari

Eén van de stadspoorten van Verona is de oude Romeinse poort Porta Borsari. De huidige poort stamt uit de eerste eeuw na Christus en is gebouwd over een nog oudere poort heen. De poort lag op de Via Postumia, een weg die toen de belangrijkste toegangsweg naar het oude Verona was. De façade is gemaakt van kalksteen en bevat twee arcades. Daarboven is een uit twee verdiepingen bestaande muur gebouwd, waar een twaalftal gebogen ramen zitten.

Olivo

In Verona zijn er ontzettend veel plekken waar je goed tot zeer goed kunt eten. Ons favoriete restaurant is Olivo. Dit Italiaanse restaurant ligt aan de Piazza Bra, het plein waar  ook de Verona Arena staat. Olivo biedt hoofdzakelijk Italiaanse gerechten aan, maar er staan ook een aantal minder Italiaanse gerechten op de kaart zoals couscous en kipspiesjes met currysaus. Oliva biedt wat ons betreft een mooie prijs-/kwaliteitsverhouding. Geen toeristenvallen, maar gewoon heerlijk eten tegen een eerlijke prijs. En nee, dit bericht is niet door Olivo gesponsord 😉

Casa di Giulietta

Het toneeldrama ‘Romeo en Julia’ speelt zich af in Verona. Volgens de overlevering is het fictieve verhaal van Shakespear gebaseerd op een vrouw die daadwerkelijk in Verona gewoond heeft. Het veertiende eeuwse huis waar zij gewoond heeft is tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid. Dagelijks bezoeken honderden tot duizenden toeristen het Casa di Giulietta. Casa Capuleti, zoals het huis eigenlijk heet, is een soort van bedevaartsoord geworden voor verliefde stelletjes. Men komt vooral om de rechterborst van het bronzen standbeeld van Julia te betasten. Dit zou immers geluk brengen in de liefde.

Het balkon van Julia is overigens pas in de vorige eeuw aangebracht aan het pand. Het balkon is populair onder toeristen om de rol van Julia te spelen, terwijl een reisgenoot daar een foto van maakt.

Grand Hotel Verona

Tijdens ons verblijf in Verona hebben we in het Grand Hotel Verona overnacht. Dit luxe viersterrenhotel zit aan de Corso Porta Nuova, wat één van de belangrijkste toegangsstraten is naar het oude stadscentrum van Verona. Het elegante hotel is eigenlijk ideaal gelegen, want je zit er op iets meer dan vijf loopminuten van het treinstation van Verona en op een vijf tot zeven minuten lopen van de Piazza Brà, waar je meteen oog in oog staat met de prachtige arena van Verona. De kamers zijn van alle gewenste gemakken voorzien. Niet geheel onbelangrijk is het feit dat de bedden zeer comfortabel zijn, wat de nachtrust ten goede komt. De inrichting laat zich het beste omschrijven als art-nouveau. Andere pluspunten van het hotel zijn de prima internetverbinding (gratis, via wi-fi) en het goed verzorgde ontbijt. Wat ons betreft een hotel dat we de volgende keer als we in Verona zijn zeker weer gaan boeken!

>>> Grand Hotel Verona (****)

Beste reisperiode

De beste reistijd om Verona te bezoeken is vanaf mei tot en met september. De temperatuur is dan over het algemeen aangenaam en de zon schijnt vrij uitbundig. Houd er wel rekening mee dat ook in de zomer de kans op een regen- of onweersbui altijd aanwezig is. Verona is niet helemaal zonzeker. In de zomermaanden komen de kleuren van de stad het mooist tot haar recht. De terrassen zitten vol, het buitenleven draait optimaal.De zomermaanden zijn ook de enige maanden dat je in de arena kunt genieten van de indrukwekkende operavoorstellingen waar Verona zo beroemd om is.

Twee shifts

Tijdens het avondeten in Verona zie je een zelfde ritueel vrijwel dagelijks gebeuren. Er wordt eigenlijk in twee shifts gegeten. Eerst gaan de toeristen aan tafel die uit Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittanië en Rusland komen. Zij gaan meestal zo rond een uur of 7 ’s avonds eten. Soms eerder, soms ook wat later. Pas tegen een uur of negen stromen de terrassen en restaurants vol met Italianen. Op dat moment zijn de meeste toeristen al klaar met eten. Voor de Italianen begint de meestal vier gangen tellende avondmaaltijd dan pas.

Venchi

Lopend door de Via Cappello, onderweg naar het huis van Julia, werd onze aandacht getrokken door een bord waarop vermeld stond “Cioccolato per tradizione, gelato per passione”. Op dat moment moet je als ijs- en chocoladeliefhebber wel naar binnen lopen. Dat hebben we gedaan en hebben toen voor het eerst kennis gemaakt met het ijs van Venchi. De historie van het bedrijf is terug te voeren naar het jaar 1857 toen chocolatier Silviano Venchi zijn eerste chocoladewinkel opende in Turijn. Pas in het jaar 2006 is ijs toegevoegd aan het assortiment van Vechi. De samensmelting van fantastische chocolade met heerlijk ijs zorgen ervoor dat je Venchi niet mag passeren als je in Verona bent. Inmiddels is dit bedrijf uitgegroeid tot een keten van tientallen ijssalons in Italië en wereldwijd (o.a. Londen, Singapore, Tokio, Rio de Janeiro en New York).

Castelvecchio

Aan de rivier Aldige staat de rode bakstenen burcht Castelvecchio. Dit kasteel is gebouwd door de Scaligeri-familie. Het was een van de belangrijkste militaire gebouwen die de familie ten tijde van hun heerschappij over de regio aan het eind van de middeleeuwen bezaten. Tegenwoordig doet het kasteel grotendeels dienst als museum: het Museu Civico di Castelvecchio. Het museum toont vooral lokale kunst zoals sculpturen, fresco’s en schilderijen. Vanaf het museum heb je een mooi uitzicht over de bijbehorende voetgangersbrug die over de Aldige ligt.

Gratis drinkwater

Als je dorst krijgt terwijl je in Verona aan het winkelen bent dan kun je gratis water drinken uit het waterfontein dat zich ongeveer in het midden van winkelstraat Via Mazzini bevindt. Het water is heerlijk koel en prima van smaak. Er wordt in de warmere maanden dan ook gretig gebruik van gemaakt. Wie toevallig nog een leeg flesje heeft die kan deze hier uiteraard ook vullen om onderweg ook nog de dorst te kunnen stillen.

Torre dei Lamberti

Centraal in het oude centrum van Verona staat de Torre dei Lamberti. Deze 84 meter hoge toren staat tussen de sfeervolle pleinen Piazza delle Erbe en Piazza dei Signori in. De bouw van de toren startte in het jaar 1172. In 1403 werd de top van de toren vernietigd door een blikseminslag. Pas in 1448 begin men met het herstel van de toren. Zestien jaar later was men hiermee klaar. In 1779 werd de grote klok toegevoegd die nu nog zo prominent aan de buitenkant aanwezig is.

In de toren zijn vier klokbellen aangebracht. Deze luiden ieder half uur. Wie de toren bezoekt is dus gewaarschuwd. De toren is dagelijks tegen betaling te bezoeken. Een groot deel van de tocht naar boven kun je per lift afleggen. Je bent dan vrijwel direct op het eerste uitkijkpunt. Voor het hoogste plekje dat je kunt bezoeken moet je nog enkele tientallen treden omhoog lopen.

Mocht je geen zin hebben om de lift te nemen dan kun je ook de hele hoogte via de trap bedwingen. Het betreft geen nauwe trap met ongemakkelijke stenen treden, maar een stalen trap waarop je normaal kunt lopen en elkaar ook zonder al te veel moeite kunt passeren.

Citysightseeing Verona

Onder de naam “Citysightseeing Verona” rijden er hop on, hop off bussen door het centrum van Verona. Deze rode toeristenbussen rijden langs de belangrijke bezienswaardigheden van Verona en stoppen op veel plaatsen. Je kunt als passagier onbeperkt in- en uitstappen binnen de geldigheidsduur van je kaartje (één dag). Er worden twee routes gereden. Wij vragen ons eerlijk gezegd af of dit wel de manier is om Verona te ontdekken. Als je een beetje goed ter been bent kun je dit in twee dagen ook gemakkelijk te voet doen. Het voordeel van wandelen is dat je veel meer ziet en de sfeer van de stad echt proeft. Mocht je slechts één dag hebben dan is de hop on hop off bus vaak wel een goed alternatief. Je kunt je energie dan in de musea en bezienswaardigheden gebruiken in plaats van de hele stad te voet te doorkruisen. Je kunt de tickets voor CitySightseeing Verona vooraf via internet bestellen.

Verona Bike

Fietsen in Verona kun je onder andere doen via het fietsverhuursysteem Verona Bike. Het is een systeem zoals je dat in meer steden ziet. Je registreert je vooraf via internet, betaalt een kleine vergoeding per dag (of andere periode) en kunt met jouw code fietsen lenen bij de verschillende fietsstations in de stad. Gebruik van de fietsen is gratis, zolang je ze maximaal een half uur aaneengesloten gebruikt. Na een half uur begint de teller te lopen. Het is dus de bedoeling dat je telkens van station naar station fietst.

Toeristentreintje

Onder de naam “Verona Tour” wordt er in Verona een stadstour aangeboden met een toeristentreintje. Leuk voor mensen die er van houden, maar wij zijn van mening dat je een stad veel beter in je opneemt als je er door heen wandelt. Wie zich toch niet kan bedwingen die kan op Piazza Bra opstappen voor een rondje door de binnenstad van Verona.