Lecce: het Florence van de barok

Lecce is een prachtige barokke stad in het zuiden van Italië in de regio Puglia. Lecce wordt het “Florence van de Barok” genoemd, vanwege de overvloed aan barokke architectuur. Net als veel steden in het zuiden van Italië heeft Lecce een lange en bewogen geschiedenis. Die van Lecce begint al in de zevende eeuw voor Christus, toen de stad gesticht werd door de Grieken. Later zou de stad worden ingelijfd door het Romeinse Rijk. Verschillende bezienswaardigheden en gebouwen in de stad herinneren nog aan deze periode.
Lecce is een van de populairste steden in Puglia als het gaat om een stedentrip, zeker voor toeristen die op vakantie zijn in Puglia. In het prachtige historische centrum van kun je heerlijk slenteren door de smalle straatjes en langs de oude gevels. Geen zin meer om te lopen, zoek dan een gezellig pleintje op om wat te drinken en van de heerlijke typische keuken van Puglia te genieten. Tijdens een bezoek aan Lecce mag je zeker niet vergeten een versgebakken pasticciotto te proeven. Volgens de Italianen worden de lekkerste in deze stad gebakken.Amfitheater van Lecce

Het amfitheater van Lecce is in het begin van de twintigste eeuw herontdekt. Niet veel later werd deze archeologische vondst weer helemaal blootgelegd. Nu is er nog en klein stuk te zien van het ooit vijf verdiepingen hoge bouwwerk. Het amfitheater is gebouwd ergens tussen de eerste en tweede eeuw. Toen het af was, konden er 25.000 bezoekers in het amfitheater. Er werden gladiatorengevechten georganiseerd, om de soldaten die in de regio waren gelegerd te vermaken. Na de val van het Romeinse Rijk, verloor het gebouw zijn functie en werden er huizen en andere gebouwen bovenop gebouwd. Nu is het gebouw voor een deel weer in ere hersteld en worden er met regelmaat voorstellingen en concerten gehouden. Het amfitheater is te vinden op het Piazza Sant’Oronzo.Chiesa di Sant’Antonio della Piazza

De Chiesa di Sant’Antonio della Piazza, ook wel bekend als de Chiesa San Guiseppe is een zestiende-eeuwse kerk in het historische centrum van Lecce. Oorspronkelijk was er naast een kerk een klooster, maar dat moest in het begin van de negentiende eeuw plaatsmaken voor huizen. In de achttiende werd de kerk vergroot en zijn uiterlijk veranderd. Aan de zijkant van de kerk is nu nog steeds de oude zestiende-eeuwse entree met roosvenster te zien. De kerk heeft de vorm van een Latijns kruis en is omringt door vijf kapellen. Van het originele zestiende-eeuwse meubilair, zijn alleen het koor en het orgel bewaard gebleven. De rest van het interieur is vervangen in de achttiende eeuw. Inclusief het monumentale altaar.

Dom van Lecce

De Dom van Lecce is het belangrijkste en grootste barokke gebouw van de stad. De Dom van Lecce of de cattedrale metropolitana di Santa Maria Assunta, zoals hij ook genoemd wordt, is gebouwd in de twaalfde eeuw, maar heeft sindsdien behoorlijk wat veranderingen ondergaan. De Dom van Lecce is gewijd aan Maria en aan Orontius van Lecce. De eerste bisschop van Lecce, uit de eerste eeuw. Volgens de overleveringen zou hij een leerling van Paulus zijn geweest. Hij werd in het jaar 68 onthoofd, door Romeinse soldaten.

De Dom van Lecce heeft de vorm van een Latijns kruis en is binnen en buiten prachtig versierd met barokke elementen. Deze specifieke stijl wordt ook wel de Lecce barok genoemd. Op de voorgevel staat een standbeeld van Orontius van Lecce. Ook aan de binnenzijde zijn er behoorlijk wat verwijzingen naar deze bisschop te vinden. Zo zien we op het plafond drie schilderijen, die een deel van het leven van Orontius vertellen.

Porta Napoli

De porta Napoli is een zestiende-eeuwse stadspoort, die onderdeel uitmaakte van de stadsmuren van Lecce. Tegelijkertijd was het een triomfboog, om te vieren dat de Turken uit de regio verdreven waren. De porta Napoli was een van de drie stadspoorten die, toen de ommuring van Lecce nog intact was, toegang verschafte tot de stad. De poort dankt zijn naam aan het feit dat, de poort aan de weg ligt die Lecce met Napels verbindt. In de negentiende eeuw, toen de stadsmuren van Lecce gereconstrueerd werden, verdween de originele functie van de poort. Vanwege zijn schoonheid werd besloten de poort te laten staan, maar de stadsmuur werd een beide zijden van de poort verwijderd.

Piazza del Duomo

Lecce is de barokke hoofdstad van Puglia, het Piazza del Duomo is als het gaat om barokke architectuur het hoogtepunt van de stad. Het plein wordt omgeven door de mooiste barokke gebouwen van Lecce. Belangrijkste gebouw op het plein is natuurlijk de Dom van Lecce, maar ook de klokkentoren, het bisschoppelijke paleis en het seminarie zijn prachtig. Het plein is vrij toegankelijk en vanuit iedere hoek ziet het er weer anders uit. Het merendeel van de gebouwen op dit plein stammen uit de twaalfde eeuw, maar kregen hun huidige uiterlijk in de achttiende eeuw. Het was de architect Guiseppe Zimbalo, die deze renovatie in de barokstijl overzag.

In de avonduren wordt het plein prachtig uitgelicht, waardoor het nog mooier lijkt dan dat het in werkelijkheid is. Bezoek je het Piazza del Duomo in het weekend dan, is de kans groot dat het plein wordt ingenomen door pasgetrouwde stelletjes die op het plein foto’s aan het maken zijn.

Winkelen in Lecce

Ben je op zoek naar leuke en unieke winkeltjes en boetieks, dan is er in het historische centrum van Lecce meer dan genoeg te vinden. De bekendste winkelstraat is de Vittoria Emanual. Verder kom je er leuke souvenirwinkels tegen, waar het beroemde papier-maché uit Lecce kunt kopen, maar ook leuke en gekke winkeltjes die je alleen in Lecce ziet. Ben je op zoek naar de grote warenhuizen en bekende winkelketens, dan moet je in een van de winkelcentra aan de rand van de stad zijn. Er zijn in de omgeving van Lecce een aantal grotere winkelcentra te vinden. Deze bestaan meestal uit een grote supermarkt en een tiental winkels. Bekend zijn het Centro Commerciale Mongolfiera en het Centro Commerciale di Cavallino.

Fontana dell’Armonia

De fontana dell’Armonia of de fontein van de Harmonie, is in 1927 in Lecce gebouwd om te vieren dat het water van de rivier de Sele, met een aquaduct naar Lecce werd geleid. Dit maakte deel uit van het Acquedotto Pugliese, een groot plan om heel Puglia van water te voorzien. Ondertussen is het merendeel van de tunnels en aquaducten niet meer in gebruikt, maar de fontein staat nog steeds in het centrum van Lecce. De fontein is ontworpen door Antonio Mazzotta. Op de fontein zien we twee bronzen minnaars, bovenop orgelpijpen staan. Deze minnaars lessen elkaars dorst door elkaar uit een schelp te laten drinken. Het beeld is tweemaal verwijderd van zijn plaats, maar is sinds 1990 weer op zijn originele plek in de viale Guglielmo Marconi.