Florence: la bella

Florence is de hoofdstad en de grootste stad van de regio Toscane. Daarnaast is het de populairste toeristische bestemming in de regio. Ieder jaar komen er miljoenen toeristen naar de stad toe om er de vele kunstwerken en de schitterende architectuur met eigen ogen te aanschouwen. Veel van de grootste en bekendste kunstenaars uit de renaissance komen uit Florence of hebben een deel van hun leven hier doorgebracht. Veel van de rijkdom van Florence is te danken aan de familie de’Medici. Deze bijzonder rijke familie lieten meerdere paleizen, kerken en musea in de stad bouwen. Later werden al deze kunstschatten geschonken aan de stad Florence. Mede hierdoor is Florence één van de rijkste steden ter wereld op het gebied van kunst en architectuur. Natuurlijk heeft de stad meer te bieden dan de vele hoogtepunten uit de renaissance maar het merendeel van de toeristen bezochten de stad om zijn vele kunstschatten. Florence staat tevens bekend als een uitstekende winkelstad alle grote merken zijn er te vinden. Dit aangevuld met leuke kleine en unieke winkeltjes maken van Florence een waar shopparadijs. Florence staat bekend om zijn leren schoenen, tassen en jassen. In het historische centrum van Florence zijn er tal van leuke een gezellige osteria’s, restaurants en eetcafeetjes te vinden. Natuurlijk zijn er in Florence genoeg ijssalons te vinden.Santa Maria del Fiore

De Santa Maria del Fiore of te wel de dom van Florence staat ook wel beter bekend als de Duomo. Niet verwonderlijk natuurlijk. Naast de prachtig marmeren façade is het de koepel een van de opvallendste onderdelen van de kerk. De Santa Maria del Fiore is een van de grootste kathedralen van Europa. Aan alles aan de kerk zie je de macht en rijkdom die Florence had in die tijd. Met de bouw van de kerk werd gestart in 1296. Diverse architecten werkten gedurende de bouwjaren aan het project. De bouw kwam meerdere malen stil te liggen ,maar werd uiteindelijk in 1472 een einde. Het ontwerp werd gemaakt door Arnolfo di Cambio en hij was de eerste bouwmeester van het project. Na zijn dood lag de bouw enkele jaren stil om weer opgepakt te worden door Giotto de Bondone. Zijn werk is vooral zichtbaar door de Campanille naast de kathedraal. Bekendste onderdeel van de kathedraal werd natuurlijk ontworpen door Brunellesci.
santamariadelfiore-2
De dom was een van de laatste onderdelen die werden voltooid aan de bouw. Gedurende de bouw werd het ontwerp ook diverse malen aangepast aan de smaak van die tijd. Hoewel de buitenkant van de kerk erg rijk versierd is met marmer is de binnenkant van de kerk behoorlijk sober. De vloer en de beschilderde koepel van de kerk zijn de kleurrijkste delen. Buiten een aantal muurschilderingen is het een vrij sober gebouw. Bij een bezoek aan de kerk, wat overigens gratis is, dient men rekening te houden met de kleding. Te blote schouders of korte rokjes zijn niet toegestaan. Met een sjaal om dit te bedekken zijn de suppoosten meestal al tevreden.Ponte Vecchio

De Ponte vecchio is de beroemdste brug in Florence. De brug over de Arno trekt iedere dag vele toeristen. De brug is volledig bebouwd met kleine juwelenwinkeltjes. De hele brug schittert je van achter de etalages tegemoet. Al in de Romeinse tijd liep hier een brug over de Arno, maar pas in de middeleeuwen werd deze van steen gemaakt. Hij doorstond heel wat ontberingen. Ondanks overstromingen en bombardementen staat de brug nog steeds overeind. Oorspronkelijk waren er op de brug vooral leerlooiers te vinden. Zij konden vanaf de brug hun afval makkelijk de rivier in gooien. Pas in de 16e eeuw wilden de De Medici familie de brug wat opwaarderen en werden de leerlooiers vervangen door juweliers. Boven de brug loopt de Corridori Vassari. Deze gang was bedoelt voor de De Medici familie. Zij konden, zonder de brug tussen het plebs te moeten oversteken, zo makkelijk van Palazzo Veccio naar Palazzo Pitti komen. De gang loopt om de Manelli toren heen. Deze toren werd in de middeleeuwen al gebouwd om de brug te verdedigen. De eigenaars van de toren weigerde deze af te bereken ten gunsten van de Corridorio. Op de Ponte Vecchio zijn altijd vel toeristen te vinden. Vooral rondom het open stuk bij de buste van Benvenutto Cellini.

Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is het bestuurscentrum van de stad Florence. Eeuwenlang werd de stadstaat vanuit dit paleis geregeerd en nog steeds gebruikt de stad Florence de zaal van 500 voor officiële gelegenheden. Het paleis staat aan het piazalla della Signora. Het paleis is prachtig. De binnenkomst is al in een sprookjesachtige binnenplaats. Eenmaal de trappen op kom je in prachtig gedecoreerde vertrekken. In de meeste kamers staan geen meubels meer. Dit is echter niet erg, aangezien het alleen maar af zou doen van het zicht op de muur en plafondschilderingen. Die zijn namelijk echt prachtig. Naast de ruimtes zelf zijn er ook enkele museumstukken te bewonderen. Dantes dodenmasker staat opgesteld in een van de gangen en er zijn diverse kunstwerken te bewonderen.
palazzovecchio-2
Bijzonder ook is de kaartenkamer met oude kaarten en een antieke wereldbol. De zaal van 500 is het indrukwekkendste vertrek. De wanddecoraties zijn van Vasari. Tegen de wanden zijn diverse beelden geplaats, een van de belden is van Michelangelo. Onderdeel van het bezoek is ook het beklimmen van de toren van het paleis. Hier vanaf heb je een prachtig zicht op de stad. Via de Corridorio Vassari konden de Medici zich verplaatsen van het Palazzo Vecchio naar het Palazzo Pitti.

Santa Croce

Santa Croce is één van de belangrijkste monumenten in Florence. Deze kerk herbergt naast vele kunstschatten ook de graven van verschillende beroemde Florentijnen. Dante heeft een een monument, Galileo, Machiavelli, Michelangelo, Vasari en Buonarotti liggen hier allen begraven.
santacroce
Bij de ingang van de met wit en groen marmer belegde kerk staat ook een beeld van Dante Aleghieri. Naast de prachtige kerk is er ook een klooster aan de kerk wat te bezoeken is. De monniken die hier nog steeds wonen staan bekend om hun uitstekende leerbewerkingsvaardigheden. Een van de kapellen, de Pazzi kapel is een van de hoogtepunten uit de Renaissance bouwkunst.

Baptisterium

Het Baptisterium is gelegen net naast de Duomo, de dom van Florence. Op de plaats waar het Baptisterium staat heeft na alle waarschijnlijkheid al in de Romeinse tijd een doopvont gestaan. In die tijd was het doopvont een groot bad waar men in zijn geheel in ondergedompeld werd. De familie d’Medici zorgde ervoor dat het baptisterium zijn huidige verschijningsvorm kreeg. Aan de buitenkant is het Baptisterium bekleedt met hetzelfde marmer in wit en groen als de kerk en de campanile. De deuren van het Baptisterium zijn erg opvallend. In diverse panelen vertellen ze het verhaal van jezus Christus, verhalen van Johannes de Doper en verhalen uit het oude testament. Ook aan de binnenkant is het baptisterium erg mooi. Vooral het plafond is spectaculair. In mozaïek zijn ook hier weer diverse verhalen uit het oude testament te bewonderen. De verhalen van Jozef, Jezus en Johannes de Doper komen in prachtige kleuren tot leven.

Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo ligt hoog boven de stad en is een prachtig uitzichtpunt. Het plein heeft een grote parkeerplaats waar met grote regelmaat bussen en auto’s vol toeristen stoppen om vanuit dit punt een foto te maken van de stad. Je kunt van hieruit dan ook echt alle mooie gebouwen van de stad Florence goed zien. Midden op het plein staat wederom weer een replica van Michelangelo’s David. Deze keer uitgevoerd in brons. Je kunt het plein vrij simpel van onderaan de stad bereiken via een serie lange trappen. Een fikse klim, maar het uitzicht is het waard.

Corridoio Vasariano

De Corridoio Vasariano is een van de bijzonderste kunstgalerijen ter wereld. Nergens loop je zo dicht op de diverse kunstwerken als in deze gang. De gang werd opgericht in de 16e eeuw in opdracht van Cosimo de’ Medici I. Hij was het beu steeds tussen het gepeupel te moeten lopen op de Ponte Vecchio als hij van zijn Palazzo Pitti naar het Palazzo Vecchio liep. De gang werd ontworpen door Giorgio Vasari en is ongeveer 1 km lang. De gang loopt vanaf het Palazzo Vecchio door het Uffizi over de Ponte Vecchio langs de Chiesa di Santa Felicitakerk om te eindigen in het Palazzo Pitti. De gang maakt een klein omweggetje rondom de Manellitoren. De familie Manelli die deze toren in het bezit had weigerde deze af te breken voor Cosimo de Medici. De gang is beperkt te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Galileomuseum

Een van de beroemdste inwoners van Florence is Galileo Galilei. Deze wis, natuurkundige en astronoom is vooral bekend van zijn verbeterde versie  van de telescoop en verdere verdediging van de theorie van Copernicus. De zon is het middelpunt van het heelal en niet de aarde. Dit gezichtspunt zorgde ervoor dat hij, net als Copernicus, in conflict kwam met de kerk. Ondanks zijn huisarrest slaagde hij er in een aantal van zijn werken naar Nederland te laten smokkelen en daar uit te laten geven. Galileo stierf in Florence en ligt begraven in de Santa Croce. Het Galileomuseum verteld het verhaal van zijn leven en ontdekkingen. Er zijn diverse oude telescopen en wereldbollen te zien.

Campanile

De Campanile is de klokkentoren naast de Duomo. De toren wordt ook wel Giotto’s toren genoemd. Na de ontwerper van de toren Giotto di Bondone. De toren is 91 meter hoog en je kunt tot helemaal in de top klimmen. Door de kleine nauwe trappetjes is dat een flinke klim.
campanila
Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op het dak van de Duomo en diverse stukken van Florence. Net als de kerk zelf is de Campanille uitgevoerd in groen, wit en roze marmer. Hij staat op enkele meters naast de dom. Hoewel de bedoeling was dat hij 122 meter hoog zou worden is het oorspronkelijke ontwerp nooit uitgevoerd.

Plafonds van Florence

Wie last van zijn nek heeft kan beter niet naar Florence gaan. Een groot deel van de tijd zal je namelijk je nek verreken met het bekijken van de prachtige plafonds. In bijna alle paleizen, musea en kerken zijn deze prachtig gedecoreerd en gemaakt ook nog eens door beroemde schilders. Het plafond bijvoorbeeld in het baptisterium is op zichzelf al een hele attractie en als je er voor zou gaan zitten kun je er uren naar kijken. Dat geldt ook voor de schildering van de binnenkant van de Duomo van Vasari. Maar ook in de paleizen zijn de plafonds vaak fabelachtig mooi. Vaak zijn ze  ingelegd met ingewikkelde houten patronen. Deze worden dan weer met goud en andere mooie kleuren geverfd. Er kunstig zijn ook de beschilderde plafonds waarbij je als kunstenaar rekeningen  moet houden met het afwijkende perspectief. Bij sommige lijkt het daadwerkelijk alsof engelen en andere wezens vanuit de hemel je aankijken.

Lederen Tassen

Overal waar je komt in Florence vindt je de kraampjes met lederen tassen. Vooral rondom de Santa Croce zijn erg veel leerwinkels en leerkraampjes te vinden. Zelfs in de kerk zelf is een leerbewerkers school. De meeste winkels rondom de kerk hebben behoorlijk hoge prijzen. Wil je wat betaalbaarder winkelen dan kun je het beste terecht op de Mercato di San Lorenzo, bij de San Lorenzo kerk, of in de Via Pelliceria. Hier staan marktkraampjes die ledere tassen en jassen verkopen. Let op veel tassen hebben geen prijs. Bij navraag wordt er al snel meer dan 50% van de prijs afgedaan. Afdingen is dus zeker een must. Bij veel kraampjes worden dezelfde producten verkocht. Bij diverse verkopers een prijs opvragen kan ook behoorlijk wat voordeel opleveren.

Galleria d’Arte Moderna

Hoewel het woordje modern in de naam zit is de kunst die hier getoond wordt niet wat wij zouden verstaan onder moderne kunst. Voor de bijeen brengers van de collectie was het dat echter wel. In tegenstelling tot de overweldigende schilderijen drukte in de Galleria Palentina zijn de werken hier rustig en kalm gerangschikt. Het is bijna een verademing na de drukte van de andere galerij. De werken in deze galerij zijn voornamelijk van de tweede helft van de 18e eeuw, de  19e eeuw en de 20e eeuw. Veel werken van impressionisten en prachtige verfijnde beeldhouwwerken. In deze galerij is ook de badkamer van Napoleon te bewonderen. Een van de beroemdste schilders in deze galerij is Pissaro.

Natuurhistorisch museum

De kleine expositie van het natuurhistorisch museum in Florence is ook weer met de Firenzepas gratis te bezoeken. Je vindt dit museum vlakbij de botanische tuinen en het archeologisch museum. Hoewel het museum niet groot is heeft het wel enkele spectaculaire skeletten van prehistorische diersoorten zoals mammoeten, sabeltandtijgers en prehistorische runderen. De neushoornschedel in het museum is ook erg prachtig en de skeletten van prehistorische vogels geven een mooi zicht op de nekwervels en de werking ervan.

Zoölogisch museum

Het zoölogisch museum van Florence zal niet bij ieder hoog op zijn todo list staan. Toch is het voor mensen die een Firenzepas hebben een absolute aanrader. Ook dit museum is weer met deze pas gratis te bezoeken. Op de eerste verdieping van een monumentaal pand vindt je dit museum. Het heeft geen grote collectie ,maar is zeker goed voor een uurtje vertier. Naast de grote hoeveelheid diersoorten heeft dit museum ook een bijzonder collectie wassen beelden. Je dient er wel een stevige maag voor te hebben. In een van de expositie ruimtes zijn namelijk in was allerlei torso gemaakt die opengewerkt zijn op diverse wijze zodat je goed alle organen kunt zien. Zo is er alle stadia van de zwangerschap uitbeeld en zie je prachtig hoe het darmstelsel van mensen eruit ziet. De beelden zijn echter behoorlijk echt waardoor het geheel toch een wat bloederige aanblik krijgt.

Poseren

In een stad als Florence, waar iedere straathoek een plaatje is zie je overal mensen poseren. Er lopen dan ook duizenden amateurfotografen rond. Het is enorm vermakelijk al die fotografen en modellen gade te slaan en stiekem te bekijken. Sommigen pakken het reuze serieus aan, maar we hebben hier en daar toch ook wel heel wat vreemde poses voorbij zien komen. Geliefde plekken voor een geposeerde foto zijn de trappen van de Duomo en natuurlijk de Ponte Vecchio.

La Primavera

La Primavera is een van de beroemdste schilderijen in het Uffizi. Het is geschilderd door Boticelli en het is een allegorische voorstelling van de lente. La Primavera is een van de meest beroemde renaissancewerken. Het werd besteld als huwelijkscadeau door Lorenzo de Medici voor zijn neef. Het is een van de eerste schilderijen waarbij vrouwen sensueel werden afgebeeld. Het was dan ook bedoelt voor in de slaapkamer. Wat Boticelli precies bedoelt met het schilderij is niet helemaal duidelijk. Er zijn diverse figuren op afgebeeld die in principe niets samen hebben behalve dan dat ze op de een of andere manier te linken zijn aan de lente. Op het schilderij staat de godin Venus en haar zoontje Eros. Zij staan in het midden. Helemaal Links de Romeinse god Mercurius, te herkennen aan zijn slangenstaf. De drie dames zijn de drie gratiën. En aan de rechtse kant vinden we de godin Flora. Het schilderij valt verder op door zijn vele soorten bloemen die allemaal tot in de prachtigste details zijn geschilderd. Je vindt het schilderij in de zelfde zaal als de geboorte van Venus, ook van Boticelli.

Geboorte van Venus

De geboorte van Venus is het beroemdste voorbeeld van Renaissancekunst. Een schilderij waarbij de geboorte wordt gevierd van een heidense godin. Die bovendien in al har naakte schoonheid wordt getoond. Volgens de overlevering werd Venus geboren uit het schuim van de zee. Boticelli koos er echter voor har te tonen wanneer ze aankomt op het eiland Cyprus op een schelp. Het werk hangt in het Uffizi en is een van de topstukken van het museum. In dezelfde zaal vindt men ook La Primavera van dezelfde schilder. Ook dit schilderij werd besteld voor Lorenzo de Medici.

Piazzo del Compi

De Piazzo del Compi ligt iets buiten het toeristische centrum om en is wellicht daarom juist zo leuk. Op de Piazzo is de oude overdekte vissersmarkt gelegen. Vis wordt er al lang niet meer verkocht, de overkapping dient nu ter bescherming van de daar aanwezige terrasjes. Het publiek in dit deel van Florence is erg jong en op de Piazza zit dan ook een erg leuke wijnbar en fijne cocktailbar. In de avonduren is het hier een komen en gaan van mensen die op stap gaan. Overdag is er op de Piazza een brocante markt. Er zijn enkele overdekte vaste kleine stalletjes waar je vooral oude troep kunt kopen. Voor de liefhebbers van rommelmarkten leuk om een kijkje te nemen.

Ostaria’s

Wie tussendoor een lichte snack wil of eens lekker wil lunchen kan terecht in de vele Ostaria’s. Deze zijn vooral gespecialiseerd in lokale lekkernijen. Ze verkopen er de heerlijkste lokale wijnen, kazen en vleeswaren. Vaak is er naast het eten daar ter plaatse ook de mogelijkheid er goede olijfolie, azijn en andere specialiteiten te kopen. Neem in de Ostaria’s vooral de proefplankjes. Hierbij kun je voor een schappelijke prijs een aantal heerlijkheden proeven en kennis maken met een diversiteit van smaken in de regio. Wij kregen op ons plankje een aantal hammen, salamisoorten, maar ook dun gesneden plakjes vetspek en een bijzondere worst gemaakt van vet en stierenballen. Als je niet zo avontuurlijk bent kun je die er uiteraard uitlaten.

De Arno

De Arno is de rivier die Florence in tweeën deelt. Het gebied aan de andere kant van de Arno wordt ook wel oltarno genoemd . Of te wel over de Arno. De beroemdste brug over de rivier is uiteraard de Ponte Vecchio. De Arno ontspringt in het Falterona gebergte in midden Italië. Onderweg naar beneden passeert hij naast Florence ook de stad Pisa. De Arno is over het algemeen een rustig kabbelende rivier waar studenten wat op roeien. Hij kan echter ook flink overstromen en binnen enkele uren aanzwellen tot een woeste stroom. De laatste keer dat dit gebeurde in 1966 stond half Florence onder water en gingen vele kunstschatten in de modder van de rivier verloren.

Goud op de brug

Op de Ponte Vecchio vind je tientallen juwelierszaken. De hele brug is er werkelijk waar mee bezaaid. Van oorsprong was de brug een plaats voor leerlooiers. Die konden vanaf de brug namelijk makkelijk hun stinkende afval in de rivier werpen. In 1539 verbood Cosimo de Medici de leerlooiers nog langer hun werk op de brug te doen. Hij had in de Corridoio Vassari vast last van de vieze lucht. In plaats daarvan werd het aanzien van de brug opgekrikt door de winkeltjes en werkplaats te verhuren aan edelsmeden. Beroemde namen als Ghiberti en Donatello verkochten hier hun kleine kunstwerkjes. Nog steeds liggen er prachtige kettingen, oorbellen en ringen in de etalages. Er wordt door de toeristen vooral veel gekeken. Er zijn niet zo veel mensen die ook het geld hebben hier daadwerkelijk iets te kopen. Souvenirtjes meenemen van deze brug is dan ook behoorlijk prijzig.

Santa Margherita dei Cerchi

Oftewel Danteskerk. Je vindt dit kleine kappelletje vlakbij Dantes huis in Florence. Wie een gebroken hart heeft of een geheime liefde kan in deze kapel terecht. De kerk is eigenlijk gewijd aan De maagd Magaretha en was waarschijnlijk de locatie van Dantes huwelijk met Gemma Donati. Dante had echter een lang verloren liefde, Beatrice. Portinari. Volgens de overleveringen is dit de plek waar zij elkaar voor het eerst zagen. Het was ook de kerk van haar familie. Haar tombe staat nog steeds in de kerk. In een mand naast een kaars bij het graf kunnen mensen hun liefdeswens kwijt. De hele dag door zie je dan ook vooral jonge mensen in deze kerk briefjes schrijven. Of het werkt weet niemand.

Loggia dei Lanzi

De Loggia dei Lanzi staat op het drukst bezochte plein van Florence. Het Piazza della Signoria. De galerij werd gebouw in de 14e eeuw in opdracht van twee voorname families van Florence. Met zijn Romaanse zuilen en beelden geïnspireerd op thema’s uit de Griekse en Romeinse oudheid is het een typisch voorbeeld van renaissance kunst. De beroemdste werken uit de Logia zijn Perseus en medusa, de Sabijnese maagdenroof en Hercules en de Centaur. De beelden werden gedeeltelijk door de oprichters weggezet, maar een gedeelte werd echter ook geplaatst door d’Medici familie. De Logia ligt vlakbij het Palazzo Pitti en het Uffizi en is dagelijks gratis te bezichtigen.

Toeristen

Florence is een echte toeristenstad. Gelukkig beperkt het zich wel tot de echte toeristische trekpleisters zoals de Ponte Vecchio en Piazza della Signoria. Wie wil kan door even de kleine straatjes in te duiken ook heel handig de grote drukte vermijden. De hoeveelheid toeristische attracties is ook zo groot dat de grote stroom toeristen zich ook makkelijk verdeelt over de stad. Wil je een aantal highlights bezoeken dan doe je er goed aan vroeg op pad te gaan. Er kunnen bij een aantal plekken lange rijen zijn. Met een Firenzepas ga je deze snel voorbij, maar anders is het wachten geblazen of vroeg uit bed. Geen zin in de toeristen rij te wachten? Kies dan voor relatief minder toeristische trekpleisters zoals de San Lorenzo kerk met de Medicikappellen of het San Marcoklooster. Genoeg plekjes in Florence waar het ook stil en rustig kan zijn. De meeste toeristen bezoeken Florence in de zomermaanden. Het na- en voorjaar zijn echter wat betreft aantallen toeristen een stuk prettiger.

Kapel d’Medici

De kapel de Medici is een onderdeel van de San Lorenzokerk. De ingang zit echter aan de achterkant en men moet apart entree betalen voor de kapel. Deze kapel is onderdeel van de parochiekerk van de Medici en geeft goed weer hoe belangrijk de familie was. De kapel is prachtig gedecoreerd met groen en paars marmer en heeft een majestueus uiterlijk.
kapeldmedici
De kapel heeft een aantal zijbeuken waarin een aantal praalgraven zijn gemaakt. De praalgraven zijn gemaakt door huisbeeldhouder Michelangelo en zijn prachtig. De familieleden zijn afgebeeld als mythologische figuren en worden geflankeerd door personages uit de Romeinse oudheid. Naast de kapel zijn in de crypte ook diverse artefacten uit de kerk te bewonderen. Ook hier valt de rijkdom van de familie af te lezen.

Leonardo da Vinci Museum

Het Leonardo da Vinci museum is compleet gewijd aan een van de belangrijkste personages uit de Florentijnse geschiedenis. Leonardo da Vinci woonde en werkte in de stadstaat Florence. Hij is het schoolvoorbeeld van wat de Florentijnen een Uomo Universalis noemde. De renaissance mens die op meerdere gebieden ontwikkelde werd ernstig gewaardeerd. Leonardo Da Vinci was een getalenteerd schilder, uitvinder en wetenschapper. Het museum laat vooral zijn wetenschappelijke modellen zien. De expositie is opgebouwd rondom vijf thema’s. Er zijn oude mechanische modellen en de andere onderdelen zijn gegroepeerd rondom de vier elementen; vuur, water, lucht en aarde.

Vasari

Vasari is één van de beroemdste kunstenaars uit Florence. Hij groeide er als leerling op bij Silvio Passerini en werd een begenadigd schilder, architect en de eerste kunsthistoricus uit de geschiedenis. Zijn werk over Italiaanse schilders wordt tot op de dag van vandaag geraardpleegd door studenten van de kunstacademie. La Vite beneomde en beschreef de levens van beroemde kunstenaars uit de geschiedenis en uit zijn eigen tijd. Ook Vasari zelf staat er in beschreven. In Florence zijn twee grote beroemde werken van hem te vinden. Vasari was de schilder van de binnenkant van de Duomo. De dramatische schilderingen stellen de het laatste oordeel vast. Het andere werk is ook te bewonderen in een van Florence grootste toeristische attracties. De zaal van 500 in het Pallazzo Vecchio is volledig beschilderd door Vasari. Het plafond en muren beelden scenes af uit het leven van Cosimo de I.

De koetsjes van Florence

Je ziet ze rijden door heel Florence. De toeristische koetsjes. Het zijn een van de weinige voertuigen die overal in de stad, ook in de voetgangers gebieden mogen komen. Een ritje brengt je langs alle bijzondere bezienswaardigheden in de binnenstad en kan behoorlijk aan de prijs zijn. Ook zit er nog al verschil in hoe de koetsier zijn paard behandelt. Her en der zagen we toch ook wat flink versleten paarden die eigenlijk zouden moeten gaan genieten van wat welverdiende rust. Wil je gebruik maken van deze manier van transport kijk dan goed naar de staat van het paard.

Piazzo Annunziata

Dit mooie plein was een stadsvernieuwingsproject in 1419. De sierlijke bogen aan weerszijde van het plein werden ontworpen door Brunnelesci. De belangrijkste gebouwen aan het plein zijn de kerk Santissima de Annunziata en het oude stadsweeshuis. Op het plein staat een standbeeld van de Groothertog ferdinand de eerste. Het is gemaakt van buitgemaakte kanonnen uit de oorlog. Op de achterkant van het beeld zijn diverse bijen aangebracht. Naast het beeld zijn er twee fonteinen. Met enige regelmaat vinden er markten plaats op het plein.

Cappella dei Magi in Palazzo Riccardi

De huiskapel van de familie de Medici in Palazzo Ricardi is een van de mooist gedecoreerde kapellen van Florence. De hele kapel is beschilderd met een fresco die een grote voorstelling is. Rondkijkend is het alsof je een stripverhaal in loopt. Omdat de ruimte vrij klein is, lijkt het alsof je als het ware in de tekening staat. Wie vaak over de Renaissance gelezen heeft zal de tekening vast uit de boeken en schoolboeken herkennen. De voostelling heeft als onderwerp de aanbidding der wijzen en is een processie die over drie muren heen loopt met als eindpunt het hoofdaltaar. In de processie zijn alle telgen van de Medici familie terug te vinden alsmede ook de schilder zelf. De maker Benozzo Gozzoli heeft zichzelf tussen de stoet getekend. Deze schilder werkte ook aan de fresco’s in het San Marco en de deuren van het Batisserium. De fresco’s in het Palazzo zijn een van de mooiste en kleurrijkste van heel Florence.

Duomo

De koepel van de kathedraal van Florence is een attractie op zich. Hij heeft een spanwijdte van 50 meter aan de buitenzijde. Beklim je de koepel dan bekijk je Florence vanaf 114 meter hoogte. Naast de stad kijk je ook uit op de Campanille. De koepel werd ontworpen door Brunnelschi en is voor die tijd een van de grootste koepels ooit. Brunnelschi week af van de normale bouwtechnieken en gebruikte een geheel eigen stijl. Hij keek hierbij naar de bouwers van het oude Rome.
duomo
De beklimming van de koepel is een behoorlijke klus. Maar liefst 464 treden brengen je naar de op. Uiteraard niet over prachtig gevormde traptreden. Nee je wringt je door nauwe gangetjes over eeuwen oude trappetjes. De beklimming is dus bepaald niet voor mensen met een slechte conditie. Eenmaal boven aangekomen is het uitzicht over Florence de moeite absoluut waard. Vooral ’s ochtend vroeg als de zon net aan het opkomen is, is het uitzicht spectaculair.

Piazza del Republiek

Dit plein doet te midden van de kleine middeleeuwse straatjes wat modern aan. Het was dan ook onderdeel van een groot stadsvernieuwingsproject uit de 19e eeuw wat gelukkig, buiten dit plein nooit doorgang heeft gevonden. De tekst op de triomfboog op het plein laat weinig te raden over naar de plannen van de projectontwikkelaars: “De oude stad werd uit haar lijden verlost en weer tot leven gebracht”. Voor de bouw van het plein werd één van de oude overdekte markten gesloopt en een flink aantal huizen. Door flink wat protesten, opdrogen van financiële middelen en angst voor de sloop van andere monumentale panden werden de plannen afgeblazen. Op het plein liggen enkele grote terrassen waar het op zonnige dagen goed toeven is. Een van de aan het plein gelegen cafés, Giubbe Rosse, was in de 19e en 20e eeuw zeer geliefd bij kunstenaars en schrijvers.

Palazzo Pitti

Het Palazzo Pitti is het paleis van de familie de Medici wat gelegen is aan de andere zijde van de rivier de Arno. Het is verbonden met het Uffizi via de Corridorio Vassari. Het paleis werd ontworpen door Brunelleschi en kwam in bezit van de Medici familie in de 16e eeuw. Een bezoek aan het paleis kent maar liefst zeven verschillende onderdelen. In het Museo degli Argenti vindt je de prachtige schatten van de familie terug. Er zijn diverse bijzondere sierraden, allerlei gouden en zilveren altaarstukken en relikwiehouders. Je ziet hier de ene na de andere kamer vol met enorme rijkdom. Op de eerste verdieping kom je in de Galleria Palatina. Hier zijn prachtige renaissance werken van diverse beroemde schilders te bewonderen.  Er hangen schilderijen van Titiaan, Rafael en Boticelli.
palazzo-pitti
Aansluitend aan de galerij kom je in de Appartmenti Monumentali waar je de oude slaapkamers van de De Medici familie kunt bekijken. De troonzaal en de slaapkamers van de koning en koningin zijn in hun oude luister te bewonderen. De Galeria d’Art Moderne heeft een grote hoeveelheid beelden en schilderijen uit latere periodes. Voor de 19e en begin 20e eeuw zijn hier rijkelijk vertegenwoordigd. Er hangen prachtige voorbeelden van pointillisme en impressionistische werken. Ook de beelden in deze galerij zijn er prachtig. De kleinste expositie in het paleis is die in de Galleria del Costume. Hier zijn prachtige oude jurken te bewonderen. Uiteraard uit het verre verleden ,maar ook uit de wat meer recente geschiedenis. Uiteraard allemaal Italiaanse ontwerpers. Het laatste onderdeel van het bezoek bevindt zich buiten  het paleis en zijn de Bobolli tuinen. Hierin bevindt zich ook nog het porselein museum.

Santa Maria Novella

De basiliek Santa Maria Novella is gelegen vlak bij het gelijknamige treinstation. De basiliek is een van de oudste kerken van de stad en heeft een eigen klooster. Naast een bezoek aan de kerk kan men ook het klooster en een kleine expositie bekijken. De kerk is rijk gedecoreerd met diverse prachtige kunstwerken. Diverse grote praalgraven sieren het kiddenschip van de kerk. In het klooster zijn de wanden versierd met fresco’s en muurschilderingen. Daarnaast zijn er in het klooster erg oude graven te vinden. Wil je het klooster naast de kerk bezoeken dan dien je wel je tas in een kluisje te leggen.

Segway Florence

Wie Florence op een originele manier wil ontdekken kan met een Segway en een gids een tour door de stad maken. Tijdens de tour kom je langs de bekendste en mooiste bezienswaardigheden terwijl een gids je er alles over verteld. Enkele hoogtepunten van de tour zijn het Palazzo Vecchio, Piazzale degli Uffuzi, en het Piazza Santa Croce. De tour wordt op twee momenten van de dag gegeven en is altijd inclusief een lunch of diner.
Om met de tour mee te mogen moet je minimaal 16 jaar zijn en het dragen van makkelijke schoenen en kleding wordt aanbevolen.

Palazzo Medici-Riccardi

Het Palazzo Medici-Riccardi  is een van de voormalige paleizen van de familie De Medici. Het paleis werd in de 15e eeuw gebouwd en staat dicht bij de kerk San Lorenzo. Net zoals veel paleizen uit die tijd is het gebouwd rondom een centrale binnenplaats. In het paleis is een galerij voor moderne kunst. Daarnaast zijn de oude vertrekken van de familie te bewonderen gemeubileerd met oude meubels. Mooiste onderdelen van het paleis zijn de spiegelzaal en familiekapel. Deze spiegelzaal, in Italiaanse barok stijl, is zeer over de top gedecoreerd met goud, spiegels en muurschilderingen. Deze zaal is uit een wat later tijdstip uit de geschiedenis toen het paleis al in handen was van de familie Riccardi. De Medici familie kapel is klein maar erg mooi. Alle wanden rondom zijn rijkelijk beschilderd. Menigeen zal de plaatjes van de muurschildering herkennen uit zijn geschiedenis boek. Het is een van de weinige tekeningen waarop alle De medici telgen te zien zijn.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria is een van de drukste pleinen van Florence. Aan het plein ligt het Uffizi, Pallazo Vecchio en de Loggia dei Lanzi. Het is er dus altijd een drukte van belang. Op het plein staat een enorme fontein van Neptunus. Daarnaast zijn er diverse replica’s te vinden van renaissance beelden. De David van Michelangelo kijkt vanaf de ingang van het Pallazo Vecchio uit over het plein.  Ook in vroegere tijden was het plein een van de belangrijke centra van de stad. Executies van misdadigers werden meestal op dit plein uitgevoerd. Zo werd de priester Savonarola hier op de brandstapel gezet. Tegenwoordig zijn er vooral toeristen met flitsende camera’s die het plein bezetten.

Boboli-tuinen

De Boboli-tuinen zijn de paleistuinen van het Palazzo Pitti. Ze werden aangelegd in de 16e eeuw voor Eleonora van Toledo. De tuin heeft een zeer planmatige en geometrische opzet. Veel rechten lijnen, lanen en paden vormen het plan. De laantjes zijn omzoomd met taxusbomen. Andere delen worden weer begrensd door gesnoeide buxushagen. In de tuin staan diverse grote eiken en cipressen. Naast de planten zijn er enkele kunstwerken te bewonderen in de tuin. La Isoloto, het eilandje, met zijn dansende boeren rondom de gracht, de Neptunusvijver met enorme fontein en de Grotto Grande. Deze grot heeft een fantasierijk interieur, met stalagmieten en allerlei grillige dieren vormen. In de tuin komt ook duidelijk de hang naar de oudheid terug. De obelisk uit Egypte komt uit de tijd van Ramses II en het granieten bekken is afkomstig uit Romeinse thermen. Het theater in de tuin is gevormd als Romeins circus. De Medici familie gebruikte dit om hun theatervoorstellingen te geven. De tuin wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van de Toscaanse tuinkunst.

Uffuzi

Het Uffizi is een van de belangrijkste musea van Florence en van de wereld. Er zijn maar weinig plaatsen waar zo’n enorm grote verzameling van Renaissance kunst te vinden is. Het Uffizi werd ontworpen door Vasari in opdracht van de De Medici familie. Zij breidde in de loop der tijd de collectie hier steeds verder uit en doneerde de werken uiteindelijk aan de Italiaanse staat. In het Uffizi hangen beroemde werken van Boticelli zoals de Primavera en de geboorte van Venus hier. Maar je vindt er ook schilderijen van leonardo Da Vinci, Rafael, Titiaan en vele andere renaissance kunstenaars.
uffizi-2
Daarnaast ook prachtige beeldhouwwerken zoals de beeldengroep van lacoöon en is er  een hele grote collectie Griekse en Romeinse beelden. Op de benedenverdieping is en aparte afdeling met buitenlandse kunst uit ongeveer dezelfde tijd. Hier hangen veel Hollandse en Vlaamse meesters zoals Rembrandt en Rubens. In het Uffizi is het altijd druk. Het is verstandig vooraf een kaartje online te kopen of met je Firenze pas het museum te bezoeken. Dit scheelt een behoorlijke hoeveelheid wachttijd.

Galleria dell’Accademia

Het beroemdste kunstwerk in dit museum is natuurlijk de David van Michelangelo. Het beeld staat hier prachtig in een eigen koepelvormige ruimte en maakt behoorlijk grote indruk bij binnenkomst van de ruimte. De Accademia werd ooit opgericht door onder andere Vasari en was een van de eerste kunstscholen in Europa. De grote kunstwerken die hier zijn samengebracht diende als inspiratiebron voor de studenten en als voorbeelden hoe het moest. Naast de David zijn er ook werken te bewonderen van Uccello en Boticelli en diverse anonieme middeleeuwse kunstenaars.  Er is en grote afdeling met oude manuscripten en muziekinstrumenten. De Galleria dell’ Accademia is niet groot en kent altijd lange wachttijden. Ook hier geldt weer dat je er met de Firenzepas sneller in komt of bestel vooraf je e-ticket. Dit scheelt erg veel wachttijd.

Museo Casa di Dante

Dante Aleghieri is een van de beroemdste inwoners van Florence. De dichter werd vooral bekend door zijn Divina Comedia of te wel de goddelijke komedie. In dit stuk neemt de schrijver de lezer mee door het vagevuur, hel en paradijs. Het is een van de hoogtepunten in de wereldliteratuur. Dante beoefende vele politieke functies in Florence, maar werd uiteindelijk verbannen uit de stad. Tot op de dag van vandaag is hij niet meer de stad in geweest. Het museum van Dante verteld zijn levensverhaal en toont zijn belangrijkste werken. Het huis staat op de plaats waar vroeger Dantes huis moet zijn geweest.

Bargello

Het Bargello is de voormalige gevangenis en hoofdkwartier van de politie. Het gebouw was de 19e eeuw in gebruik was. Tot in de 18e eeuw werden er op de binnenplaats nog martelingen en executies uitgevoerd. Tegenwoordig heeft het Bargello een vredelievendere functie in de vorm van museum. Het museum richt zich voornamelijk op beeldhouwwerken uit de Renaissance. Er staan prachtige werken van Donatello en Michelangelo. Net als vele andere musea is dit museum met de Firenze kaart gratis te bezoeken. Let wel op. Het museum heeft nog al grillige openingstijden. Het is geopend alle dagen behalve de eerste, derde en vijfde zondag van de maand. En iedere tweede en vierde maandag van de maand. Tel je dagen dus even goed uit voor je gaat.

Chiesa die Orsanmichele

Chiesa die Orsanmichele is een nogal vreemde kubus die ineens tussen de huizen van de smalle straatjes van Florence opdoemt. De vreemde vorm van de kerk heeft alles te maken met de bijzondere ontstaansgeschiedenis. De eerste kerk die hier namelijk stond werd afgebroken om een graanmarkt te verwezenlijken. Toen deze echter door een brand in de 14e eeuw werd verwoest werd er een nieuw gebouw weggezet wat zowel de functie van markt als die van kerk combineerde. Je kunt dit nog goed zien aan de ronde gaten in de gevel die zijn dicht gemaakt. Vroeger waren dit stortkokers voor graan. Ook de ronde bogen in de gevel waren vroeger zoals bij een markt opengewerkt en zijn pas later toen het gebouw zijn functie als kerk volledig terug kreeg dicht gemaakt. Aan de buitenkant van de kerk zijn diverse mooie renaissance beelden te vinden.

Biblioteca Medicea Laurenziana

Deze prachtige bibliotheek was uiteraard eigendom van de medici familie. De bibliotheek ligt bij de San Lorenzokerk in het klooster van de kerk en werd ontworpen door Michelangelo. Via een prachtige brede trap kom je op de eerste verdieping bij de bibliotheek. Ter bescherming van overstroming werd hij hier op de eerste etage weggezet, Hoewel de meeste medici eigendommen zich kenmerken door grote versieringen en protserigheid is deze bibliotheek in vergelijking behoorlijk sober. De leeszaal met oude houten banken is weliswaar versierd ,maar het bladgoud en marmer ontbreekt. De collectie van de bibliotheek bevat antieke manuscripten en bijzondere handgemaakte uitvoeringen van bijvoorbeeld Dantes Goddelijke Komedie en de Bijbel. De familie de medici wilde met de bouw van de bibliotheek hun kennis etaleren.

Museo di San Marco

Het Museo di San Marco is een oud Dominicanenklooster wat werd opgericht in de 13e eeuw. In de 15e eeuw werd het onder toezicht van Cosimo de Oudere  verbouwd en werden de muren van het klooster prachtig versierd met fresco’s. Een bezoek aan dit museum bevat naast een bezoek aan de kerk ook een bezoek aan de slaapcellen van de monniken. Het zijn deze cellen die beschilderd zijn door Fran Angelico. Deze schilder heeft prachtige bijbel scenes in de verschillende cellen geschilderd. Daarnaast kun je de cel van Savonarola bewonderen. Deze monnik woonde een tijdje in dit klooster. Alvorens hij uit de gratie viel bij de Florentijnse machthebbers. Het klooster heeft ook de oudste openbare bibliotheek van Europa.

De David

De David is het pronkstuk van de Galleria dell Accademica. Het beeld werd gemaakt door Michelangelo en is erg indrukwekkend. Het beeld is volledig gemakt uit marmer en zo’n 5,7 meter hoog. Het stelt David voor die net zijn slinger over zijn schouder gooit. Het marmeren blok waaruit de David werd gehouden was al eerder aangetast door een andere beeldhouder die al eerder er een beeld uit wilde maken. Daardoor is het beeld vooral hoog, maar minder ruimtelijk diep. Het bovenlijf is ook iets groter in verhouding tot het onderlijf. De duidelijk zichtbare spieren en pezen maken het beeld een prachtig voorbeeld van renaissance kunst. Je kunt zien dat Michelangelo de Romeinse en Griekse beeldhouwwerken heeft bestudeerd alvorens deze David te maken.

Kopieën van het beeld vindt men op het uitzichtpunt van de stad, de Piazzala Michelangelo en op het Piazza della Signorio voor het Palazzo Vechio.

Firenze Pas

De Firenze pas is een prachtige uitkomst voor wie een paar dagen naar Florence gaat en veel musea, kerken en andere bezienswaardigheden wil bekijken. Hoewel de pas behoorlijk prijzig is, haal je dit er op één dag al makkelijk uit.  Met de pas heb je bijna tot alle musea, pallazzo’s, kerken en andere bezienswaardigheden gratis toegang. Indien de toegang niet gratis is krijg je een flinke korting. Bijkomend voordeel van de kaart is dat je nergens lang in de rij hoeft te staan. Bij iedere bezienswaardigheid is er een aparte rij voor de Firenzekaart houders. Hierdoor loop je iedere keer de lange rij voorbij en kun je redelijk snel het museum in komen.  Naast de toegang tot de musea krijg je met de pas gratis wifi in het centrum van de stad. Dit is handig voor de Firenze app. Die laat je namelijk zien waar in de stad jij je bevindt en welke bezienswaardigheden er in de buurt zijn. Met de gratis buspas die bij de kaart hoort kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Je haalt de Firenzepas aan de balie bij het palazzo Vecchio. Handiger is het om je Firenzepas voor vetrek online te bestellen.

Galerie del Costume Palazzo Pitti

Deze galerie vind je op de begane grond van het paleis. Het geeft je een beeld van de prachtige kostuums die de rijke adel en burgerij droog in de 18e en 19e eeuw. De tentoonstelling geeft een goed beeld van de veranderingen van de mode en smaak van de dames aan het hof. Er zijn prachtige jurken te bewonderen die dikwijls rijkelijk versierd zijn. De jurken zijn tentoongesteld in enkele mooi gerenoveerde kamers. Een aantal Italiaanse couturiers heeft  moderne interpretaties op de jurken gemaakt. Ook deze staan hier tentoongesteld.

Galerie Palentina Palazzo Pitti

Nergens op de wereld is zo’n grote hoeveelheid renaissancekunst te vinden als in deze galerij. De muren zijn er werkelijk van boven tot beneden behangen met prachtige schilderijen van grote meesters. In tegenstelling tot andere musea waar veel werken vrij van de muur hangen was het hier juist de bedoeling zo veel mogelijk schilderijen in een ruimte te krijgen zodat de bezoeker overweldigd zou zijn door zo veel rijkdom en kunst. Dat doel van de groothertogen is aardig gelukt. Het zijn zo veel schilderijen dat je af en toe gewoon niet meer wet waar te kijken. Om het af te toppen zijn de ruimtes zelf ook nog eens rijkelijk gedecoreerd. Er hangen kunstwerken van grote namen zoals Rafael en Titiaan.

Overdekte markten

Zoals in veel mediterrane landen is er ook in Florence natuurlijk een overdekte markt. Er zijn er in de stad zelfs meerdere te vinden. De grootste is de Mercato centrale bij San Lorenzo. Voor echte culinaire liefhebbers is deze ,markt een lust voor het oog. Er worden prachtige Italiaanse producten verkocht zoals hammen, truffels en uiteenlopende soorten pasta. Mooie verse vissen en de heerlijkste wijnen worden in de marktkraampjes aangeprezen. De grootste straatmarkt in Florence is de Mercato Di San Lorenzo. Ook hier worden weer de lekkerste verse producten verkocht. Wie op zoek is naar een souvenirtje gaat naar de Mercato Nuovo en liefhebbers van vlooienmarkten kunnen een kijkje nemen in de vaste markt op de Mercato delle Pulci. Hier zijn enkele vaste kraampjes met antieke snuisterijen.

Palazzo Strozzi

Dit grote paleis midden in de stad werd gebouwd door de bankier Filippo Strozzi. Maar liefst 15 gebouwen moesten het veld ruimen voor deze grote vierkanten kolos. Het werd gebouwd rondom een prachtige binnenplaats en stamt uit de 15e eeuw. Aan de buiten kant ziet het paleis er nog steeds zo uit als dat de architecten van toen het bedacht hadden. Giuliano da Sangallo, Benedetto da Maiano en Simone del Pollaiuolo werkten samen aan het paleis. Tegenwoordig heeft het zijn doel als paleis verloren. Het paleis werd volledig verbouwd aan de binnenkant en doet nu dienst als expositieruimte. Vele grote namen exposeerde al in dit paleis. Het zijn vooral belangrijke en invloedrijke kunstenaars die hier exposities hebben. Tijdens ons verblijf was het een overzichtstentoonstelling van Picasso. Een hele verademing na alle renaissance kunst.

Porta Romana

De Porta Romana is de oude stadspoort van Florence. Je vindt deze in het stuk over de Arno achter de Bobolli tuinen. Vroeger stonden er aan weerszijde van de poort grote stadsmuren en was dit de officiële binnenkomst van de stad. Nu rest slechts de poort met zijn imposante houten deuren. Op het plein voor de poort is nu een druk verkeersknooppunt. Vroeger werden op dit plein markten, kermissen en festiviteiten georganiseerd voor de omliggende dorpen. Een ervan was een huwelijksmarkt waar de vrijgezelle dochters en zonen van de dorpen naar toe werden gebracht om een geschikte huwelijkskandidaat te vinden.

Scooters

Florence is een drukke stad, met heel veel nauwe straatjes. Het is niet ongebruikelijk dat het verkeer in de starten hartstikke vast staat. Daarbij komt dat je lang niet overal met de auto kan komen. Eenrichtingsverkeer en voetgangerszones maken de stad tot een lastig te nemen verkeersdrempel. De Florentijnen hebben hier echter een oplossing voor gevonden. Je ziet ze overal in de stad. Wat fietsen zijn voor Amsterdam is de scooter voor Florence. Wat minder goed voor de conditie maar en snelle manier om overal in de stad te komen en de drukke verkeersopstoppingen te vermijden.

Wijnluiken

Lopend door Florence kom je op sommige plaatsen in eens een soort kleine raampjes tegen in de muren gemetseld. Deze kleine raampjes diende vroeger voor de verkoop van wijn. Het waren een soort afhaalloketjes voor wijn. De rijke mensen die in de grote pallazzo’s woonden hadden vaak op het platteland grote buitenhuizen met enorme wijngaarden. Deze wijngaarden leverde meer wijn dan dat de rijke heer en zijn gasten konden opdrinken. Commercieel als de Florentijnen waren ingesteld wisten ze met de restvoorraad wel raad. Deze werden verkocht aan de minder welgestelde, die zonder eigen wijngaard, van de stad. Om te voorkomen dat het arme plebs het Palazzo in moest om de wijn te kopen werden er een soort mc-drive loketjes in de muren van de Palazzo’s aan gebracht. Hier konden de mensen van Florence dan hun wijn ophalen.

Steak Fiorantine

Als je in Florence bent moet je dit gerecht zeker proberen. Steak Fiorentine is een t-bone steak van ongeveer 1 kg. Hij wordt ook verkocht met een kiloprijs in de restaurants. In een goed restaurant krijg je het vlees vooraf te zien. De chefkok komt vooraf aan je tafel met de rauwe t-bone. Zo kun je zien of hij groot genoeg is en de kwaliteit met eigen ogen controleren. De t-bone wordt op een hoog vuur snel dichtgeschroeid en krijgt daardoor een heerlijke knapperige buitenkant en een mooie medium gare binnenkant. Ook na de bereiding komt de chef weer de t-bone bij je aan tafel aansnijden. De t-bone wordt op smaak gebracht met peper, zout en olijfolie. Meer smaak heeft de t-bone ook niet nodig. Dit superieure stukje vlees van Chianina of Maremmana koeien heeft van zichzelf zoveel smaak dat veel opsmuk niet nodig is.

Chiesa Badia Fiorentina

Het kerkje Badia Fiorentina is de abdij kerk van de congregatie van Jerusalem. Het is een van de oudste kerkjes van Florence. Het is een relatief eenvoudige kerk met wel enkele grote kunstschatten. Er is een graftombe gemaakt door Mino da Fiesole en een prachtig altaarstuk van de hand van Fillipino Lippi. Het kerkje is vooral bekend door Dante die er bij in de buurt woonde en het gezang van de monniken en nonnen beschreef. Nog steeds kun je er in de ochtend en avond tijdens de mis de nonnen horen zingen.

Museo Marino Marini

Marino Marini is één van de bekendste abstracte kunstenaars van Florence. Zijn werk uit de 19e eeuw grijpt net als de renaissancekunstenaars terug op de oudheid. Hierbij had hij een voorliefde voor de Etruskische voorvaderen van de Romeinen. Zijn beelden zijn beelden die de Etrusken als inspiratiebron hebben. Veelal stelt het een ruiter met paard voor. Kenmerkend is de wat primitieve, abstracte vorm. Marino Marini wordt in deze oude kerk geëerd met een expositie van zijn standbeelden. Hij was dan ook als student aan de academie lange tijd inwoner van Florence.

Novo Cento

Een fijne afwisseling tussen alle Renaissancekunst is het museum Novo Cento. Hierin is de Italiaanse kunst van de 19e en 20e eeuw vertegenwoordigd. Heel wat anders dus als de mythische figuren uit de 15e eeuw. Het museum kent schilderijen, installaties, filmisch werk en nog veel meer. Het is en erg afwisselende collectie waarbij je een goed beeld krijgt van de Italiaanse kunst de afgelopen eeuwen. Naast de vaste collectie is er een regelmatige wisselende expositie. Je vindt het museum tegenover de Santa Maria Novella.

Orto Botanica

Deze botanische tuin werd opgericht in 1545 door uiteraard de Medici familie. Zij waren niet alleen liefhebbers van de kunst, maar blijkbaar ook van de natuur. De Botanische tuin was bedoelt als groeiplaats voor Medicinale planten en is de op twee na oudste Botanische tuin. De tuin is gelegen midden in de oude stad en is meer dan twee hectare groot. De bomen in de tuin zijn soms al eeuwen oud. De oudste stamt zelfs uit 1720. In de collectie zijn buiten een aantal prachtige bomen ook bijzondere orchideeën. Naast de porachtige bomen en planten in de tuin is er ook een oude kas met tropische planten en worden er regelmatig bijzondere exposities gehouden.

Gucci museum

Het Guccimerk werd in 1920 in Florence opgericht door Guccio Gucci als koffer en bagagemerk. Door het vakmanschap van Guccio werd het merk al snel populair bij de rijke Europeanen. De woelige tijden in het Europa van het begin vorige eeuw zorgde voor de nodige creativiteit bij het merk. Het gebrek aan grondstoffen zorgde bijvoorbeeld voor het gebruik van alternatieven zoals bamboe. In het Guccimusem zijn alle creatieve wonderstukjes van het merk terug te vinden. Er is uiteraard een grote hoeveelheid tassen te bewonderen, maar ook avondkleding, woonaccessoires en gebruiksitems van de grote ontwerper zelf. Voor wie graag een bijzonder souvenir wil meenemen is er d icon store. Hier verkopen ze de meest bijzondere Gucci producten. Met enige regelmaat wordt ook aan nieuw kunsttalent een podium geboden in de tijdelijke expositieruimte.

Winkelen in Florence

Wie winkelen in Florence heeft keuze uit vele winkels en stalletjes. De grote Italiaanse merken vind je rondom de Via dè Tornabuoni. Naast de grote Italiaanse merken zijn hier ook Franse merken als Chanel te koop. Leuk om te windowshoppen of gewoon om ontzettend veel geld uit te geven. Goedkoper is de brocantemarkt. Voor brocante en andere oude snuisterijen moet je op de piazza dei Conti zijn. Hier kun je de echte kunst en kitsch vinden. Het kopen van tassen kun je eigenlijk wel overal in Florence, de meeste tassenwinkels vind je rondom de Santa Croce. Als het gaat om handgemaakte Italiaanse schoenen dan kun je weer terecht tegenover de San Lorenzo kerk. De meeste marktkraampjes met tassen vindt je ook daar bij de grote binnenmarkt. Dit is ook een prima plaats als je op zoek bent naar Italiaanse kazen, worstjes, pasta’s en andere lekkernijen. In de oude binnenstad vind je verder leuke kleine winkels met allerhande producten. Het overgrote deel zijn modewinkels met prachtige Italiaanse kleding. Uiteraard kunnen ook de H&M en andere grote ketens zoals Zara niet ontbreken.

Sabijnse maagdenroof

De Sabijnse maagdenroof is een beeld uit de Logia dei Lanzi. Het stelt twee mannen en één vrouw voor en werd gehouwen uit een blok marmer. Voor die tijd was dit behoorlijk uniek. Het is ook een van eerste stukken die bedoelt is voor het midden van een ruimte. Je kan helemaal rondom het beeld heen lopen en de bedoeling is ook dat je het van alle kanten bekijkt. De voorstelling is geheel in renaissancestijl een mythe uit de Romeinse oudheid. Volgens de overleveringen werd het vrouwen te kort in Rome kort na de stichting opgelost door de naburige Sabijnen uit te nodigen. Toen zij met hun vrouwen en kinderen waren aangekomen werden de jonge vrouwen uit het gezelschap geroofd door de Romeinen en de mannen huiswaarts gestuurd. Het beeld laat een dame zien die wordt weggevoerd door haar belagers. De maker Giambologna maakte ook de centaur uit dezelfde Logia. Anders dan zijn naam doet vermoeden kwam deze beeldhouwer gewoon uit Vlaanderen.

Museo Stefano Bardini

Het museum Stefano Bardini vindt je aan de andere kant van de Arno. Deze Stefano was een kunsthandelaar uit de 19e eeuw. Door zijn handen gingen vele renaissance kunstwerken uit Florence die inmiddels in de grote musea over heel de wereld hangen. De collectie die te bewonderen is in Florence zelf bestaat vooral uit religieuze kunst. Het museum werd gebouwd door hem. In de achtergelegen tuin stond een villa waar hij woonde. Veel van het werk kwam uit voormalige patriciërswoningen en oude kerken. Stefano hergebruikte ze en redde ze van de sloop. Na zijn dood kwam het museum in handen van de stad Florence.

Archeologisch museum

Het Archeologisch museum van Florence is gelegen vlakbij de Piazzo Annunziaza en is gehuisvest in een oud paleis, Palazzo della Crocetta. Het museum werd opgericht door de eerste koning van Italië en herbergt vooral kunst uit de Griekse en Romeinse oudheid als mede enkele voorwerpen uit het oude Egypte. Vooral de collectie met kunstvoorwerpen van de Etrusken, de voorlopers van Romeinen, is indrukwekkend. In de tuin van het museum staan enkele replica’s van Etruskische praalgraven. Deze zijn echter door de overstroming van ’66 en de storm in 2014 zwaar beschadigd.

Museum Ospedale Degli Innocente

Dit museum is gehuisvest aan Piazzo Annunciata en is het oudste weeshuis van Europa. Het oude weeshuis is vernoemd naar de kindermoord door Herodes uit de bijbel. Bijzonder aan de gevel is de Rota. Dit was een stenen cilinder die gebruikt kon worden om anoniem baby’s ten vondeling te leggen. Moeders legden de baby in de zuil en konden aan een bel trekken. Aan de binnen zijde werd dan de zuil omgedraaid en de baby was in het weeshuis. De gevel van het weeshuis is ontworpen en versierd door Brunnelschi en Andrea della Robia. Ook aan de binnenkant van het weeshuis zijn diverse prachtige fresco’s en schilderingen te vinden. Ook op de binnenplaats is een prachtige gedecoreerde gevel te zien. Het weeshuis telt als een architectonisch hoogstandje uit de Renaissance. Tegenwoordig is het weeshuis een klein museum met renaissancewerken.

Trap van Michelangelo

De bibliotheek van de Medici is te betreden via een bijzondere trap die ontworpen is door Michelangelo. Deze bijzondere trap is een van de meest moderne ontwerpen die Michelangelo ooit gemaakt heeft. De trap is gemaakt van zandsteen en heeft bijzondere zachte ronde vormen. De basis heeft drie aparte trappen die halverwege samen komen in een brede trap. De traptreden zijn vrij laag en werken daardoor mee aan de zachte vormen van de trap. De trap heeft verder weinig versieringen ,maar is vooral mooi door zijn eenvoudige ronde vorm. De trap werd in 1559 gebouwd door Ammannati.

San Lorenzo

De San Lorenzo is de parochiekerk van de Medici. De kerk heeft een bijzondere ruige façade. Je kijkt namelijk tegen en soort bakstenenmuur aan. Ontwerper Brunnelschi stierf voordat hij aan het ontwerp toe kon komen. Hierna liep het helemaal verkeerd. Er werden diverse ontwerpen gemaakt voor de voorkant en er werd zelfs al gestart met de voltooiing, maar financiële problemen, meningsverschillen tussen opdrachtgevers en kunstenaar zorgden ervoor dat de gevel nooit werd voltooid.
sanlorenzo
De binnenkant van de kerk is ondanks de gevel zeer de moeite waard. De kerk is prachtig gedecoreerd met bijzondere kunstwerken. De beschildering van de koepel is fabelachtig mooi. Kunstenaars als Donatello, Brunelleschi, Michelangelo en Bronzino hebben aan de kunst in de kerk gewerkt. Bij een bezoek aan de kerk krijg je het schip, de oude sacristie en de kansels van Donatello te zien. Wil je ook de bibliotheek en Medicikapellen zien dan dien je daarvoor apart te betalen. De ingang hiervan zijn ook op andere plaatsen.

Gelato

Net als elders in Italië kun je ook in Florence heerlijk ijs eten. Op diverse plaatsen in de stad zijn bijzondere ijssalons te vinden met speciaal ambachtelijk gemaakt ijs. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en verse producten. Eigenlijk was het doel om voor onze lezers de beste ijssalon in Florence te vinden. Maar na vier dagen van intensief marktonderzoek kwamen we maar moeilijk tot een eenduidige conclusie. Zo veel lekkere smaken, zoveel lekkere ijsjes. Het was echt te lastig. Iedere keer als we dachten de topper te hebben gevonden ontdekten we elders toch weer andere lekker smaken en ijsjes. Kortom ga zelf op pad en proef. Een gouden tip hebben we wel; vermijdt de salons met veel chemische kleurtjes in de koeling. Ervaring leert dat dit niet de beste smaak oplevert.

Alles over Florence


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Florence vind je in een handig overzicht met alle Florence hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Florence