Noto: de barokke hoofdstad van Sicilië

De stad Noto wordt door velen gezien als de mooiste stad van Sicilië. Dit komt omdat de stad, na een grote verwoestende aardbeving in de zeventiende eeuw, in zijn geheel opnieuw is opgebouwd in de barokke stijl. Nu is dit ook op een aantal andere steden in Sicilië gebeurd maar nergens gebeurde het zo uitgebreid en zorgvuldig als in Noto. Het gehele historische centrum van Noto is opnieuw opgebouwd in deze stijl waardoor je het gevoel hebt dat een wandeling door de stad nog het meest lijkt op een reis door de tijd. De schitterende barokke kerken, de indrukwekkende palazzo’s en het theater zijn nog allemaal in uitstekende staat. Dit kon in 1996 niet gezegd worden over de kathedraal van Noto die door verkeerde restauratiewerken in zijn geheel instortte. Na jarenlange restauratie werkzaamheden is de kathedraal sinds 2009 weer in volle glorie te bewonderen. Opvallend in Noto is dat je in een aantal van de kerken de torens kunt bezoeken. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van een gids. Vanaf deze verschillende torens heb je een schitterend uitzicht over de stad en zijn omgeving.Kathedraal van Noto

De Kathedraal van Noto is het mooiste en meest opzienbarende gebouw van Noto en een van de redenen dat de stad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De kathedraal is gebouwd in het begin van de achttiende eeuw nadat de oude kerk op deze plaats door een aardbeving verwoest werd. De kerk werd aan het einde van de achttiende eeuw voltooid en in 1844 tot kathedraal verheven. In 1996 stortte de koepel van de kerk in. Hierbij ging zou goed als het hele dak en een zijbeuk verloren. Het instortten van de koepel is te wijten aan slechte renovatiewerkzaamheden in de jaren vijftig van de vorige eeuw en een kleine aardbeving in 1990. Het zou tot 2007 duren voordat de kathedraal weer in zijn oude glorie hersteld was. De Kathedraal van Noto is geopend voor het publiek en vrij bezocht worden. In de kerk zijn verschillende maquettes te zien die het verhaal van de instorting en de wederopbouw vertellen.Palazzo Ducezio

Het Palazzo Ducezio is het stadhuis van Noto. Het stadhuis is vernoemd naar de voormalige koning van de Sicilianen en stichter van de stad Noto Ducezio. Het paleis is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw maar zou pas in 1830 voltooid worden. Het Palazzo Ducezio is vandaag de dag nog steeds in gebruik als gemeentehuis waardoor er slechts een klein deel toegankelijk is voor publiek. Het mooiste deel van het paleis, de spiegelzaal kan wel bezocht worden. Deze schitterende barokke kenmerkt zich door de vele spiegels en de bijzondere plafondschilderingen. Deze geschilderde engeltjes en bloemen lijken vanuit verschillende hoeken eerdere op ornamenten dan op beschilderingen.

Palazzo Nicolaci di Villadorata

Het Palazzo Nicolaci di Villadorata is te vinden aan de Via Corrado Nicolai, de plaats waar ieder het grote bloemenfestival van Noto plaatsvindt. Het Palazzo Nicolaci di Villadorata is één van de mooiste, grootste en meest indrukwekkende gebouwen in Noto. Een deel van het paleis is vandaag de dag opengesteld voor het publiek terwijl in andere delen nog gewoon de familieleden van deze adellijke familie wonen. In de ruimtes die zijn omgebouwd tot een museum krijg je een goed beeld van het leven in dit soort paleizen in de achttiende eeuw. Met name de prachtig beschilderde plafonds en de wanddecoraties zijn erg mooi. Kijk ook af en toe even uit het raam want het uitzicht vanuit het Palazzo Nicolaci di Villadorata is fenomenaal.

Teatro Tina Di Lorenzo

Het Teatro Tina Di Lorenzo behoort tot de mooist een meest prestigieuze theaters van Sicilië. Het theater is vernoemd naar Tina Di Lorenzo een Italiaanse actrice die van 1888 tot 1926 heeft opgetreden. In het theater zijn verschillende afbeeldingen van Tina Di Lorenzo te vinden. Het theater van Noto is toegankelijk voor het publiek mist je de entree betaald. Je kunt dan een kleine wandeling maken langs de loges en als je geluk hebt eentje bezoeken. Leuker is het natuurlijk om er een voorstelling bij te wonen. Deze dien je wel van te voren te reserveren. Het Teatro Tina Di Lorenzo ziet er uit zoals je van een achttiende-eeuws theater mag verwachten met veel goud en rood pluche.

Chiesa di San Francesco

De Chiesa di San Francesco is gebouwd in het begin van de achttiende eeuw in de barokke stijl. De kerk en het aangrenzende klooster behoren tot de meest indrukwekkende religieuze gebouwen van Noto. Een waarom de gevel van de Chiesa di San Francesco zo indrukwekkend aandoet is de enorme statige trap voor de ingang. Deze trap is pas in een later stadium aan de kerk toegevoegd nadat de weg naast de kerk verlaagd werd. Het interieur van de Chiesa di San Francesco is eveneens in de barokke stijl. Er zijn in de kerk enkele prachtige kunstwerken te vinden waaronder een olieverfschilderij van Antonio Vizzini.

Basilica San Salvatore

Een minder bekende kerk in Noto is de Basilica San Salvatore deze prachtige kerk is onderdeel van het naastgelegen klooster waar tot op de dag van vandaag nog steeds monniken leven en studeren. In de basiliek zijn enkele prachtige fresco’s te vinden maar de muren zelf zijn prachtig gedecoreerd met bloemen en motieven. Tegen een vrijwillige bijdrage kun je met een gids een wandeling door de kerk make. Deze gids kan je alles over de geschiedenis van de kerk vertellen. Tijdens deze rondleiding breng je ook een bezoek aan de toren van de basiliek en aan het balkon waar vroeger de nonnen naar de mis luisterden. Deze balkons zijn uit het zicht onttrokken door een hekwerk. Vanaf de toren van de Basilica San Salvatore heb je een schitterend uitzicht op Noto, met name op de Kathedraal van de stad.

Porta Reale Noto

De Porta Reale is het symbool van de stad Noto. Deze boog is gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw nadat er geruchten waren dat de toenmalige koning van Sicilië, Ferdinand II de Bourbon een bezoek zou brengen aan de stad. De Porta Reale was indertijd nog echt de toegangspoort tot de stad. Buiten de poort was behalve bossen en enkele boomgaarden niets meer te vinden. De Porta Reale is in 2014 gerestaureerd en is vandaag de dag weer in zijn oude glorie te bewonderen.

Chiesa Santa Chiara

De Chiesa Santa Chiara lijkt aan de buitenzijde niet veel bijzonders toch behoort deze kerk tot de mooiste van Noto. Het rijkelijk versierde interieur van de kerk kan gezien worden als het hoogtepunt van de barok in Noto. Op twaalf kolommen zijn beelden van de apostelen te vinden en boven het altaar zijn verschillende gipsen engeltjes te zien. Het drukke barokke interieur in combinatie met de wit geschilderde muren en de gouden details maken de Chiesa Santa Chiara tot een unieke kerk. De kerk kan gratis bezocht worden wil je het museum en de toren zien dan moet je een entreegeld betalen.

Chiesa di Montevergine

De Chiesa di Montevergine is één van de vele kerken die in het historische centrum van Noto te vinden is. De op zich verscheelt niet heel veel van de andere kerken in Noto. Hij is gebouwd in de achttiende eeuw in de barokke stijl. De kerk is vandaag de dag niet meer in gebruik als geloofsgebouw maar als een klein museumpje. In het museum worden de verschillende kostuums die tijdens de processies gedragen worden. Iedere processie heeft zijn eigen specifieke kleding en zo ook iedere kerk in Noto en omstreken. De kerk en het museum kunnen gratis bezocht worden al wordt er vrij nadrukkelijk om een vrijwillige bijdrage gevraagd. De toren van de kerk kun je tegen betaling beklimmen.

San Domenico

De San Dominico is één van de mooiste en best bewaarde voorbeelden van het barokke Noto. De San Domenico is gebouwd in 1703 net na de grote aardbeving van 1693. In eerste instantie als kloosterkerk van het dominicanenklooster. In dit klooster is vandaag de dag een school te vinden. Met name de gevel van de San Dominco is bijzonder en dan met name de zuilen. Op de eerste verdieping zijn Dorische zuilen gebruikt en op de tweede verdieping Ionische zuilen. De kerk is te vinden tegenover het Teatro Tina Di Lorenzo.

Stadsmuseum van Noto

Het stadsmuseum van Noto is een klein museum waar verschillende archeologische bodemvondsten tentoongesteld worden. Naast de archeologische vondsten is er in het museum ook plaats gemaakt voor hedendaagse kunstenaars uit de regio. Met name op de bovenste verdieping van het museum zijn er prachtige kunstwerken te vinden. Vanaf deze verdieping heb je tevens een prachtig uitzicht over de stad. Bij helder weer kun je er zelfs de Middellandse Zee zien liggen. Het entreeticket van het stadsmuseum van Not is ook geldig in het Teatro Tina Di Lorenzo en het Palazzo Ducezio.