Como: historische stad aan het Comomeer

Como is een middelgrote stad in de regio Lombardije aan het Comomeer. Como is de grootste en belangrijkste plaats aan dit prachtige meer. Como ligt aan de grens met Zwitserland en is bijna vergroeit met de Zwitserse plaats Chiasso.
Como kent een lange en bewogen geschiedenis. De stad bestond al ten tijde van de Romeinen. Deze lieten een behoorlijke stadsmuur om Como heen bouwen om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. In de stad zijn grote delen van deze eeuwenoude muur nog steeds te vinden. Binnen de stadsmuren van Como is het historische centrum van de stad te vinden dat voor het overgrote deel autovrij is. Hierdoor is het erg goed toeven op één van de vele gezellige pleintjes in de stad.
Het belangrijkste bouwwerk van de stad is de Dom van Como.
Vroeger stond de stad bekend om zijn zijdeindustrie. Het zijdemuseum herinnert nog aan deze periode. Als je op vakantie bent aan het Comomeer dan mag je een bezoek aan deze bijzondere stad zeker niet overslaan.Kathedraal van Como

De kathedraal Santa Maria Assunta kortweg vaak de kathedraal van Como genoemd is zonder twijfel het mooiste bouwwerk in de stad en misschien wel van de hele regio. De kathedraal is volgens veel specialisten de laatste gotische kerk die in Italië is gebouwd. De bouw van de kathedraal is gestart in 1396 en werd pas in 1770 voltooid toen de Rococokoepel aan de kathedraal werd toegevoegd.
kathedraalvancomo-2
Het meest indrukwekkende deel van de kathedraal Santa Maria Assunta is gebouwd in de vijftiende eeuw. Toen werd de westelijke façade en het prachtige roosvenster aan de kathedraal toegevoegd.
De kerk is dagelijks geopend voor het publiek. Een bezoek is gratis maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kathedraal te kunnen onderhouden.Comomeer

Como is de grootste en belangrijkste stad aan het Comomeer. Dit meer behoort samen met het Lago Maggiore en het Gardameer tot de grootste populairste toeristische trekpleisters in het noordelijke deel van Italië.
Naast Como liggen er aan het Comomeer nog tal van prachtige plaatsjes zoals Menaggio, Bellagio, Varenna, Bellano en Lecco. Veel van de plaatsen en dorpen aan het Comomeer hebben ongeveer dezelfde uitstraling dit komt hoofdzakelijk doordat het meer en de daarachterliggende bergen alle aandacht naar zich toetrekken.
Het Comomeer ligt op 195 meter hoogte en is op zijn diepst 425 meter. In het Comomeer komen tal van vissoorten voor die je vervolgens weer kunt bestellen in de diverse restaurants die je rond het meer tegenkomt.

Basilica San Fedele

De Basilica San Fedele is één van de oudste en was één van de belangrijkste geloofsgebouwen in Como. De huidige kerk is gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw maar al in de zevende eeuw na christus was er op deze plaats een geloofsgebouw te vinden. De kerk zag er indertijd wel heel anders uit. De huidige gevel stamt uit het begin van de twintigste eeuw. Tijdens deze verbouwing werd ook het roosvenster aan de façade toegevoegd.
In de Basilica San Fedele die jammer genoeg niet altijd geopend is voor het publiek zijn enkele prachtige fresco’s te vinden. Het grootste deel van de fresco’s zijn geschilderd Carlo Carloni een Italiaanse schilder die in de zeventiende en achttiende eeuw behoorlijk wat kerken in Europa heeft beschilderd.

Teatro Sociale

Het huidige theater van Como is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw. Dit theater verving het oude theater dat toen nog geen honderd jaar oud was. Het was een groep met notabelen die het theater lieten bouwen. Ze huurden de architect Guiseppe Cusi in voor het indrukwekkende ontwerp met zes pilaren. Al snel bleek het theater te klein zodat er nog eens een grote renovatie en uitbreiding nodig was.
Ondanks het feit dat het theater in de vorige eeuw meerdere malen gesloten is geweest is het tegenwoordig weer in gebruik als theater. Als je gelukt heb kun je de verschillende orkesten en operazangeressen horen repeteren als je langs het gebouw loopt.

Winkelen in Como

Wie op vakantie is aan het Comomeer en van winkelen houdt dan is Como de beste plaats om te bezoeken. Natuurlijk kun je ook door rijden naar Milaan maar als je het geen zin hebt om wat verder te rijden dan is Como het beste alternatief.
Het winkelhart van Como is niet heel erg groot maar zo goed als grote merken en winkelketens zijn er te vinden. Van de meest exclusieve merken zoals Armani en Boss tot de wat meer mainstream merken je komt ze allemaal tegen in Como.
Como werd vroeger de zijde hoofdstad van Europa genoemd. Nog steeds zijn er opvallend veel winkels te vinden waar je zijde bloezen, stropdassen en sjaals tegenkomt.

Historisch centrum

Het Historische Centrum van Como bevindt zich zo goed als helemaal binnen de stadsmuren. Deze stadsmuren zijn voor een groot deel gebouwd in het begin van de twaalfde eeuw. Door de eeuwen heen werden deze wel verder uitgebreid en uitgebouwd. Door deze stadsmuren heeft de stad zich redelijk kunnen verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Dit lukte natuurlijk niet altijd. Zo is de stad meerdere malen geplunderd door de Franken. Aan het einde van de achttiende werd de stad ingenomen door de troepen van Napoleon. Ondanks deze aanvallen heeft het historische zijn originele karakter weten te behouden. Als je door het centrum heenloopt voel je aan alles dat Como altijd een rijke stad is geweest. Veel van de gebouwen in de stad zijn de laatste decennia gerenoveerd en opgeknapt.

Piazza Duomo

Eén van de mooiste en leukste pleinen in Como is het piazza Duomo. Het belangrijkste gebouw aan dit plein is de kathedraal van Como maar ook het theater van Como en enkele andere prachtige historische gebouwen zijn aan dit plein te vinden.
Op het plein zijn meerdere terrassen te vinden vanwaar je een prachtig zicht hebt op de kathedraal. De perfecte plaats om even te genieten van al het goede wat Italiue te bieden heeft. Op het plein zijn in de zomermaanden vaak levende standbeelden en andere straatartiesten te vinden.

Le Terme di Como Romana

Om nieuwbouw in Como mogelijk te maken werden een aantal oude gebouwen gesloopt. Tijdens de graafwerkzaamheden werden verschillende Romeinse gebouwen, waaronder een terme en verschillende graven ontdekt. De bouwwerkzaamheden werden hierna onmiddellijk stilgelegd om de vondsten te onderzoeken. Na de vondst werden de bouwplannen aangepast en werd er een parkeergarage over de vondsten gebouwd zodat deze zichtbaar zouden blijven voor het publiek. Als je hier je auto parkeert dan heb twee dingen voor de prijs van één; een archeologisch museum en een parkeerplaats. De Le Terme di Como Romana bevinden zich net buiten de oude stadsmuren van Como.