Livorno: de belangrijkste havenstad van Toscane

Livorno is de grootste en belangrijkste kustplaats van de regio Toscane in Italië. Het grote nadeel van Livorno is dat het tevens de grootste en belangrijkste havenstad is van deze regio. Als je de stad komt binnenrijden dan ruikt het naar olie en andere geuren die in een haven horen. Tel erbij op dat als je de stad komt binnenrijden je dwars door dit havengebied moet rijden. Hierdoor begint je bezoek aan de stad al met een achterstand. Jammer genoeg zal de stad je tijdens een stedentrip nergens kunnen overtuigen waardoor je eigenlijk zo snel mogelijk Livorno weer wilt verlaten. Misschien komt het doordat er in Toscane zoveel prachtige steden te vinden zijn, denk aan; Florence, Lucca, Siena, Pisa en Arezzo. Dat de verwachtingen voor deze stad misschien wat te hoog liggen. Livorno lijkt geen enkele manier op de andere steden in deze schitterende regio. Alles in de stad wijst erop dat het ooit een mooie stad is geweest maar het is in verval geraakt.
Gelukkig verblijven de meeste toeristen maar heel even in Livorno en vertrekken ze met de veerboot naar Elba, Sardinië of één van de andere eilanden voor de Italiaanse kust.Venezia Nuova

De wijk Venezia Nuova is qua potentie de mooiste wijk van Livorno. Jammer genoeg is er nog heel wat werk nodig om deze wijk de uitstraling te geven die het verdient. In de wijk zijn enkele van de mooiste en belangrijkste historische en architectonische bezienswaardigheden van de stad te vinden. Zo is één van de voormalige forten nog in de wijk te vinden en staat de achttiende-eeuwse Santa Caterina in de wijk. De drieënzestig meter hoge koepel van deze kerk behoord tot de mooiste van Toscane.
Zoals de naam al doet vermoeden lopen er tal van kanalen door de wijk heen. Deze kanalen waren oorspronkelijk bedoelt om de stad te beschermen ten tijde van aanvallen en belegeringen.
Enkele karakteristieke gebouwen in deze wijk zijn de Bottini dell’olio, de Chiesa San Fernandino, Fort San Pietro, het paleis van de Dominicanen en Fortezza Nouva.Viale Italia

De Viale Italia is de boulevard van Livorno. Dit deel van de stad is absoluut het allermooiste stukje Livorno dat wij tijdens ons bezoek zijn tegengekomen. Het hielp dat we op de boulevard liepen tijdens de zonsondergang. Tijdens je wandeling over de boulevard kom je langs stranden, het openluchtzwembad van Livorno, prachtige parken, het aquarium en verschillende restaurants waar je heerlijk buiten kunt zitten.
Het mooiste stuk van de boulevard is het Terras Mascagni. Dit prachtig betegelde terras ommuurd met kolommen doet je terugverlangen naar lang vervlogen tijden toen de heren met hoge hoed en de dames met weelderige jurken over de boulevard flaneerden.

Santa Caterina

De Santa Caterina van Livorno is een prachtige barokke kerk uit de eerste helft van de achttiende eeuw. De kerk is te vinden in het centrum van Livorno in de wijk Klein Venetië. Het opvallendste onderdeel van de kerk is de 63 meter hoge koepel. Deze koepel kun je al van verre zien liggen waardoor het Sante Caterina een belangrijk herkenningspunt is in de stad. De binnenzijde van de koepel is prachtig beschilderd met fresco’s. Deze fresco’s zijn gemaakt door de Cesare Maffei. Op de fresco’s zijn de vier evangelisten te zien en scenes uit het leven van de heilige maagd. De fresco aan de binnenzijde van de koepel behoort tot de grootste en mooiste fresco’s van Toscane. Jammer genoeg zijn de fresco’s vandaag de dag behoorlijk beschadigd, een grondige restauratie zou geen overbodige luxe zijn. De Santa Catherina is geopend voor het publiek maar tijdens de mis is het niet toegestaan om de kerk te bezoeken of er foto’s te maken.

Piazza Grande

Het Piazza Grande van Livorno is het centrale plein van de stad. Aan het plein zijn enkele van de belangrijkste gebouwen van de stad te vinden zoals de kathedraal van Livorno en het Palazzo Grande. Het is een oud plein dat al in de zestiende eeuw het middelpunt vormde van Livorno. Het huidige uiterlijk van het plein stamt echter uit de twintigste eeuw. Net als de rest van Livorno werd het plein gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelijk na de oorlog in 1945 werd begonnen met de herstelwerkzaamheden van het Piazza Grande. Recentelijk is de indeling van het plein wederom veranderd. Zo werden er voetgangers gebieden gecreëerd en werden er extra bankjes op het plein geplaatst. Tegenwoordig is het plein een geliefde plaats bij inwoners van de stad die hier op een bankje of op een rand van een bloembak zitten te kijken naar de mensen die voorbij komen wandelen of fietsen.

Monumento dei Quattro Mori

Het Monumento dei Quattro Mori of het monument van de vier Moren. Is een prachtig monument net buiten het historische centrum van Livorno. Het beeld staat in de buurt van de haven van Livorno. Het monument wordt gezien als één van de belangrijkste symbolen van de stad. Boven op de sokkel staat een standbeeld van Ferdinand I de’ Medici. Aan de voet van de sokkel zitten vier gehurkte Moren die met kettingen aan de sokkel vast zitten. Deze bronzen Moren werden pas later aan het beeld van Ferdinand I de’ Medici toegevoegd. Op de gezichten van de Moren is duidelijk pijn en leed te zien. Dit zou de verschikkingen van de slavernij moeten voorstellen. Oorspronkelijk zouden er nog fonteinen aan het beeld worden toegevoegd maar deze zijn uiteindelijk op het Piazza Annuzianta in Florence terechtgekomen.

Kathedraal van Livorno

De kathedraal van Livorno ook wel bekend als de Sint Franciscus Kathedraal of de Duomo di Livorno is te vinden op de Piazza Grande in het historische centrum van Livorno. De kathedraal is gewijd aan Fransicus van Assisi stichter van de kloosterorde van de Franciscanen ook wel bekend als de Minderbroeders. De bouw van de kathedraal startte aan het einde van de zestiende eeuw en werd in het begin van de zeventiende eeuw voltooid.
kathedraalvanlivorno
De kathedraal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna in zijn geheel gelijkt gemaakt met de grond. Na de oorlog werd de kerk direct herbouwd volgens de oude bouwplannen. In het interieur van de kerk is veel marmer verwerkt wat de kathedraal een imposante uitstraling geeft.

Aquarium van Livorno

Het aquarium van Livorno is te vinden aan de boulevard van de stad op een behoorlijk stuk lopen van het centrum. Het is al een oud aquarium dat in 1937 voor het eerst zijn deuren opende. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het aquarium zwaar beschadigd waarna hij opnieuw opgebouwd moest. Aan het einde van de twintigste eeuw voldeed het aquarium niet meer aan de eisen van deze tijd. In tien jaar tijd werd het aquarium compleet veranderd. Verschillende zoet en zoutwater tanks werden geplaats waar diverse biotopen in tentoongesteld worden. Een bezoek aan het aquarium van Livorno is een hoogtepunt of je de stad nu met of zonder kinderen bezoekt.

Chiesa di San Jacopo in Aquaviva

De Chiesa di San Jacopo in Aquaviva is op het eerste zicht niet een hele bijzondere kerk maar zijn ligging is dat wel. De kerk ligt namelijk op de boulevard van Livorno niet ver van de militaire academie op het San Jacopo Piazza. Het is een oude kerk die gebouwd werd in het begin van de twaalfde eeuw. Jammer genoeg is de kerk in de eeuwen hierna meerdere malen herbouwd waardoor er maar weinig van het originele karakter is overgebleven.
De binnenzijde van de kerk is vrij eenvoudig. Het meest opvallende is een groot Latijns kruis. Enkele kunstwerken die oorspronkelijk in de kerk hingen zijn tegenwoordig te zien in het bisschoppelijk museum Leonello Barsetti in Livorno.

Fortezza Nuova

Het Fortezza Nouva is te vinden in de wijk Klein Venetië in het stadscentrum van Livorno. Het fort is gebouwd in de tweede helft van de zestiende eeuw op de plaats van een ouder fort. Dit verklaard de naam het nieuwe fort. Het Fortezza Nuova werd aan het einde voor een groot deel afgebroken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort als munitieopslag gebruikt. Dit kwamen de geallieerden te weten waarna het fort zwaar werd gebombardeerd.
Tegenwoordig zijn de resten van het fort omgebouwd tot een stadspark. Op warme zomerdagen zijn de bankjes en grasvelden van het park gevuld met toeristen en inwoners van de stad die hier wat verkoeling zoeken. Vanaf de muren van het fort heb je een prachtig uitzicht over de wijk Klein Venetië en de verschillende kanalen en sloten.

Verkeersborden

Net als in veel andere grote steden in Italië en de rest van de wereld zijn een aantal van de verkeersborden in Livorno veranderd in kleine kunstwerken. Het was de Italiaans, Amerikaanse kunstenaar die deze trend in de jaren negentig van de vorige eeuw startte. Met name de verbodsborden moeten het met regelmaat ontgelden. Deze ludieke borden zorgen ervoor dat de stad Livorno er een stuk vrolijker uitziet. Naast dit verbodsbord op de foto waar een verboden in te rijden bord gebruikt wordt als schavot hebben we nog nog meer van deze bijzondere verkeersborden gespot in de stad.