Genua: stad vol verborgen schatten

Genua is de hoofdstad van de regio Ligurië. De Italiaanse naam van de stad is Genova. Het is de belangrijkste havenstad van Italië en één van de belangrijkste havensteden aan de Middellandse Zee. Het gaat dan niet alleen om de invoer en uitvoer van goederen, maar ook om veerboten richting verschillende Europese havens. Het is tevens de thuishaven van MSC Cruises, één van de grootste cruisemaatschappijen ter wereld.

Van alle steden die we in Italië bezocht hebben is Genua misschien wel de meest verrassende geweest. We bezochten Genua tijdens een cruise met de MSC Preziosa, één van de grootste schepen die in de Middellandse Zee vaart. Ons bezoek aan Genua was op een dag die bewolkt begon en eindigde, maar waarbij het zonnetje haar best deed om op deze zondag mooi licht voor foto’s te geven. Een dag is lang genoeg om de hoogtepunten van Genua te bezoeken, maar eerlijk gezegd zouden we er eerder voor kiezen om een hotel in Genua te boeken en er tenminste twee dagen voor uit te trekken.

De geschiedenis van de stad voert terug naar het Romeinse Rijk, toen de Romeinen hier een basis voor hun vloot hadden. Na de val van het Romeinse Rijk groeide Genua uit tot een belangrijke handelshaven. Uiteindelijk werd Genua een stadsrepubliek die machtig was en een goede welvaart kende. Het machtsgebied van Genua strekte zich uit over eilanden zoals Corsica en Elba, maar ook tot kolonies elders in Europa en het noorden van Afrika.

Het hedendaagse Genua laat duidelijk zien dat de stad vroeger machtig en welvarend geweest is. Meerdere ‘palazzo’s’ herinneren aan deze vroegere tijden. De stad heeft zich inmiddels tot ver in de heuvels uitgestrekt. De hoogteverschillen en de pastelkleurige huizen zorgen voor een schilderachtig decor dat al menig kunstenaar geïnspireerd heeft. Je ziet dit dan ook terug in de kunst die in de straten van Genua verkocht wordt. Het hedendaagse Genua is vooral ook een stad vol verborgen schatten. Je kunt natuurlijk de geijkte bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van San Lorenzo, het Palazzo Reale of La Laterna bezoeken, je kunt je ook op je gevoel door de vele straatjes in het oude deel van de stad laten voeren. Je komt dan sfeervolle plekjes, prachtige binnenpleintjes en imposante bouwwerken tegen tijdens je wandeling.

Voor ons is Genua een stad die zeker tot onze favoriete Italiaanse bestemmingen is gaan behoren. Wie in Ligurië is die moet zeker ook een dag inplannen om ook Genua te bezoeken en wie op zoek is naar een anders-dan-normale Italiaanse stedentripbestemming die zou Genua zeker moeten overwegen als keuze.Stazione Marittima

Als je met de cruiseboot Genua bezoekt dan zul je aankomen bij het Stazione Marittima. Deze passagiersterminal is de plek waar vroeger veel migranten voor het eerst Genua bereikten. Tegenwoordig is het één van de mooiste aanlegplekken voor cruiseschepen. De cruiseboten komen sowieso al binnengevaren met een prachtig zicht op de stad Genua, waarna de passagiers vervolgens via het Stazione Marittima aan wal gaan. Het huidige gebouw stamt uit het einde van de negentiende eeuw. In de loop der jaren zijn er wel wat uitbreidingen en aanpassingen gedaan aan de terminal. Vrij recent nog, in het jaar 2001, heeft de terminal een grondige opknapbeurt gehad. Tegenwoordig straalt de entree van de cruiseterminal weer de allure van vroegere tijden uit.Via Roma

Eén van de belangrijkste straten van Genua is Via Roma. Deze straat is aangelegd tussen 1866 en 1877, tegelijkertijd met de Galleria Mazzini. Aan Via Roma vind je enkele prachtige historische gebouwen zoals het zestiende-eeuwse Palazzo Doria Spinola. Via Roma heeft twee rijbanen, die echter in één richting leiden. Dat komt omdat één rijbaan exclusief voor het openbaar vervoer is.

Via Rome is een populaire winkelstraat onder mensen die op zoek gaan naar de betere, hoofdzakelijk Italiaanse, modemerken. Wie hier gaat winkelen die moet behalve op mooie kleding ook rekenen op overwegend hoge prijzen.

Via di Prè

Een drukbezochte toeristenstraat in het historisch centrum van Genua is Via di Prè. Deze autovrije straat loopt parallel aan de Strada Statale. De Via di Prè is een straat waar je een bonte mix van horeca en winkeltjes aantreft. Hier geen grote internationale ketens, maar lokale ondernemers met een grote diversiteit aan etnische afkomsten. Zo kun je hier een halal-slagerij aantreffen, een belwinkel, een winkel met souvenirs maar ook ene heerlijke bakkerij met Italiaanse specialiteiten. Op sommige plekken denk je ‘wat een gribus-straat’ terwijl je honderd meter verderop ineens weer kunt denken ‘wat een leuk straatje eigenlijk’. Mocht je toevallig je van wet naar oost of omgedraaid moeten bewegen in dit stuk van Genua, dan kun je de Via di Prè meepakken op je route en zelf oordelen.

Piazza de Ferrari

Veruit het belangrijkste plein van Genua is Piazza de Ferrari. Dit plein is gelegen in het centrum van Genua, tussen het moderne en het historische centrum. In de nabije omgeving van Piazza de Ferrari staan belangrijke kantoorgebouwen en financiële instituten. Het voorname uiterlijk dat het plein heeft is dankzij de belangrijke rol die Genua had in de negentiende eeuw. Aan het eind van deze eeuw behoorde Genua samen met Milaan tot de belangrijkste financiële centra van Italië.

Een belangrijke rol op Piazza de Ferrari is weggelegd voor de enorme fontein. Deze fontein bevindt zich op het autovrije deel van het plein en is eind vorige eeuw samen met het plein zelf flink opgeknapt. Aan Piazza de Ferrari staan een aantal fraaie gebouwen zoals het Palazzo Ducale, het hoofdkwartier van de regio Ligurië, het Palazzo dell’Accademia Ligustica en het Teatro Carlo Felice.

Als er afstanden vanaf of tot Genua opgegeven worden, dan is Piazza de Ferrari het begin- of eindpunt van de meting.

Operazangeres met gitaar

Al lopend door de straatjes van Genua kun je straatartiesten tegengekomen. Vaak zijn dit levende standbeelden of gitaristen. Soms heb je geluk en vind je iets echt Italiaans zoals een operazangeres die haar longen uit haar lijf zingt en zichzelf begeleid met een gitaar. Mensen blijven meestal staan om naar deze oude kunst te luisteren en het af en toe te belonen met wat kleingeld.

Vroeger behoorde opera tot een zeer normale manier van vermaak voor de welgestelde burger. Het stamt uit de tijd van de 16de eeuw en komt uit Florence. Het zou goed kunnen dat je beroemde Italiaanse stukken mee neuriet, zelfs als je nog nooit naar een opera voorstelling bent geweest.

Palazzi dei Rolli

Genua is van oudsher een belangrijke en rijke stad. Dat is duidelijk zichtbaar aan de vele palazzo’s die de stad telt. Er is zelfs een speciale lijst met palazzo’s, die samen met Le Strade Nuove op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Deze lijst is bekend onder de naam Palazzo dei Rolli en omvat 42 historische gebouwen die zich in het centrum concentreren. Oorspronkelijk waren tachtig woningen die zich aangemeld hadden voor de vermelding op de Werelderfgoedlijst. Na de beoordeling door een speciaal comité tijdens een bijeenkomst in Vilnius hebben 42 palazzo’s het gehaald om op de lijst terecht te komen.

De palazzo’s zijn in de jaren negentig met privaat geld en overheidsgeld opgeknapt waar dat nodig was. De totale investering bedroeg om en nabij de tien miljoen euro. Op 20 januari 2007 plaatste UNESCO een plaquette aan het begin van Via Garibaldi waar de inschrijving van het cultureel erfgoed Palazzi del Rolli beschreven staat.

Porto Antico

De oude haven van Genua vormt samen met het historische centrum van de stad het toeristisch middelpunt van Genua. Al van oudsher heeft de haven een belangrijke rol gespeeld in de economie en het dagelijks leven van Genua. Daar is eigenlijk weinig aan veranderd, hoewel de commerciële scheepvaart zich vooral in de nieuwere haven afspeelt die verder van de stad af ligt. Porto Antico is tegenwoordig vooral een plek waar ontspanning en recreatie op de eerste plaats staan. Het herontwerpen van Porto Antico door Renzo Piano in 1992 heeft van het gebied een toeristische zone gemaakt. Hier kom je voor een aperitief, om te eten, om te flaneren en om attracties en musea te bezoeken. Zo is hier het Aquarium van Genua gevestigd. Hier kun je waterdieren bezoeken die uit alle delen van de wereld komen. De promenade langs de haven is vooral in het weekeinde erg druk bezocht door locals en toeristen. Aan de haven vind je ook het natuurwetenschappelijk museum ‘Museo Nazionale dell’Antartide Felice Ippolito’ en het maritienm museum Galata.

Piazza Caricamento

Het Piazza Caricamento is een plein dat halverwege de negentiende eeuw aangelegd is in Genua. Het plein beslaat een oppervlakte van ongeveer 9000 vierkante meter en is aangelegd op de plek waar in de Middeleeuwen dokken lagen. Het Piazza Caricamento is aangelegd om het transport tussen de haven en de spoorweg te verbeteren. Deze rol is inmiddels helemaal verdwenen. Wat overgebleven is, is een groots plein met prachtige gevels. Op het plein vind je marktkraampjes waar je onder andere streekproducten kunt kopen en enkele restaurants die zich vooral op toeristen richten die de authentieke lokale keuken uit willen proberen.

Piratenboot Il Galeone Neptune

In de haven van Genua zul je een opvallende boot vinden, namelijk een piratenschip genaamd Il Galeone Neptune. Het is een replica van het gelijknamige Spaanse schip. Van buiten is het net een echt piratenschip die zo uit Pirates of the Carribean had kunnen komen, maar van binnen zit er gewoon een motor in. De boot is echter gemaakt in 1986 om te gebruiken op tv. Je kunt hem zien in de film Pirates en de serie Neverland waar hij de boot is van Kapitein Haak. Nu hij niet meer gebruikt wordt voor films en dergelijke is het een toeristische bezienswaardigheid geworden. Tegen een kleine prijs per persoon mag je naar binnen om een kijkje te nemen in de zeer precies gereconstrueerde boot. Als je kinderen hebt is dit zeker de moeite waard. Het schip is ook geschikt voor leuke familiefoto’s.

Toeristentreintje

Als je niet heel veel tijd hebt om Genua te bekijken maar wel veel wilt zien is een toeristentreintje een goede uitkomst. Het treintje wordt daar Trenino Pippo genoemd. Dit is een zeer leuke manier om de stad een beetje te leren kennen. Het is ook makkelijk te doen met kinderen, want ze kunnen gewoon zitten en om zich heen kijken naar wat er voorbij komt. Er staat nu wel treintje maar eigenlijk is het eerder een vrachtwagentje wat ze eruit hebben laten zien als een trein. De tourbegeleiders spreken Italiaans als ze uitleg geven over de verschillende bezienswaardigheden. Voor mensen die geen Italiaanse spreken zijn er ook koptelefoons met andere talen aanwezig. De trip duurt ongeveer 45 minuten en je kan opstappen bij de Antico Porto. Wat misschien handig is om te weten is dat dit niet een hop-on hop-off treintje is. Je betaalt voor een tour van drie kwartier door Genua en je kan onderweg er niet zomaar af.

Palazzo Doria Spinola

Een prachtig paleis dat aan de Via Rome ligt is Palazzo Doria Spinola . Het is een van de 42 Rolli Paleizen van Genua die zijn toegevoegd in de UNESCO World Heritage lijst van 2006. Deze vorstelijke accommodaties zijn in ook te vinden in bijvoorbeeld Via Garibaldie,Via Balbi of Salitia S. Caterina. Veel zijn er veranderd in kantoren, winkels of musea. Dit Rolli Paleis is gebouwd in 1541 voor Antonio Doria en later verkocht aan de provincie Genova. Als je naar binnen loopt moet je zeker even naar het plafond kijken wat geschilderd is door Giovanni en Luca Cambiaso. Daarna kun je met de marmeren trap naar de binnenplaats. Op de tweede verdieping hangen zeer interessante stadskaarten van belangrijke steden als Venetië, Florence, Rome, Milaan, Antwerpen en natuurlijk Genua. Een bezoek zal ongeveer 10 tot 20 minuten duren en is gratis.

Ligustica Academie voor Schone Kunsten

Deze school, opgericht in 1751, combineert de functies van kunstonderwijs en museum op een leuke manier. De Accademia Ligustica di Belle Arti Genoa ligt aan het centrale Piazza de Ferrari in de plaats van het gesloopte klooster van San Domenico. Het is ontworpen door Barabino die ook de eerste versie van het theater Carlo Felice heeft ontworpen.

Piazza Corvetto

De rotonde Piazza Corvetto is vernoemd naar Luigi Emanuele Corvetto, een politicus van de Genuese Napoleontische tijd. Het is een van de grootste en meest elegante rotondes van de stad. Het ligt vrij centraal in Genua en je kan via veel straten op de rotonde komen. Ook kan je via een ruimschoots van bloemen voorziene laan naar het nabijgelegen park lopen. Als je uit één van de straten komt die naar Piazzo Corvetto leidt, is het eerste wat je opvalt waarschijnlijk het imposante beeld van de ruiter. Het beeld is gewijd aan Vittorio Emanuele II van Savoye en gehouwen door Francesco Barzaghi. Het staat meestal voor de rellen of onderdrukking van de oude burgers van Genua, alhoewel er soms ook andere onderwerpen aan gegeven worden.

Er is een metro aanwezig op het plein omdat het een verzamelplek is van allerlei belangrijke straten zoals de Via Roma en de Via Assarotti. De metro’s zelf zijn op zich ook wel een ding vanwege de kunst die erop staat. Het is gedaan door de studenten van de nabijgelegen kunstacademie van Paul Klee en geeft een eerbetoon aan de Japanse schilderkunsten.

Basilica Santa Maria Assunta di Carignano

Boven op de Genese heuvels zul je de Basiliek Santa Maria Carignano waarschijnlijk makkelijk moeten vinden door zijn omvang. Het is namelijk een vrij grote kerk en door zijn ligging bijna overal in de stad te zien. In 1552 zijn ze begonnen met het bouwen van dit religieuze gebouw en pas in de 19de eeuw was hij voltooid. De bouwstijl is van de Renaissance. Op iedere hoek staat een torentje en in het midden een iets verhoogde koepel. Dit is het werk van een locale ontwerper genaamd Galeazzo Alessi. Hij heeft de basiliek geïnspireerd op het Vaticaanse St. Pieters, waar de paus woont. In de kerk, boven het altaar, hangt er een monumentaal pijporgel. Het orgel is gebouwd tussen 1956 en 1960 door een Nederlander, Willem Hermans. De stijl werd toen barok genoemd maar tegenwoordig is het phonic-eeuws romantisch.

Er gaat een legende over de klokken die in de toren hangen. Er zou namelijk een zak met zilver in zijn gegooid om het geluid harmonieuzer te maken. Destijds was zilver een echte luxe die alleen de rijke mensen zich konden veroorloven, dus vonden ze het zeer apart dat zo’n kostbaarheid werd samengesmolten met de smeltkroes.

Acquario di Genova

Het aquarium dat je kan vinden in de locale haven van Genua is er niet zomaar eentje. Het is namelijk de grootste van Italië en de op twee na grootste van Europa (de grootste is in Valencia, Spanje en op de tweede plek staat TurkuAzoo in Istanbul, Turkije). Ze hebben een zeer groot en gevarieerd aanbod aan dieren. Van zeepaardjes tot grote haaien en van kwallen tot dolfijnen. Een pronkstuk van hun verzameling is de walvishaai. Dit is de grootste haai ter wereld en vrij zeldzaam. De dieren zien er gezond en goedverzorgd uit. Het interieur van de verblijven is heel mooi nagebootst uit hun natuurlijke omgeving en is goed verlicht zodat je de dieren kunt bewonderen. De tank met dolfijnen is bijvoorbeeld heel leuk, want je kan eronder liggen terwijl de magnifieke dieren boven je zwemmen. Bij de roggen en sommige andere vissen is het toegestaan om ze te aaien. Het is dus zeker leuk om dit met kinderen te doen en ook als je een dierenliefhebber bent. Houd er wel rekening mee dat het druk kan zijn, probeer dus of heel vroeg te komen of in de namiddag om lange rijen te voorkomen.

Cruisebestemming Genua

Genua is een populaire cruisehaven in Europa. De haven behoort sowieso al tot de meest belangrijke havens aan de Middellandse Zee, daarnaast is het de thuishaven van MSC Cruises. Deze cruisemaatschappij behoort tot de grote jongens op het gebied van Middellandse Zee-cruises. Ook andere rederijen zoals Costa Cruises, Norwegian Cruise Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International en Carnival hebben Genua als aanleghaven opgenomen in diverse cruiseroutes.

Wie in Genua aanlegt die heeft het geluk dat er geen transfer of excursie geboekt hoeft te worden om van Genua te genieten. Passagiers die via het Stazione Marittima aan wal gaan die hebben het geluk dat je al vrijwel meteen aan de rand van het interessante stuk van Genua zit. Het is een kwestie van simpelweg te voet links afslaan om van de pracht en praal van Genua te genieten. Kom je tijd te kort dan kun je altijd nog met de metro naar Piazza de Ferrari reizen. In tien minuten sta je dan in het hart van de stad. Mocht je Genua zelf al een keer gezien hebben dan zijn er vaak andere interessante excursiemogelijkheden zoals het betoverende Cinque Terre of het mondaine Portofino.

Via San Lorenzo

In het centrum van Genua is Via San Lorenzo de meest toeristische straat die je aan zult treffen. Deze autovrije straat barst van de straatkunstenaars, toeristische winkels en horeca. Zeker in het hoogseizoen bestaat een redelijk groot deel van de mensen die je in Via San Lorenzo aantreft uit toeristen. Bij de straat hoort ook een plein, Piazza San Lorenzo en de daarbij behorende kathedraal. De Cattedrale di San Lorenzo behoort aan de buitenkant tot één van de mooiere kerken die we ooit gezien hebben. Dat komt vooral door de zwart-witte strepen die het exterieur van de kerk domineren. Ook erg fraai zijn de beelden van twee liggende leeuwen aan weerszijden van de entree.

Christoffel Columbus

Eén van de beroemdste ontdekkingsreizigers ooit is Christoffel Columbus. Deze ontdekkingsreiziger is in het jaar 1451 in Genua geboren en is tot op heden de bekendste Genuees ooit. Columbus is degene die de Nieuwe Wereld ontdekt heeft en daarmee verantwoordelijk is voor een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van de mens. Columbus is degene die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de kolonisatie van Amerika (Noord- en Zuid-Amerika), waarmee hij een groot stempel heeft gedrukt in de culturen die daar ontstaan zijn en in de hedendaagse verdeling van macht en bronnen.

Toeristenbus van CitySightseeing

Hoewel Genua een redelijk compacte stad is die prima te voet te belopen is, zijn er toeristen die er liever voor kiezen om met een zogenaamde hop-on-hop-off bus Genua te verkennen. Dat is dankzij de rode toeristenbussen van CitySightseeing mogelijk. Deze dubbeldekkerbussen rijden een speciale toeristische route door Genua, waarbij er vooral langs de toeristische attracties en bezienswaardigheden gereden wordt. Op verschillende plekken kun je uitstappen en weer instappen. Dit opstappen kan gedurende de geldigheid van je kaartje onbeperkt. Mensen die per trein of cruiseboot aankomen in Genua die kunnen direct bij het treinstation of de cruiseterminal opstappen op de toeristenbussen van CitySightseeing. Voor kinderen geldt er een gereduceerd tarief.

Weerstation

Aan de Piazza Corvetto staat een mooi vormgegeven weerstation. Het klassiek vormgegeven weerstation bestaat uit verschillende meetapparatuur zoals een hygrometer en een barometer. Zo kun je behalve de temperatuur ook zien hoe hoog de relatieve luchtvochtigheid is en wat de luchtdruk op dat moment is. In het weerstation zit het rood-witte stadslogo verwerkt.

Metro van Genua

De metro van Genua is een recent aangelegd metrosysteem dat momenteel uit één metrolijn bestaat. De metrolijn verbindt het centrum en de buitenwijk Rivarolo Ligure met elkaar. De in totaal 7,1 kilometer lange metrolijn telt in totaal 8 metrostations, waaronder de twee treinstations (Principe en Brignole). Wie in het hart van de stad uit wil stappen die rijdt tot aan metrostation De Ferrari. Cruisepassagiers die bij het Stazione Marittime aan wal komen die kunnen vanaf metrostation Principe naar het hart van de stad of terug reizen.

Taarten van Mangini

Mocht je een keer in Genua zijn dan is er een plek die we absoluut aan willen raden en dat is de taartenwinkel van Mangini. Vroeger kwamen er hier al mensen om van een perfect bereide espresso te genieten. Het is namelijk niet alleen een taartenwinkel maar ook een echt authentiek Italiaans cafeetje waar ze staand aan de bar hun koffie drinken onder het genot van een lekker hapje. In het verleden zouden hier alleen maar de elite komen. Daarom heeft het al een serieuze lijst met bekende Italianen die zich hier te goed hebben gedaan. Er zijn bijvoorbeeld veel presidenten en beroemde schilders als Gilberto Govi en Caminati binnengeweest. Er staan nog originele meubelstukken en accessoires uit het jaar 1946 binnen. Hun faam komt natuurlijk niet alleen van de mensen die er binnen zijn geweest, maar het zijn vooral de heerlijke taarten in de etalage die je spontaan lekkere trek geven. Wie eenmaal door de onweerstaanbare zoetigheden binnengelokt is ziet nog veel andere lekkernijen die ze in de schappen hebben liggen.

Strada Statale 1

Eén van de oudste en meest belangrijke nationale wegen van Italië ligt dwars door Genua. Strada Statale 1 oftewel Nationale Weg 1 loopt van Rome naar Frankrijk. De weg verbindt steden zoals Rome, Civitavecchia, Grosseto, Livorni, Pisa, Genua, Imperia en Ventimiglia met elkaar. Een andere naam voor deze weg is Via Aurelia. Deze naam stamt nog uit het tijdperk van het Romeinse keizerrijk. De Via Aurelia was de historische route van Rome naar Pisa. De huidige weg volgt grotendeels deze route. Op een aantal plekken is de weg nu om steden heengeleid. In Genua hebben ze het anders gedaan. Daar hebben ze deze in Genua uit vier rijstroken bestaande weg omhoog gebracht om overlast door het stadscentrum te beperken. Voor automobilisten op deze druk bereden autoweg een fantastische oplossing, want die worden nu getrakteerd op een fraai uitzicht over Genua.

La Lanterna

In Genua staat de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld. Deze vuurtoren heet La Lanterna, wat in het Nederlands ‘De Lantaarn’ betekent. De vuurtoren zoals je hem tegenwoordig aantreft stamt uit 1543. Met een hoogte van maar liefst 77 meter hoort La Lanterna tot de hoogste vuurtorens ter wereld. In tegenstelling tot veel andere vuurtorens is La Lanterna niet rond, maar hoekig. De vuurtoren is uit rode bakstenen opgetrokken. Wie dat wil die kan de vuurtoren en het bijbehorende museum bezoeken. Reken wel op een vrij flinke wandeling vanuit het centrum. Je bent vanaf Porto Antico als snel een minuut of 35 tot 45 onderweg.

Grom ijssalon

Als je van lekker Italiaans schepijs houdt dan moet je zeker een keer bij ijssalon Grom binnenlopen. Je kunt er onder andere schepijs eten maar ook sorbetijs, granita, milkshakes en waterijs. Wat misschien wel het beste is, is dat het allemaal organisch en biologisch gemaakt wordt. De keten zit in vrijwel heel Italië. Bijna overal staat een lange rij met locals.

Ze hebben standaard smaken als aardbei, banaan en vanille, maar wat je zeker ook moet proberen zijn de smaken als karamel met zeezout, peer, “room zoals het ooit was”, munt met chocolat chip cookies en “pastiera napoletana”. De laatste smaak is gebaseerd op een traditionele Zuid-Italiaanse cake met pudding, gesuikerd fruit en Grom koekjes. Ze houden goed rekening met eventuele allergieën en bijna alle smaken zijn gluten-vrij.

Museo Commenda di Pre

Als je langs het plein Piazza della Commenda komt dan zul je het museum over het ziekenhuis wat daar vroeger stond waarschijnlijk tegenkomen. Destijds heette het Hospital of Commenda of St. John of Pre. Het is open sinds mei 2009. Er zijn jaren van reconstructies en archeologisch zoekwerk geweest om het museum compleet te maken. Het is een moderne en interactieve tentoonstelling over hoe het leven vroeger was in het ziekenhuis. Ze hebben bijvoorbeeld een theater waar ze historische documenten en foto’s laten zien. Ook animeren ze de oude muren zodat er personen van vroeger, als Friar Gugliemo, de rebellen van Genua of de Sultan Saladin, op komen te staan. Eigenlijk gaat het hele museum vooral over de boodschap die het ziekenhuis vroeger had: “That none may feel a stranger in Genoa.” Deze uitspraak komt doordat het hospitaal allerlei mensen hielp, van burgers tot reizigers en van rijke stadslui tot zwervers.

Theater Carlo Felici

Het statige Teatro Carlo Felici is het belangrijkste theater in Genua en is zelfs een van de meest bekende in Italië. Het gebouw ligt aan het bijna net zo belangrijke Piazza de Ferrari met het beeld van Giuseppe Garibaldi en de fontein. Zij zijn een symbool van de stad. De oorsprong van het gebouw vond plaats in 1825 doordat er een wedstrijd werd gehouden voor een ontwerp voor het nieuwe operagebouw. Op 7 april 1828 is het theater ingehuldigd met als ontwerper Carlo Barabino. Op het moment van ingebruikname was het een vrij modern theater, want al na een paar jaar zijn ze overgestapt naar gasverlichting. Een paar jaar later werd dit zelfs vervangen door voor die tijd hypermoderne elektrische verlichting. Jammer genoeg is het theater in de Tweede Wereldoorlog tweemaal beschoten. Daarom is wat wij nu zien niet meer het origineel. Ze hebben wel geprobeerd het zo nauwkeurig mogelijk te reconstrueren. Ook deze keer werd er een wedstrijd gehouden. In 1984 is het theater opnieuw opgebouwd en vernieuwd.

Sinds 22 november 2010 kun je op je tv streamen wat er gebeurt op het podium. Het virtuele publiek is al flink gegroeid en betreft nu ruim 120 landen. Ze zijn vrijwel helemaal uniek hier in. Via Facebook wordt je op de hoogte gehouden en kun je met andere virtuele kijkers chatten. Fijn dat de moderne techniek dit toch allemaal weer mogelijk maakt.

Porta Soprana

In de stad zelf zullen de oude stadsmuren je misschien opvallen, er wordt zelfs gezegd dat Genua de stad is met de meeste historische muren van Italië. Aansluitend bij de stadsmuur zit een grote poort met twee torentjes aan de weerszijden, dit is de Porta Soprana. De opening werd vroeger gebruikt als ingang voor de stad Genua. Omdat de stad zo gegroeid is staat hij eerder in het centrum dan aan de buitenkant van de stad zoals hij tegenwoordig is. Als je door de poort loopt zul je wel merken dat je het oude Genua binnenloopt. De poort zelf stamt deels uit de 9de eeuw en deels uit de 12de eeuw. Naast de poort is het volledig gereconstrueerde huis van Columbus te vinden. Wanneer je daar een bezoek aan doet mag je meestal ook de torens van de poort in, genaamd Torri di Porta Soprana. Eenmaal boven op een van de torens zul je een geweldig uitzicht hebben over vrijwel heel Genua, dit is dus zeker een aanrader.

Kerk Santa Donato

De in de historische binnenstad van Genua gelegen kerk van Santa Donato is van katholieke afkomst. Er is niet precies bekend wanneer ze zouden zijn begonnen met het bouwen van de kerk maar de meest duidelijke aanwijzing is in 11de eeuw door een uitspraak van een bisschop. De gevel is gemaakt van een lokaal soort kalksteen en heeft een patroon van zwarte en witten strepen. Vroeger zou de kerk helemaal in het wit zijn geweest maar door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog is een deel verloren gegaan. Tijdens de restauratie hebben ze hem dus ook wat zwarte strepen gegeven. Verder heeft de kerk weinig decoraties wat duidt op een Romeinse bouwstijl. De kerk ligt niet echt aan een plein maar een kleine honderd meter verder ligt wel het Tessitori plein. Ook zijn er in de buurt meerdere gelegenheden om te eten.

Piazza Giacomo Matteotti

Dit is naast Piazza de Ferrari een van de belangrijkste pleinen van de stad. Het heeft vele namen gehad tot dat ze hebben besloten het Piazza Giacomo Matteotti te noemen. Het ligt aan de rand van het historisch centrum en op het plein ligt het Paleis Ducale, ook wel de kerk van Jezus genoemd en het paleis van de aartsbisschop. In de Romeinse tijd was het gebied om de Piazza al bewoond, dat blijkt uit opgravingen die zijn gedaan 1975. Het was pas in de 16de eeuw dat het echt erkent werd als plein. Er hoorde rond 1920 ook een fontein te staan in Piazza Matteotti maar die is later helaas verplaatst naar het nabijgelegen Piazza Marsala. Het plein heeft een T-vorm, met aan het hoofd de ingang voor het Paleis. Aan de rechterzijde kun je als je wilt door de korte Via Pietro Boetto zo naar het Ferrari plein. Op het marktplein worden regelmatig mooie tentoonstellingen voor kunstenaars georganiseerd en knusse markten gehouden. Je kunt er zowel met de auto als te voet op, tenzij er iets te doen is natuurlijk want dan zijn auto’s verboden.

Galata Museo del Mare

Het Maritiem Museum Galata is gewijd aan het gebied van de Middellandse zee en alles wat zich daar afspeelde en afspeelt. Galata is een historische wijk in Istanbul en tot de 15de eeuw de thuisbasis van de Genuezen. Aan het einde van de 19de eeuw is een wijk vernoemd naar deze toch wel speciale plek in Istanbul. Tegenwoordig is het een vissershaven en is er dus ook het Maritiem museum. Hier kun je kijken naar een full-scale reproductie van een Genuese kombuis, verschillende interactieve ruimtes en een tentoonstelling “La Merica” die gaat over de reis van onze voorouders naar Amerika. Ook hebben ze een simulatie van de storm uit Kaap Hoorn. Naast dit alles hebben ze sinds mei 2010 een extra sectie, de onderzeeër ‘Nazario Sauro’ ontworpen door de Italiaanse marine. Het dient als een soort drijvend museum. Er zijn veel zalen over dingen als bijvoorbeeld de maritieme handel. Verder heeft het museum ook een tentoonstellingsruimte, een bibliotheek en een café met terras. Je kunt er gemakkelijk komen aangezien er een metrostation dicht in de buurt is.