Civitavecchia: zeepoort naar Rome

Civitavecchia is een ruim vijftigduizend inwoners tellende stad in de Italiaanse provincie Rome. Civitavecchia is geen echte stedentripbestemming, maar een stad waar toeristen vooral komen vanwege een cruise op de Middellandse Zee. Zonder de haven zou het aantal bezoekers dat Civitavecchia bezoekt waarschijnlijk een fractie zijn van de hoeveelheid toeristen die nu tijdens het toeristenseizoen Civitavecchia aandoen. Wie op internet gaat zoeken naar informatie over Civitavecchia die zal hoogstwaarschijnlijk lezen dat er weinig of niets te doen is. Aan de ene kant hebben de mensen die dat schrijven gelijk, maar aan de andere kant toch ook weer niet. Nee, Civitavecchia is niet gezegend met een groot aantal belangrijke bezienswaardigheden zoals het zeventig kilometer meer zuidelijk gelegen Rome ze natuurlijk wel heeft. Nee, Civitavecchia zal niet snel romantisch bezongen worden in liedjes of het onderwerp zijn van dichterlijke odes. Maar Civitavecchia is zeker ook niet foeilelijk of oersaai. Het is gewoon een bescheiden Italiaanse stad waar je in het centrum wat winkels, restaurants en hotels vindt. Voldoende om een dagje te vertoeven voordat je inscheept voor een Middellandse Zeecruise.Stranden

De stranden in Civitavecchia bestaan uit (grote) kiezels. Het strand direct ten zuiden van Forte Michelangelo bestaat uit grote keien en kiezels waar een wandelboulevard langs ligt. Hier kun je wat drinken of snacken op het terras en kunnen kinderen zich uitleven bij een aantal attracties zoals een draaimolen. Iets zuidelijker ligt een tweede strand dat bestaat uit kleine kiezels. Dit strand wordt meer gebruikt als zon- en zwemstrand. Hier staan ook een aantal kleine strandhuisjes die voor recreatie overdag gebruikt worden.Het klimaat van Civitavecchia

Civitavecchia heeft een aangenaam mediterraan klimaat. Volgens het klimaatsysteem van Köppen-Geiger valt Civitavecchia onder het klimaattype Csa. Kenmerkend zijn de milde winters en de warme zomers, waarbij de meeste neerslag in de wintermaanden valt. Tijdens de zomer (juni t/m september) is de hoeveelheid neerslag vrij weinig. Juli is met gemiddeld 10 millimeter regen in één maand ronduit droog te noemen.

In de winter ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 12 en 15 graden Celsius en daalt het kwik ’s nachts tot gemiddeld zo’n 6 tot 10 graden. Vanaf eind april wordt het aanzienlijk aangenamer met middagtemperaturen die de meeste dagen de twintig graden overschrijden. De maanden juli, augustus en september zijn ronduit zomers met gemiddelde maxima van 24 tot 27 graden. Er kunnen ook periodes voorkomen met temperaturen die de tropische grens van dertig graden overschrijden.

Wie in het voor- of najaar naar Civitavecchia reist die moet er rekening mee houden dat er op de stranden nog niet zoveel te beleven is vanwege bewolking en/of te lage temperaturen. Het strandleven begint meestal eind mei of begin juni pas echt goed op gang te komen.

Reizen naar Civitavecchia

Zowel vanuit Rome als vanaf luchthaven Rome Fiumicino is de handigste manier om naar Civitavecchia te reizen de trein. Het treinstation van Civitavecchia staat in het centrum van de stad. Je loopt binnen tien minuten naar de meeste accommodaties van Civitavecchia en in een kwartier tot twintig minuten naar de cruiseterminal. Vanaf Rome Termini, het treinstation in het centrum van Rome, duurt de treinreis ongeveer zeventig minuten.

Als je met het vliegtuig land op Rome Fiumicino dan moet je eerst de trein richting Rome nemen en uitstappen bij station Rome Trastevere. Van daaruit koop je een los ticket naar Civitavecchia. Je moet dan de trein richting Pisa nemen. Het eerste deel (luchthaven naar Trastevere) duurt ongeveer een half uur. De treinreis van Trastevere naar Civitavecchia duurt ongeveer 55 minuten.

Veerboten

Vanaf Civitavecchia kun je per veerboot naar de Italiaanse eilanden Sardinië en Sicilië varen. Ook vertrekken er veerboten richting Barcelona (Spanje), Malta en Toulon (Frankrijk). De veerboten vertrekken vanuit de Porto de Civitavecchia. De haven ligt direct bij het centrum van Civitavecchia. Omdat Rome geen eigen haven heeft, wordt Civitavecchia ook wel aangeduid als de haven van Rome. Vergis je echter niet in de afstand. Vanuit Civitavecchia is het nog 70 tot 90 minuten reizen totdat je in het hart van Rome staat.

Fastfood

Heb je geen zin in pizza, pasta, risotto of andere Italiaanse maaltijden? In het hart van Civitavecchia zit een vestiging van McDonalds en ongeveer tweehonderd meter verderop zit een vestiging van Subway. Hoewel wij zelf niet zo snel voor McDonalds of Subway zouden kiezen, zeker niet als je in foodwalhalla Italië zit, is de aanwezigheid van deze fastfoodketens wel handig voor wie van de snelle hap houdt.