Bari: de stad van de olijven

Bari is een prachtige Italiaanse kustplaats in de regio Puglia. Het is de grootste stad en de hoofdstad van deze regio. Het is een van de oudste steden van Italië, gesticht als Griekse handelspost ver voor onze jaartelling. Nu is Bari uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming, die nog niet is ontdekt door het massatoerisme. In Bari kun je nog steeds heerlijk rondlopen, zonder grote drommen met toeristen tegen te komen. Er zijn in Bari genoeg bezienswaardigheden te vinden om jezelf een paar dagen bezig te houden. Ben je de drukte in de stad beu, dan ga je lekker een stukje wandelen over de boulevard van Bari of je zoekt een plekje op een van de stadsstranden.
Een groot deel van het historische centrum van Bari is tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Hierdoor is er in de stad een mengeling van moderne en historische architectuur te vinden. Gelukkig is een groot deel van het oude centrum gespaard gebleven. Hoogtepunt van een bezoek aan Bari zijn de Basiliek van Sint-Nicolaas en het Castello Normanno-Svevo, waarin een museum is gevestigd.Kathedraal van Bari

De kathedraal van Bari is een twaalfde-eeuwse romaanse kathedraal, die is gewijd aan de heilige Sabinus. Voor de komst van deze kathedraal stond er al een Byzantijnse kathedraal, maar deze werd in de twaalfde eeuw verwoest Willem I van Sicilië. Onder het huidige schip, zijn nu nog steeds delen van deze oudere kathedraal te zien. Opvallend zijn de oude mozaïeken vloeren van deze kathedraal. Volgens sommige geschiedschrijvers, gaat de geschiedenis van deze oudere kathedraal terug tot de zesde eeuw.

De huidige kathedraal is een prachtig voorbeeld van de romaanse stijl in Puglia. Het heeft een eenvoudige façade, die versierd is met Moorse motieven en gekke monsters. Binnen, in de kathedraal, zien we verschillende zuilen en een eenvoudig altaar. Bij een oudere renovatie had de kathedraal een barok interieur gekregen, maar dit is nu weer terug in originele staat gebracht. In de crypte van de kathedraal worden de relikwieën van de heilige Sabinus. De crypte van de kathedraal van Bari is rijkelijk versierd met marmer en bladgoud.Castello Normanno-Svevo

Het Normandisch-Zwabisch kasteel van Bari stamt uit de dertiende eeuw en is gebouwd in opdracht van Keizer Frederik II. Hij liet het kasteel bouwen op de resten van een ouder Normandisch kasteel uit de twaalfde eeuw. De basis van het nieuwe kasteel was hetzelfde als het oude Normandisch kasteel, maar de Hohenstaufenburcht zou veel groter worden dan het origineel. Op en rondom het huidige kasteel, zijn veel Duitse elementen te herkennen. Zo staan er bij de ingang twee adelaars en staat er op de binnenplaats een typisch Duitse verdedigingstoren. Later, als de Spaanse tak van de Habsburgers het paleis in handen zouden krijgen, werden er nog meer versterkingen aangebracht.

Nu is het kasteel in gebruik als museum, dat lokaal bekend staat als het Direzione regionale Musei. In het museum zijn voornamelijk archeologische vondsten uit de regio te zien uit de byzantijnse periode. In andere zalen is een permanente foto-expositie. Het merendeel van de kamers in het kasteel zijn prachtig gerenoveerd en waar mogelijk zijn de historische elementen teruggebracht.

Basiliek van Sint-Nicolaas

De Basiliek van Sint-Nicolaas is het belangrijkste religieuze bouwwerk van Bari, op de voet gevolgd door de Kathedraal van Bari. De basiliek is gebouwd in de elfde eeuw, nadat de stoffelijke resten van Sint-Nicolaas naar Bari werden gebracht. De basiliek is gebouwd in de typische romaanse stijl, zoals die op veel plekken in Puglia voorkomt. Aan de buitenzijde oogt de basiliek wat saai, door zijn bijna onbewerkte façade en de twee lage torens.

Binnen heeft de basiliek duidelijk meer versieringen. Opvallend is het gouden beschilderde plafond en de kolommen met romaanse en byzantijnse bogen. Centraal in de basiliek is de crypte van Sint-Nicolaas. Opvallend is dat er in deze crypte altijd wel wat Russische toeristen te vinden zijn. Sint-Nicolaas is namelijk de patroonheilige van Rusland.

Opvallende kunstwerken in de basiliek zijn de bisschopszetel uit de elfde eeuw en het zilveren altaar uit de zeventiende eeuw.

Overnachten in Bari

Tijdens een stedenbezoek aan Bari is het wel zo lekker om aan het einde van de dag, lekker een hotelkamer binnen te stappen. Er zijn in Bari behoorlijk wat leuke hotels te vinden voor ieder budget. Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt voor je hotel in Bari! Neem dan een kijkje op trivago.nl. Zelf sliepen we tijdens ons verblijf in het Oriente Hotel Bari. Dit hotel ligt op loopafstand van de historische binnenstad en in de directe omgeving zijn er genoeg parkeerplaatsen te vinden.

Vind hier de beste hotelaanbiedingen voor een verblijf in Bari.

Boulevard van Bari

De boulevard van Bari of zoals hij officieel heet; Lungomare Araldo di Crollalanza, is een van de mooiste stukjes van de stad. In de zomermaanden is de boulevard van Bar gevuld met zonaanbidders. Op de grote keien, kleine strandjes en stukje beton liggen locals en toeristen te genieten van de Italiaanse zon. De parking loopt van de jachthaven van Bari tot en met de parkeerplaats Pane e Pomodore. Bij het laaste stukje van de boulevard – bij de parkeerplaats – zijn de zandstranden te vinden. Ongeveer halverwege de boulevard staat de “La Ruota” een groot reuzenrad, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad Bari en de Adriatische Zee.

Via delle Orecchiette

Tijdens een bezoek aan Bari mag je de Via delle Orecchiette niet overslaan. In deze straat zitten een aantal oudere dames met de hand pasta te rollen. Ze maken de voor Puglia bekende oortjespasta (Orecchiette). Dit gebeurt tijdens het roddelen en kletsen door. Lekker in de zon of als het te warm wordt in de schaduw, zitten de dames van de Via delle Orecchiette verse pasta te maken. Natuurlijk kun je deze pasta ook kopen bij de dames, maar voel je niet verplicht. Als ze hun dagelijkse hoeveelheid pasta hebben gemaakt, wordt hij in grote bakken te drogen gelegd in de straat. Dus als je alleen de bakken ziet staan, ben je te laat en heb je de dames van Via delle Orecchiette gemist. Wil je de dames zelf aan het werk zien, dan kun je het beste vroeg de Via delle Orecchiette bezoeken.

Palazzo dell’Acqua

Een van de meest opvallende gebouwen in het historische centrum van Bari is het Palazzo dell’Acqua. Het lijkt in eerste instantie een eeuwenoud gebouwd, maar het werd pas gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. Het is gebouwd in de Apulische romaanse stijl, waardoor het goed past bij de andere gebouwen in de omgeving. Het pand is gebouwd in opdracht van de hoofdzetel van de watermaatschappij van Puglia, die het gebouw nu nog steeds in gebruik hebben. Het is jammer genoeg niet mogelijk om het Palazzo dell’Acqua te bezoeken. Helemaal omdat de binnenzijde helemaal in de art-decostijl is ontworpen en er nog veel originele detail aanwezig zouden zijn.

Haven van Bari

De haven van Bari is een van de belangrijkste zeehavens van Italië. De stad draagt niet voor niets de bijnaam de “toegangspoort van Zuid-Italië”. Al in de middeleeuwen kon de stad Bari vanwege zijn haven, handeldrijven met het Verre Oosten en andere landen aan de Middellandse Zee. Dit zorgde ervoor dat Bari, in deze periode, een van de rijkste steden in Zuid-Italië werd. Nog steeds gaat een aanzienlijk deel van de Italiaanse in- en export via de haven van Bari. De haven van Bari wordt niet alleen gebruikt door vrachtschepen, maar ook door ferry’s. Vanuit de haven van Bari vertrekken er dagelijks veerdiensten naar Kroatië, Montenegro en Griekenland. Hierdoor is Bari een echte doorreisbestemming met veel kleine hotels en leuke restaurants.