Taormina: mondaine badplaats op Sicilië

Taormina is een van de leukste plaatsjes op het eiland Sicilië. Het is een prachtig oud plaatsje met in de zomermaanden veel gezellige bedrijvigheid. Taormina bestond al voor de Grieken het eiland veroverde. Het is een van de oudste Griekse kolonies op het eiland en was al in de oudheid een belangrijke stad. Ook na de verovering door de Romeinen bleef het nog lange tijd een zelfstandige stadstaat. De oude Griekse en Romeinse resten zijn goed te zien in het theater. Boven op de rots boven Taormina staat het fort van de Saracenen. Zij veroverde de stad in 933 na Chr. Taormina ligt op een steile rots aan de zee. Wie het stadje wil bezoeken moet zijn auto op een van de parkeerplaatsen buiten de stad zetten en met de pendelbus of de kabelbaan naar het centrum van de stad. Het de kleine straatjes van het stadje zelf zijn namelijk zo goed als autovrij. Taormina is erg geliefd bij de jetset van Sicilië. Je vindt hier dan ook vele mooie hotels en wat duurdere winkels in de kleine middeleeuwse straatjes. In de zomermaanden kun je hier de rich and famous zien flaneren. De belangrijkste straat is de Corso Umberto. Vanaf deze hoofdweg lopen kleine straatjes met trappetjes omhoog en naar beneden. Overal zijn hier leuke kleine restaurantjes en barretjes.Teatro Grecco

Het Griekse Theater van Taormina is een van de mooist bewaard gebleven bouwwerken uit de oudheid. Het Theater is gelegen op een heuvel net buiten de stad. De halfronde, steil oplopende tribune kijkt uit op het ronde toneel met als decor de prachtige Etna. De Vulkaan reist als een dramatisch personage op in de achtergrond. Het Griekse theater werd toen de Romeinen Sicilië veroverd aangepast aan de Romeinse maatstaven voor vermaak. Zij voegden de pilaren en de ronde bogen in de achtergrond van het toneel toe om zo het theater ook geschikt te maken voor gladiatorenspelen.Porta Messina

De meeste toeristen zullen via de Porta Messina de stad binnenkomen. Het plein voor deze poort wordt namelijk gebruikt als busstation en is tevens de plaats waar de taxi’s je af zullen zetten. Bijzonder is dat als je de poort eenmaal door bent je de drukte van de stad en het plein achter je laat. Eenmaal door de poort ben je in het autovrij deel van de stad. Hier bevinden zich de winkels restaurants bars en de gezellige terrassen. De huidige poort is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw in opdracht van Ferdinand van Bourbon maar heeft sindsdien wel wat metamorfoses ondergaan.

Corso Umberto

De Corso Umberto is de levensader van Taormina. Het is de belangrijkste straat van de stad die het gehele centrum doorkruist. In deze straat zijn zo goed als alle winkels en een groot deel van de bezienswaardigheden van het stadje te vinden. Deze straat en de vele unieke winkeltjes, restaurants en bars is de rede dat al sinds het begin van de vorige eeuw bekende filmsterren zoals Greta Garbo, Marlene Dietrich en Elizabeth Taylor hun vakanties in Taormina doorbrachten. Als je Taormina doorkruist via de Corso Umberto dan kom je onder andere de Duomo van Taormina, de San Giuseppe en de Porta Catania tegen.

Duomo di Taormina

De Duomo di Taormina is een middeleeuwse kerk uit de dertiende eeuw en is gewijd aan Sint Nicolaas van Bari, bij ons beter bekend als Sinterklaas. De huidige kerk is gebouwd op de resten van een veel oudere kerk. Uit welke periode het eerste heilige gebouw op de plaats stamt is echter niet precies bekend. De Duomo van Taormina krijgt zijn huidige uiterlijk pas in de zestiende eeuw na een grootscheepse reconstructie van de kerk. De klokken zijn echter pas in de vorige eeuw aan de Duomo toegevoegd.
Aan de buitenzijde lijkt de Duomo van Taormina een groot en donker gebouw. Dit gevoel wordt versterkt door het ontbreken van echt grote ramen. Eenmaal binnen valt dit alles mee en blijkt het toch een erg mooie en nestjes gerestaureerde kerk te zijn. Let bij het binnengaan ook even op de imposante deuren.

Isola Bella

Dit prachtige kleine eilandje ligt voor de kust van Taormina bij het strand van Mizarro. Het eilandje lijkt zo te zijn weggelopen uit een sprookje. Via en kleine rotspaadje, wat groter wordt bij eb, kun je op het eilandje geraken. Het eilandje wordt gevormd door enkele grote rotsblokken en een heuvel die uit de zee oprijst. Op het eiland staat een oude villa. In 1806 werd het eiland geschonken aan de stad die het op haar beurt later weer verkocht aan mevrouw Treveleyan. Zij plantte op het eiland verschillende mooie exotische planten. Sinds 1990 behoort het eiland toe aan een natuurbeheer stichting die de flora en fauna van het eiland beschermd.

Stranden van Taormina

Het strand van Taormina ligt aan de voet van de heuvels van de stad bij het gehucht Mazarro. Het mooist strand is gelegen tegenover het prachtige Isola Bella. De stranden bij Taormina hebben kleine kiezels, maar er zijn op een aantal plaatsen bedjes en parasols te huur. Vanaf Taormina zijn er verschillende manieren om op het strand te komen. Je kunt de kabelbaan nemen naar beneden, er loopt een trap vanaf Mazarro naar het centrum van Taormina en er rijdt regelmatig een bus van boven naar beneden en terug. Wie met de trap gaat heeft een fikse klim voor de boeg.

Palazzo Corvaja

Het Palazzo Corvaja is een middeleeuws Siciliaans paleis uit de tiende eeuw. Het door de Arabieren gebouwde kasteel is tegenwoordig te vinden midden in het centrum van Taormina. De toren van het kasteel is het oudste deel. De andere delen zijn in de in de eeuwen die volgden aan het paleis toegevoegd. Zo stammen de trap en de eerste verdieping uit de dertiende eeuw. Andere delen zijn in het begin van de veertiende eeuw toegevoegd. De laatste grote renovatie van het paleis stamt uit de vorige eeuw. Vandaag de dag doet het kasteel dienst als toeristisch informatiebureau en museum. Als je meer van de stad en zijn geschiedenis wilt weten dan is het verstandig om eerste even hier binnen te stappen. De plattegrond die je hier gratis kunt krijgen kan erg handig zijn tijdens je bezoek aan Taormina.

Chiesa San Giuseppe

De Chiesa San Giuseppe is een prachtige barokke kerk in het historische centrum van Taormina. De grote centrale poort van de kerk is in zijn geheel gemaakt van marmer in verschillende kleuren. Als je op de verhoging van de kerk staat en je omkijkt heb je een prachtig uitzicht over het centrale plein van Taormina, de fontein en de middellandse Zee. De binnenzijde van de kerk is rijkelijk gedecoreerd met stucwerk dat uit bloemen en andere organische motieven bestaat. In 2015 stortte het dak van de kerk in waardoor hij voor langere tijd gesloten was.