Rimini: mix van massatoerisme en historie

De stad Rimini is hoogstwaarschijnlijk de meest bekende en drukst bezochte badplaats van Italië. De ongeveer 150 duizend inwoners tellende stad ligt aan de Adriatische kust, in het noordoosten van Italië. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Rimini en ligt in de regio Emilia-Romagna. Opvallend feit is dat de stad vooral als jongerenbestemming aangeboden wordt in Nederland. Naar onze mening wordt Rimini hiermee ernstig tekort gedaan. De oude stad (Rimini werd al in 268 voor Christus gesticht door de Romeinen) lijkt volgens ons helemaal niet op typische andere jongerenreisbestemmingen zoals Chersonissos of Blanes. De stad heeft veel meer stijl, authenticiteit en historie. Het uitgaansleven is zeker goed, maar is helemaal niet zo nadrukkelijk aanwezig dat het Rimini een vakantiebestemming maakt die alleen maar geschikt zou zijn voor jeugdige vakantiegangers die hier komen om te zonnen, feesten en zuipen. Sterker nog: het merendeel van de toeristen in Rimini bestaat gewoon uit gezinnen en stellen die voor een gode strandvakantie gaan. Hoewel Italianen zeker goed vertegenwoordigd zijn, zie je ook wel redelijke hoeveelheden Duitsers, Russen, Britten en bezoekers uit de lage landen.

De kwaliteit van het toerisme is dan ook aanzienlijk hoger dan de promotie van Rimini als jongerenbestemming doet denken. Je kunt hier prima eten, winkelen of genieten van de bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Redelijk veel hotels vallen in de drie- of viersterrencategorie. De hotels zijn vooral te vinden aan of vlak bij het strand. Rimini is gezegend met meer dan vijftien kilometer aan zandstrand. Dat juist op deze plek het toerisme al vroeg is ontwikkeld is daardoor een vanzelfsprekendheid.

Voor bezoekers zijn er eigenlijk drie delen van Rimini die de moeite waard zijn. Het belangrijkste deel is de toeristenzone die langs het brede strand ligt. Daarnaast zijn er een hoop strandhotels die in de conurbatie Rimini liggen. Dit zijn steden en dorpen die inmiddels vrijwel een geheel vormen met Rimini, maar die officiel niet tot Rimini behoren. Dit zijn bijvoorbeeld Riccione en Cattolica. Hier zit je vaak aanzienlijk ver van het oude centrum van Rimini af. Het derde stuk van Rimini dat volgens ons absoluut de moeite waard is (en eigenlijk het mooiste stuk van de stad is), is het oude centrum. Dit is de plek waar de Romeinen de stad gesticht hebben onder de naam Ariminum. Je kunt nu nog enkele overblijfselen uit die tijd zien zoals de Ponte di Tiberio en het amfitheater.Het strand van Rimini

De grote trekpleister van Rimini wordt gevormd door de goudkleurige zandstranden die langs de kust liggen. Hier ligt in totaal bijna vijftien kilometer aan stranden te wachten. Het populairste strand is Bellariva, dat het dichtste bij het centrum van Rimini ligt. Ten zuiden van het Bellariva strand ligt het Marabello en daaronder het Miramare strand dat zich bijna uitstrekt tot aan Riccione. Dit strand is vooral populair onder de jongeren. Hier is de zee over het algemeen wel iets ruwer dan aan de noordelijke stranden. Rivabella is een relatief rustig strand dat wel vrij dicht bij het centrum ligt, maar net wat lastiger bereikbaar is vanuit het centrum. Nog noordelijker vind je de Viserba, Torre Pedrera en Bellaria stranden. Deze stranden zijn relatief rustig, worden vooral bevolkt door gezinnen en zijn omringd met redelijk wat goedkoop geprijsde hotels en appartementen.Il Parco del Mare

Wie Rimini weleens bezocht heeft die zal erkennen dat ruimte tussen het strand en de hotels niet op de allermooiste manier ingevuld is. Een lange weg met daarnaast een voetpad en fietspad vormen een soort barrière waardoor de hotels niet mooi aansluiten bij het strand. Op het moment dat wij Rimini bezochten (mei 2016) stond Rimini aan de vooravond van een ambitieuze restyling van dit toeristische gebied. Onder de naam ‘Il Parco del Mare’ zal er een strook van maar liefst 15 kilometer langs de kust helemaal opnieuw ingericht worden als een stadspark. Het verkeer verdwijnt en daarvoor in de plek komt vooral ruimte voor groen, wandelaars en vermaak. Het project zal in totaal zo’n vier jaar in beslag moeten nemen (2016 tot medio 2020). De geraamde kosten bedragen 154 miljoen euro.

rimini-il-parco-del-mare-2

Piazza Tre Martiri

Het Tre Martiri plein (Piazza Tre Martiri) wordt gezien als het hart van Rimini. Hoewel de naam van het plein al meerdere keren gewijzigd is, is de rol van deze plek binnen het stadse leven van Rimini altijd belangrijk geweest. Dat is te zien aan de positie in de stad binnen het stratenplan en de mooie gebouwen die rondom het plein liggen. In de tijd van het Romeinse Rijk lag hier het Foro Romano, wat toentertijd dus ook al het hart van de stad was.

Geweldig hotel in Rimini

Rimini telt honderden hotels, die flink uiteenlopen in kwaliteit, comfort en staat van onderhoud. De prijzen kunnen in de zomermaanden juli en augustus flink oplopen, maar gedurende de rest van het jaar moet het goed mogelijk zijn om goede en betaalbare accommodatie in Rimini te vinden. Zo was ik zelf in het late voorjaar van 2016 aangenaam verrast door het viersterren Erbavoglio Hotel. Het is overduidelijk een recent gebouwd en ingericht hotel waar alles op en aan zit. Belangrijk argument voor ons zijn de comfortabele bedden, de goed werkende airconditioning en de frisse schone kamers. Op het dak is er een grote hottub met uitzicht over Bologna. Het strand ligt op zo’n 250 meter lopen. We waren helemaal aangenaam verrast door het uitgebreide en zeer aangename ontbijt dat inbegrepen was in de prijs. Ik betaalde het bijna belachelijk lage tarief van iets meer dan zestig euro per nacht inclusief ontbijt. Het gebruik van een leenfiets was ook nog inbegrepen.

Kijk voor meer informatie en prijzen van het Erbavoglio Hotel op booking.com.

rimini-geweldighotel2

Piazza Cavour

Hoewel Piazza Tre Martiri als het centrum van Rimini beschouwd wordt, is de rol van het iets verderop gelegen Piazza Cavour zeker niet onbelangrijker. Dit plein groeide in de middeleeuwen uit tot het commerciële en politieke centrum van Rimini. Rondom het plein staan er verschillende fraaie bouwwerken zoals het twaalfde-eeuwse Palazzo dell’Arengo, het veertiende-eeuwse Palazzo del Podestá en het veel recentere Teatro Amintore Galli dat uit de negentiende eeuw stamt en vorige eeuw een flinke renovatie heeft moeten ondergaan na schade door bomaanvallen in WO II. Kenmerkende elementen op het plein zelf zijn het standbeeld van Paus Paulus V (gebouwd in 1613) en de Pigna fontein. Aan de zuidkant van Piazza Cavour vind je verschillende terrasjes en de entree tot de oude vismarkt van Rimini.

Arco d’Augusto

De Boog van Augustus is weggezet in opdracht van de Romeinse senaat en was bedoeld als toegangspoort tot de stad. De boog is toegewijd aan de Imperator Caesar Augustus, die gezien wordt als de eerste keizer van Rome. De poort was er eentje die voor die tijd groot van afmeting was. Een deel van het bouwwerk is in de tiende eeuw na Christus aangepast. Tot aan de fascistische periode in Italië, begin vorige eeuw, diende de poort als toegangspoort. In deze periode werden de stadsmuren afgebroken, waarna de poort als los bouwwerk bleef staan. Nu geldt de Boog van Augustus als één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rimini.

Leen een fiets

Als je wat van Rimini wilt zien dan zul je er achter komen dat de stad aanzienlijk groot is. Zeker als je hotel of appartement wat verder van het centrum af ligt zul je nogal wat afstanden moeten overbruggen. Heb je geen zin om tien kilometer of meer op een dag te voet af te leggen, kijk dan of je hotel fietsen te leen of te huut heeft. Redelijk wat hotels in Rimini bieden die mogelijkheid. Vaak is het aantal fietsen wel beperkt. Wie het eerst komt heeft geluk. Mocht je tot diep in de nacht op stap geweest zijn en ’s morgens wat later op gang komen dan is er een redelijke kans dat je er naast grijpt. Er zijn overigens ook stadsfietsen. Deze kun je uit nog geen tien automatische fietsstations halen als je een creditcard hebt. Deze fietsstations vind je alleen maar in en rondom het centrum. Deze stadsfietsen zijn daarom niet geschikt om er mee vanuit je accommodatie naar de stad te fietsen.

Streetart

Als je in Rimini rondloopt of fietst dan moet je je ogen goed de kost geven. Op verschillende plekken in de stad zie je fraaie staaltjes van streetart. Zo zagen we dit pand aan de Viale Tiberio waar men zwarte aanslag op de muur getransformeerd heeft tot een opvallende verschijning van een oudere dame. Naast dit soort kunstwerkjes vind je in Rimini ook graffiti en traditionele muurschilderingen die de stad net wat meer kleur geven.

Anfiteatro

Het Amfitheater van Rimini was ooit een groots theater dat plaats bood aan om en nabij de 25.000 toeschouwers. Het bouwwerk uit de tweede eeuw na Christus is er door de Romeinen weggezet en was jarenlang het middelpunt van vermaak. Wat betreft grootte evenaarde het Anfiteatro di Rimini het Colosseum in Rome. Het Colosseum is 77 x 45,6 meter terwijl het theater in Rimini maar liefst 76,4 bij 47 meter mat. De geschatte hoogte van de muren was tussen de 17 en 22 meter. Al in de derde eeuw na Christus trad het verval van het amfitheater in, waarna de materialen zoals stenen gebruikt werden om stadsmuren en fortificaties te bouwen rondom Rimini. Wat resteerde was een ruïne op de plek waar ooit zoveel te doen was. Tijdens de middeleeuwen werd de ruïne overwoekerd met planten en struiken. Pas in de vorige eeuw zijn de overblijfselen van het amfitheater zover mogelijk schoongemaakt van alle beplanting en in de best mogelijke staat teruggebracht. Er zijn slechts twee manieren om het amfitheater te bezoeken. De eerste is door middel van een rondleiding die van tijd tot tijd in de zomermaanden georganiseerd wordt. Een andere manier is door klassiek concert te bezoeken. In de zomer worden deze geregeld gehouden in deze historische setting.

Goedkope koffie

Een voordeel van Rimini is dat je in Italië bent. Dat betekent goede en goedkope koffie…. ja, dat kan echt! In Italië is koffie een essentieel onderdeel van een doorsnee dag. Voor de meeste Italianen begint zo’n dag met een goed kopje koffie. Dat kan ’s morgens een cappuccino zijn (wat echt een ontbijtkoffie is), een normale koffie (wat wij espresso noemen) of een lungo (wat wij normale koffie noemen. In 2016 betaalden wij in het centrum van Rimini 1 euro voor een heerlijk kopje espresso. Het glaasje bruiswater en de glimlach van de dame achter de bar kregen we er gratis bij. Dat is andere koek dan Nederland waar je het dubbele tot soms wel driedubbele betaalt voor een zurige bak koffie. Voor koffieliefhebbers is Rimini (net als elders in Italië) daarom een superbestemming.

De jachthaven van Rimini

Rimini heeft een moderne jachthaven die gelegen is halverwege de stranden van Rimini, nabij de ingang van de rivier Marecchia dat tot aan het centrum van de stad loopt. Rondom de jachthaven staan diverse hotels. Kenmerkend zijn de stukjes moderne architectuur die nu bij de jachthaven te vinden zijn. Hier vind je luxe appartementen en een aantal goede restaurants.

Viale Amerigo Vespucci

Als je bij het Bellariva strand verblijft dan is de parallel aan het strand lopende Viale Amerigo Vespucci een interessante plek om te gaan eten, drinken en winkelen. Hier vind je uiteenlopende restaurants met terras, een supermarkt en verschillende toeristenwinkels. In de avonduren is de Viale Amerigo Vespucci erg levendig en mag een beetje als het centrum van de wijk gezien worden.

Nummertjes tellen

Op het strand van Rimini staat een vrijwel aaneengesloten rij van beachclubs. Hier ga je eten, drinken, ontspannen, spelen, sporten, omkleden en huur je je ligbedjes en parasols. Veel hotels en appartementen hebben contracten met de beachclubs, waardoor je als gast van een accommodatie bij de beachclub terecht kunt waarmee samengewerkt wordt. Hoewel deze strandclubs ook namen hebben is het gemakkelijker om naar de nummers te kijken. De beachclubs zijn opeenvolgend vanuit het noorden richting het zuiden genummerd.