Rome: oude hoofdstad van het Romeinse Rijk

Rome is de hoofdstad van Italië en tevens de belangrijkste stad van het land op politiek, cultureel en historisch vlak. Rome speelde al voor het begin van onze jaartelling een belangrijke rol binnen de westerse wereld. Rome was in het tijdperk van het Romeinse Keizerrijk zelfs de machtigste stad ter wereld. In het hedendaagse Rome zijn nog veel overblijfselen van het Romeinse Rijk terug te vinden zoals het Pantheon, het Forum Romanum, het Colosseum en het Theater van Marcellus. Voor wie vooral bezienswaardigheden en musea wil bezoeken is Rome een ideale stad. Rome is daarom erg populair onder mensen die binnen een stedentrip vooral veel willen zien op het gebied van historie en cultuur. Er zijn tientallen bezienswaardigheden, kerken en musea te vinden die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Daarnaast vind je in Rome de kleinste staat ter wereld: Vaticaanstad. Deze Rooms-Katholieke enclave beslaat een gebied van slechts 0,44 vierkante kilometer.

Voor liefhebbers van de Italiaanse keuken heeft Rome als vanzelfsprekend natuurlijk ook veel te bieden. Pas wel op, want in Rome heb je op culinair gebied veel zogenaamde ’tourist traps’. Dit zijn restaurants waar je teveel betaalt voor kwalitatief slecht of matig voedsel. Niets is immers gemakkelijker dan toeristenmenu’s aanbieden waarbij er gebruikgemaakt wordt van goedkope ingrediënten.

Als je een vakantie naar Rome wilt boeken, trek dan zeker een dag of vier uit. Als je veel wilt gaan zien en doen dan heb je misschien nog meer tijd nodig. Er zijn immers weinig steden ter wereld waar zoveel te ondernemen is als in Rome. Mocht je met het gezin gaan dan kun je ervoor kiezen een appartement te boeken via bijvoorbeeld Airbnb of om te gaan kamperen op één van de campings rondom Rome.



Colosseum

Het Colosseum is het grootste amfitheater ter wereld en was vroeger het toneel van gladiatorengevechten, wilde dierenshows en andere publieke spektakels. Het Colosseum werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus door de Romeinse keizer Vespasianus. Het werd gebouwd op de plaats van een kunstmatig meer dat was aangelegd door keizer Nero. Het Colosseum was bedoeld om de bevolking van Rome te vermaken en te amuseren. Het Colosseum was een enorm bouwwerk. Het was 189 meter lang, 156 meter breed en 50 meter hoog. Het kon tot 80.000 toeschouwers herbergen. Het amfitheater was gebouwd van beton en travertijn, en was voorzien van een complex systeem van liften en trappen.

In de loop der jaren is het Colosseum in verval geraakt. Pas in de achttiende eeuw kwam het besef dat het Colosseum een enorme historische waarde heeft. Men is toen begonnen met restauraties. Je kunt het Colosseum niet meer helemaal intact zien, daarvoor hebben aardbevingen teveel schade aangericht aan dit immense amfitheater. Tijdens een bezoek aan het Colosseum krijg je wel een aardige indruk van hoe het gebouw er vroeger uitgezien moet hebben.

Het Colosseum is de absolute nummer één bezienswaardigheid van Rome. Tickets kunnen uitverkocht zijn op de dag dat je het Colosseum wilt gaan bezoeken. Het advies is dus om vooraf je entreetickets (eventueel met een rondleiding met een gids) te regelen. Dat kan via betrouwbare websites zoals Tiqets.

Bekijk alle tickets en rondleidingen voor het Colosseum.



Forum Romanum

Het antieke Forum Romanum was het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome. Wat er na ongeveer tweeduizend jaar van overgebleven is wordt als een must-see voor elke bezoeker van de stad beschouwd. Het Forum Romanum werd gebouwd in de 7e eeuw voor Christus. Het was oorspronkelijk een open vlakte tussen de heuvels Capitool, Palatijn, Velia en Esquilijn. Nadat het moeras was drooggelegd, werd het een plaats om handel te drijven, politieke bijeenkomsten te organiseren en godsdienstige praktijken te onderhouden. In de loop der eeuwen werd het Forum Romanum steeds groter en belangrijker. Er werden talloze gebouwen opgetrokken, waaronder tempels, basilieken, theaters en monumenten. Het Forum was het toneel van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Rome, zoals de triomfalen van keizers en de plebejische opstanden.

Het Forum Romanum is een grote site, dus het is aan te raden om een ​​paar uur uit te trekken voor je bezoek. Het is verder een goede idee om een ​​gids te nemen, die je meer kan vertellen over de geschiedenis en de betekenis van de verschillende ruïnes. Het beste regel je je entreetickets (en eventueel een gids) vooraf. Dan kun je de wachtrij bij de kassa passeren om meteen naar binnen te gaan.

Monument van Victor Emanuel II

Een van de meest bombastische bouwwerken van Rome is het Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, dat ook bekend staat onder de naam Altare della Patria. Het enorme witte bouwwerk ligt aan de Piazza Venezia en is vanaf veel plekken in Rome zichtbaar. Hoewel het monument veel klassieke stijlelementen bevat is het een relatief jong gebouw. Men begon in het jaar 1885 net de bouw en pas in 1925 was het monument helemaal af. Het werd echter al wel in 1911 ingewijd. Het monument is nogal controversieel, wat niet alleen aan de omvang ligt maar vooral ook aan het feit dat er een deel van het Capitolijn en de daarom aanwezige middeleeuwse bebouwing moest wijken voor het monument.

Het gebouw is een eerbetoon aan de eerste koning van het verenigde Italië, Victor Emanuel II. In het monument is een museum gevestigd dat gewijd is aan de eenwording van Italië (het Museo del Risorgimento).

Heerlijke friet

Stel je loopt door Rome en bent inmiddels al een week of langer in Italië. De pasta, pizza, risotto en andere Italiaanse gerechten komen je bijna de neus uit. En dan ineens loop je over de Via Nazionale en ziet daar een zaak waar ze puntzakken friet verkopen. Hoe lekker is dat! Nou, heel lekker! Bij Queen’s Chips verkopen ze alleen maar puntzakken friet en die zijn volgens ons uitstekend van smaak. Het grappige is dat Queen’s Chips Nederlandse friet (of patat zoals je wilt) verkoopt. Je hebt de puntzakken met gefrituurde aardappelreepjes in 3 formaten, waarbij de kleinste voor heel veel mensen meer dan voldoende is. Het Nederlandse streetfood is volgens ons laag geprijsd en biedt daarom in Rome niet alleen een smaakvolle maar ook een goedkope afwisseling op het aanbod van eten in de stad.

Queen’s Chips, waar overigens Italianen staan te bakken, heeft meerdere vestigingen in Rome en ook in andere Italiaanse plaatsen. Op hun website zie je waar de winkels zich bevinden.

Via Nazionale

De Via Nazionale is één van de belangrijkste verkeersaders in het centrum van Rome, maar tegelijkertijd ook een populaire winkelstraat. De Via Nazionale is ook de belangrijkste weg om vanuit treinstation Roma Termini naar het hart van Rome te lopen. Het begin en het einde van de straat worden gemarkeerd door een tweetal enorme bouwwerken. Aan de oostelijke kant vind je de Thermen van Diocletianus, een enorm complex uit het begin van de vierde eeuw, waarvan delen nog overeind staan. Aan de andere kant komt de via Nazionale uit op de Piazza Venezia, waar imposante Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II staat.

De winkels aan Via Nazionale vormen een goede mix van filialen van ketens en een aantal lokale ondernemers. Je vindt hier ook een Despar supermarkt waar je je dagelijkse boodschappen kunt halen. Verwacht geen enorme supermarkt, maar wel eentje met voldoende aanbod om vers te kunnen eten.

Dure drankjes

Overal in Rome zie je drankstalletjes staan. Deze wagens staan vooral in de buurt van toeristische attracties en in parken. Handig, want ze hebben heerlijke gekoelde dranken, verschillende broodjes en andere lekkernijen. Ze zijn echter ook erg duur. Je betaalt voor een flesje water het dubbele van wat je op de meeste plekken in Rome betaalt en de prijzen voor frisdrank en bier zijn ronduit belachelijk. Op veel terrassen betaal je minder voor een colaatje. Slim genoeg zie je zelden prijslijsten hangen, zodat je pas merkt hoe zwaar je genaaid wordt nadat je je bestelling hebt gedaan.

Markten van Trajanus

De Markten van Trajanus vormden een groot complex van winkels en kantoren bij het Forum Traiani. De Markten van Trajanus maakten echter geen onderdeel uit van het forum. Een redelijk deel van de Forum Traiani is voor een redelijk deel intact en goed zichtbaar als je over de Via Alessandrina wandelt. De Mercati Traianei, zoals het complex in het Italiaans heet, is gebouwd tussen de jaren 100 en 112. Opdrachtgever was de toenmalige Romeinse keizer Trajanus. In totaal omvatte het complex meer dan 150 winkels en kantoren. De goed bewaard gebleven Markten van Trajanus zijn de afgelopen eeuw gerestaureerd. In het jaar 2007 opende het Museo dei Fori Imperiali haar deuren in het complex. Dit museum is gewijd aan de vijf keizerfora van Rome.

Forum Traiani

Het Forum Traiani is het laatst gebouwde forum van de vijf keizerlijke fora in Rome. Het is gebouwd in opdracht van keizer Trajanus en is gebouwd bij de Capitolijn. De bouw van het forum heeft tientallen jaren in beslag genomen. Pas in het jaar 143 was het Forum Traiani helemaal gereed. Het forum bestond uit vijf delen. Het meest imposante was het centraal gelegen grote plein waarop het Ruiterstandbeeld van Trajanus stond. Aan het plein stond de Basilica Ulpia. Deze basilica was in haar tijd de grootste basilica van Rome. Hier werd recht gesproken, werd handel gedreven en vond het vrijlatingsritueel van slaven plaats. Van het ooit zo imposante gebouw (175 bij 59 meter) zijn nu alleen de zuilen overgebleven. Aan de achterkant van de basilica stond een Griekse en Latijnse bibliotheek. Een onderdeel van Forum Traiani dat nog vrijwel geheel intact is, is de Zuil van Trajanus. Deze van vele opschriften voorziene triomfzuil bevat nog veel details die prima zichtbaar zijn. Een vijfde bouwwerk is de Tempel van Trajanus. Over het uiterlijk van deze tempel bestaan nog vraagstukken. Men vermoed dat de tempel afgebeeld staat op enkele oude munten die men gevonden heeft, maar daar bestaat geen zekerheid over. Van de tempel rest niets meer dan enkele delen van zuilen en kapitelen die opgegraven zijn.

Bedieningsgeld

In Rome zijn er twee manieren om bedieningsgeld te berekenen aan klanten in bars en restaurants. De meest voorkomende is nog steeds ‘coperto’. Deze vorm van bedieningsgeld wordt alleen geheven als er door het gezelschap gegeten wordt. Coperto is een vast bedrag per persoon (meestal tussen de 1,50 en 3 euro) die berekend wordt over alle gasten aan tafel. Dus ook als er een persoon niet mee-eet, moet die wel coperto betalen. Een ander systeem is de ‘service charge’. Dit is een vast percentage over de eindrekening. De service charge bedraagt meestal tussen de 10 en 12 procent. Een horecazaak die werkt met service charge die berekent dit bedieningsgeld ook als je alleen maar drinkt.

Mocht er geen sprake zijn van coperto of service charge, dan is het geven van een fooi van ongeveer tien procent gebruikelijk. Mocht er wel bedieningsgeld berekend zijn, dan hoeft een fooi niet. Het mag echter wel en is absoluut niet ongebruikelijk als je goed bediend bent.

Rome City Pass

Wil je geld en tijd besparen in Rome? Dan is de Rome City Pass wellicht interessant voor jou! Met de Rome City Pass kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome bezoeken met zogenaamde skip-the-line tickets, zodat je niet in de wachtrij hoeft te staan bij de kassa, heb je recht op gratis vervoer in Rome met de hop-on-hop-off bus (zo’n toeristenbus waarbij je onbeperkt in- en uit kunt stappen) en krijg je een gratis retour airport transfer vanaf Ciampino of Fiumicino Airport. Daarnaast krijg je ook nog 20% korting op rondvaarten, fietstours, musea en excursies in Rome.

De Rome City Pass betekent een stressvrije citytrip naar Rome. De belangrijkste zaken zijn immers al geregeld. Na aankomst in Rome kun je met de gratis transfer naar je accommodatie reizen en de meest belangrijke tickets heb je al in je mobiele telefoon staan. Ja, je leest het goed: in je mobiele telefoon. Je hoeft niet in Rome op pad om ergens een fysieke pas op te halen. De Rome City Pass is helemaal digitaal en wordt na aanschaf per e-mail naar u gestuurd.

Dit is een exclusief product van Tiqets Rome en kan alleen maar via internet aangeschaft worden.

Bekijk alles over de Rome City Pass en koop direct online

Oplichting door taxichauffeurs

In Rome loop je kans om opgelicht te worden door taxichauffeurs. Er zijn twee soorten trucs die ze gebruiken, die eigenlijk op hetzelfde neerkomen: ze zeggen dat je met ander briefgeld betaald hebt dan dat je daadwerkelijk gedaan hebt. Dit verhaal hoorden we van degene van wie we een keer een appartement huurden in Rome: je geeft bij een taxirit van 14 euro een briefje van vijftig euro. De taxichauffeur geeft jou vervolgens 6 euro wisselgeld. Op het moment dat jij om de resterende dertig euro vraagt zegt hij dat je met een briefje van twintig hebt betaald. Jouw briefje van vijftig is op dat moment al lang uit het zicht verdwenen en de chauffeur blijft vasthouden aan het verhaal dat je slechts twintig euro overhandigd hebt. Je hebt vervolgens geen poot om op te staan.

Een variant op dit verhaal lazen we op internet. Een taxichauffeur die zegt dat hij een briefje van tien euro heeft ontvangen terwijl er 28 afgerekend moet worden. De klant had echter een briefje van vijftig gegeven en de chauffeur vraagt om het restant. De chauffeur laat een briefje van tien zien met het gebaar van ‘dit heeft u aan mij gegeven’. De oververmoeide man begint aan zichzelf te twijfelen en vraagt aan zijn vrouw of zij weet wat hij gegeven heeft. Zij heeft daar niet opgelet en vervolgens gaat hij mee in het verhaal van de chauffeur. Omdat hij alleen nog maar briefjes van honderd euro heeft overhandigt hij dit keer een briefje van honderd. De taxichauffeur wijst vervolgens op de taximeter en zegt dat hij nog dertien euro krijgt. De man kijkt vervolgens naar de hand van de chauffeur waarin zich een briefje van tien en een briefje van vijf bevinden. Het stel gaat in discussie met de taxichauffeur. Zijn dreigement dat hij de politie erbij gaat halen en het feit dat hij geen poot heeft om op te staan zorgt ervoor dat hij vervolgens nogmaals een briefje van 100 tevoorschijn tovert. Hij is nu wel zo slim om de chauffeur eerst 87 euro wisselgeld tevoorschijn te laten toveren en het briefje van honderd tegelijkertijd met het wisselgeld over te steken. Het resultaat is dat de eigenlijk 28 euro kostende taxirit uiteindelijk 163 euro gekost heeft.

Denk overigens niet dat het instappen bij de legale witte taxi’s je behoedt voor dit soort oplichtingspraktijken. Dit gebeurt gewoon bij de legale taxi’s. De illegale taxi’s moet je sowieso mijden.

Palazzo delle Esposizione

Aan de Via Nazionale staat één van de vele mooie neoclassicistische bouwwerken die je in Rome aan zult treffen: het Palazzo delle Esposizione. Het gebouw is ontworpen door Pio Piacentini en stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Het palazzo is in gebruik als kunsthal. Er vinden hier doorlopend tentoonstellingen plaats in de drieduizend vierkante meter tellende expositieruimte. Per jaar vinden er afwisselende exposities plaats. Het Palazzo delle Esposizione is het enige gebouw aan de Via Nazionale waarbij er sprake is van een plein tussen het gebouw en de drukke straat. Voor toeristen zijn de trappen van Palazzo delle Esposizione dan ook een welkome plek om eventjes uit te rusten van de overwegend drukke citytrip door Rome.

Toeristische bussen

In Europese steden waar veel te zien is zie je vrijwel altijd toeristische bussen rondrijden. Dat is in Rome niet anders. Als je door het centrum van Rome of bij bezienswaardigheden buiten het hart van de stad loopt dan zie je veel toeristenbussen rondrijden die van de ene toeristische trekpleister naar de andere rijden. De bussen rijden volgens het hop on, hop off principe, waarbij je onbeperkt in- en uit mag stappen gedurende de geldigheid van je aangeschafte kaartje. Dit soort bussen zijn aanzienlijk duurder dan het gebruik maken van het openbaar vervoer maar hebben als grote voordeel dat ze direct naar de voor toeristen interessante plekken rijden en dat er in meerdere talen uitgelegd wordt wat je onderweg ziet. Populaire toeristenbussen in Rome zijn 110 Open, Archeobus en Citysightseeing. De bussen van Roma Cristiana rijden vooral langs de vele kerken die Rome telt. Als je een ticket wilt kopen voor een toeristische bus vergelijk dan niet alleen de prijzen met elkaar maar ook de routes en de tijden waarop ze rijden.

Via onze partner Ticketbar kun je je hop on hop off tickets voor Rome nu extra voordelig boeken.

Oversteken

Het verkeer in Rome kan hectisch zijn. Bij het oversteken van straten kun je het beste gebruik maken van de vele zebrapaden die in Rome aangebracht zijn. Wees hierbij niet te afwachtend. De meeste automobilisten en scooterrijders zullen niet uit zichzelf stoppen voor een zebrapad. Ze stoppen pas op het moment dat ze dat werkelijk moeten, dus als voetgangers het zebrapad opstappen. Een defensieve houding kan ervoor zorgen dat je vaak voor niets staat te wachten. Let wel op met het oversteken dat ze daadwerkelijk stoppen. Het is een continu spel tussen de vele voetgangers en het verkeer dat door wil rijden.

Houd er ook altijd rekening mee dat auto’s en scooters vaak nog eventjes doorrijden bij rood licht. Het kan dus best zo zijn dat het voetgangerslicht op groen springt terwijl er nog verkeer aan komt dat niet van plan is om daadwerkelijk te stoppen.

Museo dei Fori Imperiali

Het Museo dei Fori Imperiali (Museum van de Keizerfora) is een Romeins museum dat in 2007 haar deuren opende. Het museum is gevestigd in de Mercati de Traiano en heeft een collectie van tienduizenden objecten die opgegraven zijn bij de verschillende fora in het hart van Rome. Voor liefhebbers van archeologische vondsten is dit museum een absolute must. Naast de permanente voorstelling worden er ook tijdelijke exposities gehouden in het museum.

Straatverkopers en bedelaars

Als je in het centrum van Rome loopt zul je opmerkelijk veel straatverkopers zien, die je allerlei souvenirs, accessoires en meuk proberen te verkopen. Op een gemiddelde dag met goed weer zul je er misschien wel honderden zien, waarvan er tientallen geprobeerd zullen hebben je aan te spreken. De verkopers zijn over het algemeen niet opdringerig en blijven netjes en beleefd. Hetzelfde geldt voor de vele bedelaars die je in de stad aan zult treffen.

Moderne architectuur

Als je door het centrum van Rome wandelt dan vraag je je bijna af of er ook nog zoiets bestaat als moderne architectuur. Vrijwel het geheel centrum lijkt te bestaan uit gebouwen uit vorige eeuwen en overblijfselen uit lang vervlogen tijden. In het centrum van Rome is er inderdaad amper ruimte voor vernieuwing. Buiten het hart van de oude stad is er echter wel steeds meer moderne architectuur waar te nemen. Mooie voorbeelden van nieuwe gebouwen zijn de uit 2003 stammende kerk Chiesa dio Padre Misericordioso, het MAXXI, het Auditorium Parco della Musica en het Palazzetto dello Sport.

Zakkenrollers

We kunnen niet genoeg benadrukken dat Rome behalve een leuke stad ook een roversnest is. Het aantal toeristen dat in Rome ten prooi valt aan zakkenrollers is enorm groot. Dat merk je zodra je andere toeristen spreekt als je in Rome bent. De kans dat je iemand spreekt die het slachtoffer van beroving is geweest of waarbij ze een poging hebben gedaan is groot. Het is te hopen dat je alleen mensen spreekt die dat overkomen is in plaats van dat het jezelf overkomt. Denk niet dat je spullen veilig zijn als je ze in je broekzak van voren stopt. Denk niet dat jouw horloge veilig om je pols zit en dat je het toch wel merkt en denk vooral ook niet dat een gesloten tas voldoende beveiliging tegen diefstal is. Laat dure horloges thuis, reis niet met je ID-kaart of paspoort op zak door de straten, draag je tas zoveel mogelijk voor je en neem alleen contant geld voor die dag mee op zak. Verdeel dit het liefste over twee zakken. Plekken waar je in Rome vooral goed op moet letten is in de metro, op drukkere pleinen en bij bezienswaardigheden.

Zuil van Trajanus

De Zuil van Trajanus is één van de bouwwerken op het Forum Traiani. In tegenstelling tot de rest van het Forum Traiani is de Colonna Traiana in opvallend goede staat. De zuil stamt uit de tweede eeuw na Christus. De bouw van de bijna dertig meter hoge triomfzuil is begonnen in het jaar 107. Vijf jaar later was hij gereed en het jaar daarop is hij ingewijd. De zuil is opgebouwd uit achttien blokken marmer dat afkomstig is van het eiland Paros. Het Parisch marmer is voorzien van fraai gedetailleerde reliëfs waarop 2500 mensen afgebeeld staan. Het geheel lijkt op een soort stripverhaal lang vervlogen tijden. Er staan maar liefst 114 verschillende scenes op de zuil, waarbij de oorlogen van keizer Trajanus vaak centraal staan. Opvallend is dat de Zuil van Trajanus nog op haar oorspronkelijke plek staat terwijl de omliggende gebouwen vrijwel geheel verdwenen zijn in de loop der tijd.