Arezzo: onontdekte parel in Toscana

Arezzo is één van de grotere steden in de regio Toscane. De stad ligt in de provincie Arezzo waar de stad tevens de hoofdstad van is. Het is een oude stad die gesticht is voor onze jaartelling door de Etrusken. Later werd de stad ingenomen door de Romeinen die hem de naam Arretium gaven. Lang is Arezzo een zelfstandige stadsstaat geweest maar in de veertiende eeuw werd de stad ingelijfd door Florence. In de middeleeuwen stond de stad bekend om zijn metaalwerkers en pottenbakkers. Met name de sieraden en juwelen die in Arezzo gemaakt werden stonden goed bekend.
Arezzo is een wat minder bekende toeristische stop in Toscane. Dit is goed te merken als je de stad bezoekt. In veel andere steden in Toscane domineren de toeristen het straatbeeld in Arezzo kom je hoofdzakelijk Italianen tegen. Dit geeft extra sfeer aan de stad die trouwens qua schoonheid niet onder doet voor steden als Siena, Pisa en Lucca.



Piazza Grande

Het Piazza Grande is het fraaie middeleeuwse plein midden in Arezzo. Rondom het plein staan prachtige oude gebouwen die het plein de sfeer van weleer geven. Rondom het plein vind je de Santa Maria del Pieve, Het palazzo , de Vassari Logia , het bisschopspaleis, Palazzo Cofani-Brizzolari en de oude resten van het Palazzo del Poppolo. Het is een prachtig oud klassiek plein met rode steentjes op de grond. Het plein loopt wat hellend omhoog. Op het plein is altijd wel wat te zien en te beleven. Bovendien kun je de verschillende bezienswaardigheden rondom het plein natuurlijk bezoeken.



Giostra della Saracino

Giostra della Saracino of te wel het steekspel van de Saracenen is een spel wat 2x per jaar op het Piazza Grande in Arezzo wordt gespeeld. Op de tweede zaterdag van juni vindt de nachteditie plaats en op de eerste zondag in september zijn de dagspelen. Het hele plein wordt omgetoverd tot een heus middeleeuws spelterrein. Tijdens dit middeleeuwse steekspel strijden deelnemers uit een van de vier wijken van Arezzo om de eer. Arezzo is verdeeld in vier districten die ieder hun eigen kampioenen kennen. Met bijbehorende kleuren en veel vlagvertoon geven zij aan wie ze zijn. Het schouwspel zelf is een kleurrijk geheel bol van tradities wat ieder jaar vele bezoekers trekt.

Santa Maria della Pieve

De kerk van Santa Maria della Pieve bestaat al sinds 1008. De kerk die een bijzonder voorkomen heeft bestond al in die tijd, maar werd gedurende de latere eeuwen verder uitgebouwd. Bijzondere aan de kerk is de voorkant. Deze bestaat uit drie verschillende loggia’s met steeds talrijk wordende zuilen. Ook aan de achterkant komen deze zuilen weer terug.
santamariadellapieva-2
De kerk heeft aan de buitenkant een romaans uiterlijk met fraaie ronde bogen. De binnenkant heeft ook gotische stijl kenmerken en prachtig mooie Korintische zuilen uit de renaissance. Vooral het oude houten plafond is een bijzonder mooi zicht.

Chiesa di Sant Agostino

De Chiesa di Sant Agostino is oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw maar heeft in de achttiende eeuw een fikse make-over gekregen. De gehele binnenzijde van de kerk is indertijd aangepast aan de smaak van die tijd. Aan de dertiende-eeuwse gevel is niet veel veranderd waardoor de Chiesa di Sant Agostino nog steeds de sombere uitstraling heeft zoals dat indertijd gebruikelijk was. Des te groter is de schok als je de kerk binnenkomt. De Chiesa di Sant Agostino is absoluut niet de mooiste kerk van Arezzo maar door zijn bijzondere ligging op het Piazza di Sant Agostino zeker de moeite waard om te bezoeken.

Corso Italia

Corso Italia is de grootste en belangrijkste winkelstraat van Arezzo. In deze straat zijn de meeste winkels van de stad te vinden. Van de grote en bekende modemerken tot kleine boetieks je komt er werkelijk van alles tegen. Naast winkels kom je er ook musea, bars, restaurants en enkele van de bekendste bezienswaardigheden van de stad tegen. Het beste voorbeeld hiervan is de Santa Maria della Pieve een schitterende kerk uit de elfde eeuw.

De Corso Italia loopt vanaf de voet van de San Donato heuvel naar de top. Hierdoor moet je tijdens het winkel wel behoorlijk wat hoogtemeters overwinnen.

Duomo Arezzo

De kathedraal van Arezzo is één van de oudste kathedralen van Toscane. In 1278 werd begonnen met de bouw van deze prachtige kathedraal die gewijd is aan de heilige Petrus en Sint Donatus. De bouw van de kerk duurde uiteindelijk bijna drie eeuwen en zelfs in de 20e eeuw werd nog een gedeelte van de kerk, de voorgevel, afgebouwd. De kathedraal is een Gothisch bouwwerk met een vrij sobere buitenkant. Naast de kerk staat nog een klokkentoren.
Voor het interieur van de kerk tekende nogal wat beroemde kunstenaars. De glas in lood ramen zijn een van de bijzonderste van hun soort, het doopvont werd ontworpen door Donatello en het koorgestoelte werd gemaakt door Vasari. Daarnaast hangen er nog vele andere prachtige renaissance kunstwerken.

Basilica di San Fransesco

De basiliek van de heilige Franciscus werd in de late middeleeuwen gebouwd door een orde van Franciscanen. De kerk heeft een sober uiterlijk aan de buitenkant. De façade van de kerk werd nooit afgemaakt. Bekend werd de kerk echter door zijn prachtige fresco’s in de kerk. De mooiste en beroemdste hiervan is “De geschiedenis van het ware kruis” De serie fresco’s die hier bij hoort verteld over diverse verhalen uit de bijbel. Ze zijn geschilderd rondom het raam in de kerk en op de twee zijmuren. Het stuk werd geschilderd door Pierro della Francesca die er bijna 13 jaar aan werkte.

Museo Archeologico

Het archeologisch museum van Arezzo is gevestigd in een voormalig klooster wat gevestigd is op de ruïnes van het oude amfitheater. Een deel van de ruïne is te zien in de tuin van het archeologisch museum. Een mooie plaats voor de vele Romeinse artefacten die men hier tentoongesteld heeft. Wie geïnteresseerd is in Romeinse kunst dient zeker een kijkje te gaan nemen. Het museum heeft verschillende beeldjes, sierraden en andere mooie gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de Romeinen en Etrusken.

Palazzo dei Priori

Het Palazzo dei Priori van Arezzo of Palazzo Comunale is te vinden op ongeveer het hoogste punt van de stad aan het piazza della Libertà. Aan dit plein zijn ook enkele andere bezienswaardigheden zoals de voormalige stallen en de kathedraal van Arezzo te vinden. Het stadhuis van Arezzo is gebouwd in de eerste helft van de veertiende eeuw en heeft min of meer zijn originele karakter weten te behouden door de eeuwen heen.
vanaf de toren van het stadhuis heb je een uitzonderlijk mooi uitzicht over de stad. De rest van het Palazzo Comunale doet tegenwoordig dienst als museum. In het museum zijn onder andere werken van Giorgio Vasari en Teofilo Torri.

Fortezza Medicea

Het Fortezza Medicea is te vinden op het hoogste punt van de stad Arezzo op de heuvel van San Donato. Het fort is een prachtig voorbeeld van de Italiaanse militaire architectuur. De huidige citadel is gebouwd op de resten van een oudere citadel uit de tiende of elfde eeuw. De oude citadel was tijdens verschillende rellen in de veertiende eeuw zwaar beschadigd geraakt. De bouw van het huidige trapeziumvormige fort startte in het begin van de zestiende eeuw nadat de Florentijnen de macht in de stad hadden overgenomen.
Tijdens de bouw van het fort werden een aantal oude torens van kerken, het stadhuis en andere gebouwen gesloopt zodat de militairen een vrij zicht zouden hebben over de stad. Tegenwoordig kan het fort bezocht worden en is het één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Arezzo. Het uitzicht vanaf de wallen van het fort over Arezzo, de Arno en de omliggende valleien is ongeëvenaard.

Parco della Fortezza Medicea

Op het hoogste punt van Arezzo ligt het Fortezza Medicea. Voor dit fort ligt het grootste en mooiste stadspark van Arezzo het Parco della Fortezza Medicea. Dit park is de perfecte plek om tijdens je stedentrip aan Arezzo even bij te komen van de drukte en alle indrukken van de stad. In het park zijn enkele horecagelegenheden te vinden waar je heerlijk kunt genieten van al het goede wat Toscane te bieden heeft. Het park wordt in de zomermaanden met regelmaat gebruikt voor openluchtconcerten en andere evenementen.

Casa Museo Ivan Bruschi

Casa Museo Ivan Bruschi is een museum dat is opgezet ter nagedachtenis van de antiekverzamelaar en kunstliefhebber Ivan Bruschi. Volgens de wens van Bruschi is het museum ondergebracht in het Il Palazzo del Capitane. De collectie van het museum is ondertussen uitgegroeid tot een indrukwekkende collectie die over de verschillende verdiepingen verdeeld is.

Casa vasari

Casa Vasari is het voormalige woonhuis van Giorgio Vasari, de beroemde Italiaanse architect en dichter die onder andere verantwoordelijk was voor het beschilderen van de zaal van vijfhonderd in het Palazzo Vecchio. Hij is tevens de architect van de Corridoio Vasariano een gang die het Palazzo Pitti en het Palazzo Vecchio in Florence met elkaar verbinden. Deze gang loopt onder meer over de wereldberoemde brug Pont Vecchio.
Casa Vasari werd in 1540 door de schilder gekocht als zijn familiehuis. Als hij niet aan het werk was in Florence, Pisa of Siena kwam hij naar Arezzo toe om tot rust te komen. Hij woonde maar korte tijd in het huis maar heeft met meerdere wand en plafondschilderingen een duidelijke stempel op het pand achtergelaten. Het huis doet tegenwoordig dienst als museum.