Sassari: het Hart van Sardinië

Sassari is een van de oudste steden op het eiland Sardinië en de op één na grootste stad van het eiland na Cagliari. De stad ligt in het noordwestelijke deel van het eiland en is rijk aan geschiedenis en cultuur. Dit is terug te zien is in de architectuur en de tradities die er levendig worden gehouden. Sassari werd gesticht in de middeleeuwen en heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld als administratief en religieus centrum.

Het historische centrum van Sassari
Het oude centrum van Sassari, ook bekend als il Centro Storico, is een labyrint van smalle straatjes omringd met oude paleizen en kerken, waarvan meeste dateren uit de renaissance en barokke periode. In deze sfeervolle straten vind je traditionele winkeltjes en café’s waar je kunt genieten van lokale specialiteiten zoals pane carasau en pecorino kaas. Belangrijke bezienswaardigheden in het centrum zijn de Duomo di San Nicola, met zijn prachtige façade, en het Palazzo Ducale, dat nu dienstdoet als stadhuis.

Cultureel leven in Sassari
Sassari is bekend om zijn rijke culturele leven, met tal van festivals en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden. Het bekendste is wellicht de Cavalcata Sarda, een traditioneel festival dat elk jaar in mei wordt gehouden en waarbij de diverse Sardijnse tradities in de schijnwerpers worden gezet door middel van kostuums, muziek en paardrijden.

Ontdek Sassari en haar omgeving
Naast haar historische en culturele aantrekkingskracht, is Sassari ook een uitstekende uitvalsbasis om de rest van Noord-Sardinië te verkennen. Vanuit de stad ben je snel in charmante kustplaatsen zoals Alghero en Stintino, waar prachtige stranden en het helderste blauwe water op je wachten. Het binnenland rondom Sassari staat bekend om zijn ruige natuur en prachtige traditionele dorpjes.Duomo di San Nicola

De Duomo di San Nicola, ook el bekend als de kathedraal van Sassari, is een meesterwerk van architectuur en het belangrijkste geloofsgebouw in de stad. Oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw in een Romaanse stijl, onderging de kathedraal in de daaropvolgende eeuwen verschillende transformaties, wat resulteerde in een bijzondere mix van gotische en barokke bouwstijlen. De huidige façade, uit de achttiende eeuw, is helemaal in de barokstijl. Versierd met verfijnde details en prachtige beeldhouwwerken.

Binnen in de Duomo kunnen bezoekers de prachtige pilaren en het indrukwekkende gewelfde plafond bewonderen. Het licht dat door de kleurrijke glas-in-loodramen naar binnen valt, zorgt voor een prachtig kleurrijk schouwspel. In de kerk zijn verschillende kunstschatten te zien, waaronder schilderijen en sculpturen van onschatbare waarde. Hoogtepunten zijn het altaarstuk, dat de aandacht trekt door zijn omvang en het prachtige beschilderde plafond.Basiliek van Saccargia

De Basiliek van Saccargia, een juweel in de kroon van Sardinië religieuze architectuur, staat niet in Sassari maar even buiten de stad. Toch is dit prachtige voorbeeld van de Romaanse bouwkunst, een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Sassari. Het is vanuit Sassari iets meer dan een kwartiertje rijden naar deze kerk. De basiliek dateert uit de 12e eeuw, opgericht door de Giudicato van Torres en later verrijkt met fresco’s die Bijbelse taferelen uitbeelden, gemaakt door meesterlijke kunstenaars uit Pisa.

Het interieur van de basiliek is een schatkamer van fresco’s, met als meesterstuk de ‘Majestas Domini’ in de apsis, omgeven door een stoet van heiligen en martelaren. Deze fresco’s zijn bijzonder vanwege hun levendige kleuren en de menselijkheid van de afgebeelde figuren, een zeldzaamheid in de middeleeuwse kunst.

De Basiliek van Saccargia functioneert nog steeds als een religieuze baken en trekt pelgrims en kunsthistorici. Aan de buitenzijde van de basiliek valt vooral de toren op, die versierd is met zwarte en witte stenen, iets dat uniek is voor Sardinië en we alleen nog maar in Toscane hebben gezien.

Streetart in Sassari

Streetart is een duidelijk onderdeel van de uitstraling van Sassari, waarbij vooral de wijk Monte Rosello wordt gebruikt als een canvas voor lokale en internationale straatkunstenaars. Deze buurt staat bekend om zijn vele muurschilderingen. De werken die uiteenlopen van grootse, kleurrijke taferelen tot ingetogen politieke commentaren. Specifieke hoogtepunten zijn de muurschilderingen langs Via Budapest, die bekend staan om hun artistieke diepgang en maatschappelijke relevantie. Jaarlijks vindt hier het ‘Sassari Art Festival’ plaats, waar nieuwe werken geplaatst worden en kunstenaars live demonstraties geven.

Een van de bekendste werken in de stad is de enorme schildpad van Ericailcane, die tijdens het festival in 2015 is gezet. Ondertussen is deze murial al redelijk vervaagd, maar is nog steeds prachtig.

Overnachten in Sassari

Overnachten in Sassari kan variëren van luxueus tot budgetvriendelijk, met enkele opvallende opties die de stad te bieden heeft. Het Hotel Vittorio Emanuele, gelegen in het hart van de stad, is een historisch hotel dat modern comfort combineert met een rijke geschiedenis, perfect voor reizigers die de charme van Sassari van dichtbij willen ervaren. Voor een meer luxueuze ervaring is het Pegasus Hotel – Hotel Il Vialetto een uitstekende keuze, met zijn ruime kamers en uitgebreide voorzieningen, waaronder conferentiezalen en een gastronomisch restaurant. Aan de rand van de stad biedt het Hotel Leonardo da Vinci aantrekkelijke tarieven en gemakkelijke toegang tot zowel het stadscentrum als de omliggende gebieden, ideaal voor zowel zakelijke reizigers als toeristen. Elk van deze opties biedt een unieke verblijfservaring, afgestemd op verschillende behoeften en voorkeuren.

Fontana di San Francesco

De Fontana di San Francesco is te vinden in de openbare tuinen van Sassari. Deze tuinen staan bekend als “de kleine tuinen”. Dit park, midden in het historische centrum van de stad, is een oase van rustin het soms zo hectische Sassari. Dit park is aangelegd in 1870, de twee fonteinen, zijn direct na de aanleg, in het park gebouwd. Naast deze fontein, is er ook nog de Fontein van de Vier Seizoenen in het park te vinden. De Fontana di San Francesco, heeft een veelhoekige vorm een gravure uit het “Hooglied der Schepselen”. Aan de fontein staat bronzen beeld van Sint Franciscus, die staat te kijken naar enkele bronzen tortelduiven. Bij deze duiven zijn meestal wel enkele “echte” duiven te vinden, wat voor een leuk schouwspel zorgt.

Openbaar vervoer in Sassari

Het openbaar vervoer in Sassari is goed geregeld en biedt een praktische manier om de stad en de omliggende regio te verkennen. Het stadsbusnetwerk, beheerd door ATP, verbindt alle belangrijke wijken en bezienswaardigheden in Sassari, met frequente diensten van en naar het centrum, de universiteit en de ziekenhuizen. Voor bestemmingen buiten de stad zijn er regionale bussen die Sassari verbinden met andere grote plaatsen op Sardinië, zoals Alghero en Olbia. Tickets zijn verkrijgbaar bij tabakswinkels, kiosken en automaten bij grotere haltes en moeten vooraf worden gekocht. Een dagkaart of meerrittenkaart is de beste budgetoptie als je van plan bent veel gebruik te maken van het openbaar vervoer.handige tips voor het openbaar vervoer in Sassari

Parkeren in Sassari

In Sassari zijn verschillende parkeeropties beschikbaar, vooral rondom het voetgangersvriendelijke historische centrum waar parkeergarages en terreinen veilige, betaalde parkeergelegenheden bieden. Straatparkeren is mogelijk in minder centrale gebieden, waarbij je op parkeermeters betaalt en moet letten op zones voor vergunninghouders en betaald parkeren. De stad heeft diverse parkeerzones: blauwe zones voor betaald parkeren en witte zones voor gratis parkeren, die schaarser zijn in het centrum. Voor langere verblijven zijn er goedkopere langparkeeropties aan de stadsrand. Gebruik een parkeerapp voor actuele informatie en zorg dat je parkeerticket duidelijk zichtbaar is om boetes te voorkomen.

Winkelen in Sassari

In het historische centrum vind je smalle straatjes vol met unieke boetieks en ambachtelijke winkels waar je lokale handgemaakte producten en delicatessen kunt kopen. Voor een meer hedendaagse winkelervaring moet je in het grote winkelcentrum ‘Centro Commerciale Terranova’ Zijn. Hier vind je een verscheidenheid aan nationale en internationale merken onder één dak. Sassari heeft meerdere markten, zoals de wekelijkse markt op Piazza d’Italia waar je verse producten, kleding en huishoudelijke artikelen kunt vinden. De stad biedt voor elk wat wils, van high-end mode tot alledaagse koopjes, en maakt winkelen in Sassari tot een plezierige ervaring.

Fontana del Rosello

De Fontana di Rosello is een iconisch historisch bouwwerk in Sassari en wordt vaak gezien als symbool van de stad. Deze fontein staat in de vallei van Rosello, omringd door de architectuur uit het fascistische tijdperk en aan de voet van de Monte Rosello wijk. De fontein was oorspronkelijk versierd met vier standbeelden die de seizoenen uitbeelden. De oorsprong dateert uit de Romeinse tijd als waterbron voor Turris Libisonis, het hedendaagse Porto Torres. Na een transformatie in het begin van de zeventiende door Genuese ambachtslieden, is het een uniek monument geworden op Sardinië. Aan het einde van de negentiende eeuw, zijn drie van de seizoensbeelden vernield werden tijdens rellen. Nu is  het enige overgebleven originele beeld, dat van de zomer, te zien in het in het Palazzo Ducale van Sassari.