Overnachten in Alghero

Alghero, gelegen aan de noordwestkust van Sardinië, combineert Italiaanse charme met Catalaanse invloeden. Deze kuststad is een betoverende mix van historisch erfgoed en natuurlijke wonderen, waaronder de beroemde Grotta di Nettuno, bereikbaar per boot vanuit de haven. De oude stadsmuren bieden een schilderachtige wandeling met uitzicht op de kristalheldere zee, terwijl de kathedraal van Santa Maria en de kerk van San Francesco getuigen van de diepe religieuze wortels van de stad.

Charmante oude binnenstad
Alghero’s oude centrum, met zijn labyrint van kasseistraatjes en levendige pleinen zoals Piazza Civica, is rijk aan authentieke restaurants en boetieks die ambachtelijk koraalwerk verkopen. De invloeden van de Aragonese overheersing zijn nog steeds voelbaar in de taal, architectuur en keuken. Alghero is een schat aan cultuur, omringd door ongerepte stranden en het betoverende landschap van Sardinië, waardoor het een ideale bestemming is voor liefhebbers van geschiedenis, natuur en de mediterrane levensstijl.Overnachten in Alghero

In Alghero kunnen reizigers kiezen uit een veelvoud aan overnachtingsmogelijkheden. Hotel Catalunya is door zijn centrale ligging tegenover de haven, ideaal als je de stad en de omliggende bezienswaardigheden te voet willen verkennen. Ben je op zoek zijn naar een meer ontspannen verblijf, dan is Villa Las Tronas Hotel & Spa de plek om te slapen, met een eigen spa en een adembenemend uitzicht op zee. Aan de rand van de stad ligt Hotel Punta Negra, met een directe toegang tot het strand en de kamers met zeezicht, een perfecte keuze voor strandliefhebbers.Chiesa di San Francesco

De Chiesa di San Francesco in Alghero is prachtige kerk in het centrum van Alghero, gebouwd in de Catalaanse gotiek, in combinatie met verschillende renaissancestijlen. Deze kerk dateert uit de 14e eeuw en heeft een simpel exterieur, maar een rijk gedecoreerd interieur. Het hoogtepunten binnen zijn het houten kruisbeeld en altaarstuk. Naast de kerk is een klooster. Bezoekers kunnen tegen een kleine etree de kerk en het klooster bezoeken. In beiden hangt een serene sfeer en hoor je soms de zachte echo’s van kerkgezangen die door de oude hallen resoneren. De Chiesa di San Francesco is een van de populairste en drukstbezochte bezienswaardigheden in Alghero.

Vliegveld van Alghero

Het vliegveld van Alghero, officieel bekend als Alghero-Fertilia Airport, ligt op slechts 10 kilometer van de stad. Dit maakt Alghero een logisch beginpunt of eindpunt voor toeristen die een rondreis op Sardinië maken. Op het vliegveld zijn autoverhuurbedrijven, eetgelegenheden en winkels. Het is een van de drie vliegvelden op Sardinië en de meest gebruikte voor toeristen die in het noordelijke deel van Sardinië verblijven.

Spaggia del Lido di Alghero

Spiaggia del Lido di Alghero, een van Alghero’s meest geliefde stranden, ligt als een gouden strook langs de rand van het centrum van de stad. Het fijnkorrelige zand en heldere, ondiepe wateren maakt dit strand perfect voor gezinnen en zwemliefhebbers van alle leeftijden. Lido biedt uitstekende faciliteiten, waaronder ligbedden, parasols en een verscheidenheid aan watersporten. Aan de strandboulevard zijn cafés en restaurants. Het Lido di Alghero is gemakkelijk bereikbaar vanuit het stadscentrum, waardoor het een ideale bestemming is voor een paar uur zonnebaden en zwemmen, tijdens een bezoek aan Alhgero. Het enige nadeel van het strand is dat er redelijk wat zeewier op het strand kan liggen en soms ook in zee drijft.

Haven van Alghero

De haven van Alghero is een van de belangrijkste havens in dit deel van Sardinië. De haven wordt gebruikt voor zowel vissersboten als pleziervaartuigen, maar je kunt er ook boten huren, rondvaarten maken of duikexcursies boeken. Op de kade en op de oude stadswallen zijn verschillende restaurants en cafés te vinden, wat zorgt voor een levendige sfeer. Deze haven is de startplaats voor ontdekkingstochten naar de grotten van Neptunus en andere kustattracties. De mix van commerciële, toeristische en recreatieve functies maakt de haven van Alghero een dynamisch onderdeel van de stad.

De stadsmuren en zeewering van Alghero

De stadsmuren en zeewering van Alghero vormen samen een historisch bolwerk dat deze van oorsprong Catalaanse stad moest beschermen. Op deze muren, daterend uit de vroege middeleeuwen, kun je nu een prachtige wandelroute volgen, met uitzicht op de azuurblauwe Middellandse Zee. Excursieboten vertrekken vanuit de nabijgelegen haven van Alghero en bieden tochten langs de kustlijn voor een maritiem perspectief op de robuuste verdedigingswerken. De tocht langs de oude muur leidt langs charmante pleinen en terrassen waar je heerlijk kan ontspannen en de sfeer van de oude stad kan opsnuiven. De stadsmuren van Alghero zijn een monumentaal erfgoed en het gezicht van de stad.

Grotta di Nettuno

De Grotta di Nettuno is een van de natuurwonderen van Sardinië, gelegen aan de indrukwekkende kliffen van Capo Caccia. Deze enorme kalksteengrot staat bekend om zijn stalactieten en stalagmieten die door millennia aan druipend water zijn gevormd. Bezoekers kunnen deze natuurlijke pracht verkennen via een excursie die geboekt kunnen worden vanuit de haven van Alghero. De boottocht biedt een onvergetelijke ervaring met een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zeekust en de kans om dolfijnen te spotten. Eenmaal bij de grot, leidt een gids de groep langs de glinsterende ondergrondse poelen en de indrukwekkende ‘Organo’, een rotsformatie die op een pijporgel lijkt. Een excursie naar de Grotta di Nettuno is een must voor elke bezoeker van Alghero.

Giardini Giuseppe Manno

De Giardini Giuseppe Manno ligt in het hart van Alghero en is een oase van rust in deze soms hectische stad. De tuinen zijn vernoemd naar de beroemde Sardijnse historicus en politicus Guiseppe Manno. Je kunt door de tuinen heerlijk in de schaduw wandelen, beschut on der de vele grote bomen die er staan. De tuinen zijn versierd met standbeelden en fonteinen. In de zomermaanden zijn de bankjes en grasvelden gevuld met locals en toeristen die er picknicken of gewoon gezellig zitten te praten, terwijl kinderen kunnen spelen in de aangelegde speeltuinen. In de tuinen worden met regelmaat festivals en evenementen georganiseerd.

Catapultes de la Muralla de l’Hospital

De Catapultes de la Muralla de l’Hospital, ook wel bekend als de katapulten bij de muur van het Hospitaal, vormen een levendig onderdeel van het historische erfgoed van Alghero. Deze indrukwekkende belegeringswapens zijn replica’s van middeleeuwse katapulten die ooit werden gebruikt om de stadsmuren te verdedigen. Gelegen nabij de imposante zeeomwalling, geven ze een kijkje in de militaire ingenieurskunst uit het verleden. Ze herinneren bezoekers aan de tijden waarin Alghero een strategisch bolwerk was, met muren die weerstand boden tegen vele aanvallen en invasies. Tegenwoordig staan deze reconstructies er niet alleen als monumenten, maar ook als herinnering aan de historische strijd die gestreden werd om Sardinië.

Cattedrale di Santa Maria

De Cattedrale di Santa Maria is te vinden in het historische hart van Alghero, het is een meesterwerk van religieuze kunst en architectuur. De kathedraal is gebouwd in de 16e eeuw, in een mix van gotische en renaissancestijlen. De kenmerkende klokkentoren torent hoog boven de stad uit. Het interieur is rijkelijk versierd met marmeren altaren en fresco’s die Bijbelse verhalen tot leven brengen. Bijzonder is het houtgesneden koorgestoelte. De kathedraal functioneert als de bisschoppelijke zetel van het bisdom Alghero-Bosa en speelt een centrale rol in de religieuze gemeenschap. Jaarlijks trekt de Cattedrale di Santa Maria veel toeristen, die de natuurlijk schoonheid van de kathedraal met eigen ogen willen zien.

Riviera del Corallo

De Riviera del Corallo, of Koraalrivièra, gelegen aan de noordwestkust van Sardinië, dankt haar naam aan de overvloedige aanwezigheid van kostbaar rood koraal in de omliggende wateren. Dit gebied strekt zich uit van Capo Caccia tot de Golf van Alghero, en staat bekend om zijn kristalheldere wateren, spectaculaire kliffen en rijke mariene biodiversiteit. De Riviera is een paradijs voor duikers en snorkelaars, die onder water de betoverende koraalformaties en het levendige onderwaterleven kunnen verkennen. Aan land biedt de Riviera del Corallo prachtige stranden en indrukwekkende uitzichten.
Het rode koraal van Alghero, gewaardeerd om zijn intense kleur en kwaliteit, is een iconisch symbool van de stad. Lokale ambachtslieden verwerken dit kostbare materiaal met grote vaardigheid tot fijne sieraden. Deze unieke creaties, variërend van halskettingen tot oorbellen, worden al eeuwenlang in Alghero gemaakt.