Bologna: : culinaire hoofdstad van Italië

Als je een liefhebber bent van de Italiaanse keuken dan moet je Bologna een keer bezoeken. Dit is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Bologna en van de regio Emilia-Romagna. Dit is de regio waar een groot aantal bekende Italiaanse producten en gerechten vandaan komt zoals Parmaham, Parmezaanse kaas, mortadella en de allerbeste Italiaanse salami’s. En natuurlijk vind het gerecht ‘spaghetti Bolognese’ hier haar oorsprong, hoewel de pasta die in Bologna gebruikt wordt geen spaghetti is maar de plattere en bredere tagliatelle. Een stedentrip naar Bologna is dan ook een culinaire ontdekkingsreis door het hart van de Italiaanse keuken.

Bologna is echter meer dan lekker eten en drinken. De stad is een voorbeeld van een interessante bestemming waar je nog het echte Italiaanse leven kunt proeven. In tegenstelling tot Rome en Venetië die zowat ten onder gaan aan het massatoerisme is Bologna nog vrij puur. Natuurlijk kom je hier ook volop toeristen tegen, maar deze aantallen zijn in verhouding aanzienlijk kleiner dan in de populairste Italiaanse steden. Dankzij goedkope vluchten van Ryanair en Transavia naar Bologna is het een leuke, betaalbare bestemming die verschillende kanten heeft en daardoor voor iedereen wel wat te bieden heeft. Je kunt er prima shoppen, er is een museumaanbod dat je een paar dagen zoet kan houden en voor wie gewoon wat wil rondwandelen en mooie plekjes wil ontdekken is Bologna groot genoeg voor een reisje van twee tot drie dagen, maar compact genoeg om alles te voet te kunnen doen.

Mocht je je vakantie vieren aan de kust in Rimini of één van de aangrenzende badplaatsen dan kun je in zo’n anderhalf uur tijd met de auto naar Bologna reizen. Mocht je het hectische verkeer en de parkeerproblemen in Bologna willen ontwijken dan kun je met de trein van Rimini naar Bologna reizen. Het station van Bologna ligt aan de noordkant van het centrum. Te voet sta je binnen tien minuten in het hart van de stad.Piazza Maggiore

De Piazza Maggiore wordt gezien als het middelpunt van de stad. Dit plein stamt uit de middeleeuwen. Het oudste gebouw dat er staat is het Palazzo del Podestà dat rond het jaar 1200 gebouwd werd. Het plein is rechthoekig van vorm en heeft een afmeting van 115 bij 60 meter. Het plein is autoluw. Normaal verkeer zie je er niet rijden, maar je ziet er wel de toeristenbussen stoppen en politieauto’s staan er rijden. Het meest opvallende bouwwerk is de Sint-Petroniusbasiliek. Deze kerk heeft een opvallend uiterlijk omdat de façade slechts half afgewerkt is. De bovenste helft bestaat uit bakstenen. De trappen voor de basiliek zijn een populaire rustplaats voor toeristen die van hieruit een mooi uitzicht over het plein hebben.Bologna City Red Bus

De Bologna City Red Bus is een ideale manier om Bologna te ontdekken. Deze hop-on-hop-off bus rijdt langs de hoogtepunten van Bologna. Dat doet ie meerdere keren per dag: doordeweeks wordt het rondje elf keer gereden, in het weekeinde en tijdens feestdagen wordt er twee keer extra gereden. De Bologna City Red Bus is een dubbeldekkerbus die op basis van het hop-on-hop-off principe rijdt. Dat betekent dat je gedurende de geldigheid van je ticket (is 1 of 2 dagen) onbeperkt in en uit mag stappen. Op die manier bepaal je zelf welke plekken in Bologna je wat beter wilt leren kennen.

Je kunt de San Luca Express in combinatie met de Bologna City Red Bus boeken. Met dit ticket ontdek je niet alleen het complete centrum van Bologna, maar je mag ook met de San Luca Express de heuvels rond Bologna in om het heiligdom San Luca te ontdekken. Het aantal plekken op de San Luca Express is beperkt. Op tijd je plekje reserveren is – zeker op drukkere dagen – aan te bevelen.

Je kunt het combiticket Bologna City Red Bus – San Luca Express vooraf via internet al aanschaffen. Dit mobiele ticket hoef je niet uit te printen.

Tagliatelle Bolognese

Als we het gerecht ‘spaghetti bolognese’ noemen dan weet bijna iedere aardbewoner wel wat we daarmee bedoelen. De pasta met vleessaus kun je bijna over de hele wereld eten. De naam verwijst naar herkomst de pastasaus die er overheen of doorheen zit: vleessaus oftewel bolognesesaus. Deze is natuurlijk afkomstig uit Bologna. Alleen wordt het in Bologna niet opgediend over spaghetti, maar over tagliatelle. Vrijwel ieder traditioneel Italiaans restaurant in Bologna heeft het gerecht als ‘primo’ op de kaart staan. Mocht je in Bologna gaan eten dan moet je de spaghetti bolognese zeker een keer bestellen. Een portie is over het algemeen wel voldoende als lunchgerecht. Bij het diner wordt het vooral als tussengerecht besteld.

Heerlijke B&B in Bologna

Als je Bologna bezoekt dan heb je de keuze uit tientallen hotels, appartementen, B&B’s en privéwoningen die bijvoorbeeld via AirBnB verhuurd worden. Wij hebben zelf in B&B Chez Moi overnacht en durven het absoluut aan om deze ‘bed and breakfast’ aan te raden bij de lezers van steden.net. Ze hebben twee panden waarin ze gastenkamers aanbieden: aan de Vicolo Bolognetti 26 en aan de Via Delle Lame 57. Beide locaties bevinden zich in het centrum, liggen op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden en zijn via booking.com te boeken.. Wij hebben overnacht in B&B Chez Moi aan de Vicolo Bolognetti 26. De kamers zijn niet groot, maar wel comfortabel en schoon. Een goed werkende airco, een fatsoenlijke internetverbinding via Wi-Fi, een goed bed en een comfortabele badkamer zijn de pluspunten van deze betaalbare B&B. Ontbijt krijg je geserveerd in Bar Aldrovandi aan de Piazza Aldrovandi. Deze ligt om de hoek van de B&B. Je loopt in ongeveer tien tot vijftien minuten naar de Twee Torens en het Piazza Maggiore.

Je kunt B&B Chez Moi boeken via booking.com.

Bologna in één dag

Wie de hoogtepunten van Bologna wil ontdekken die kan dat prima in één dag doen. Het centrum van Bologna is compact en de belangrijke bezienswaardigheden en musea liggen eigenlijk vrijwel allemaal in het centrum van de stad. Mocht je zes musea willen doen dan wordt het erg krap natuurlijk, maar globaal genomen moet 1 dag voldoende zijn om een hele goede indruk te krijgen van de stad. Mocht je ergens aan de kust van Emilia-Romagna verblijven dan is een dagje Bologna dan ook een prima optie als je eens een dagje weg wilt van het strand of het zwembad.

Op de website www.in12uur.nl kun je een verslag lezen van hoe een dagindeling er uit zou kunnen zien. De redacteur die het verhaal geschreven heeft is afgereisd naar Bologna en heeft door middel van tekst en heel veel foto’s een verslag gemaakt in de vorm van een tijdlijn. Het geeft de lezer een goede impressie van hoe je pakweg 12 uur in Bologna door kunt brengen.

Galleria Cavour

Luxe winkelen in Bologna doe je onder andere in de Galleria Cavour. Deze overdekte winkelpassage herbergt vooral de modewinkels in het hogere segment. Zo tref je hier luxe merken zoals Prada, Gucci, Louis Vuitton en Emporia Armani aan. Wie hier wil gaan shoppen zal dus wel een goed gevulde portemonnee of een pinpas met een hoge limiet mee moeten brengen. Voor wie geen zin heeft om veel geld uit te geven aan jassen, tassen en andere modeartikelen die kan hier natuurlijk ook genieten van de fraaie etalages.

Vliegen naar Bologna

Bologna is dankzij de rechtstreekse vliegverbindingen vanuit Nederland prima te bereiken. Het internationale vliegveld van Bologna ligt op slechts zo’n 6 kilometer van het centrum. Afhankelijk van waar je verblijft in Bologna zul je met de taxi in zo’n 15 tot 30 minuten op de plek van bestemming zijn. Vanuit Amsterdam kun je zowel met KLM als Alitalia naar Bologna vliegen. Let bij de boeking wel op of het inderdaad de rechtstreekse vlucht betreft. Met Transavia kun je zowel vanaf Amsterdam als Eindhoven naar Bologna vliegen. Wil je goedkoop naar Bologna vliegen? Dan zou Ryanair een optie kunnen zijn. Je moet dan echter wel naar luchthaven Brussel-Charleroi rijden om met Ryanair naar Bologna te kunnen vliegen.

Het onzichtbare Venetië

Tijdens de middeleeuwen was er veel meer water in Bologna te zien dan tegenwoordig. Door de stad stroomden er een groot aantal kanaaltjes die vooral gebruikt werden voor goederenvervoer. In de loop der tijd is deze vorm van transport minder belangrijk geworden en is een redelijk deel van de kanalen van Bologna gedempt. Een aantal van de kanalen is nog wel aanwezig, zij het grotendeels onzichtbaar. Deze ondergrondse kanalen worden op de meeste plekken aan het oog van de bezoeker onttrokken. Er zijn echter wel een paar plekken waar de kanalen nog zichtbaar zijn. Zo is er aan de Via Piella een kijkluik gemaakt waar je doorheen kan kijken. Deze is dusdanig gemaakt dat degene die er doorheen kijkt zich in Venetië zou moeten wanen. Je zou alleen de gondels missen. Eerlijk is eerlijk, wie een beetje inbeeldingsvermogen heeft die kan zich inderdaad in Venetië wanen, maar dan zonder de kenmerkende gondels.

Lamborghini

Sant’Agata Bolognese, een dorp op zo’n dertig kilometer dan Bologna, is het kloppend hart van het Italiaanse automerk Lamborghini. Hier bevindt zich de fabriek en het hoofdkantoor van dit sportieve automerk. We hoeven de echte autoliefhebbers absoluut niet uit te leggen wat Lamborghini is. De supersportwagens van dit merk doet het hart van menig autofan sneller kloppen. Lamborghini staat voor snelle auto’s die rauwer zijn dan een gemiddelde sportwagen. Ze zien er bruut en opvallend uit, laten zich op grote afstand al horen door een prachtig motorgeluid en zijn minder praktisch dan een gemiddelde gezinswagen.

De 2 torens

Hét symbool van Bologna zijn de twee torens: Torre Asinelli en Torre Garisenda. Deze 97 en 48 meter hoge torens zijn overblijfselen uit de middeleeuwen, toen er naar schatting een kleine honderd van dit soort torens in Bologna stonden. Inmiddels is het aantal overgebleven middeleeuwse torens gereduceerd tot 21. Deze Asinelli en Garisenda torens zijn zo bekend omdat het de enige twee torens zijn die bij elkaar staan en ze tevens op een plek staan waar de belangrijkste straten van Bologna op uit komen. Beide torens staan overigens scheef. De Asinelli toren staat 2,2 meter uit het lood (op een hoogte van 97,2 meter) en de Garisenda toren staat maar liefst 3,2 meter uit het lood op een totale hoogte van 48 meter. In verhouding staat de kortste toren ongeveer 3 keer zo scheef van de hoogste toren. Dat is overigens ook goed te zien als je de torens bekijkt. Het grappige is dat ze allebei een andere kant ‘op vallen’, waardoor het scheef staan nog eens extra benadrukt wordt.

De Universiteitswijk

In het noordoosten van het centrum ligt misschien wel het leukste stukje Bologna: de universiteitswijk. Hier is de oudste nog functionerende universiteit van Europa te vinden. Deze universiteit is in het jaar 1088 gesticht en zorgt er dus al bijna duizend jaar voor dat jaarlijks duizenden studenten afstuderen op een groot aantal uiteenlopende studies zoals rechten, economie, medicijnen en wetenschap. De grote aantallen studenten zorgen voor een levendige wijk waar de gemiddelde leeftijd ene stuk lager ligt dan elders in Bologna. Het zorgt verder voor goedkope mogelijkheden om te eten en te drinken. Wie als toerist de universiteitsbuurt van Bologna bezoekt die kan genieten voor weinig en tegelijkertijd deel uitmaken van een prachtig stukje Bologna.

De kerken van Bologna

Bologna telt verschillende kerkgebouwen die de moeite van het bezoeken waard zijn. De meest bezochte is de Sint-Petroniusbasiliek die aan het Piazza Maggiore staat. Deze enorme kerk wordt als de belangrijkste van Bologna beschouwd, hoewel dit niet de zetel van het aartsbisdom is. Behalve de enorme dimensies en de vele kunstwerken die je in het gebouw kunt aanschouwen, is de enorme zonnewijzer misschien wel het meest boeiende element in de Sint-Petroniusbasiliek. Wat het gebouw ook biedt is een uitzichtplek die zich aan de achterkant van de kerk bevindt. De entree zit aan de Piazza Galvani.

Het tweede gebouw dat genoemd moet worden is de Sint-Dominicusbasiliek. Deze basiliek is gewijd aan de Heilige Dominicus, wiens restanten in de kerk bewaard worden. Dominicus is als bronzen standbeeld buiten te aanschouwen. Hij kijkt vanaf een hoge zuil neer op de mensen die naar ‘zijn’ kerk gaan.

Een derde geloofsgebouw die je zeker een bezoekje zou moeten brengen als je kerken interessant vindt is de Cattedrale Metropolitana di San Pietro, die ook wel bekend staat als de Kathedraal van Bologna. De in 1184 gewijde kathedraal staat aan de Via dell’Indipendenza en laat wat prachtige staaltjes van rooms-katholieke architectuur zien. Meest indrukwekkende onderdeel is volgens ons de Cappella Maggiore.

Quadrilatero

Al in de middeleeuwen was Quadrilatero het wijkje in Bologna waar de handel plaatsvond in vis, vlees en andere handelswaren. Tegenwoordig is dit nog steeds de plek waar je naartoe gaat als je wilt genieten van al het lekkers dat Bologna te bieden heeft. Hier zitten de handelaren in verse vis, mooie stukken vlees, verwerkte vleeswaren zoals salami en mortadella, verse pasta, kazen, wijn en andere streekproducten. De vroegere overdekte markt, de Mercato di Mezzo, is na een zes jaar durende verbouwing in 2014 heropend als een verzamelplek voor lokale horeca waar je vooral van locale gerechten en streekproducten kunt genieten.

De handel vind vooral plaats in de Via Pescherie Vecchie en Vicolo Ranocchi. In deze twee straten zitten ook de beste osteria’s van Bologna. Dit is de plek om onder begeleiding van een glas wijn of bier te genieten van lokale vleeswaren, kaas en andere hapjes. Vooral aan het eind van de middag zie je dat het hier gezellig druk kan zijn.

Uitzicht over Bologna

Er zijn meerdere plekken waar vandaan je een mooi uitzicht over Bologna hebt. De meest populaire is het uitzichtplatform dat zich bovenaan de 97,2 meter Asinelli toren bevindt. Voordat je van het prachtige panorama over Bologna kunt genieten zijn er wel twee hindernissen te nemen. Ten eerste moet je een paar euro entree betalen. Wat echter zwaarder is dat is de wandeling van maar liefst 498 traptreden die je moet overbruggen vooraleer je boven staat. Er is geen lift aanwezig, dus wie beperkt mobiel is die kan niet naar boven. De Asinelli toren kan vanaf 9 uur ’s morgens tot 19 uur ’s avonds beklommen worden.

Zuilengalerijen

Als er iets is wat het gezicht van de binnenstad van Bologna grotendeels bepaalt dan zijn het de vele zuilengalerijen die je er aantreft. In totaal telt Bologna maar liefst zo’n 35 kilometer aan zuilengalerijen die samen goed zijn voor duizenden bogen. Behalve dat het een mooie sfeer aan de stad geeft hebben de zuilengalerijen ook nog een praktisch voordeel: je loopt droog als het regent. Je kunt hierdoor complete wandelingen door de stad maken terwijl je amper nat wordt. dat bespaart je toch weer het gewicht van een paraplu in je bagage.

Walk of Fame

Bologna heeft haar eigen Walk of Fame. Naar het Hollywood-voorbeeld is de Via Caprarie in 2011 omgetoverd tot de Jazz straat van Bologna. In het voetpad van de straat zijn sterren aangebracht met daarin de namen van bekende jazzmuzikanten zoals Chet Baker en Miles Davis.