Cagliari: prachtige parel van Sardinië

Cagliari is de grootste stad van het eiland Sardinië. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige  autonome regio Sardinië en van de provincie Cagliari. In de universiteitsstad Cagliari wonen ruim honderdvijftigduizend inwoners in Cagliari. De totale metropool omvat ongeveer een half miljoen inwoners, waarmee bijna een derde van de totale bevolking van het eiland Sardinië in de provincie Cagliari woont. Voor toeristen is Cagliari een gezellige stad waar je goed kunt eten, aangenaam kunt winkelen en een aantal bezienswaardigheden kunt bezoeken die de moeite waard zijn. Cagliari telt een aantal noemenswaardige musea die hier gevestigd zijn van de hoofdrol die de stad op Sardinië speelt op cultureel gebied, maar ook vanwege de verschillende archeologische vondsten uit Cagliari en de directe omgeving.

Het mooiste deel van Cagliari is te vinden binnen de deels nog ommuurde oude binnenstad. Dit deel van Cagliari wordt dan ook druk bezocht door toeristen, waardoor het steeds lastiger wordt om in alle rust van de schoonheid van het historische centrum te genieten.



Marina kwartier

Sardinië staat bekend vanwege de heerlijke Sardische keuken. Op veel plekken in Cagliari kun je dan ook uitstekend eten. Net als in iedere stad waar toeristen een steeds belangrijker deel van de gasten uitmaken is het wel opletten waar je gaat eten. De mensen die op straat je aanspreken om in hun restaurant te komen eten vertegenwoordigen niet zelden de wat minder goede restaurants. De goede restaurants weten op basis van hun reputatie de tafels immers wel gevuld te krijgen met locals en toeristen die goede research gedaan hebben naar de eetmogelijkheden in Cagliari. Een populaire wijk om te gaan eten is het Marina kwartier. Deze wijk ligt tussen de haven en het oude centrum. De vele restaurantjes zul je hier vooral aantreffen in de smallere, vaak autovrije straatjes.

Er wordt vooral Italiaans gekookt in Cagliari. Echter is er voor liefhebbers van andere keukens ook wel wat te eten in Cagliari. Zo kun je er Chinees, Japans en zelf Nigeriaans eten. Verschillende etnische keukens hebben zich inmiddels in het culinaire aanbod van Cagliari geworteld.



Via Roma

Als je via zee Cagliari bezoekt dan is Via Roma de eerste straat die je zult zien. Deze brede straat vormt een prachtige entree voor de stad. De statige gevels die voor de aantrekkingskracht van Via Roma zorgen stammen uit de periode 1893 tot 1988. Dat laatste jaar is de bouw van het gebouw van de Regionale Raad voltooid. Onder de gevels zijn enorme gaanderijen te vinden, waar winkels en diverse horecazaken een commerciële ketting langs de Via Roma vormen. Een doorn in het oog van de hier gevestigde winkels zijn de vele straatverkopers die graag gebruik maken van de aantrekkingskracht van de gaanderijen en bij nat of te warm weer van de beschutting die de gaanderijen bieden.

Castello

De oudste wijk van Cagliari heet Castello. Dit is het grotendeels middeleeuwse stuk van de stad dat bovenop ene heuvel gebouwd is. Castello betekent letterlijk ‘kasteel’. De wijk heeft deze naam omdat het een complete vesting was. De vestingmuren die de stad in de middeleeuwen omsloten zijn nog grotendeels intact. Het zal overigens niemand verbazen dat je vanaf Castello een fraai uitzicht over Cagliari hebt. In Castello vind je naast mooie pleinen en middeleeuwse straatjes ook een aantal van de belangrijkste musea van Cagliari zoals verschillende musea en de Santa Maria Kathedraal.

cagliari-castello2

Romeins amfitheater

Het Romeinse amfitheater is het belangrijkste nog bestaande monument op Sardinië. Het amfitheater is in de tweede eeuw na Christus gebouwd en is nog redekijk goed intact. Vanaf de tribunes had je niet alleen zicht op het podium, maar als je een beetje goede plekken had keek je ook uit over een deel van Cagliari en de Middellandse Zee. Het amfitheater bood plek aan ongeveer 10.000 toeschouwers. Deze namen plaats in drie zones, waarbij jouw sociale klasse bepaalde waar je mocht zitten. In de zomermaanden wordt het theater nog steeds gebruikt voor concerten, opera’s en toneelvoorstellingen.

Birra Ichnusa

Als je in Cagliari een biertje wilt drinken kun je natuurlijk voor de gemakkelijke weg kiezen en een groot internationaal biermerk zoals bijvoorbeeld het Nederlandse Heineken bestellen. Jammer, want Sardinië heeft een eigen biermerk dat heerlijk smaakt: Ichnusa. Je kunt Ichnussa in drie varianten krijgen. Het standaard bier, dat simpelweg Birra Ichnusa heet, wordt het meeste geschonken. Dit blonde lagerbier heeft een alcoholpercentage van 4,7 procent en drinkt soepel weg.

Botanische tuin

Orto Botanico dell’Università di Cagliari is één van de bekendste botanische tuinen van Italië. Vaak wordt de tuin ook kortweg aangeduid als Orto Botanico di Cagliari. De tuin wordt onderhouden door de Universiteit van Cagliari en is in het jaar 1866 geopend. Tegenwoordig omvat de tuin meer dan tweeduizend plantensoorten, waaronder een aanzienlijke collectie aan palmbomen. De meeste planten, bloemen en bomen zijn van mediterrane oorsprong. Daarnaast zijn er ook diverse tropische planten aanwezig die prima gedijen in de botanische tuin.

De botanische tuin is alleen doordeweeks geopend van negen uur ’s morgens tot half twee in de middag. Om de tuin te bezoeken moet je een entreekaartje kopen. Kinderen onder de 6 jaar en mensen vanaf 65 jaar mogen gratis naar binnen.

Basilica di San Saturnino

Een van de oudste bouwwerken in Cagliari is de Basilica di San Saturnino, oftewel de Basiliek van San Saturnino. De basiliek is in de vijfde eeuw na Christus gebouwd op de plek waar zich een Romeinse necropolis bevond. Op deze plek lag de lokale martelaar Saturninus begraven. Volgens de overlevering is Saturninus in 304 onthoofd tijdens een anti-Christelijke periode onder het bewind van Diocletian. In de loop der eeuwen heeft de basiliek meerdere gedaantewisselingen ondergaan. In de zeventiende eeuw is de basiliek deels gestript om bouwmaterialen voor de Santa Maria kathedraal te kunnen leveren. In de Tweede Wereldoorlog is de basiliek serieus beschadigd geraakt ten gevolge van bombardementen.

Torre dell’Elefante

De Olifantentoren is een middeleeuwse toren die in de historische wijk Castello staat. De vierkanten toren dankt zijn naam ‘Torre dell’Elefante’ aan het beeldje van een olifant dat zich aan de toren bevindt. De toren is in 1307 gebouwd als onderdeel van de fortificatie van de stad. Op dat moment behoorde Cagliari tot de republiek Pisa. De toren is ontworpen door de Sardijnse architect Giovanni Capula, die twee jaar eerder ook al de Torre di San Pancrazio ontworpen had.

Straatverkopers en bedelaars

Wie in Cagliari loopt die zal ongetwijfeld te maken krijgen met straatverkopers en bedelaars. Soms zijn ze opdringerig, soms stellen ze zich bescheiden op. Het is duidelijk wel goed merkbaar dat niet iedereen in Cagliari mee kan genieten van de welvaart. Wat jammer is dat ze je ook lastigvallen als je gezellig op een terras in het Marina kwartier zit te genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd. De straatverkopers hebben een aanbod waar de gemiddelde toerist niet op zit te wachten. Wie echter wel op zoek is naar een lastminute zonnebril, een magneet, een hoedje tegen de zon of andere meuk die kan kiezen uit een ruim aanbod van verschillende straatverkopers. Weet dat ze proberen het onderste uit de kan te halen. Afdingen is daarom bijna een must om de meest gunstige prijs te pakken te krijgen.